Hopp til hovedinnholdet

Ung.nos flørteskole

Kyss bak en ballong (colourbox.com)
TA SJANSEN: Har du godt øye til noen og kjenner at hjertet slår fort når han eller hun er i nærheten? Vi har gode flørtetips til deg slik at dere kan bli bedre kjent.

Forelsket? Frustrert? I denne artikkelen gir vi deg gode flørtetips som kanskje kan hjelpe deg med å kapre drømmegutten eller -jenta.

Kyss bak en ballong (colourbox.com)
TA SJANSEN: Har du godt øye til noen og kjenner at hjertet slår fort når han eller hun er i nærheten? Vi har gode flørtetips til deg slik at dere kan bli bedre kjent.

Kjenner du deg igjen? Du har sendt lange blikk etter drømmegutten eller -jenta i noe som virker som en evighet, smilt når du fikk øyekontakt, sett ned og rødmet. Du har ikke matlyst, det kjennes som om hjertet holder på å sprenge, og ti tusen sommerfugler flakser panisk rundt i magen din hver eneste dag. Det eneste du har ønsker er å fortelle denne personen at du er forelska.

Hvordan flørter jeg?

Det viktigste når man flørter er at man skal ha det gøy! Selv om det ligger alvorlige hensikter bak, trenger du ikke la det skinne gjennom. Flørting er litt som en lek, og skal man leke må som kjent alle være med på leken. Men er du med på leken må du også tåle steken. Dette kommer vi tilbake til etterpå.

 

1. Smil og blikkontakt

Det er ikke veldig lett å gi noen vanntett regel for hvordan man skal flørte, men det sier seg selv at du må ha noen å flørte med for at det skal være noen vits. Da må du bli sett. Å stå i en mørk krok og smugtitte fører ingen vei. De to viktigste, og egentlig mest selvsagte tingene man gjør når man flørter er:

  • Blikkontakt
  • Smile

Hvis du aldri får øyekontakt med den du er interessert i, hvordan kan du ha noe håp om at han/hun noensinne kommer til å skjønne at du faktisk er interessert? Og når du får blikkontakt er det viktig å smile. Psykologisk er mennesker mer positivt innstilt til mennesker som ser ufarlige og åpne ut. Ikke gi noen et "sexy"? blikk hvis de ikke vet hvem du er eller hvis du aldri har snakket med dem. Det funker kanskje på film, men sjeldent i virkeligheten. Blikkontakt og smil er som oftest alltid startpunktet for flørting.

Vi gir mange signaler på at vi er interesserte uten at vi er klar over det.

  • Møter vi blikket til noen vi liker holder vi gjerne blikket deres litt lengre enn vanlig. Det er bare snakk om et brøkdels sekund lenger. Men skjer det, så merker man det som oftest.
  • Jenter hever gjerne øyenbrynene litt når de ser på noen de er interesserte i.
  • Noen biter seg i leppa, fukter leppene, eller klemmer på dem med munnen slik at leppene blir fyldigere. Kanskje det er flere jenter som viser disse tegnene enn gutter? Munnen, ikke bare smilet, men også leppene kan si noe om en annen er interessert i deg.

Jenter, husk at gutter ikke er så flinke til å lese alle signalene dere jenter sender ut, så er du usikker på om han har skjønt meldingen må man kanskje gjøre det mer tydelig.

Men hvordan vet jeg at personen er interessert i meg?

Som tidligere nevnt er det noen signaler kroppen sender ut som kan hjelpe deg litt på veien. Men det er lov å fiske også. Har du en venn som kan fiske litt for deg er det helt lov. Få kameraten til å undersøke litt diskré om hva personen synes om deg.

 

 

2. Snakke sammen

Dette er tøffeste steget for de aller fleste - å tørre å snakke med den du forelsket i. Vi er forferdelig redde for å bli avvist, og velger ofte heller å torturere oss selv ved å aldri ta kontakt enn å åpne muligheten for å bli avvist. Kanskje er det bedre tross alt å få et 'Nei' enn å gå å angre på at du aldri prøvde? Mange spør oss hvordan de kan få gutten eller jenta de liker til å skjønne at de liker dem. Det er et ganske enkelt svar på det, men å gjennomføre det er ganske mye vanskeligere. Du må rett og slett snakke med personen.

Noe som kan gjøre dette steget lettere er hvis du har muligheten til å prate med personen på din 'hjemmebane'. Hvor er det du tilbringer mye av fritiden din? Hvor føler du deg hjemme og slapper av? Kanskje det er på trening, på en kafé, ungdomsklubb, på et kjøpesenter, kantina på skolen - hvor som helst der du liker deg. Poenget er at hvis du er i trygge omgivelser klarer du lettere å slappe av og være mer selvsikker. Men husk på dette! Det er alltid mye vanskeligere å tørre å gå bort og prate med noen når de står i en gruppe enn om de står alene. Det gjelder jo også om den personen som du har i kikkerten skal ta kontakt med deg også.

