Hopp til hovedinnholdet

Ikke råd til egen bolig? Du kan ha krav på bostøtte!

Flytte (colourbox.com)
BOSTØTTE: Alle over 18 år med svak økonomi kan søke om bostøtte fra kommunen og Husbanken. Du vil ikke få innvilget bostøtte dersom du er vernepliktig eller student uten barn.

Har du svak økonomi kan du få hjelp av Husbanken og kommunen til å skaffe deg bolig. Kan DU få støtte? Les mer om hvem som er støtteberettighet her.

Offentlig og kvalitetssikret
Flytte (colourbox.com)
BOSTØTTE: Alle over 18 år med svak økonomi kan søke om bostøtte fra kommunen og Husbanken. Du vil ikke få innvilget bostøtte dersom du er vernepliktig eller student uten barn.

Søk om bostøtte her.

Hva er bostøtte?

Bostøtte er en statlig støtteordning som administreres av Husbanken og kommunene. Den skal hjelpe pensjonister, barnefamilier og andre husstander med svak økonomi (også ungdom), slik at de skal kunne skaffe seg eller klare å bli boende i en kvalitetsmessig god bolig.

Husbanken fatter vedtak, men det er kommunen som behandler søknaden og har all kontakt med deg som søker.

Hvem kan få bostøtte?

På Husbankens nettsider kan du se hvem som kan få bostøtte, hvilke krav som gjelder for boligen og hvilke inntektsgrenser som gjelder. Du kan også prøve bostøttekalkulatoren her.

Søknadsfrist

Søknadsfristen for bostøtte er den 25. hver måned. Utbetaling skjer ca. den 20. i påfølgende måned. Hvis du får innvilget bostøtte, blir søknaden din overført til neste måned. Får du avslag fordi du har høy inntekt en måned, blir søknaden din overført til neste måned automatisk.

Hvis du mener noe er feil i vedtaket, kan du klage innen 3 uker etter du mottok vedtaket.

 

Meld fra om endringer

Du har plikt til å melde fra hvis det er endringer i noen av opplysningene du har gitt i søknaden. Sjekk alltid at det er brukt riktige opplysninger i vedtaket du får.

 

Hvor er bostøttekontoret i kommunen?

Bostøttekontoret ligget ofte hos NAV, Servicetorget, Boligkontoret eller lignende. Har du spørsmål, skal du henvende deg der. Kommunen kan også hjelpe deg å søke eller klage.

 

Les mer om bostøtte på husbanken.no.

