Hopp til hovedinnholdet

Satse på en idrett

Knyter fotballskoa (colourbox.com)

Hvis man skal satse på en idrett så må man være villig til å prioritere den, og det er viktig å være forberedt på at man ikke kan være med på alt som skjer ellers. Man må ha motivasjon og vilje til å legge inn den ekstra treningsinnsatsen.

Knyter fotballskoa (colourbox.com)

Skal jeg satse?

Det å satse innebærer å benytte mer tid på idretten, og sette idretten foran andre ting i hverdagen. Det kreves svært mye for å lykkes på et høyt nivå innen idrett.

Skal du gå inn for å bli best mulig, kreves mye tid og innsats, og hverdagen må planlegges i større grad for å tilpasse seg idrettens krav.

Hvorvidt du skal satse avhenger i stor grad av hvor stor glede du har av det du gjør, om du tror du kan nå langt, og om du har de rette forutsetningene rundt deg for å kunne satse. Ofte innebærer det å satse på en idrett etter hvert å måtte flytte på seg for å oppnå et bedre treningsmiljø og bedre forutsetninger.

Snakk gjerne med treneren, familie eller en god venn om dette, men til slutt er det du som må ta valget. Det kan være fint å snakke med treneren om ambisjoner og finne ut av hvordan du ligger an, men det viktigste er tross alt motivasjon. Hvis du er villig til å trene mye og jobbe med deg selv kan du nå veldig langt!

Det kan være lurt å gjøre en gradvis progresjon, og øke treningsmengde litt og litt, selv om målet er å satse skikkelig. Snakk med treneren din om å få utarbeidet et mer personlig hjemmetreningsprogram som du kan utføre i tillegg til fellestreningene.

Hvis du trives med den store treningsbelastningen så er det ingenting i veien for å prøve. Valget om å satse kan bli lettere å ta senere om du gir idretten en sjanse nå. For mange starter satsingen med at man starter på en idrettslinje på videregående eller et idrettsgymnas.

Det er veldig forskjellig fra idrett til idrett i hvilken alder det er vanlig å begynne satsingen. Velger du å satse så har du fortsatt muligheten til å gi deg på et senere tidspunkt om du opplever at det blir for tungt eller at det er andre ting du heller ønsker å gjøre. På den andre siden, hvis du velger å la være å satse så kan det bli vanskeligere å ta det valget senere – spesielt hvis du har trappet ned på treningen i mellomtiden.

Motivasjon

"Hei! Jeg står ovenfor et vanskelig valg akkurat nå, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Høsten 2014 flyttet jeg hjemmefra for å begynne på fotballskole i Trondheim, og for å satse for fullt på fotball. Det gikk fint hele høsten, og jeg gledet meg til hver eneste fotballtrening! Men på nyåret har alt bare gått nedover.. Selv om å bli profesjonell fotballspiller er min største drøm + at det er realistisk for meg, så sliter jeg med å finne motivasjon til å jobbe videre. Føler at jeg ikke får til noe på trening for tiden, og det er ikke lenger noe glede i det å spille fotball. Jeg tenker på å legge skoa på hylla, og flytte hjem igjen når jeg er ferdig i første. Jeg lurer på om det er for tidlig å gi opp nå og om dette snart vil snu? Jeg har ikke lyst til å ta et valg jeg vil angre på, men jeg vil heller ikke gråte og være oppgitt etter hver fotballtrening. Setter pris på all hjelp."

Jeg tror det er veldig normalt å oppleve det du gjør nå, altså at du møter motgang og sliter med motivasjon. I mange tilfeller vil motivasjonen komme tilbake og fremgangen plutselig inntreffe på nytt etter slike perioder. Derfor er det ofte en god ide å la satsingen få litt mer tid før du eventuelt gjør om valget ditt. Det kan også ofte være andre grunner enn selve fotballspillingen som påvirker generell motivasjon for idretten (sosiale- eller psykiske utfordringer osv.).

