Hopp til hovedinnholdet

Får du lov til å ha kjæreste?

To som holder hender (colourbox.com)
RETT: Selv om du har rettigheter, kan det være du føler at du ikke har mulighet til å bestemme selv. Søk hjelp om dere ikke blir enige.

De fleste unge i Norge har lov å ha kjæreste. Det er imidlertid mange unge som opplever at familien eller miljøet setter begrensninger når det kommer til det å ha kjæreste.

Offentlig og kvalitetssikret
To som holder hender (colourbox.com)
RETT: Selv om du har rettigheter, kan det være du føler at du ikke har mulighet til å bestemme selv. Søk hjelp om dere ikke blir enige.

Først og fremst så betyr det å ha en kjæreste at du har noen å være glad i! Den følelsen av å være med noen som er glad i deg tilbake. Når du sier ja til å være kjæreste er det som oftest fordi du er forelsket og du liker den andre veldig godt.

Selv om du har en kjæreste, setter du selv dine grenser og bare du bestemmer over din egen kropp og hvordan du tenker og er. Å være kjærester er ingen formell avtale, og begge parter har rett til å gjøre det slutt uten at det skal få noen konsekvenser.

Ulike holdninger til det å ha kjæreste

For mange familier er det viktig at barna har kjæreste og gifter seg med en med samme bakgrunn, for eksempel samme religiøse, etniske eller kulturelle bakgrunn.

En del familier og miljøer ser på det å ha kjæreste som synd eller forbudt, og mener at man ikke kan ha kjæreste før man gifter seg. Særlig kan dette gjelde jenter, fordi enkelte familier og miljøer har sterke forventninger til at jenta skal være jomfru når hun gifter seg.

Foreldre kan mene at de skal involveres i jenta eller guttens valg av ektefelle. Arrangert ekteskap er lovlig i Norge, dersom det er frivillig inngått fra begges side.

«Dobbeltliv»

Det er ikke lett å styre hvem du blir forelsket i! Følelsene dine og dine ønsker og behov kan ofte komme i konflikt med familiens forventninger.

Det kan være vondt å være forelsket i en som familien ikke vil akseptere.

Enkelte ungdommer har «hemmelige kjærester» som familien ikke vet om. Mange unge synes det er slitsomt å leve et «dobbeltliv» og lyve for familien, og er plaget av dårlig samvittighet på grunn av dette. Mange er også redd for at noen skal oppdage det hemmelige kjæresteforholdet, og hvilke konsekvenser det da vil få. Det kan også være vanskelig å se på at andre ungdommer får lov å ha kjæreste, mens man selv opplever at familien ikke vil akseptere dette.

Noen unge som ikke får lov av familien å ha kjæreste, velger å gifte seg eller forlove seg tidlig for å gjøre forholdet til den de er sammen med «lovlig» i familiens og miljøets øyne.

For noen kan dette være en løsning dersom de føler seg klar for ekteskap, mens andre kan oppleve vanskeligheter fra familien og ektefelle, dersom de senere ønsker å skille seg. Noen opplever press fra foreldrene til å gifte seg med den man vil være kjæreste med.

Snakk om temaet hjemme

Noen foreldre kan ha et ønske om å beskytte barna fordi de vet hvor lett det er å bli forelsket i ungdomstiden.

Det er ikke alltid foreldre skjønner hva barna opplever – når barna møter to ulike verdener hjemme og på skolen. Og det er ikke lett for barna å forstå foreldrenes ønsker og bekymringer dersom dette ikke er et tema hjemme.

Opplever du at foreldrene kontrollerer deg?

Selv om du har rettigheter etter norsk lov, kan det være du føler at du ikke har mulighet til å bestemme selv. Det er helt vanlig at foreldre setter grenser for å beskytte sine barn, men i noen tilfeller er grensene urimelige og går på tvers av dine rettigheter.