Kilder:
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
håpløs
0
15.03.2017 12:50:51
Ikke vits å gå inn der. Det står på hjemmesiden at de hjelper ikke unge som trenger lån til sin første bolig
Kjella
0
05.04.2016 23:40:47
Bostøtteordningen gjelder nå bare et fåtall, satsene departementet har fastsatt har knapt beveget seg på 10 år og faktum er at man ikke finner bolig (på leiemarkedet) til de satsene husbanken kalkulerer med. Hele ordningen er bare noe tøv og favoriserer ensidig de få unge uføre. De fleste uføretrygdede faller etter uførereformen utenom denne ordningen.
Else
0
13.01.2016 06:11:21
Støtten en får fra NAV er ikke rare greiene. Møbler ville dem bare dekke 500kr av fordi jeg visstnok hadde det jeg trengte (alt var lånt, det ble tydlig sagt) og ikke hadde krav på mer. Ingen sofa, ingen tv, ingen kjøkkenutstyr. Nada. 500kr i støtte til rammemadrass. NAV har høy trynefaktor her inne og jeg måtte ty til advokat for å få deg jeg hadde krav på. Godt å få dem ut av livet mitt
meg.
0
18.06.2014 16:16:32
nav er tull. får kun beskjed om å melde meg arbeisledig på nettsidene. itillegg til å jobbe 2 jobber med under 1000 kr i mnd. å prøvd å få hjelp i 2 år nå. å nå som jeg er blitt sykemeldt i 4 mnd fremover vill de hjelpe. eneste grunnen til de snart vill hjelpe er pga jeg begynner på skole om 2 mnd. å da blir jeg foreldrene mines ansvar økonomisk. noe som er utrolig tåpelig i å med at jeg er 18 å må betale alt av regninger selv. men kommer ikke til å ha en kr. på kontoen uansett. så ser ikke hvorfor man blir foreldres prob. etter man begynner på skole frem til man mister ungdomsrett.
Sommerfugl
2
24.09.2013 19:30:12
Hei, Hvis jeg jobber 100% stilling og leier en leilighet på 8000,- per mnd, får jeg bostøtte da? (bare luer..) Mvh sommerfugl i vinterland :)
Motstand
0
21.02.2014 23:37:31
Som ufør kvalifiserer jeg til 67 kroner i måneden i bostøtte i henhold til kalkulatoren, så det er høyst tvilsomt om du som jobber får noe. Dessuten forstår jeg det slik at det ikke spiller noen rolle hvor høy husleie du har i forhold til ytelsen du får. De opererer uansett med maksimalsatser i henhold til hvilken kommune du bor i, og så blir du trekt en egenandel i henhold til inntekt. I for eksempel Oslo får du nærmere 7000 i bostøtte minus egenandel i henhold til inntekt, som i mitt tilfelle utgjør til sammen 67 bostøttekroner i måneden.
TI
3
20.05.2012 11:42:52
har også problemer med rettighetene på nav, og er langt fra den eneste,. har opplevd at hvis en saksbehandler hjelper deg med dine rettigheter,. blir saksbehandleren trakkasert av de andre saksbehandlerene til å slutte i jobben.,. dette skjedde i [...] på nav kontoret,., de er her ikke for OSS men mot oss,. VI TRENGER EN BORGERKRIG,. REVOLITION
shaddow
3
01.03.2012 00:59:04
Nav er ikke alltid behjelpelig med all info om rettigheter.jeg har selv måtte vise til lover og paragrafer etter å ha blitt avvist av nav.måtte feks vente i 1 uke på hjelp da jeg var helt uten penger mat og bopel.fikk da beskjed om at det bare var sånn.i ettertid fant jeg ut at slik hjelp skal kunne ordnes på dagen
Katta
10
24.01.2012 13:23:10
Hey jeg er 22 og har en sønn på snart 8 mnd. Jeg bor hjemme hos familien som er på 8 inkludert meg og sønnen min, jeg trenger ett sted å bo for meg og sønnen min, jeg har ingen jobb og skal begynne studere igjen når han blir ett år. Det er trangt her både for meg og sønnen min. Har jeg rett til å få hjelp til å finne leilighet? Ingen boliger tar garanti og jeg trenger hjelp til å finne meg en leilighet annet enn garanti fra nav. Takk
student
7
09.09.2011 21:22:56
hei, jeg er 18 år og går på almennpåbygging . jeg lurer på om jeg kan få hjelp av sosialen med å finne meg en leilighet jeg kan bo i? jeg greier ikke å fokusere på studiene når jeg bor hjemme. jeg har ingen jobb heller. jeg lurer på om det er mulig å søke hjelp fra sosialen? (Red. Du kan stille spørsmål og få svar på www.ung.no/oss)
mia
0
04.08.2011 12:56:14
jeg har 1 barn og er lærling, kan jeg da få bostøtte så lenge jeg bor hjemme..? (red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
J.T
4
01.02.2011 02:23:47
Hei! Jeg går på sosialen etter jeg ikke fikk mere arbeidsledighetstrygd,så ba sosialen om at jeg måtte søke om bostøtte.Og jeg gjorde som dem sa og fikk bostøtte på ca 1500kr i mnd men da jeg fikk bostøtte trekte sosialen ca 700kr fra det jeg fikk i mnd hos sosialen p.g.a jeg fikk bostøtte.Har dem lov til det? Har fått høre at dem ikke har lov til det,er det sant? Skjønner ikke hvorfor jeg måtte søke om bostøtte når dem skulle trekke fra ca 700kr i mnd på sosial støtten! Har også fått høre at jeg har krav på å få bostøtte + dem vanlige pengene jeg fikk før jeg søkte om bostøtte. Ps: Komplisert og forvirrende (red: vi kan ikke gå inn i enkeltsaker fra NAV, men du kan skrive inn til ung.no/oss og få svar generelt)
Thomas
1
07.04.2010 08:37:00
Hey, Jeg bor nå for meg selv, Å jeg burde ha krav på Bostøtte selv om jeg er student! Dette er pga jeg ikke kan bo hjemme, siden min mor har personlige problemer osv.. Det er ingen i min familie som bor i nærheten som jeg kan bo hos, Jeg får borteboer stipend, men det blir ikke stort til overs etter leien er betalt. Jeg sliter vær eneste måned, Jeg har krav på barnebidrag så lenge jeg er student, men blir fortsatt litt for lite. Boligen jeg bor i er relativt billig, å det var det beste jeg fant på den tiden. Jeg kan dokumentere grunnen til at jeg ikke kan bo hjemme, Men systemet på nav er rett og slett helt feil.
cho...
2
17.03.2010 22:14:00
Hi jeg er jente på17 år og blir 18 om 2 måneder. mor er alena og syk har laveste økonomi.Bidrag slutter snart og den barne tillegg som mamma fikk hun skall ikke å den ettre at jeg fyler 18 år. (red: Du kan kontakte NAV der du bor, de skal gi deg en klar og god tilbakemelding på den økonomiske situasjonen hjemme.)
Stine
0
05.02.2010 17:51:00
hei! jeg bor ikke hjemme, å skal begynne på vg2, jeg er 19år å jeg snkket med oppfølgings tjenesten å de sa at nav eventuelt kunne hjelpe meg med bolig hvis jeg manglet penger til mat osv. selv om jeg studerte. jeg fyller ikke de tre krava om borteboer stipend,men sa jeg likevell hadde rett til støtte siden jeg var 19år, når jeg begynner på skolen har jeg bodd hjemmefra i 1 1/2 år. kan dere hjelpe meg å finne ut hvilke støtte jeg har rett på? TTTTUSEN TAKK! (Red. Du kan stille spørsmål på ung.no/oss eller kontakte Lånekassen (www.lanekassen.no) )