Hvis du fortsatt har lyst til å spille fotball, så tenker jeg det veldig lurt å gi det en ny sjanse selv om du møter motgang nå. Prøv å vinkle tankene dine litt annerledes når du møter motgang. Prøv å dra lærdom ut av situasjonene som er vanskelige, og jobb for å finne gode løsninger på utfordringene. Klarer du det, så vil du vokse på disse utfordringene, og utvikle deg selv videre som fotballspiller og menneske generelt. Hvis noen kommer med kritiske tilbakemeldinger til deg, eller du gir deg selv veldig kritiske tilbakemeldinger, prøv å jobb annerledes med disse tilbakemeldingene. Lytt til dem, tenk gjennom om de inneholder noe du kan ta tak i og jobbe for å utvikle positivt videre. Hvis ikke, kan du bare forkaste tilbakemeldingen uten å tenke noe mer over den. Måten vi blir bedre på er å jobbe for å finne løsninger på utfordringene vi møter på. Fokuser på arbeidsoppgaver, og hvordan du kan utføre oppgavene fremfor å fokusere på prestasjoner og sammenligning med andre, og ros deg selv når du jobber godt med å utvikle ferdigheter videre. Det er minst like viktig å belønne seg selv når man jobber godt for å nå noe, som når man faktisk når det målet. Innsats og vilje er minst like viktig som det ferdige resultatet!

Mitt tips er altså å holde ut litt til og prøve å ha et mer positivt fokus, før du tar noe endelig valg. Ofte kommer motivasjonen tilbake igjen!

Vennlig hilsen treningskonsulenten, ung.no

 

Skole

Når man satser hardt på idrett så kan det fort gå ut over skolen. Idretten kan være så tidkrevende at man etter hvert blir nødt til å prioritere bort lekser, og man kan gå glipp av skoledager på grunn av stevner, trening og konkurranser. Noen idretter innebærer mye reising, spesielt når man kommer på et høyere nivå, og det vil påvirke skolegangen din. Om du velger å satse er det derfor viktig å snakke med klasseforstander om hvordan dere skal få det til – ofte er det mulig å lage en tilpasset timeplan. Spesielt idrettsgymnas kan legge til rette for at du fortsatt skal få gjennomført det du skal på skolen. I spesielt travle perioder kan det likevel bli nødvendig å ha med seg leksene på tur og du må være flink til å planlegge for å henge med på alt.

Planlegg skolen ut ifra hvor mye tid din idrett krever. Retten til videregående gjelder i 5 år, noe som betyr at du kan ta så mye som to friår eller vente to år før du begynner på videregående etter ungdomsskolen. Snakk med skolen om hvordan dere best kan tilpasse skolearbeidet for deg! Det er også mulig å ta opp fag på privatskole etter videregående dersom du ikke har fullført alle fag.

Markus Nilsen (26) satset i flere år på alpint. På grunn av mye reising var han lite på skolen mot slutten av videregående.

«Jeg var bare 10 dager på skolen før jul siste året på videregående, men da kjørte jeg verdenscup. På slutten av videregående blir det fort alvorlig og man ser hva man har og kan oppnå. Jeg jobbet med skolen i sommerferiene og hadde med meg bøker når jeg reiste, men jeg elsket å kjøre alpint og angrer ikke på at jeg valgte å satse»

Selv om man kan gå glipp av mye skole får man en helt egen, unik erfaring når man satser på idrett. Man får oppleve ting ingen andre får og man lærer mye som kan være verdifullt senere. Det er flere arbeidsgivere som ser på det som positivt at man har vært gjennom en slik prosess, sier Markus.

 

Venner og fritid

Ønsker du å satse på en idrett så vil det gå ut over fritiden din – både venner og andre hobbyer. Du kommer til å oppleve at du får mindre tid til å være sammen med venner, til å drive med andre hobbyer og til å gjøre skole. Mange er aktiv med flere interesser og idretter i ungdomstiden, men om du ønsker å satse på en av dem så kommer du til å oppleve at du må velge bort de andre.

Det å satse innebærer også å prioritere bort ting som ikke er forenelig med idretten. Satsingen skjer ofte i det tidsrommet der andre venner begynner å utforske alkohol og dra på fester, og du må være forberedt på ikke å kunne være med på alle slike opplevelser. Når du trener på et høyt nivå innen en idrett kan du ofte ikke tillate seg å dra på fest eller byen sammen med venner. Russetiden kan bli en utfordring, og du må stadig ta valget om du har lyst til å fortsette å satse eller om det er andre ting som er viktigere for deg.

Det positive er jo at du uansett ikke er alene. Du trener sammen med likesinnede, du kommer til å få deg egne venner og en egen gjeng blant de som utøver samme idrett. Selv om andre fritidsaktiviteter må vike, får du jo drive med det du elsker hele tiden – sammen med venner som har samme lidenskap som deg.

