Hopp til hovedinnholdet

Dating på app

Mobiltelefon i hånda (colourbox.com)
"HVORFOR har jeg puttet selvtilliten min i en tilfeldig fyr sine hender? Det gir jo ingen mening", skriver "Jente 16".

Har du lastet ned en app der du kan matche og snakke? Har du kjent på hvordan selvtilliten din styres av tilbakemelinger du får? Jente, 16 år deler sin erfaring med en app for matching og gir deg råd for hva du gjør når spørsmålet om "nudes" kommer.

Skrevet av jente, 16 år

Mobiltelefon i hånda (colourbox.com)
"HVORFOR har jeg puttet selvtilliten min i en tilfeldig fyr sine hender? Det gir jo ingen mening", skriver "Jente 16".

App for dating. Skeptisk, men så....

Jeg hørte om denne appen kalt ´Yellow´ via en venninne av meg, og synes ærlig talt det virket veldig latterlig til å begynne med. Men, så var det en sen kveld en dag med en annen venn av meg, og vi kjedet oss. Kjedet oss så mye at fingertuppene lengtet etter noe å gjøre. Sånn ble min Yellow bruker til, og jeg vil gjerne dele min opplevelse med dere.

Spesielt og avhengighetsskapende

Det funker sånn at du ser på to eller tre bilder av en annen person, så kan du enten like de eller trykke de vekk. Om de har sett dine bilder og likt deg tilbake så får du en ´match´ med den personen. Det første jeg opplevde var at det var fryktelig mange spesielle profiler, og med det tenker jeg ikke bare tulleprofiler men også sånne ting jeg bare rett og slett ikke klarer å forklare. Rart var det nå. Neste tingen jeg opplevde var at det var ganske så avhengighetsskapende. Jeg fant meg selv gå innom den appen hver gang jeg så på en film eller ting ble stille. Det i seg selv er jo dumt, men sånn ble det jo nå.

Selvopptatt

Neste tingen jeg opplevde var en veldig motsettende effekt i selvtillit. Jeg følte meg på toppen av månen om meg selv om han super kjekke fyren likte meg tilbake med en gang, og ganske så skuffet hver gang de ikke gjorde det. Så begynte jeg å tenke sånn: Om de ikke liker meg tilbake nå kan det hende det er fordi de ikke har vært på appen siden jeg lagde brukeren eller fordi de ikke har vært aktive osv... Fryktelige selvopptatte tanker, men de ble plutselig veldig viktig for meg.

Enkel og ekkel samtale

Så kom alle disse meldingene inn, der det var ingen samtale å snakke om, bare en utveksling av ´hello´, og så spurte de om ´nudes´. Altså, nakenbilder eller semi-nakenbilder, da.

Jeg vet ikke med deg, men dette irriterte meg svært. Verre er også at jeg ikke er overrasket av sånt lenger, etter å ha vokst opp i denne generasjonen og alt som kommer med den.

Men tilbake til saken, i begynnelsen så ble jeg litt sånn, ”uff, dette er ukomfortabelt.”

Jeg kunne grue meg til å åpne meldinger på Yellow, fordi jeg synes alle var så ekle og jeg følte meg så rar etterpå.

Men så gikk noe plutselig opp for meg

Hvorfor, hvorfor, har jeg puttet selvtilliten min i en tilfeldig fyr sine hender? Det gir jo ingen mening. Først så var jeg usikker på om de ville like meg tilbake, og om de gjorde det, så ble jeg usikker om hva intensjonene deres var, om de hadde noen i det hele tatt. Så tenkte jeg over de jentene dette må ha funket på for dem før, og da ble jeg lei meg for en eller annen jente hadde følt at de måtte sende bilder av seg selv fordi de ikke visste at de hadde noen andre muligheter. Den tanken satte meg så ut at jeg bestemte meg for å plante bena i bakken og svare disses guttene på en bedre måte.

