Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan du støtte en venn i sorg?

Trist gutt (colourbox.com)

Det er ikke lett å vite hvordan man skal oppføre seg overfor noen som opplever sorg. Her får du noen tips til hva DU kan gjøre.

Offentlig og kvalitetssikret
Trist gutt (colourbox.com)
 • Vær deg selv.
 • Ta kontakt (ring, skriv brev/kort, gå på besøk på sykehus/hjemme).
 • Tilby deg å hjelpe (ta følge til skolen, hjelpe med lekser osv.).
 • Uttrykk din medfølelse, ikke vær redd for å si noe galt (så sant det du sier er i beste mening).
 • Når en venn får en funksjonshemming, er det viktig at du får kunnskap om hvordan den skadde har endret seg. Snakk med vennen din og hans/hennes familie om hva dere kan gjøre sammen. Selv om han/hun ikke kan delta like aktivt på det dere gjorde før, betyr det ikke at han/hun ikke vil være med.
 • Når en venn blir alvorlig syk, snakk med ham/henne om hvordan han/hun vil ha det og hvordan du kan støtte. Fortell om hverdagen din og hva som har skjedd mens han/hun var på sykehus. Den syke vil gjerne være en del av hverdagen.
 • Når noen dør, synes de fleste det er fint at venner er med i begravelsen selv om de ikke kjente den som er død. Spør om det er ok om du kommer.
 • Ikke vær redd for å "rippe opp" i følelser. Begynner vennen din å gråte er det ikke fordi du har sagt noe galt, men fordi han/hun er i sorg og følelsene er rett under overflaten.

 • Husk at sorg varer lenge. Mange får mye oppmerksomhet med en gang, men sorgreaksjonene blir ofte sterkere etter hvert. Spør hvordan det går og ta kontakt hvis den som er i sorg isolerer seg.

 • Skap fritt rom for sorgen. Den som er i sorg trenger å ha det vanlig og gøy. Snakk med den som er i sorg om dette.
 • Er det flere venner som er i sorg, akseptér at de reagerer forskjellig og at det ikke nødvendigvis henger sammen med hvor godt de kjente den som er død/syk/skadd. Våre reaksjoner henger også sammen med hva vi har opplevd før og hvordan vi vanligvis reagerer.
 • Begynner du å bli bekymret for vennen din som er i sorg fordi han/hun sliter med for eksempel skole, familie, skyld eller sterke reaksjoner, hjelp ham/henne til å ta det opp med helsesykepleier, sosiallærer, foreldre e.l. Det finnes hjelp, og det er lurt å få den før problemene blir fastlåst.
 • Ungdom som mister venner, undervurderer ofte foreldrenes mulighet til å forstå hvordan de har det. De fleste voksne har erfaringer med tap i livet. Det er viktig at ungdom aksepterer at voksne også sørger når venner dør.

Ikke alltid lett å forstå

Venner ønsker å hjelpe, men kan ha vanskelig for å forstå og akseptere sorgreaksjoner som energiløshet, sinne og oppmerksomhetskrevende atferd som en del av sorgen. Ungdom ønsker at venner og andre skal bry seg, men viser ofte selv usikkerhet og kan lett avvise andres tilnærminger. Dette gjør det lett å komme inn i uheldige spiraler der alle føler seg hjelpeløse.

"Vær oppriktig, da kan du si hva du vil, men du må være forberedt på at reaksjonene kan komme i hytt og pine. Når du er alvorlig syk eller har mistet noen du er glad i, blir du lett sur. Det skal mye til å tilfredsstille, men det er mye bedre at du spør og bryr deg enn at du lar være."

 

Husk - du er kjempeviktig for din venn, men du kan ikke ta på deg din venns sorg.

 

Informasjonen er hentet fra informasjonsheftet "Ungdom og sorg", som er utgitt av Landsforeningen uventet barnedød i samarbeid med Foreningen "Vi som har et barn for lite", Kreftforeningen, Landsforeningen for trafikkskadde og LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord.