Foreldrene dine skal ha gode grunner for å kunne nekte deg å ha venner eller kjæreste. Hvis de nekter, er det viktig at de forklarer deg hvorfor. Og foreldrene dine har uansett ikke lov til å presse deg til å gifte deg hvis du ikke vil. Hvis foreldrene dine ikke klarer snakke om det eller du ikke tør å ta det opp med dem, kan du be om hjelp.

Dine rettigheter

I barneloven står reglene om barn og foreldre. Barn over 12 år skal ha mye å si om personlig valg. I Norge har alle barn rett til tanke- og religionsfrihet. Hvis det er ting innenfor din religion som du er uenig i, har du all rett til å mene det og til å si det.

Du velger selv hva du vil tro på og ikke. Når du er fylt 15 år, har du selv rett til å melde deg inn og ut av trossamfunn. Fra du er 18 år bestemmer du selv over ditt eget liv. Det betyr at du fritt har rett til å velge om du vil være sammen med noen og hvem du vil være sammen med.

§ 31: Fra barnet er 7 år skal foreldrene høre hva barnet har å si før de tar avgjørelser for barnet. Barnets meninger skal bli vektlagt etter alder og modenhet. Det skal legges stor vekt på hva barnet har å si fra 12 års alder.

§ 32: Fra 15 år bestemmer barnet helt selv over valg av utdannelse, og kan melde seg inn eller ut av organisasjoner og trossamfunn.

§ 33: Barnet skal få mer og mer ansvar/selvbestemmelsesrett med alderen fram til det blir myndig.

Hvor kan du få hjelp?

Kjenner du deg igjen, eller ønsker du å snakke med noen om dette?

Still spørsmål anonymt på ung.no

På ung.no/oss kan du stille spørsmål anonymt og få hjelp og råd.

Helsesykepleier/rådgiver/sosiallærer

Ved ungdoms- og videregående skoler er det skolehelsetjeneste, sosiallærer og rådgiver som du kan snakke med. De kan også hjelpe deg med å ta kontakt med andre hjelpeinstanser. Du kan også kontakte helsestasjon for ungdom.

Minoritetsrådgivere på utvalgte skoler

Noen skoler har minoritetsrådgivere som spesielt skal hjelpe elever med innvandrerbakgrunn. Minoritetsrådgiverne er spesielt opptatt av elever som er under giftepress og elever som er i ferd med å slutte på skolen uten å bestå eller fullføre. Minoritetsrådgiverne kan enten hjelpe deg selv, eller skaffe deg hjelp fra andre. Les mer om minoritetsrådgivere.

Familievernkontorene

Finn ditt familievernkontor.

Alarmtelefonen for barn og unge

Alarmtelefonen er en gratis nødtelefon som er åpen når barnevernet har stengt, fra 15.00 til 08.00 og hele døgnet i helgene. Tlf. 116 111 (fra utlandet 00 47 95 41 17 55), SMS 41 71 61 11, e-post:alarm@116111.no .

Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

Røde Kors-telefonen er en informasjonstelefon for hele landet, hvor du kan få råd av noen med kunnskap om temaet og hjelp til å komme i kontakt med det offentlige hjelpeapparatet.

Ring tlf: 815 55 201 (man - fre, 09.00 - 16.00),

e-post: info.tvangsekteskap@redcross.no

Hjelpekilden

Hjelpekilden Norge er en frivillig organisasjon som yter hjelp og støtte til mennesker i problematiske religiøse bruddprosesser. Du kan ta kontakt via telefon, chat eller epost. Les mer på deres hjemmesider om åpningstider og finn kontaktinformasjon. hjelpekilden.no


