Hopp til hovedinnholdet

Oppholdstillatelse: Bo, studere, jobbe i - eller besøke Norge

Oppholdstillatelse
OPPHOLDSTILLATELSE: I Norge må du ha oppholdstillatelse eller utlendingspass dersom du ønsker å bo eller jobbe i Norge.

Du som vil søke om å bo i, studere i, jobbe i - eller besøke Norge trenger statsborgerskap eller utlendingspass.

Offentlig og kvalitetssikret
Oppholdstillatelse
OPPHOLDSTILLATELSE: I Norge må du ha oppholdstillatelse eller utlendingspass dersom du ønsker å bo eller jobbe i Norge.

Besøksvisum

Noen kan besøke Norge uten visum, men de fleste fra land utenfor EU/EØS må søke om et besøksvisum.

udi.no kan du finne ut hva som gjelder for de ulike landene.

 

Statsborgerskap

Reglene for hvem som kan søke om norsk statsborgerskap er ulike for de som har hatt oppholdstillatelser i Norge, de som har hatt oppholdskort for familiemedlemmer av EU/EØS-borgere og de som tidligere har vært norske statsborgere.

Sjekk hva som gjelder for deg på www.udi.no.

 

Dobbelt statsborgerskap

Norsk lov gir ikke alle rett til å ha dobbelt statsborgerskap, men noen personer kan ha det. Hvis du har dobbelt statsborgerskap, har du rettigheter og forpliktelser overfor to land eller stater.

Les mer om dobbelt statsborgerskap her.

 

Permanent oppholdstillatelse

Med permanent oppholdstillatelse kan du oppholde deg og arbeide i Norge på ubestemt tid. Du har også ekstra vern mot å bli utvist. Dette het tidligere bosettingstillatelse.

For å kunne søke om permanent oppholdstillatelse, må du ha hatt oppholdstillatelse i Norge i minst tre år og fylle noen andre krav.

Du som har permanent oppholdstillatelse får et oppholdskort som er gyldig i to år av gangen. Dette er ditt bevis på at du har permanent oppholdstillatelse. Tidligere fikk personer med permanent oppholdstillatelse en etikett i passet sitt.

 

Utlendingspass

Hvis du har oppholdstillatelse i Norge, og det ikke er mulig for deg å skaffe pass fra hjemlandet ditt, kan du søke om norsk utlendingspass.

 

Student og opphold

Hvis du er fra et land utenfor EU/EØS og ønsker å studere i Norge må du søke om en oppholdstillatelse for studier. Dette kalles også en studietillatelse. Du kan søke om oppholdstillatelse for å studere på høyskole eller universitet, gå på bibelskole eller gå på folkehøgskole. Du kan også søke om studietillatelse hvis du er faglært og skal ta tilleggsutdanning for å få godkjent utdanningen din i Norge.

Sjekk hva som gjelder for de ulike landene på udi.no.

 

Arbeid og opphold

Hvis du ønsker å komme til Norge for å arbeide, trenger du en oppholdstillatelse. Som regel må du skaffe deg en jobb først. Hvilken oppholdstillatelse du skal søke om, er avhengig av hvilken kompetanse du har og hvilken jobb du skal gjøre i Norge.

Sjekk hva som gjelder for de ulike landene på udi.no.

 

Familiegjenforening

Har du et familiemedlem i Norge og ønsker å bo sammen med han eller henne? Avhengig av hvor dere er fra, kan du søke om oppholdstillatelse, oppholdskort for familiemedlemmer av EU/EØS-borgere eller bruke registreringsordningen.

Sjekk hva som gjelder for de ulike landene på udi.no.

 

EØS-tillatelse

Hvis du er statsborgere av et EU/EØS/EFTA-land trenger du ikke lenger søke om oppholdstillatelse, men du skal i stedet registrere deg. Du kan gjøre en foreløpig registrering elektronisk på nettsidene til UDI. Deretter møter du opp hos politiet eller ved et Servicesenter for utenlandske arbeidstakere.

Når vi bruker uttrykket "EU/EØS-borger", mener vi en statsborger av et av EU-landene, Island, Liechtenstein eller Sveits.

 

Kilse: Utlendingsdirektoratet (udi.no)

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Undrende
0
08.10.2013 21:04:54
Jeg dro til USA tidlig i mai 2013, for å møte en ung dame jeg ble kjent med online i 2012. Vi falt pladask, ble kjærester, forlovet oss i sommer og giftet oss før vi dro til Norge i august. Hun ble med meg hjem på turistvisum og har lov til å være her frem til 7.november. Vi var hos en emigrasjonsadvokat for å få hjelp til å søke på riktig grunnlag/riktig visum/tillatelse, slik at vi begge kan bli boende i Norge. Nå sitter vi online begge to for å se om det i det hele tatt finnes noen muligheter for dette. Jeg er for tiden under rehabilitering, og tjener ikke 246.000 kroner pr år, slik kravet er. Hvilket muligheter har vi? Må vi virkelig finne et annet land utenfor Schengen for å kunne fortsette å bo sammen?? (red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
bahar
6
19.01.2012 09:07:25
Jeg og familien har vore i norge i 3 år utten opphold,,,knven tenkjer på oss!!??vi har ikke lov å jobbe..ingen ting bere sitte og vente...Livet er på vent:((
meg
2
23.11.2011 20:52:20
hei. eg har sendt oppholdsøknaden min til udi men kan eg ta lappen ? for eg har ikke oppholdstilatelse.