Hvordan ta det og hvordan svare

Jeg klarte da å le av de dumme meldingene de sendte meg, istedenfor å føle meg usikker og istedenfor å grue meg til å se hva de skrev. Jeg klarte å le høyt av hva de skrev, men jeg klarte også å svare tilbake med så mye sarkasme at jeg var sikker på at mottakeren kunne føle det på andre siden av telefonen sin. Med en gang jeg svarte sånn, så ble de fryktelig satt ut. Jeg tviler på at de er vant til at de får slike svar tilbake, hvilket gjorde det enda bedre.

Jeg kan dele en av samtalen jeg hadde med en gutt, for å vise dere hva jeg mener.

Han: Du ser litt firkanta ut, skal jeg rundpule deg?

Først så var jeg sjokkert at han startet samtalen med dette, men så fikk jeg latterkrampe. Jeg var med en venninne, og jeg husker vi lo og lo av hvor idiotisk det var. Så, jeg bestemte meg for å svare.

Meg: Jeg er imponert over hvor teit denne sjekkereplikken er, så poeng for det. Du mister mye poeng for mangel på kreativitet da, dessverre.

Mitt svar ga meg mot, og det ga meg en enormt bedre følelse enn å bare la det være, eller svare noe annet. Samtalen fortsatte, og jeg lo og lo og lo, og var så sarkastisk at han til slutt ikke visste hva han skulle si.

Han: Kan skaffe poeng ved å score deg.

Meg: Øver du på disse i speilet eller hva er greia?

Han: Nei, kom på den nå.

Meg: Ja men da så. Imponerende. Du kommer langt i livet med det.

Han: Du kommer ikke langt med å prøve å rejecte.

Meg: Jeg nei? Kunne jeg aaaldri funnet på å gjøre!

Han: Nei du gjør ikke det. Helt riktig.

Meg: Du skjønner jeg bare elsker når gutter ikke vil bli kjent med meg og bare vil pule meg <33 Det er favoritt tingen min i hele verdenen. Helt ærlig.

På dette punktet følte jeg meg kjempe bra, og jeg hadde vondt i magen fra å le så mye. Han fortsatte med å si sånn ”ah, kom igjen a, add meg på snapchat.” osv.. Herregud, jeg lo så hardt av hvor latterlig teit det var. Jeg skjønte ikke hvordan det var mulig for meg å før ha latt meg selv bli usikker over gutter som sitter på den andre siden av landet som har ingen peiling over hva de driver med i verden og som bare har lyst til å se pupper. Altså, det sekundet jeg bare skjønte at det var tullete å la de guttene styre hvor mye jeg var komfortabel og sikker med meg selv, det sekundet ble jeg mer trygg på hvor jeg står med meg selv.

Du kan ta styringa

Vi mennesker kan styre lite, men vi kan styre tankegangen vår. Jeg kan styre om jeg skal la de bestemme om jeg er bra nok, og med en gang du skjønner at du selv kan bestemme hvordan du skal forholde deg til ting, det sekundet blir du mer komfortabel med deg selv. Med en gang jeg svarte med litt tæl, da ble jeg plutselig veldig komfortabel med hele situasjonen.

Ikke la andra styre hva du skal føle om deg selv

Jeg mener absolutt ikke at alle menneskene på denne appen er sånn, på ingen måte, men vi kan ikke la andre usikre mennesker styre vår egen selvtillit.

Jeg har funnet hyggelige mennesker på denne appen også, men mye av det er tull. Jeg vet ikke med deg, men jeg har bestemt meg for å tvinge meg selv til å ikke la andre mennesker bestemme hvor bra jeg føler meg om meg selv. Dette gjelder alle områder av livet også, faktisk.

Må ha app, må bli likt....

Og du trenger heller ikke ha en sånn her app om du ikke vil, hvis du føler at du må fordi alle rundt deg har en bruker. Du trenger heller ikke føle at om du ikke har så og så mange folk som har likt deg tilbake, så er du ikke bra nok. Det er ikke sånn det funker.

Viktig melding!

