Hopp til hovedinnholdet

Sykt sjalu

Ei jente og en gutt sitter ved et bord, og jenta ser ned i bordet og holder den ene hånden til pannen sin, mens gutten sitter og peker og prater med jenta.(www.colourbox.com)
VANSKELIG: Det kan være veldig tungt å være i et forhold med en kjæreste som er veldig sjalu og kontrollerende.

Stoler ikke kjæresten din på deg? Beskyldninger om utroskap? Får du ikke ha venner av det motsatte kjønn? Her får du råd til hva du bør gjøre.

Offentlig og kvalitetssikret
Ei jente og en gutt sitter ved et bord, og jenta ser ned i bordet og holder den ene hånden til pannen sin, mens gutten sitter og peker og prater med jenta.(www.colourbox.com)
VANSKELIG: Det kan være veldig tungt å være i et forhold med en kjæreste som er veldig sjalu og kontrollerende.

Det er helt vanlig å kjenne litt på sjalusi i et forhold. Det er bare et tegn på at du veldig glad i en annen person, og at du er redd for at det skal bli slutt mellom dere. Det er likevel veldig viktig å være oppmerksom på hvor sjalu kjæresten din er. Det er intensiteten av sjalusien og hvor mye plass den tar i forholdet, som avgjør om det er usunn sjalusi eller sunn sjalusi.

Sunn sjalusi er når du kan akseptere følelsen, sette ord på den og snakke med kjæresten om den. Hvis du er ærlig, og dere får snakket om det og oppklart det sammen, kan det være med på å styrke forholdet.

Usunn sjalusi er når sjalusi i forholdet blir en del av hverdagen, og det ofte oppstår episoder hvor det er tydelig at kjæresten din er veldig sjalu uten grunn. For eksempel når han/hun kommenterer at du snakker med noen av det motsatte kjønn, sier at han/hun er sikker på at du liker kompisen/venninnen din eller at det ofte kommer fram at kjæresten din frykter at du kommer til å være utro.

Når sjalusien blir så sterk at den tar en stor plass i forholdet, og kjæresten din begynner å kontrollere deg, bør varsellampene begynne å blinke. Eksempelvis hvis kjæresten din stadig beskylder deg for noe rundt hva du har gjort - hvem du har møtt, hvem du har snakket med, hvor du har vært, og beskylder deg for å være utro. Sykelig sjalusi innebærer ofte et sterkt behov for å ha kontroll på partneren. For eksempel: kjæresten din vil vite hvor du er til en hver tid, bestemmer hva du skal og ikke skal gjøre eller hvor du kan dra.

 

 

Kjærlighet gjør blind

Det er lett å overse faresignalene i et forhold med en som er veldig sjalu og kontrollerende. Du elsker han/henne og det er derfor ikke alltid du ser hva sjalusien gjør med deg og forholdet. Det er heller ikke lett å se hvordan kjæresten din faktisk kontrollerer deg og livet ditt. Kjærlighet gjør blind.

Tenk på forholdet ditt – kan du krysse av på flere av punktene nedenfor? Da kan det være lurt å gjøre noe. Se under avsnittet «Hva skal jeg gjøre?» for å få tips og råd.

 • Kjæresten min er sikker på at jeg liker noen andre
 • Kjæresten min er sikker på eller tror at jeg kommer til å være utro
 • Jeg tenker nøye gjennom hva jeg forteller til kjæresten min. Redd for reaksjonen hans/hennes.
 • Jeg føler ofte jeg har gjort noe galt når jeg vet at jeg ikke har det
 • Kjæresten min forventer svar på meldinger med en gang
 • Flere ganger blir jeg beskyldt for noe jeg ikke har gjort
 • Kjæresten min liker ikke at jeg snakker med eller har venner av det motsatte kjønn
 • Jeg blir beskyldt for å være utro noen ganger, helt uten grunn
 • Kjæresten min er sender mange meldinger når jeg er ute med venner
 • Kjæresten min får meg til å gjøre ting jeg egentlig ikke vil

