Hopp til hovedinnholdet

Fosterhjem

Jente med bamse (colourbox.com)
FOSTERHJEM: Bor du i fosterhjem har du krav på en tilsynsfører som skal passe på at du har det bra i fosterhjemmet. Som fosterbarn skal du også bli hørt, og det er viktig å huske på at dine meninger også er viktige.

Det er omtrent 8000 barn og unge som bor i fosterhjem i Norge, og omtrent halvparten er mellom 13 og 18 år. Det er mange grunner til at barn bor i fosterhjem, men felles er det at deres egne foreldre ikke kan ta seg av dem i en kortere eller lengre periode.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente med bamse (colourbox.com)
FOSTERHJEM: Bor du i fosterhjem har du krav på en tilsynsfører som skal passe på at du har det bra i fosterhjemmet. Som fosterbarn skal du også bli hørt, og det er viktig å huske på at dine meninger også er viktige.

Hva er et fosterhjem?

Fosterforeldre er voksne som tar vare på barn som ikke kan bo med foreldrene sine. Fosterhjemmet skal være mest mulig likt et vanlig hjem. Fosterforeldrene skal ha tid og overskudd til å ta seg av barnet eller ungdommen som bor der. De skal samarbeide godt med barneverntjenesten og med andre som er der for å hjelpe, slik som lærere, leger, psykologer eller besøkshjem. De skal også samarbeide med familien og andre som er viktige for den som bor i et fosterhjem.

Barneverntjenesten

I hver kommune er det en barneverntjeneste. Alle som bor i et fosterhjem har en saksbehandler i barneverntjenesten. Saksbehandleren skal komme på besøk i familien minst fire ganger i året for å se om alt er bra der. Hvis man har bodd i fosterhjemmet i to år og har det bra der, kan barneverntjenesten bestemme at det er nok å komme to ganger i året.

Snakk med saksbehandleren

Man har rett til å få snakke med saksbehandleren når man lurer på noe, og fosterforeldrene trenger ikke å være tilstede. Barneverntjenesten har plikt til å lage en plan for hvordan man skal ha det i fosterhjemmet. Planen skal også si noe om hvor lenge barneverntjenesten mener man skal være i fosterhjem. Denne planen kan også endres.

Samvær med familien

Sev om man bor i fosterhjem, har man rett til å være sammen med familien. Hvor mye det er snakk om, ble bestemt av fylkesnemda eller barneverntjenesten og foreldrene da avgjørelsen om å bo i fosterhjem ble bestemt.

Ønsker man å være sammen med andre i familien skal fosterfamilien hjelpe til med dette. Noen ganger er det greiest at noen blir med på disse møtene.

Kontakt med fosterforeldrene

Saksbehandlere skal også ha kontakt med fosterforeldrene i en familie. Noen av disse møtene kan ungdommen også være med på om han eller hun vil det.

Kontakt med foreldrene

Saksbehandleren skal også ha kontakt med foreldrene, og tilby dem veileding og oppfølging. Saksbehandleren kan også bistå foreldrene med hjelp fra andre om de ønsker og trenger det.

Hva er en tilsynsfører?

Når man bor i et fosterhjem har man rett på en egen tilsyndfører som skal passe på at man har det bra i fosterhjemmet. Tilsynsføreren er en person som man kan snakke med om hvordan man har det i fosterhjemmet. Barneverntjenesten finner denne tilsynsføreren, og ungdommen skal kunne mene noe om hvilken tilsynsfører som velges. Fosterforeldrene og foreldrene skal også vite hvem tilsynsføreren er.

Møte med tilsynsfører 4 ganger i året

Tilsynsføreren skal ta kontakt minst 4 ganger i året. Man skal også vite hvordan du skal få tak i denne personen om man trenger det. De som har bodd i fosterhjem i mer enn to år, kan (sammen med barneverntjenesten) bestemme at tilsynsføreren bare skal komme på besøk to ganger i året.

Hva snakker man med en tilsynsfører om?