Informasjonsheftet er utarbeidet av Kari E. Bugge, Førstelektor i Høgskolen i Oslo og faglig leder av Sorgstøttesenteret Ullevål universitetssykehus, Eline Grelland, Pedagogisk psykologsikk rådgiver og sorggruppeleder ved Sorgstøttesenteret Ullevål universitetssykehus og Line Schrader, prosjektansvarlig og prosjektkoordinator fra Landsforeningen uventet barnedød.

Last ned heftet.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
gutt, 17
1
28.11.2018 14:44:12
Jeg har en venninne som ikke har det så bra. hun sliter med å gå på skole, hun får ofte anmerkninger, fravær og går glipp av mye i timene. Jeg har lyst til å hjelpe henne, men vet ikke hvordan? Har snakka med henne om disse tingene, men vet ikke hvordan jeg kan hjelpe henne uten å virke masete. (Red.: Vi kan dessverre ikke svare på spørsmål i kommentarfeltet, men du kan sende inn spørsmålet ditt på ung.no/oss, og få svar)
0
25.06.2017 11:26:44
Hei og oldemoren min døde for et år siden jeg ble ikke så veldig lei meg da pappa sa det for jeg skjønte det liksom ikke med en gang . Men da begravelsen kom ble jeg veldig lei meg jeg satt hele begravelsen og gråt.jeg savner henne fortsatt utrolig mye men jeg føler at jeg ikke har noen å snakke med om det som skjedde med oldemor siden det er et år siden å da føler jeg at alle liksom har glemt det bortsett fra meg som ligger og gråter nesten hver kveld når jeg skal sove
gutt 14
1
16.03.2017 19:31:32
hvis noe i familien/venner dør. Er det da lurt å være alene i en periode, liksom at man ikke vil snakke med noen eller være med dem på lenge og holde seg langt utafor?
lexi
0
09.12.2016 23:00:16
Farmoren min døde for to år siden. Hun var syk (manisk) og hoppet av en balkong på psykreatisk sykehus :( selv har jeg hatt to selvmordsofrsøk, et med pulsåra, og et nylig med en masse piller. V (Red: Du kan ringe alarmtelefonen, 116111, der får du snakke med flotte folk som kan og vil hjelpe deg. Du kan også sende inn spørsmål til oss på ung.no/oss.)
Far din
1
05.10.2017 10:52:33
ok
Siri
1
17.09.2016 22:08:09
Eg er kjærlighet sorg
tull
1
03.09.2016 22:30:34
alle viktig
Markvardsen
0
18.07.2016 01:13:26
For noen uker siden døde en som heter Fredrik han druknet og var søskenbarn til mine søskenbarn. Noen dager senere døde morfar asså. Farfaren til søskenbarnene til Fredrik. Da jeg fikk vite det trodde jeg ikke på det. Det gikk en uke før jeg begynte å tro på det for da var det begravelse. Noen dager etter på var det Fredrik sin begravelse og en uke senere skulle ormen til morfar settes og da begynte jeg å skjønne det, men jeg kjønnet det fortsatt ikke heltfordi jeg var så utrolig tilknyttet til han.
Prinsessa
2
26.06.2016 16:51:40
Hei, jeg har akkurat mista venninna mi , hun tok selvmord, grunnen til at hun gjorde det sa hun aldri til meg å det sårer veldig:( Hun tok selvmord å skolen, i et friminutt, jeg kan fortelle den skole dagen nå.
OK, jeg ringte hu å spurte om vi skulle ta følge til skolen, hun sa ingen ting men hun la på!
Så når jeg kom på skolen så gikk jeg bort til hu, men hun bare gikk unna....
Når den første timen var over gikk alle ut, hun hadde vært kjempe stille i timen.
Når alle hadde gått ut av klasserommet så gikk hun ut å inn i skogen, hun hadde med seg et tau, da tenkte jeg shit!! jeg løp etter henne !! når jeg kom fram så..... så jeg hun henge der! da ble jeg stum! etter noen sekunder så ropte jeg HJELP!! jeg løp så fort jeg kunne til skolegårend, jeg løp til læreren å sa det!