En kjæreste som er veldig sjalu og kanskje også kontrollerende, er ofte sjarmerende og kjempesnill. Nettopp derfor kan det være vanskelig å se det selv at kjæresten din ikke behandler deg bra eller at forholdet ditt er usunt. Du har kanskje lett for å «glemme» de episodene hvor ting ikke er så bra, fordi tankene om de gode sidene hans/hennes og de bra stundene dere har sammen overskygger det som ikke er så bra. I mange tilfeller er det også veldig vanskelig for folk rundt deg/dere å se at ikke alt er som det skal, fordi både du og kjæresten din framstiller forholdet så bra utad. Samtidig er det vanlig at en som er sykelig sjalu og kontrollerende i forhold er veldig flink til å skjule det for andre folk.

 

Sjalusi og vold i forholdet?

 

Hva skal jeg gjøre?

 • Jeg elsker han/henne, jeg gjør det jeg kan for at han/hun skal stole på meg
 • Han/hun er jo egentlig veldig snill og grei
 • Han/hun har rett, jeg burde ikke ha venner av det motsatte kjønn
 • Jeg skjønner at han/hun vil ha kontroll på meg

Prøver du å unnskylde sjalusien og kontrollbehovet til kjæresten din? Stopp!

Tenk gjennom episoder i forholdet hvor du har følt deg såret av kjæresten din, og tenk på episoder der han/hun har vært veldig sjalu og kontrollerende. Kanskje klarer du å se at forholdet ikke er så bra eller sunt for deg. Nå har du kommet langt! Da er neste steg å gjøre noe med det. Det er ikke nødvendigvis så enkelt, men verdt et forsøk.

 

Sett deg ned med kjæresten din en dag dere har det veldig bra sammen:

 • Fortell han hva du føler i ulike situasjoner – trekk gjerne fram eksempler – når han/hun har vært veldig sjalu og kontrollerende. Husk: ikke bruk ord som «sjalu», «kontrollerende» eller «sykt», for han/hun vil trolig ikke se problemet sitt så tydelig som du uansett. Si for eksempel at «jeg ble veldig lei meg da du sa du trodde at jeg kom til å være utro» eller «når jeg er ute med venner så føler jeg du sender meg mange meldinger, som gjør at jeg ikke får være helt til stede med vennene mine».
 • Prøv å få til en samtale om hva dere begge føler i ulike situasjoner, og prøv å finne løsninger for at det skal bli bedre.
 • Vis forståelse for følelsene til kjæresten din.

Hvis samtalen går dårlig, eller hvis ingenting blir bedre selv om dere har blitt enige om noe dere skal gjøre annerledes, må du vurdere om du vil fortsette å være i forholdet eller ikke. Husk også at det er lurt å tenke gjennom hva du selv gjør og sier, som kanskje kan bidra til å forsterke sjalusien til kjæresten din. Kanskje kan du også prøve å tilpasse deg litt, når du vet at kjæresten din er veldig sjalu? Få tips under avsnittet «Hvordan unngå at kjæresten blir sjalu?» i denne saken.

 

 

Gjøre det slutt?

Skal du slå opp med kjæresten på grunn av sjalusien? Ikke alle som har problemer med sjalusi klarer å se det selv, og hvis du skal gjøre det slutt så mister kjæresten din kontrollen over deg. Derfor er det lurt at du har tenkt godt gjennom hva du føler og ønsker, så du kan forklare kjæresten din på en god måte hvorfor forholdet ikke fungerer. Å gjøre det slutt er vanskelig, spesielt hvis kjæresten reagerer med sterke følelser. Mange som er i et forhold med sjalusi har kanskje ikke snakket med venner eller noen i familien om det, men det kan være lurt å gjøre det. Det kan hjelpe å snakke med noen, dele litt tanker og få støtte til hva du skal gjøre. Spesielt rundt et brudd er det fint å ha støtte fra noen rundt seg.

 

 

Vanskelig brudd

En som er sykelig sjalu kan i mange tilfeller også være klar over at han/hun er veldig sjalu og har behov for å kontrollere kjæresten. For noen renner begeret over, og frykten for utroskap gjør at kjæresten din gjør det slutt med deg for å unngå sjansen for å bli såret. I noen tilfeller kan bruddet gå knirkefritt, mens for andre kan det bli langt verre.