Markus mener at det viktigste for å gjøre det bra innenfor en idrett er at leken alltid er der.

«Ønsker du å få ut sitt potensial i en idrett må det være førsteprioritet. Hvis leken hele tiden er der, da vil det alltid være førsteprioritet. Når du ikke lenger synes det er gøy så burde du ikke holde på lenger»

Sist oppdatert:
01.10.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hva betyr det når noen spør om fpn?
Hei Takk for spørsmålet ditt. FPN kan nok betyr flere ting, men én av betydningene er konseptet fotballprogresjon.no. Det er så vidt jeg kan fors...
Hvilken vgs med toppidrett fotball er best i Norge?
Hei Så spennende at du vil gå toppidrett fotball! Jeg tror ikke det finnes noen oversikt over de beste toppidrettslinjene, men det er jo flere skol...
Skal jeg satse på idretten?
Hei Jeg forstår at du står ovenfor et vanskelig valg. Min tanke er at det er du selv som må bestemme til syvende og sist, men at det er bra at du ...
Hva er forskjellen på idrettsfag og studiespesialisering med realfag?
Hei Takk for spørsmålet ditt!  Studiespesialisering med realfag og idrett er et tilbud som ikke er så vanlig, og som Tromsdalen VGS tilbyr. Side...
Hvilke idretter kan jeg gå på?
Hei jente (13) Det er veldig bra for deg å gå på en idrett på fritiden, både fordi man er sosial og man får trene.  Jeg ville anbefalt deg ...
Hvorfor opplever jeg nedsatt prestasjonsevne og tunge bein?
Hei Så gøy at du satser på fotball og at du har lyktes med å komme på et høyt nivå. I en idrett som fotball er det veldig vanlig at prestasjone...
Hva er forskjellen på breddeidrett og toppidrett på vgs?
Hei Jente, 15 år! Kort fortalt: Toppidrett kan du velge dersom du satser på en bestemt idrett. Aktivitetslæren / treningen består av fysiske, te...
Hvor mye må jeg trene for å komme på landslaget i håndball.
Hei Så spennende at du vil satse på håndball. Slik du beskriver det, så virker det som du har mer enn nok trening i forhold til den alderen du er...
Jeg vil gå på skole i et annet fylke. Når må jeg melde flytting?
Hei, og takk for ditt spørsmål. Så spennende at du tenker på toppidrettslinja! Det er lurt å snakke med rådgiver på skolen din om dette. Råd...
Hvordan kan jeg bli bedre til å trene friidrett?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Når du ikke får bedre resultater til tross for at du trener, så kan det hende at du enten bør trene mer, eller tr...
Bør jeg bytte fotballag eller ikke?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Jeg skjønner at dette er et skikkelig dilemma for deg! Jeg kan ikke gi deg en fasit på hva som er riktig å gjøre, ...
Bør jeg slutte på videregående for å satse på idretten min?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Vi skjønner at du har et ordentlig dilemma her, og det høres ut som at du dras mellom ulike retninger. Det er sikke...
Hvordan bli en god venstreback i fotball?
Hei Noe av det viktigste du gjør er å bruke mye tid på å trene. Skal du bli god, så må du trene mye, og du må selvsagt trene med høy kvalitet...
Hva kan jeg begynne på når jeg har sluttet med håndball?
Hei Takk for at du sender inn spørsmål til oss. Så fint å høre at du er tilfreds med valget ditt om å slutte på håndball. Jeg skjønner at du...
Jeg er på dataen 6-7 timer i daglig (9-10 timer i helgene). Er dette gale? Jeg trener fotball og på treningssenter 7-8 ganger i uka og er veldig sosial.
Hei! Så fint at du skriver til ung.no.Ut ifra din beskrivelse bruker du veldig mange timer dataen. For de fleste vil dette antallet kunne være a...
Hva kan jeg gjøre for å bli en proff håndballspiller?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så spennende at du vil bli håndballproff! Det er vanskelig å gi deg et fasitsvar på hvordan du blir det, for det ...
Vil starte på volleyball,men er de bedre enn meg og hva er volleyballskole?
Hei Jente 14 år!  Takk for spørsmål til ung.no! Så gøy at du skal begynne på volleyball og at du har fått en venninne med deg! Å drive med...
Se alle