Å nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre med livet mitt uten henne:( (Red. Du må snakke med noen voksne om dette - foreldrene dine, helsesøster, en lærer eller noen andre. Husk at du også kan ringe Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111 for å snakke med noen og få gode råd.)
Ikke gjør det
1
17.04.2016 23:13:04
Jeg mistet verdigheten min
søtepus94
1
18.02.2016 09:44:31
Jeg forstår åssen folk har det
Lisa
5
18.01.2016 20:49:56
Hei, jeg har det kjempe vanskelg for tiden , for jeg hadde sex med en som har kjæreste , min nabo sin, det var for jeg dro til kjæresten min og sa dert til han på nyttårs uka , da det begynte i 2016 på en mandag på jobb så fikk jeg Facebook melding fra han og han sa alt er slutt for godt , men jeg kjempet og enda driver jeg med det, må så har jeg og han mistanke hverandre og kontakten for godt, å jeg trenger kjempe hjelp , kan dere her hjelpe meg?
My vision
5
15.11.2015 20:40:05
Faren min døde 2009 og 6 katter døde jeg kommer ikke over det
Violetta16år
0
09.11.2015 16:34:53
Hva liker gutt piano eller dance ???
2
28.10.2015 20:08:34
Dette er nok et veldig aktuelt tema, siden de første kommentarene er fra 2006. jeg har aldri mista noen personlig, men en i klassen min mista moren sin.
lise
3
10.05.2015 21:28:04
Hva sier man til den som er alvorlig syk? Sliter litt med å trøste.
nils 18
0
17.03.2015 15:56:25
eg mast no nylig ein av vennane mine :/ men da va min brors beste ven :/ kordan kan eg hjelpa broren min me og ikkje føla seg so trist ? han døde lørdag 14 mars 2015 morningrn /nato :/ han drokna da svere blei fune samma dagen på kvelden kl 22.00
Anonym
1
11.02.2015 15:46:48
En av mine bestevenninner har en bestevenn i et annet land der h*n ble påkjørt å ligger nå i koma, er hjernedød og er halveis død. Jeg har ikke vist helt hvordan jeg skulle støtte henne for jeg har vært redd for å i noe feil
Meg
3
03.02.2015 14:49:59
Jeg har opplevd at mormor å hundene mine har dødd mormor døde nå nylig det er vanskelig men med enn,flere venner har du det ikke like vondt hunden min døde 16mai i fjord å det var veldig vondt men jeg var med venner å familie å da er det ikke like vondt så når noen dør bør du være med familie,venner å det er ikke farlig å gråte det er bare deilig å få det ut
Xoxo
1
28.12.2014 00:32:26
Jeg har ikke mistet noen, eller jeg har ikke opplevd at noen har dødd. Aldri. Bestemorene min har fått kreft nå, for 2 gang og jeg er redd hun skal dø
Anonym
3
04.12.2014 21:12:50
Jeg mista pappa for 3 år siden da jeg var 9... Savner han veldig, men livet fortsetter ved hjelp av venner og familie.
Jente 13
5
09.09.2013 22:54:47
Jeg mistet farmor for 1år og 1måned siden jeg skjønner det ikke enda hun bodde hos oss (meg og pappa) i 2år så fikk hun plasse på et fint sted i helgeroa men der rakk hun ikke å bo mindre en 1måned så bar det til Tønsberg med blålys og sirene og der lå hun i 4uker uten at de gjorde noe så sto de og løyg meg rett opp i ansiktet når jeg spurte om hvordan det gikk (var 12år) de sa at hun var mere frisk en de hun var dagen før men så ropte jeg hva søren sier du det for du står og juger til ei på 12år opp i ansiktet hun er ikke istand til å snakke hun er jo søren meg verre en hun var i går så gikk jeg til pappa og gråt så 3måneder senere var hun på sykehuset fortsatt og enda dårligere men jeg var der ikke men pappa var der og da døde farmor og pappa sa nå har du endelig fått fri fra all smerte og han gikk og sa det og de sa åja sånt skjer og da gikk de inn og kikket stykt og dumt på pappa og han sa gjør noe annet en å stå der som en gjerne løs idiot! Nå har det gått lenge nikk her og nå har hun endelig fått fri og han sa det med gråten i stemmen og tårer i øygnene