Spørsmål og svar

Når kan jeg blir norsk statsborger?
Hei   Hvis man har kommet til Norge før man har fylt 18 år, må man ha bodd her til sammen fem år i løpet av de siste syv årene for å søke ...
Ønsker å gifte meg med min amerikanske kjæreste.
Hei Jeg skjønner at du har en kjæreste som du er veldig glad i og at du ønsker å gifte deg med ham. Jeg forstår det også slik at du lurer litt,...
Gifte meg med kjæreste som har fått avslag på asylsøknaden?
Hei   Norge og Sverige er sammen med EU-landene (og Island) med på Dublin-avtalen. Denne avtalen vil si at det er det første trygge landet som as...
Kan jeg gifte meg med en utenlandsk kvinne slik at hun kan komme til Norge?
Hei   I Norge er det Utlendingsnemda som behandler og behandler slike saker i Norge. Du kan lese mer om hva som gjelder for utenlandske borgere som...
Kan jeg få statsborgerskap i USA?
Hei Når det gjelder spørsmålet ditt om hva som skal til for å få statsborgerskap i USA, vil jeg anbefale deg å kontakte den amerikanske ambassa...
Har søkt forlovelses visum i mai tidligere i år og har ikke fått svare ennå
Hei   Du stiller et spørsmål som mange lurer på. Det er et stort og omfattende regelverk som bestemmer hvem som får bli og hvemsom må reise ut...
Kan han få oppholdstillatelse hvis de gifter seg?
Hei Dersom vennene dine gifter seg kan han søke om familieinnvandring med henne, som hennes ektefelle. Det er også mulig at de kan søke om famili...
Hva jeg må gjøre for at han får oppholdstillatelse i Norge.
Hei For korrekte svar på spørsmål om oppholdstillatelse må du kontakte  Utlendingdirektoratets (UDI) informasjonsstjeneste direkte:  tlf. 23 35 ...
Hvor høy inntekt man må ha for å få sin ektefelle til Norge?
Hei Du må kontakte UDI for å få svar på spørsmål om hvor høy inntekt man må ha for å få sin ektefelle til Norge.   De har nettside: www....
Må jeg være norsk statsborger for å få studielån til utenlandsstudier?
Hei! For å få støtte av Lånekassen til å studere i utlandet må du enten være norsk statsborger, eller falle inn under et av flere unntak. Ders...
Kan typen min flytte fra USA til Norge?
Hei Jeg forstår at du blir bekymret for kjæresten din, men jeg tror ikke det er stor risiko for at foreldrene hans faktisk kaster ham ut på gata. ...
Jeg er så forelska, men problemme med det er at han har ikke opphold i norge og har fått avslag på asylsøknaden sin
Hei Vi som arbeider i UDI ser at dette er en vond situasjon å være i. Vi kan ikke gi dere en løsning som innebærer at han kan bli i Norge, men vi...
Har kjæreste fra Irak, hva m oppholdstillatelse?
Hei   Jeg anbefaler deg å kontakte Utlendingsdirektoratet, www.udi.no. Ring tlf.: 23 35 16 00.  Åpningstid for telefon: 09.00 - 15.30  Opplys...
Er den eneste muligheten vi har til å få han inn i Norge på, å gifte oss??
Hei Jeg forstår at du syns dette er en ganske vanskelig situasjon.  At du er forelsket i en som ikke har fast oppholdstillatelse i Norge, er en tin...
Hva kan skje omjeg er i Norge ulovlig?
Hei   Dersom du er i Norge med en gyldig oppholdstillatelse, visum eller på visumfrihet, er du her lovlig. Mange som har en søknad til behandling...
Kan jeg miste statsborgerskapet mitt om jeg skiller meg?
Hei Tusen takk for spørsmålet ditt. Jeg kan forstå at dette er en vanskelig situasjon for deg. Du lurer på om du kan skille deg uten å miste dit...
Hvorfor kan ikke flere innvandrere få bli i landet?
Hei Jeg forstår at du engasjerer deg. Det er lover, regler og praksis som er med på å bestemme hvilke asylsøkere som får bli i Norge. Det er man...
Jeg bor i Norge, men har ikke fått pass, kan jeg få førerkort ?
Hei Alle som skal ta førerkort må ha enten et norsk D-nummer eller fødselsnummer og gyldig legitimasjon. Det trenger ikke å være et norsk pass,...
Spørsmål om opphold i Norge, og hvem som kan være sikkerhet
Hei Vi på ung.no kan dessverre ikke svare deg på denne konkrete saken om opphold i Norge. Du må ta kontakt med Utlendingsdirektoratet (UDI), som ...
Hva skjer dersom begge foreldrene er innvandrere og skiller seg?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Så fint at du undersøker hvordan det blir for moren din hvis hun skiller seg. Jeg legger til grunn at moren din har...
Se alle