Skrevet av:
Redaksjonen i ung.no i samarbeid med kompetanseteamet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll
Kilder:
Bufdir og Kompetanseteamet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll
Sist oppdatert:
07.11.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Jeg vil ikke at ryktet mitt skal stoppe meg fra å ha det gøy!
Hei! Takk for at du deler dine utfordringer. Jeg forstår ut i fra det du skriver at du ønsker å ikke la deg styre eller begrense av hva ryktet kan...
Kan foreldrene mine bestemme hvem jeg skal være sammen med?
Hei Takk for at du skriver til oss! Ettersom du spør hva som er lov og ikke, tenker jeg det kan være greit å referere litt fra hva som står i ba...
Foreldrene mine kontrollerer meg. Hva skal jeg gjøre?
Hei og takk for at du skriver til ung.no.    Det er leit å høre at du har det så vanskelig!    Jeg støtter deg hundre prosent i at det ikk...
Jeg er ei jente på 14år å er sammen med en 17-åring gammel gutt. Vi har hatt sex 2 ganger. Moren hans har funnet det ut. Kan han bli anmeldt?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Jeg forstår at du er redd for å miste kjæresten din. Dere er forelsket og har hatt sex, og nå har ...
Ligge med kjæreste på 18 år? Kan foreldre nekte meg forholdet?
Hei Du skriver at du nesten er sammen med en gutt på 18 år, og har noen spørsmål rundt dette.  1. I Norge er den seksuelle lavalderen 16 år. D...
Kan mamma bestemme at hun ikke får se kjæresten på 14 dager?
Hei jente (16) Takk for at du skriver til ung.no.Jeg forstår det slik at mammaen din er litt bekymret for at du bruker en del av pengene dine på å...
Har foreldrene mine lov til å nekte meg i å være med kjæresten min uten noen god forklaring og tvinge meg til å sitte inne?
Hei! Så fint at du skriver til oss!Du forteller at du ikke får lov til å være så mye samme med kjæresten din som du gjerne vil. Det høres ut s...
Får ikke lov til å ha kjæreste
Hei Det er forståelig at du er fortvilet når du ikke får lov til å være sammen med kjæresten din som du har det fint sammen med. Når jeg leser ...
Jeg er redd for hva som kan skje hvis jeg forteller om kjæresten min hjemme
Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, jente 15 år! Jeg forstår at dette er vanskelig for deg. Du har en kjæreste som du er glad i, men som d...
Kan foreldrene mine nekte meg å være sammen med kjæresten min?
Hei Takk for at du skriver til oss! Det høres ut som at du har det bra sammen med kjæresten din og at deres forhold bærer preg av respekt og till...
Pappa godtar ikke kjæresten min fordi han er fra Etiopia
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg forstår at du er lei deg og frustrert over din pappa sin oppførsel. Hvis det virkelig er slik, at nasjonal...
Hvordan skal jeg overtale kjæresten min til å konvertere?
Hei og takk for at du skriver til ung.no.   Så fantastisk at du har funnet kjærligheten! Gratulerer så mye med det.   Jeg forstår at du vil ...
Jeg er sammen med en gutt fra en annen kultur, og foreldrene mine vet det ikke fordi de er litt rasistiske. 
Hei Takk for at du skriver til oss! Ut ifra det du skriver forstår jeg at du er bekymret for hvordan foreldrene dine vil reagere når de ser ansikt...
Kan muslimer kysse før ekteskap?
Hei og takk for at du skriver til ung.no.    Det er vanlig å kysse etter ekteskap, og det er også vanlig at muslimer kysser hverandre før man g...
Er det lov for en 14 åring å være kjæreste med en 16-18 åring, så lenge det ikke skjer noe seksuelt?
Hei Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år! Det er ingen lov som sier noe om at en 14-åring ikke kan være kjæreste med en 16- eller 1...
Jeg vil flytte hjemmefra, har det dårlig og får ikke være med kjæresten.
Hei jente 17 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Jeg forstår at du får tanker om at du ønsker å flytte om du har det dårlig med deg selv og opp...
Hvis vi har sex og begge har lyst, er det ulovlig?
Hei jente 14 år.  Hvis dere har sex er det ulovlig, selv om du også vil ha sex. Det er fordi han er  over 16 år.  Det er hans ansvar at dere i...
Har familie min lov å bestemme om jeg kan ikke ha kjæreste under 18 år?
Hei Takk for at du stiller oss spørsmål! Dette er det lett å forstå at du synes er vondt og vanskelig at foreldrene vil tvinge deg til. Det kor...
Se alle