HeLLE
6
23.06.2013 06:34:25
Jeg mistet farmoren min 7 september 2012 men tok det pent. hun døde av kreft :(
julie
3
14.08.2012 21:18:52
Dagen før 17mai, døde mormoren min av kreft i en alder av 65 år. Hun hadde kjempet i to år og alt så bra ut, plutselig ble hun mye værre og etter en uke døde hun på sykehuset. Jeg savner henne utrolig mye og har ikke kommet over det enda. 28juni døde bestemoren min av kreft, i en alder av 74 år. Nå bærer jeg en stor sorg, selv om jeg vet at de følger med på meg! (Red. Husk at du alltid kan sende inn spørsmål til ung.no/oss og få hjelp og råd).
:(
13
19.06.2012 15:49:32
Jeg mistet en kompis for ca 1 år siden, jeg tenker fortsatt mye på han, og hvorfor han valgte å ta sitt eget livt! Det er uforståelig hvordan har klarte å si hade til alle sine venner, at han klarte å se dem i øynene, utenå vite at dette va den sista gangen vi fikk se han, men ha visste det. Tenk hvor grusomt han hadde det! jeg håper han har det fint nå, det fortjener han virkelig, en utrolig bra gutt som ikke fortjente dette!!
***
7
12.04.2012 15:34:45
jeg mista farfaren min før jeg ble født
en god venn
7
23.03.2012 10:01:38
kompisen min mistet broren og flere venner på utøya. jeg prøver og snakker med han flere ganger i uka. han hr ennå ikke kommet seg etter det. det er trist å se ham i hverdagen. flere dager snakker han om selvmord og tenker ikke klart, men jeg forstår han... (red: Du kan be ham skrive inn til oss på ung.no/oss, så kan han få svar)
trist
2
23.11.2011 18:36:58
Jeg mista bestefaren min. Det var naturlig, han var over nesten 89 år. Han hadde kreft også. Det var vanskelig å vere glad på skolen. Så ble jeg og bestevenninnen min uvenner. Så snakka jeg med en annen venninne. Jeg sa at hun var sur på meg. Så sa jeg: "Som om jeg ikke hadde nok problemer fra før" så spurte hun hva jeg mente, så sa jeg: "Lover dere (det var to der) å ikke si det til NOEN? Vær så snill, ikke si det til noen, jeg vil ikke at dere skal gjøre det, ok?" Så sa de at de lovde. Så sa jeg at bestefar var død, og enda en gang at de skulle holde kjeft. Så gikk jeg ut. Da jeg kom inn, kom alle jentene løpende mot meg og ropte: "Går det bra?" Jeg visste hva de mente, men jeg skjønte det ikke likevel. Så jeg spurte dem hva det var. Så sa de: "Er ikke bestefaren din død, da?" Så sa jeg: "Ja, men Marte lovte å ikke si det til noen." Så etterhvert hadde jo SELVFØLGELIG hele skolen fått vite det, det ble så slitsomt, jeg måtte jo gå rundt å si "Jada, det går bra" til alle sammen. Alle guttene erta meg, og så kom Caroline (hun andre jenta jeg hadde sagt det til) og hun sa at Marte hadde sagt det til flere lærere, og alle jentene i klassen (som igjen hadde sagt det til nesten hele skolen). Så kom Marte (som var lei seg fordi en tremening av henne hadde tatt selvmord for lenge siden, og hun kjente han ikke engang.) Hun sa til Caroline (helt på gråten) "Klarer du ikke å holde kjeft om NOEN ting, eller?!" og løp ut. Hun sa ikke unnskyld til meg. Jeg begynte å gråte hele skoledagen på grunn av henne. At alle måtte snakke om det. På grunn av henne. Den verste dagen i mitt liv, måtte ALLE snakke om. Så ble jeg erta. Hun sa aldri unnskyld. Den verste personen i mitt liv!!!