Spørsmål og svar

Hvordan får jeg depositumsgaranti fra NAV?
Hei og takk for at du skriver til oss For å få depositumsgaranti fra NAV, må både utleier og leietaker godkjenne dette.  Du må gå personlig t...
Kan jeg få dekket førerkort av NAV?
Hei. Hvis du ikke allerede har gjort det, så må først du registrere deg som arbeidssøker på nav.no. De fleste er i stand til å finne ny jobb ...
Hvordan kan det være mulig for meg å flytte ut uten penger? 
Hei, Takk for spørsmål!Det høres ut som om du har flyttet mye frem og tilbake, og jeg skjønner godt at du har lyst til å høre til et sted nå. ...
Hvor mye kan en få i støtte fra NAV til bolig?
Hei og takk for at du skriver til oss NAV har plikt til å hjelpe deg med å finne et midlertidig botilbud hvis du helt akutt ikke har et sted å sov...
Flytt på hybel. Ekstra støtte dersom man har skilte foreldre?
Hei På hjemmesiden til Lånekassen står det at "Ved delt bosted (delt omsorg) skal halvparten av den samlede inntekten og formuen til begge foreldr...
Jeg og familien bor i kommunal bolig, har spørsmål om dette.
Hei. Ofte er det mange som venter i kø på å få kommunal leilighet/hus, gjerne mange barnefamilier. Når dere fyller 18 år, så er dere myndige ...
Ung ufør?
Hei og takk for at du skriver til oss Det høres ikke greit ut med den situasjonen du har vært i de siste årene.  Bra du igjen har fått kontakt m...
Jeg er kronisk syk, kan NAV hjelpe økonomisk?
Hei og takk for at du skriver til oss Jeg kan svare deg generelt på dette, siden jeg ikke kjenner saken din i detalj.  Så lenge du har rett på s...
Kan jeg få startlån mer enn en gang?
Hei Det er vanligvis ikke mulig å flytte startlånet til en ny bolig i en annen kommune. Startlån kan ikke brukes til å kjøpe bolig i Sverige.Du ...
Vil bostøtte bli trukket fra det jeg får i livsopphold fra NAV?
Hei og takk for at du skriver til oss! Det er nok et av vilkårene at du må søke bostøtte når en mottar husleie fra NAV.  Hvis du får innvilget...
Kan NAV hjelpe meg med praksisplass?
Hei og takk for at du skriver til oss Slik jobbsituasjonen din blir framover, kan det være lurt å registrere deg som arbeidssøker på nav.no.  Da...
Støtte og flytte hjemmefra.
Hei Du hadde mange spørsmål, så jeg svarer de punktvis slik du har stilt dem:   1 og 2. Statlig bostøtte er tilskudd til boutgifter som man k...
Vi har dårlig råd, kan vi få penger fra NAV?
Hei og takk for at du skriver til oss Det er leit å høre at du og din mor har dårlig økonomi.  Det er ikke greit.  Fint at du bidrar til økono...
Når kan jeg flytte hjemmefra?
Hei Det er ingen aldersgrense for når du flytter hjemmefra, men du trenger tillatelse for den/de som har foreldreansvaret for deg så lenge du er un...
Hvordan skal vi registrere på NAV at vi er samboere?
Hei, og takk for at du skriver til oss Du oppdatere sivilstanden når du logger deg på Ditt NAV.  Under Din profil legger du inn hvem du er samboer...
Jeg skal flytte på hybel for å gå på vgs, har jeg rett til støtte fra NAV?
Hei! Som elev på videregående skole så må du klare deg på stipend og/eller lån hos Lånekassen, samt mange må også jobbe deltid ved siden a...
Jeg er student og syk. Hva kan jeg få fra NAV?
Hei og takk for at du skriver til oss Arbeidsavklaringspenger kan gis til studenter som har behov for aktiv behandling for å kunne gjenoppta studie...
Jeg er student,uten rettigheter hos Lånekassen.Har jeg rett på sosialhjelp?
Hei. Økonomisk hjelp fra NAV til studenter gis kun unntaksvis, og Sosialtjenesteloven gir klare retningslinjer som NAV må følge: 4.18.2.10 Studen...
Kan NAV hjelpe med livsopphold mens jeg går på vgs?
Hei og takk for at du skriver til oss Det er hos Lånekassen du må søke om økonomisk støtte så lenge en er i videregående utdanning (vgs). Lyk...
Se alle