Hopp til hovedinnholdet

Er du adoptert og ønsker informasjon om biologiske foreldre?

Hender (colourbox.com)
FÅ INNSYN I ADOPSJONSSAKEN DIN: Du behøver ikke gi noen begrunnelse for hvorfor du ønsker innsyn, og som adoptert er du den eneste med tilgang til informasjonen.

Er du nysgjerrig på historien din? Alle adopterte som har fylt 18 år har rett til å få kunnskap om sin biologiske bakgrunn.

Offentlig og kvalitetssikret
Hender (colourbox.com)
FÅ INNSYN I ADOPSJONSSAKEN DIN: Du behøver ikke gi noen begrunnelse for hvorfor du ønsker innsyn, og som adoptert er du den eneste med tilgang til informasjonen.

Alle adopsjoner som har vært gjennomført fra 1917 og frem til i dag er registrert i Det sentrale adopsjonsregisteret.

Alle adopterte som har fylt 18 år har rett til å få kunnskap om sin biologiske bakgrunn. Opplysninger om adopsjon og biologisk opphav er strengt taushetsbelagt. Det er derfor bare deg som er adoptert som har rett til disse opplysningene.

Du behøver ikke å gi noen begrunnelse for hvorfor du ber om informasjon om din bakgrunn. Saksbehandlingstiden er ca fire uker.

Slik ber du om innsyn i adopsjonssaken din

For å motta informasjon om biologisk bakgrunn må du henvende deg skriftlig (ikke per e-post) til Bufdir.

Henvendelser fra både norsk- og utenlandsadopterte må inneholde:

  • Ditt navn, fødselsdato og bostedsadresse
  • Din underskrift
  • Adoptivforeldrenes navn
  • Bekreftet kopi av legitimasjon med bilde, for eksempel pass, førerkort eller bankkort. Kopien må være bekreftet av offentlig tjenestemann eller advokat. Kopier bekreftet av post, bank og kopieringskontorer er ikke tilstrekkelig.

Hvis du er utenlandsadoptert må brevet i tillegg inneholde:

  • Hvilket land du er adoptert fra
  • Hvilket år du kom til Norge
  • Hvilken adopsjonsorganisasjon som formidlet adopsjonen

Norskadoptert: Hva skjer videre?

Hvis du er norskadoptert, vil Bufdir først undersøke hvilket fylkesmannsembete som har innvilget adopsjonen din. Fylkesmannen gir adopterte opplysninger om opprinnelige foreldre der adopsjonsbevillingen er gitt før 1. desember 1999.Du kan også skrive direkte til fylkesmannen dersom du vet hvilket fylkesmannsembete som har gitt bevillingen. Det vil være det fylket hvor adoptivforeldrene dine bodde da du ble adoptert.

Bufdir har ansvar for å gi innsyn i nasjonale adopsjonssaker der adopsjonen er gitt etter 1. desember 1999, og i alle saker om internasjonal adopsjon.

Forespørselen din blir deretter sendt til fylkesmannen for videre behandling sammen med opplysningene som finnes i Bufdirs adopsjonsregister. De vil informere deg når dette skjer.

Fylkesmannen forbereder og tilrettelegger saken på en skånsom måte, blant annet ved at de biologiske foreldrene dine informeres om at du har bedt om innsyn i adopsjonssaken, slik at de kan gi sitt syn på om de ønsker kontakt.

At biologiske foreldre ikke ønsker at opplysningene skal gis til deg, gir likevel ikke grunnlag for å nekte deg disse. Dersom det viser seg umulig å oppspore de biologiske foreldrene, må de opplysningene man sitter inne med uten videre gis ut.

Utenlandsadoptert: hva skjer videre?

Som utenlandsadoptert har du samme rett som norskadopterte til å få opplysninger om dine opprinnelige foreldre. Saksdokumentene som Bufdir har i sitt arkiv, blir på forespørsel sendt direkte til deg.

Den praktiske muligheten til å få tak i opplysninger kan imidlertid være vesensforskjellig. En forutsetning for innsyn er at landet du er adoptert fra har gitt opplysningene til Norge.

Dersom norske myndigheter ikke har fått informasjon om dine biologiske foreldre, kan du heller ikke kreve å få slike opplysninger. Du må da eventuelt henvende deg til landet du er adoptert fra og forsøke å få tak i opplysninger der.