Søvløs
7
11.07.2011 02:15:04
Jeg så moren min bli drept for et par uker siden. Jeg har ennå ikke forstått at det faktisk har skjedd, på en måte. Lever inni en egen liten boble som jeg ikke vet hvordan jeg skal komme ut av.. (Red: Du kan stille spørsmål og få hjelp på ung.no/oss)
Emma
1
12.12.2010 18:30:39
Hei, jeg har enn vennine som føler seg dårlig, hun er full av hemmeligheter folk forteller til henne og hun har fått nok av det. Hun trenger hjelp og jeg vil hjelpe henne. Pliiiiisss kom med forslag hva jeg kan gjøre ...? :D (red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
Ukjent
0
12.03.2010 21:46:00
Jeg mistet tre nære slektninger på ett halvt år. På høsten døde onkelen min bare 60 år gammel, så kom våren og søskenbarnet mitt på bare 23 år døde i Fjelltunveien ulykken og dagen før begravelsen hennes døde farmor. Dette var ikke lett for meg. Det er to år siden nå, men jeg tenker på søskenbarnet mitt hver dag.Da jeg var i sorg var alle så omsorgsfulle. Sendte meldinger , ringte og var veldig pågående. Det var veldig travelt for jeg ville bare hver for meg selv. Til og med de jeg hadde vært fiender med skulle plutselig hver bestevenn med meg. Det jeg likte best var å ikke snakke om det. En av mine venninner oppførte seg normalt og snakket ikke om det. Det var deilig å hver med henne. Ikke hver for pågående når noen er i sorg! I dag var en av mine beste venner i begravelse til bestefaren sin. Han var veldig lei seg og jeg har sagt til han at hvis han vil prate er jeg der, men ellers prøver jeg å oppføre meg normalt ovenfor han. I tilegg sank karakterene mine veldig og jeg gikk fra 6-ere og 5-ere i alle fag ned til 2-ere. Det var helt forferdelig og det er ennå mye å ta igjen fra den tiden. Jente 15
Jens
6
08.03.2010 22:59:00
Sorg er et vanskelig begrep. Jeg mistet nettopp noen i vennekretsen, og vi tar alle det fortsatt tungt, dog det er en stund siden. Jeg mener det er viktig å minnes de døde, men at det ikke skal legge hinder for framtiden. Når alt kommer til stykke er det ikke noe vi får gjort med døden. Det er viktigere å sette fokus på seg og sine. Være glad for at man er til og at man har de man er glad i ved seg. I vår familie minnes vi de aller nærmeste døde med å gå på kirkegården i høytider, en nokså utbredt tradisjon i Norge. ;)
camilla
1
02.07.2009 01:52:00
jeg misten min beste kjæreste.
sondre
6
26.10.2008 21:37:41
hei jeg mista veninna mi på 16 år og gråter enda føler jeg aldri kommer over det savne mitt er for stor for ho og savner bestepappa årker ikk og leve mer! kan noen hjelpe meg?? (red: du kan få råd og hjelp på ung.no/oss)
Lea
6
10.07.2008 16:55:30
Venninna mi mistet moren sin nettopp.. jeg vet ikke hva jeg skal si eller gjøre, for hun tar det veldig bra. Jeg er redd for at hu ska finne på noe dumt, for jeg aner ikke hvor jeg har henne..
sondre
4
06.03.2008 15:04:27
hei jeg mista først venina mi så bestepappan min og så mamman til onklen min og så veninna til bestemamman min! jeg føler det aldri går over igen hva skal jeg gjøre føles som eg skal dø snart når jeg sørger KLARER IKKE MER hva skal jeg gjøre KAN NOEN HJELPE MEG HJELP????????????? (red: du kan skrive inn til oss og få svar via ung.no/oss)
...
2
03.01.2008 23:23:44