Hva du skal si konkret kan vi ikke hjelpe deg med - det er ingen enkel oppskrift her. De første ordene må du finne ut av helt selv. Men kanskje har dere en felles interesse, en felles bekjent. Sånne ting gjør det gjerne lettere å sette i gang en samtale. I artikkelen "Hva skal vi snakke om?" har ungdomsjournalist Hege samlet mange gode innfallsvinkler.

Uansett er det viktig at du er deg selv! Ikke skryt eller prøv å være noe du ikke er. Det er 'falsk reklame'. Hvordan tror det vil gå hvis dere skulle bli bedre kjent og personen du liker finner ut at du ikke er sånn som du ga inntrykk av? Liker de deg ikke som du egentlig er, er de ikke verdt å bruke tid på. Husk at den du liker er mer enn bare en fin innpakning - det er et menneske inni der du må like og bli kjent med også.

Andre ting vi mennesker liker er humor og selvsikkerhet. Ikke være for selvhøytidelig - vis at du kan le av deg selv, men ikke prøv å være morsom for en hver pris. Vis interesse for den du prater med, det er viktig - still spørsmål!

 

 

Se etter tegn

Om vi sitter, pleier vi gjerne å rette oss opp i ryggen når vi snakker med noen vi liker. Kroppen prøver liksom å fremstå så innbydende som mulig. Jenter fikler i blant med håret, eller greier det bort fra ansiktet og nakken slik at gutten skal kunne se ansiktet og halsen bedre. Jenter sjekker gjerne også om klærne sitter som de skal og om håret er i orden med små bevegelser.

Gutter som er interessert i en jente skjermer henne automatisk fra andre gutter, for å markere at hun er opptatt. Han legger kanskje armen bak skulderen hennes på stolen, lener seg inntil veggen ved henne eller stiller seg opp slik at andre gutter ikke ser henne så godt. Jenter, på den andre siden, "markerer reviret" sitt ved å berøre gutten. Ofte er det bare et lett trykk på armen eller skulderen mens man prater. Noen dyriske instinkter har vi altså ennå?

 

3. Finn på noe sammen!

Gratulerer! Du turte å snakke med drømmepersonen din og isen er brutt. Mest av alt har du kanskje lyst å hive deg over personen og aldri slippe taket. Men om drømmeprinsen eller -prinsessa akkurat har fått øynene opp for deg, kan dette virke litt voldsomt. Det er litt som å fiske med snøre - har du fått napp og haler inn snøret for fort, kan det ryke og du mister fisken. Du må ta det sakte og prøve deg litt fram. Meldinger på mobilen, Facebook og liknende er fint, men igjen - ikke overdriv!

Og nå er det kanskje lov å ta litt på hverandre? Bare det å bli strøket i nakken eller over håndbakken er kjempebra flørting.

Det er viktig å gjøre ting sammen også. Se en film sammen enten på kino eller hjemme fra sofaen, gå en tur med rødming og pinlige pauser. Pauser dere kan le av som faktisk kan binde dere sterkere sammen. Møt venner og ikke minst snakk sammen. Tør å være kreativ. Selv om du ikke er noen stor poet, kan du overraske på andre og uventede måter. Klipp ut ord fra en avis og lag et teit kort dere kan le av. Elsker hun sjokolade så kom på besøk med hjemmelagde brownies. Digger han Playstation, smugtren på maskinen til lillebroren din og utfordre ham neste gang dere er hjemme hos ham. Kort oppsummert: Gjør noe som viser at du følger med på hva han eller hun liker!

 

 

Om kjærlighetssorg og å bli avvist

    Da jeg gikk i åttende klasse var jeg hodestups forelsket i en jente i parallellklassen. Hver eneste dag håpet jeg at hun ville møte blikket mitt. Og de få gangene hun gjorde det var jeg sikker på at hun var interessert i meg. Denne ventingen og kikkingen og håpingen varte i noe som virket som en evighet, sikkert ikke lengre enn en måneds tid. Endelig en dag da jeg gikk ned trappene på skolen møtte jeg henne og venninnen på vei opp. Dette var like etter vi hadde tatt klasse - og passbilder på skolen. Det var bare oss i trappen. Nervøst gikk jeg mot dem, da hun jeg var så forelsket i plutselig snakket til meg. "Du Vidar"?? Hjertet mitt hoppet over et slag. Nå skjer det, tenkte jeg. 'Har du et bilde av Kyrre'??, spurte hun. Hun var interessert i en av kameratene mine. Jeg gikk fra den høyeste sky til å bli begravd levende i løpet av et millisekund.

Det kan gjøre kjempevondt å bli avvist, spesielt når man er ordentlig forelsket og har vært det lenge. Når man er avstandsforelsket drømmer man seg bort i sin egen forelskelse, og man blir faktisk ofte vel så forelsket i forelskelsen som i personen man er forelsket i - det er bare det at det er umulig å skille de to.

Fordi man skaper seg et bilde av hvordan denne personen er, uten at man egentlig kjenner den så godt, ender det ofte med at personen ikke passer det bildet av ham/henne du har laget selv. Derfor blir man forelsket i den personen man har skapt inni hodet sitt, men som man kanskje ser utenfor hodet sitt hver dag på skolen. Du tror at de ser hvilket fantastisk menneske du er, og tenker at personen vil komme til å bli like godt kjent med deg som du er selv.