  • Er det noe spesielt som har skjedd siden sist?
  • Hvordan trives man i fosterhjemmet?
  • Hvordan er det på skolen?
  • Hva man gjør etter skolen og i helgene
  • hvordan samværet med familien er
  • Om det er noe spesielt som skal skje i tiden framover.

Tilsynsfører skriver rapporter

Tilsynsføreren skal skrive rapporter om det man snakker om. Disse rapportene skal leveres barneverntjenesten. Om man forteller tilsynsføreren om noe man trenger hjelp til, skal man slik få den hjelpen man trenger. Man kan si ifra til barneverntjenesten om man ikke synes det fungerer bra med tilsynsføreren.

Rett til å bestemme selv

Etter hvert som man blir eldre har man rett til å bestemme mer selv. De som bor i fosterhjem skal kunne drive med fritidsaktiviteter og være sammen med venner. Når man er 15 år har man for eksempel rett til å bestemme hvilken skole man skal gå på. Fosterforeldre har ansvar for å ta avgjørelser som gjelder i det daglige. Det betyr blant annet kontakt med skolen, oppfølging av fritidsaktiviteter og legebesøk. Det er fosterforeldrene som har det avgjørende ordet når det gjelder avtaler om hvor lenge man kan være ute og lignende. Noen avgjørelser må fosterforeldrene snakke med barnevernet om, for eksempel om hele fosterfamilien skal reise på utenlandstur utenfor Norden, og om de skal flytte til et annet sted. Les mer om barneloven og rett til religionsfrihet mm.

HUSK: DU SKAL BLI HØRT!

Alle har rett til å si hva de mener. Hvis man bor i fosterhjem og er lei av alle møtene, kan man si ifra om det til fosterforeldrene, tilsynsfører eller saksbehandler.

Fylkesnemda

I noen saker er det foreldrene som bestemmer om et barn skal bo i fosterhjem, andre ganger er det fylkesnemda.

Fylkesnemda består av en leder som er jurist og to til fire personer som kalles fagkyndige og legmenn. Den fagkyndige kan være psykolog, barnevernpedagog eller sosionom. Legfolk kan være helt vanlige folk. Når de skal bestemme for et barn/ungdom, kalles det inn til et møte. Her møter man en saksbehandler fra barnevernet med en advokat og foreldrene med en advokat. Når man har fylt 15 år har man det som kalles partsrettighet og kan stille med egen advokat.

Dersom fylkesnemda har bestemt at et barn/ungdom skal bo i et fosterhjem, bestemmer fylkesnemda også ofte hvor ofte man kan besøke foreldrene og om man kan flytte hjem igjen til familien eller ikke.

Man har rett til å få vite hvorfor man er i et fosterhjem og hvor lenge man skal være der. Det er barneverntjenesten som har ansvaret for at man får informasjon, selv om det kanskje er fosterforeldrene som snakker med ungdommen om dette.

Taushetsplikt

Både fosterforeldre, saksbehandler og tilsynsfører har taushetsplikt når det gjelder ungdommen selv og dennes bakgrunn. De kan snakke med ungdommen og hverandre, og med skolen.

Når man fyller 18 år

Etter at man har fylt 18 år har ikke barnevernet omsorgen lengre. Man kan likevel fortsette å bo i fosterhjemmet. Dette avgjøres i god tid i forkant - sammen med barnevernet. Det er mulig å få hjelp fram til man er 23. Dersom man ikke får tilbud om ettervern kan man klage til fylkesmannen.