Til deg som lurer på om du er gal. Du er ikke gal. Alle mennesker reagerer forkjellig og det finnes ingen fasit på hvordan man skal reagere. Noen gråter, noen gråter ikke og noen ler til og med. Jeg har det med å le når det skjer noe trist. Jeg har lenge lurt på om det var noe galt med meg siden jeg ofte har fått denne reaksjonen, men jeg har kommet frem til at det er faktisk en vanlig måte å reagere på. Det er også vanlig for mange å ikke gråte i triste situasjoner. Sånn er det bare. Ingen er like og alle reagerer ulikt. Ingenting er ganlt;)
;)
0
03.01.2008 23:18:08
Jeg mista Morfaren min for noen uker siden. Dette var første gang for meg at jeg mistet noen. Jeg har hatt flere venner som har mistet besteforeldre tidligere,og jeg har vært usikker på hva jeg skulle si til dem. Det endte som oftest med at jeg trakk meg tilbake. Jeg var kanskje litt redd for å få dem til å gråte, og prøvde liksom å få de på andre tanker. Men noe jeg har erfart nå etter morfars død er at mange av vennene mine har gjort det samme som jeg, trukket seg litt unna, bare snakket om andre ting for å hindre meg i å tenke på det og bli trist. Og jeg kan si en ting sikkert, Det er mye bedre å prøve å si noe eller å gjøre noe enn å trekke seg tilbake eller late som man har glemt det og snakke om andre ting. Det spiller ingen rolle hva man sier, bare man viser at man bryr seg. Ikke vær redd for å få en venn/venninne i sorg til å begynne å gråte. Det kan ofte være godt å snakke om det. De trenger deg! Vi at du bryr deg og ikke vær redd for om du sier det riktige, alt er riktig bare du viser at du bryr deg! og ikke vær redd for å ta opp temaet. ;);)
...Gal?
1
08.10.2007 11:03:48
Jeg har en veldig sær måte å reagere på.. Hvis jeg er i begravelse, ser en trist film, hører på en som forteller en trist livs historie o.lig, gråter jeg aldri! Jeg blir lei meg på en måte.. men det er akkurat som jeg får en mur rundt meg og klarer ikke å regere. Men er det noen som klarer noe, åpnår noe, vinner en konkurranse eller blir overlykkelig og veldig glad, ja.. da renner jo tårene som bare det! Satt til og med å grein av å se et klipp fra finalen på Idol fordi vinnern ble så glad. Men når vennina mi forteller at hun holdt på å ta selvmord og fortsatt tenker på det klarer jeg ikke reagere i det hele tatt. Er jeg helt gal? Er det noe å ta seriøst og få hjelp for?? (red: du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
men
5
10.08.2007 04:55:12
råd: er katten din død, gå på den sia her. Jeg føler meg nærmest heldig
lackadaisycats
0
17.06.2007 14:19:00
oopps... sa jeg MEG på slutten der..?? Hehe... *Cough* Well, I ment 'folk'... i guess... *Cough*
lackadaisycats
1
17.06.2007 14:14:08
Ah Nei... SE???? F***... SE??? eg mener... altså... om en har en diagnose eller, ja det der, eller sorg, så... arg! Folk behandler deg anderledes og tror at de må passe extra på den personen.... om den personen er deppa, så blir den jo MER deppa av at folk rundt ham elelr henne oppfører seg anderledes ovenfor den personen. F***... Vi er jo ikke forskjellig fra dere andre!!! Hallo?? Jeg blir sykt deppa når det wer slik... folk må oppsøke sider for å se hvordan de skal takle å være med meg og oppføre seg i forhold til meg :O XC F***!!
lei av alt
0
30.05.2007 17:51:00
Trodde jeg ikke visste var kjærlighet var. Men det var alltid en som hadde hjertet mitt. Men vi skulle liksom bare være "beste-venner"... trodde jeg hadde god tid, til å fortelle han åssen jeg følte det. Men så dør han. Hva faen? Åsså får jeg høre etter han døde, noe han hadde sagt i fortrolighet til noen. Han elska meg å. Bestevenner igjennom flere år og "pule-venner", jeg gjorde alt for ham. Han var min glede i livet. Jeg føler meg død innvendig. Kommer han alltid til å ha hjertet mitt? =(