Du som leser dette, skal leve med deg selv for resten av ditt liv. Så, hvis du tenker over det, hva har det å si om forbigående mennesker i livet ditt mener dette eller dette? Din egen mening om deg selv er den eneste som betyr noe, og det eneste du må bry deg om er at den skal være så positiv som mulig. Du er nok, og den eneste du trenger validering fra er deg selv. Du er bra nok, ikke la folk fra utsiden la deg tro noe annet.

Jente 16


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Jeg lurer på hvor jeg kan finne jenter å ha sex med?
Hei gutt 17 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er forskjell på når tid man begynner å ha sex med andre. Noen er tidligere ute enn andre. De...
Finnes det en app for å bli venner med folk som bor andre steder enn deg?
Hei! Jeg forstår det sånn at du har mange venner, men at du har lyst til å bli kjent med folk som bor andre steder enn deg i Norge.  Det er flot...
Jeg er en gutt på 19 år som er svært ensom, har ingen venner.
Hei gutt 19 år. Takk for at du skrev til ung.no Jeg forstår at du er ensom. Det er ensomt når man ikke har noen venner.  Det er så fint at du ...
Tips til å bli bedre kjent med gutter
Hei Først vil jeg gjerne understreke at det er normalt å ikke ha hatt kjæreste eller sex når man er 17 år. Det er flere ungdommer som er over 20...
Hvordan kan jeg skaffe meg en kjæreste?
Hei Det er forskjellig når folk får seg kjæreste, og det er også forskjellig hvor mange kjærester man har. For noen får man kjæreste tidlig og ...
Jeg er 16 år. Er det ulovlig for meg å bruke en dating-tjeneste med 18-årsgrense?
Hei, og takk for spørsmålet ditt Det er vanskelig å svare helt konkret på dette når jeg ikke vet hvilken tjeneste det er snakk om. Men jeg kan g...
Tips til hvordan snakke med gutter jeg liker? 
Hei! Først så er det bra du har vært ordentlig forsiktig med å forsikre deg at denne gutten ikke lurer deg eller begir seg ut for å være noen a...
Jeg er bekymret for om jeg aldri får en kjæreste.
Hei Jeg kan forstå bekymringen din, men håper du kan bli litt beroliget av svaret.  Det er litt mer vanlig å ikke ha hatt kjæreste på din alde...
Er det lov å lage profil på datingsider selv om jeg er under aldersgrensa?
Hei Takk for ditt spørsmål. Aldersgrensene på datingsider eller apper er ofte en del av brukeravtalen. Det er med andre ord ikke lovpålagte ald...
Jeg har snakket med en fyr på snapchat i sikkert godt over et år nå.
Hei jente 17 år. Takk for at du skriver til ung.no.Dette høres veldig spennende ut. Dere har hatt kontakt i 1 år, og han hinter om at han ønsker ...
Kan tlfnummeret misbrukes hvis jeg gir det til datingside?
Hei, Vi har ikke hatt noen saker om denne datingsiden før, men av erfaring vet vi at svært mange datingsider opererer useriøst. På generelt basis...
 er det dumt å være ærlig på datingapper at en ikke vil ha noe fast forhold? Eller er det bra være ærlig?
Hei gutt! Takk for at du skriver til oss! Om du ikke ønsker et forhold akkurat nå, er det helt greit at du er ærlig om det både  på datingapper...
Hvordan kan jeg få en kneisevenn?
Hei jente 15 år. Takk for at du skrev til ung.no Vi her på ung.no vet ikke hva en kneisevenn er for noe. Dette er et nytt ord for oss.  Hvis du ...
Jeg har blitt trukket for en app jeg har sletta.
Hei Det er ikke gøy å bli trukket for penger når du trodde alt var ok. Selv om du sletter appen så kan det hende at vilkårene for appen sier at ...
Jeg har holdt på med en gutt litt nå, det startet med at vi matcha på yellow.
Hei jente 16 år. Takk for spørssmålet ditt!Du forteller at du traffe en gutt gjennom Yellow, men raskt mistet følelsene for han. Forholdet mellom...
Se alle