Hopp til hovedinnholdet
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no på Snapchat
Ung.no på Snapchat

A-Å

Alkohol ølflasker
Drikker øl

Hva vet du om alkohol?

Quiz: Hvorfor er hjemmebrent og smuglersprit farligere enn polsprit?

Fakta om alkohol
Flasker med alkohol

Alkohol er det vanligste rusmiddelet i Europa, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er og hvordan den fremstilles, hvordan den påvirker kroppen, hva promille er, og mye mer.

Småbrisen eller dritings?

Hvor går grensen din?
Husk å ta vare på venner som har drukket for mye.

Småbrisen eller dritings?

Hvorfor skal JEG drikke?
Gutt drikker øl (colourbox.com)

Ungdomskolen er en tid hvor mange utforsker både alkohol og tobakk. Ungdomskolen er en spennende tid. Man får nye venner, og nye impulser, men alle disse impulsene er kanskje ikke like gode og nødvendige for en 13-14-åring.

Av Jacob, ungdomsjournalist i ung.no

Promille
Promille

Hva er promille? Hvordan reagerer kroppen på alkohol i blodet? Her kan du lese hva som kjennetegner promilletilstanden på 0,2 til 4.0.

Slik beregnes alkoholpromille
Regner ut promille (ung.no)

I gjennomsnitt vil alkoholen fordele seg i 60 prosent av kroppsvekten hos kvinner og i 70 prosent av kroppsvekten hos menn. Som en hovedregel anslår vi at alkoholen forbrenner med 0,15 promille per time (0,10 - 0,25).

- Har fest der mindreårige drikker alkohol
Fest og alkohol (colourbox.com)

Jeg er myndig og skal ha en privatfest. En del av de som skal på festen er mindreårige. De kommer sikkert til å drikke de også. Er jeg da ansvarlig for dem? Kan jeg få straff hvis de drikker siden det er min fest?

Utelivsguide - kom deg trygt hjem
Drikker øl

En utelivsguide for deg som har begynt å gå på fest! Hva du kan gjøre for å unngå vold? Hvordan kan du forsøke å reagere dersom du kommer opp i en voldelig situasjon? Husk å ha det fint - og kom deg trygt hjem!

Pass ekstra godt på vennene dine på fest!
Kjernekar (kripos.no)

Det er viktig å ta vare på venner, også på fest. Visste du at 40 % av alle anmeldte voldtekter skjer i forbindelse med inntak av alkohol? Pass på venner og kjente, følg med ekstra og si fra når noen mister kontrollen.

Du kan være den som gjør en forskjell.

Tips mot bakrus
Fyllesjuk

Bakrus får man etter høyt alkoholinntak. De vanligste symptomene er hodepine, kvalme, uvelhet og uro. Mange mener de har oppskriften på en bedre "dagen derpå". Noen tiltak er effektive, mens andre har liten virkning. Uansett: det mest effektive er bruk av vanlig sunn fornuft.

Ikke om å gjøre å tåle MEST alkohol
Full

Hver gang du drikker deg full øker toleransenivået noe. Selv om forskjellen er liten, kreves det mer alkohol for å bli full neste gang.

Noen trenger lite alkohol for å bli full, og mister kontrollen. Uttrykket spy, drite, pule, sloss har sitt utspring i fyll. Flausene er mange, i tillegg til situasjonene man kan komme opp i.

Hvordan påvirkes prestasjonene av alkohol?
Fyllekjøring (colourbox.com)

Uansett hva du skal gjøre, påvirkes prestasjonsevnen av alkohol. Både mens alkoholen sitter i kroppen og når kroppen har forbrent den. Helt konkret hvor mye prestasjonene dine påvirkes avhenger hva slags aktivitet det handler om, enten det gjelder idrett, sex, bilkjøring eller bruk av båt.

Metanol
Plastkanne

Unngå at festen ender med tragedie! Metanol omsettes illegalt som alkohol, men er svært giftig. De som selger metanol på denne måten, kan være helt overbevist om at det er alkohol de selger, og forsikrer dermed at det er helt ufarlig. Det er grunnen til at man ikke skal drikke væske som kommer i u-originale flasker eller dunker.

Innlegg: "Mitt liv med en alkoholiker-mor"
Gutt er lei seg (colourbox.com)

Det er viktig å være optimistisk og glad. Det har vært hardt for meg i noen tider. Eller rettere sagt helt jævlig. Når man ikke orker å gjøre noen ting. Bare sitte inne på rommet sitt å gråte. Det som alltid har hjulpet meg er å være med venner.

Innlegget er skrevet av gutt, 16 år