charlotte
0
28.03.2007 09:59:26
jeg er en jente på 16 jeg går på sandaker vidregåe jeg har mista alle besteforeldrene mine plus to venninner:( det er ikke så lenge siden jeg mista thea jeg ble så lei meg.. jeg var på kino med skolen så så gikk jeg på trikken jeg fikk tlf fra de andre venna om at thea var dø jeg trodde dem ikke men så hørte jeg at dem var lei seg så så jeg la på og ble stille så begynte jeg å gråte;*( jeg dro på klubben på skole for og ha minestunn det gjored jeg på fredagen oxo på skolen, det var så trist.. begravelsen var så finn.. jeg tenker forsatt på henne :(
Jente 18
4
21.02.2007 15:07:56
Hei... Eg mista mammaen min for to veker sidan... Ho døydde veldig brått... Eg føler meg så ufatteli tom, hjelpeslaus og energilaus nå... Sorga kan ikkje beskrivast på noko måte... Dette er absolutt det verste som kunen skjedd oss... Huff...
Marita
0
10.01.2007 20:19:38
Jeg var 6-7 år da bestefar døde. Da jeg var 15 ble jeg plutselig veldig lei meg, fordi han var død, selvom han hadde vært død i 8-9 år alt. Det var veldig sært..
sarah
0
07.01.2007 15:29:37
Jeg mistet morfaren min for noen uker siden. og jeg var den eneste i hele begravelsen som ikke gråt, eller var noe særlig lei meg.. Er det i det hele tatt normalt? (red:)Sorg er veldig individuelt. Noen reagerer på en måte, mens andre reagerer helt annerledes. Mens noen får det ut i begravelsen, er det andre som ikke føler sorgen før en stund etterpå når det går opp for dem at personen er borte. Det betyr ikke at du var mindre glad i eller brydde deg mindre om morfaren din. Men husk at det er viktig å få ut følelsene sine.
Anne
0
12.12.2006 00:00:35
Mistet en som har vært kjæresten min et års tid,etterpå har vi vært kjempevenner,i ca 8 år. Men han brukte stoff og led av shizofreni,og forfalt mer og mer.siste året gikk han for å få hjelp,jeg prøvde å støtte han.Var fortsatt glad i hverandre,men han kunne være veldig krevende..han var jo syk.Jeg sliter m mye fysiske plager så en uke før han tok overdose orket jeg ikke ta tlf.Men sendte han mld og forklarte.Men nå har jeg fått en skikkelig sorg reaksjon,og dårlig samvittighet.Prøver å si til meg selv at jeg ikke kunne passe på han 24 timer i døgnet,og at han sikkert har det mye bedre nå.Siste gangen vi møttes satt jeg i armkroken hans,strøk han i håret.Vi ble enige om at hvis han kom seg på beina igjen skulle vi kanskje prøve igjen.Jeg følte så stor kjærlighet da.Han var så pen og så mye bedre ut enn på lenge.Og så plutselig er han borte.Noen som har opplevd noe lignende,og tror dere det tar lang tid før den dårlige samvittigheten min forsvinner?
Besteveninna mi
0
07.12.2006 19:03:32
Heii :) Eg mistet mammaen min for ikke så lenge siden.. :( er i stor sorg.): vi hadde en pisiell kontakt
mm
0
07.12.2006 16:20:38
Jeg selv har slitt litt og min bestevenninne var alltid der for meg. Hun har mye av skylden til at jeg hadet så bra som jeg har det nå. Jeg er kjempe glad i henne for at hun ikke sviktet meg. De som ser at noen trenger hjelp, hjelp dem da:)
lille meg maria
0
03.12.2006 14:13:56
jeg vil ikke miste vennene mine for da blir det så vanskelig eg har jo familien og jesus men hvorfor skulle eg miste vennene mine nei nei nei det må jeg ikke