Dersom opprinnelseslandet har gitt norske myndigheter opplysninger, kommer norsk rett til anvendelse fullt ut, uansett hvilke restriksjoner som gjelder i landet du er adoptert fra.

Informasjon til andre enn den adopterte

Det hender at andre enn den adopterte selv ber om opplysninger i en adopsjonssak, enten for å komme i kontakt med den adopterte, eller fordi de ønsker å vite om en adopsjon har funnet sted eller ikke. Dette kan være etterkommere av den adopterte som ønsker å vite mer om sin opprinnelige familie, for eksempel i forbindelse med slektsforskning eller av andre grunner.

I slike tilfeller informerer vi om at det bare er den adopterte selv som har krav på opplysninger fra adopsjonssaken.

Henvendelser fra den adoptertes opprinnelige slekt som ønsker kontakt med adoptivbarnet, legger vi på adopsjonssaken, slik at den adopterte i en eventuell senere innsynssak kan få informasjon om at opprinnelige slektninger ønsker kontakt.

Bufdir varsler ikke den adopterte når slike henvendelser fra andre blir lagt på saken, med mindre den adopterte selv har bedt om det. Dersom adopsjonsorganisasjonene får henvendelser fra opprinnelige foreldre eller annen slekt i utlandet, oversendes disse til Bufdir hvor de blir lagt på den adoptertes sak.

Informasjon om adopsjon ved arveoppgjør/dødsboskifte

Bufdir gir opplysninger om adopsjon til tingretten, bobestyrer eller arvinger ved dødsboskifte. Du må rette en skriftlig henvendelse (ikke e-post) til Bufdir.

Bobestyrer og arvinger må vedlegge bekreftet kopi av skifteattest. Saksbehandlingstiden i Bufdir er ca fire uker, eller kortere hvis saken haster.

Lover

Internasjonal adopsjon reguleres av norske lover, opprinnelseslandets lover og internasjonale konvensjoner. Her kan du lese mer om de fire viktigste:

Adopsjonsloven

Barneloven

FNs barnekonvensjon

Haagkonvensjonen om adopsjon

Skrevet av:
Bufdir
Sist oppdatert:
16.02.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
:/
1
17.09.2018 17:17:13
jeg har blitt adoptert vekk når eg var 9 og nå er jeg 13 og jeg vet hvem de biologiske foreldrene mine er og jeg savner moren min veldig veldig mye og jeg er ikke glad for at eg havna med disse norske foreldrene jeg hater de..... og nå er jeg på en institusjon fordi jeg har hatt mye problemer og skolen har vært sykt slemme mot meg de har nektet meg å bli med på leirskolen, skoleballet, og lærene i de andre klassene sa te elevene at de ikke må være med meg eller snakke te mg og det er ganske trist fordi de vett ikke ka jeg har opplevt så dømmer de meg uten grunn
(Red: Hvis du ønsker å få svar fra en fagperson, kan du sende inn spørsmål til https://www.ung.no/oss/)
0
18.05.2015 15:18:39
Jeg har blitt adoptert men trives godt jeg var mye med en annen jente før men ikke nå hun sa du er så annerledes siden jeg var litt brun jeg kommer fra India og hun spurte hele tiden om jeg var adoptert men jeg sa nei men etter jeg kom hjem ble jeg usikker og spurte de så så trist ut når de sa det men har ikke fått møtt mine ekte foreldre enda da men det skal jeg
...
0
17.02.2015 07:52:19
Har egentlig ikke fått vite det... Har ikke spørt
Lene
0
08.05.2014 10:21:11
Jeg spurte mamma og pappa da jeg var liten hvorfor jeg var brun og de var hvit og hvorfor jeg hadde svart hår og de blondt... Da var jeg bare fire år gammel eller noe sånnt, da sa de at det var fordi de kom å hentet meg fordi mine ekte foreldre var så fattige... Da ble jeg litt lei meg men så ble jeg utrolig glad for at det var de jeg havna hos!
nich
1
15.11.2012 16:13:13
eg er adoptert eg ble adoptert når eg var 10 eg er nå 16 eg har gode adoptivforeldre eg er glade i adoptivsøskene mine eg elsker dem og eg ville ikkje ha byttet dem mot mine viklige foreldre som eg hater fordi eg ble misbrukt av dei fra eg var 7 til 10 når lærern fikk vite det av meg og tilkalte barnevernet