Les mer om ettervern

 

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Bor i fosterhjem - hvor mye får jeg dekket fra barnevernet?
Hei og takk for at du skriver til oss Du skriver at du er under barnevernet og bor hos tanten og onkelen din. Det høres da ut som du bor i fosterhje...
Moren min kjefter på meg hele tiden, og stefaren til tar på meg på måter jeg ikke liker.
Hei Så fint at du kontakter oss, ser at du har flere ting du lurer på. Du forteller oss om vanskelige hjemmeforhold, at du har angst og depresjon ...
Kan jeg få nye foreldre eller bo i fosterhjem?
Hei Det høres ut som du har det ordentlig vondt nå og jeg synes det er fint at du tar kontakt med oss på ung.no for å få litt råd og hjelp vide...
Hva er minste aldersgrense for å reise sak om flytte fra fosterhjemmet?
Hei Hei. Så fint du har skrevet til oss, det er viktig du sier ifra når du ikke har det bra. Jeg forstår det slik at det er barnevernet som har om...
Bor i fosterhjem, hva skjer med meg dersom mamma dør før jeg fyller 18 år?
Hei Det var trist og høre om mammaen din. Slik du beskriver det har du vært i fosterhjemmet siden du var 1 år. Jeg tenker at det er helt naturlig ...
Sliter med å fortelle ting, har vonde erfaringer
Hei Det er godt å høre at du syns du fikk svar da du skrev til oss. Takk for tilbakemeldingen, og for at du skriver igjen. Det er bra at du tar kon...
Kan jeg selv velge å bli adoptert bort, eller flytte til fosterhjem?
Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er så leit å lese at du strever sånn, og at foreldrene dine ikke forstår deg.  Du kan ik...
Hva er forskjellen på fosterforeldre og adoptivforeldre?
Hei!   Hvis du bor hos fosterforeldre, så er det de som har den daglige omsorgen for deg. Men det er fortsatt de biologiske foreldrene som er de...
Vurderer å drepe meg selv pga mange ting som har skjedd
Hei, gutt på 13 år Så fint at du skriver til ung.no nå. Det høres ut som du har det vanskelig nå. Det er viktig at du IKKE tar livet ditt. Det...
Hei er ei jente på 15 med store problemer pga barnevernet osv. begynte og drikke for og "slippe" og tenke på ALT. Men etter en stund hjalp det ikke, har begynt og røyke hasj for ca 2-3 måneder siden...
Hei Som du selv sier begynte du å drikke for å slippe å tenke, og sikkert føle på vonde følelser. Det å ruse vekk smerte man har inni seg er a...
Hvordan man kan være fosteforeldre og kan man være alene far å adopsjon?
Hei Det er mulig for enslige både å adoptere og å bli fosterforelder. Men muligheten for adopsjon er i dag i praksis liten fordi det er få land s...
Barnetrygd etter fylte 18 år?
Hei Det finnes en egen lov om reglene for barnetrygd (Barnetrygdloven av 2002). Det følger av denne loven at barnetrygd gis for å bidra til å dekk...
Jeg bor med fosterforeldre og sliter en del med meg selv. Jeg er redd, trist og bekymret. Jeg har kjæreste og har lyst til å fortelle alt til han, men hvordan kan jeg klare det?
Hei Jente 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Du har vært god til å skrive ned dine utfordringer i hverdagen akkurat nå. Det kan virke som ...
Hvor stor grunn må man ha for og flytte hjemmefra, hvis man er i fosterhjem
Det er ikke noe klart på hva som skal til for å flytteHei Du lurer på hvor stor grunn må ha for å flytte hjemmefra når man bor i fosterhjem. Je...
Moren min vil ikke ha meg hjemme mer, vi krangler ofte og mye, og hun har foreslått at jeg flytter til et fosterhjem.
Hei Hvis barneverntjenesten har bestemt at det vil være best for deg å flytte i fosterhjem, så vil de helt klart prøve å finne en familie som ka...
Kan man adoptere eller være fosterhjem om man har gått til psykolog?
Hei Voksne som ønsker å adoptere eller være fosterhjem, må være god egnet til det. Barnevernet skal derfor vurdere alle som ønsker å adoptere ...
SsStefaren min slår mine 2 små brøde
Hei Du skriver at din mor giftet seg med en mann i 2006 og at han kom til Norge i 2009. Siden da har det vært vanskelig for dere hjemme og han slår...
Se alle