Spørsmål og svar

Venninnen min har fått kreft og ligger på sykehuset. Jeg vil gjerne sende henne sms men vet ikke hva jeg kan skrive
Hei Takk for at du skriver til oss! Så trist å høre om venninnen din! Men så bra at du ønsker å støtte henne og vise henne at du bryr deg. De...
Hvordan kan man trøste noen?
Hei jente, 15 år. Takk for at du skriver til oss.Først må jeg si at det er trist at bestevennen din har en mor som kommer til å dø av kreft. Be...
Hva kan jeg si til venninna mi som har mistet moren sin?
Hei Det er vanskelig å vite hva man skal si når noen har mistet sine kjære og nære.  Det gjør ikke noe om du ikke greier å si noe særlig.  B...
Foreldrene til vennen min skal skilles. Hvordan kan jeg hjelpe henne?
Hei jente, 13 Takk for at du skriver til oss! Du skriver at du ønsker å hjelpe vennen din som opplever en skilsmisse nå. Så godt at du ønsker å...
Jeg vil muntre opp en venninne som har det vanskelig.
Hei Så fint å høre at du bryr deg så mye om venninnen din og at du ønsker å gjøre noe for at hun skal ha det bra. Det viktigste for din vennin...
Kjæresten min mistet faren sin, hva skal jeg gjøre?
Hei, Takk for et viktig og godt spørsmål!Det er nok veldig mange som har det som deg. Det er ikke alltid lett å vite hva man skal si og gjøre nå...
Jente, 19, ønsker å støtte kamerat som har blitt ufrivillig "gravid"
Hei   Så flott at du skriver hit til ung.no! Det er jo en forferdelig, men dessverre ikke så ukjent problemstilling kameraten din har havnet i. ...
Jeg har ein veldig god venn som skal flytte til faren sin. Hva kan eg gjøre for å få henne til å føle seg bedre?
Hei Takk for at du skriver til oss! Du skriver at du har ei venninne som skal flytte til faren sin som bor et stykke unna. Du er redd for at hun skal...
Bekymrer meg for en venn med selvmordstanker
Hei Takk for at du skriver til oss. Det du forteller om virker naturlig nok å bekymre deg. Du ligger våken og tenker på vennen din på natta, og d...
Heei ;D jeg er en jente på 16,jeg er sammen med en gutt på snart 17.. foreldrene hans ski...
Hei! Det er mange slags følelser som kan komme etter et samlivbrudd hos foreldrene. -Og sorgen over bruddet, savnet av den av foreldrene man ser ...
Hvordan man best kan trøste en person som gråter?
Hei gutt 18 år Takk for at du skriver til oss, du er en god venn som vil hjelpe når andre har det vondt!Det viktigste er at vennen din vet at du er...
Hvordan kan jeg hjelpe venninnene mine?
Hei jente, 15 år. Takk for at du skriver til oss.Venninnene dine er heldige som har deg. Det at du bryr deg er det aller viktigste for venninnene di...
Hvordan kan jeg hjelpe kompisen min, og hvordan kan han hjelpe seg selv? Foreldrene har skilt seg, forholdet han var i er slutt og han har forsøkt å ta selvmord. 
Hei jente 15 og takk for at du skriver til oss!  Så heldig kompisen din er som har deg! Du lurer på hva du kan gjøre for kompisen din, og på hva...
Jeg hadde en veldig god venn.
Hei Takk for at du sender inn spørsmål til oss. Du har ikke gjort noen ting galt. Hun har vanskeligheter med å håndtere sorgen og det går desver...
En god venninne av meg har nå opplevd at kjæresten slo opp med henne. Men hva kan jeg gjøre, og andre?
Hei! Det viktigste du gjør er å være tilgjengelig for henne hvis hun har behov for det. Vær litt tålmodig med å la henne få prate om det hv...
Vil hjelpe en venn som har det vondt fordi foreldrene hans har skilt seg
Hei Takk for at du skriver til ung.no! Og - så flott at du vil hjelpe vennen din. Han er heldig som har deg. Du lurer på hvordan du kan hjelpe uten...
Mistet hesten sin i april, men savner den fortsatt og er deprimert.
Hei Jeg syns det er bra at du tar kontakt med oss når du har det vanskelig. Det er trist at hesten din døde og jeg skjønner at det er vanskelig fo...
Se alle