Spørsmål og svar

Adoptert fra Sør Korea
Hei!   Takk for at du tar kontakt med oss!   Alle adopterte som har fylt 18 år har rett til å få kunnskap om sin biologiske bakgrunn. Og det ...
Jeg er adoptert fra Kina og synes det er vanskelig at jeg ser annerledes ut og ikke kjenner mine biologiske foreldre.  
Hei jente! Det er fint at du skriver til oss i ung.no om dette! Jeg har forståelse for at du ønsker å vite hvem dine biologiske fordre er og når ...
Jeg lurer på om jeg kan være adoptert?
Hei Takk for at du tar kontakt med oss. Jeg skjønner at du lurer på dette. Det høres ut som du har vært usikker på om du kan være adoptert ute...
Mamma sier jeg er adoptert
Hei! Du bør først og fremst snakke med din mor om dette, be henne svare på det du lurer på og forklare at det er viktig for deg å få vite mer. ...
Er jeg adoptert? Faren min kaller meg for "prell".
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Prell er et slangord for snus. Jeg vet ikke hvorfor faren din kaller deg dette, men det betyr ikke at ...
Jeg vet ikke hvem min biologiske far er, og vil vite det! men tør ikke nevne det!
Hei Slik jeg oppfatter dette så trenger du hjelp med å finne ut hvordan du skal få tatt opp temaet hvem din biologiske far er. Du skriver også at...
Familien sier jeg er adoptert
Hei  Takk for at du skriver til oss.Det er forståelig at du føler deg trist og sikkert veldig overrasket hvis du som 20 åring nettopp har fått v...
Innsyn i egen fødselsattest, under 18 år, informasjon om biologisk forelder, adoptert eller ikke adoptert
Hei Dette er et vanskelig tema og jeg skal forsøke å gi deg et så godt svar som mulig fordi jeg forstår at dette er viktig for deg. Du forklarer...
Er adoptert fra Sør Korea og vil finne mine biologiske foreldre.
Hei, Når du har fylt 18 år kan du selv skrive til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og be om innsyn i saken din. Du finner informasj...
Kan jeg finne min kjærestes biologisk foreldre?
Hei Det er bare den adopterte selv, som etter fylte 18 år, har rett til å få opplyst hvem de opprinnelige foreldrene er. På www.bufdir.no finne...
Hva vet mamma og pappa mer om mine biologiske foreldre?
Hei Når du har fylt 18 år kan du selv skrive til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og be om innsyn i saken din. Du finner informasjo...
Kan jeg finne ut hvem de biologiske foreldrene mine er?
Hei! Beklager at du får et sent svar! Mulighetene til å finne sine biologiske foreldre kan variere mye fra sak til sak og etter hvilket land man e...
Jeg har aldri kjent faren min
Hei Takk for et spennende og viktig spørsmål. Jeg forstår veldig godt at du vil finne mer ut av hvem faren din er. Det er en slags biologisk drivk...
Er det lovlig at jeg ikke får treffe den biologiske pappaen min?
Hei I utgangspunktet har du rett til samvær med begge foreldrene dine, jf. barneloven § 42. Hvilket samvær du skal ha med din far, vil som oftest ...
Hva kan man gjøre om man er adoptert for å finne sine biologiske foreldre?
Hei Vi vet ikke ut fra spørsmålet ditt om du er adoptert fra et annet land eller om du har norske biologiske foreldre. Om de er norske, og om dine f...
Jente 18 år som ønsker å finne ut hvem som er faren sin
Hei Du ønsker å finne ut av hvem som er din far. Du kan først og fremst spørre din mor om hva hun har av informasjon. Hva står det på din f...
Jeg tror jeg er adoptert går det an å finne ut om jeg er det selv???
Hei   Forstår at du går og tenker på om du er adoptert og om du kan finne svar på dette selv.   Når en er ung, kan en ofte ha tanker om at ...
Jeg er en jente på 14 år. jeg har aldri vist hvem pappa er,men jeg vil hvite det. Kan jeg gå til barnevernet??
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er lett å forstå at det å ikke kjenne faren din er vanskelig å leve med. Det kan hende at den eneste som...
Se alle