  • Husk at du ikke er mer alene og ensom selv om du skulle bli avvist. Følelsen av å ha blitt forlatt er bare inni hodet ditt.
  • Husk at det er lov å bli lei seg og gråte litt. Det du må prøve å unngå er å grave deg ned i din egen sorg. Prøv å bli ferdig med sorgen. Ble det ikke noe mellom dere, så ble det ikke noe. Å synes synd på seg selv hjelper deg ikke til å komme over personen.
  • Husk at det finnes andre fisk i havet. Det er kanskje en dårlig når man har kjærlighetssorg, men det finnes flere der ute som bare venter på å bli kjent med deg!

 

Lykke til!

 

Kilde: SIRC Guide to Flirting

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hvordan får man en gutt til å like deg?
Hei, Først kan det være lurt å vise at du liker ham. Begynn med å si hei, smil til ham og gi uttrykk for at du er interessert. Forsøk å være u...
Hva betyr karismatisk? og hvordan blir man mer karismatisk?
Hei Det å være karismatisk vil si at du har en utstrålende personlighet og en tiltrekningskraft til andre mennesker. Om du karismatisk er du ofte ...
Tips for hvordan man kan få gutter til å like deg?
Hei Noen råd om flørting finner du i artikkelen under.  Det å være hyggelig, prate og småflørte litt, kan være veien til å bli likt av en sp...
Jeg har veldig lyst på en pulevenn.
Hei Takk for at du skriver til oss. Jeg forstår at tanken på sex er veldig spennende og at en "pulevenn" virker som et godt et alternativ ettersom...
Jeg drømmer om han, hva betyr det? Hvordan får jeg kontakt?
Hei!   Dette spørsmålet har jeg svart på tidligere, men jeg går ut ifra at du ikke har fått svaret da. I så fall beklager jeg det!   Når ...
Jeg lurer på hvordan mann kan få en gutt tent\kåt ?
HeiÅ tenne en gutt handler jo om å flørte og forføre. Legger ved noen artikler (se under) der du får mye gode råd. Blikk, hva du sier og hvord...
Jeg har sykt lyst til å "hooke" noen. Men hvordan skal jeg få til dette?
Hei! Det å "hooke" med noen- eller å kline med noen- synes jeg ikke at du burde søke ut fordi det er noe andre på din alder gjør, eller fordi ...
Hvordan kan man gå frem for å få seg kjæreste? Er av den sjenerte typen.
Hei For å få seg kjæreste må man finne en man virkelig liker og passer sammen med, og får å finne denne personen må man være utadvendt og sos...
Jente, 18 år har ingen venner
Hei Så leit å høre at du har det sånn når du ikke har lyst til å ha det sånn! Det er dessverre vanskelig for meg å gi deg konkret hjelp her, ...
Har dere noen tips til hvordan flørte/sjekke opp jenter?
Hei!   Vedlagt finner du artikkelen "ung.nos flørteskole" der det står en del om flørting og sjekking. Jeg legger også ved noen andre artikler ...
Hvordan kan jeg starte en samtale over SMS/Snapchat med en gutt jeg liker?
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg kan forstå at det kan være vanskelig for deg å få kontakt med han hvis han ikke svarer. Men du kan allik...
Hvordan jeg få jenta jeg liker til å like meg, og ikke bare som en venn?
Hei Jeg skjønner at du liker denne jenta veldig godt, og det er forståelig at du ikke vil ødelegge det gode vennskapet dere har. Det at hun kaller...
 Hvordan bli enda bedre kjent med han? Hva skal vi snakke om?
Hei Les artikkelen under kalt "20 tegn på at han/hun liker deg" for tips til hvordan du kan se om denne gutten liker deg eller ikke. Når det gjelde...
Pupillene hennes blir større når hun ser på meg. Hva betyr dette?
Hei Så hyggelig at du har så god kjemi med hun du liker! Hvis pupillene hennes utvider seg når hun ser på deg, kan dette være et tegn på at hun...
Hvordan få oppmerksomhet fra gutter?
Hei Jeg synes ikke du skal gjøre deg til eller gjøre noe som ikke er "deg" for å få oppmerksomhet fra guttene. Vær heller utadvendt! Vis dem hv...
Hvordan starte en samtale med han? Og hvordan vet jeg om han liker meg?
Hei Jeg legger ved en artikkel som handler om hvordan man vet om en person liker deg eller ikke, den heter "20 tegn på at han/hun liker deg".Hvis be...
Ingen gutter liker meg, jeg er ikke fin nok, hva gjør jeg?
Hei jente 16 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Jeg forstår at du er lei deg og synes det blir vanskelig om du har tanker om at alle andre på din...
Hvorfor spiller gutter hard to get, og hva skal man gjøre da?
Hei Så hyggelig at du sender inn spørsmål til oss. Du skal selvfølgelig få svar, men det blir jo på norsk:)Jeg skjønner godt din frustrasjon o...
Se alle