En som har vært sykelig sjalu og kontrollerende i forholdet vil også kunne vri skylda for bruddet over på deg, og få deg til å føle skyldfølelse.

Igjen kan dette føre til krangel, hvor du ønsker å få snakket ut med han/henne og få forståelse for hvordan dette er og har vært for deg. Det vil du trolig ikke få. Mange som sliter med sjalusi klarer nemlig ikke å se hvor ille sjalusien faktisk er, og hvor urealistisk det de frykter er. De ser ikke hva det gjør med deg, og de skjønner ikke at de selv har et problem de trenger hjelp til.

Noen får også behov for å kontrollere partneren etter bruddet, ved at han/hun for eksempel lar være å svare deg på spørsmål, ignorerer deg og blokkerer deg fra for eksempel sosiale medier. Det gjør at eksen din fortsatt kan kontrollere hvordan du har det, hvis han/hun vet at dette sårer deg. Det beste du kan gjøre er – uansett hvor vondt og vanskelig det er – å ikke vise at dette går innpå deg. Prøv å slå deg til ro med at du ikke vil få svar, og han/hun vil ikke ha kontakt med deg.

 

 

Snakk om det!

Husk at det er veldig mange som opplever sterk sjalusi i forhold, og har opplevd det samme som deg. Mange tenker at det er de selv som har skyld i sjalusien, og snakker ikke om det med venner og familie. Det kan imidlertid være veldig godt å snakke med noen, for å få støtte og hjelp i en vanskelig tid.

 

Spørsmål fra ungdom som har opplevd sterk sjalusi i forholdet

Spørsmål fra jente 17:

Hei, jeg har en type som er 3 år eldre enn meg selv. Vi har det ofte gøy sammen, men mange ganger føler jeg meg urettferdig behandlet. Jeg føler at jeg lever med psykisk vold. Jeg får ikke være med venner og sjeldent familie fordi han vil at jeg bare skal være med han. Hvis han skal noe, og da er opptatt er det greit at jeg gjør noe annet. Men hvis jeg vil gjøre noe helt plutselig, så blir han sjalu og sint på meg, og prøver å ødelegge. Han legger alltid skylden på meg om han ikke får ting til. Jeg elsker han og kan ikke forestille meg livet uten ham. Men jeg ser heller ikke en fremtid med han. Han er en veldig dominant og sta person og er ikke lett å snakke med, fordi han ikke ser andre enn seg selv i en diskusjon. Han kan plutselig behandle meg som et lite barn. Jeg er ulykkelig men litt lykkelig på samme tid.Han kan snakke veldig stygt til meg, og så er det jeg som må be om unnskylding. Han kan si småfrekke kommentarer til familien min, og oppføre seg upassende. Hva skal jeg gjøre?

 

Svar:

Hei

Og takk for at du skriver inn til Ung.no. Dette hørtes ikke bra ut. Du beskriver en kjæreste som er kontrollerende og som nekter deg å være sammen med familie og venner. Han sier stygge ting til deg og vil at du skal be om unnskyld. Du skriver at du er veldig glad i han, men samtidig ulykkelig.

Har du snakket med han om at du opplever han kontrollerende? Kanskje han ikke skjønner konsekvensen ved det han gjør? Dette dreier seg om usunn sjalusi. Mange som er sjalu vil gjerne kontrollere partneren sin. Det er dessverre lite du kan gjøre med hans sjalusi. Det er det han som må jobbe med.

Det er helt normalt å kjenne sjalusi. De fleste kjenner det fra tid til annen. Det kan være greit å understreke at litt sjalusi er normalt og ikke noe man skal skamme seg for mye over. Det er et tegn på at man er veldig glad i en annen person og at man ikke tar personen for gitt. Det er intensiteten av sjalusien og hvor dominerende den er i hans og ditt hverdags- og følelelsesliv, men også i hvilke situasjoner som oppstår som avgjør om det er er en usunn sjalusi eller sunn sjalusi. Dette høres ut som en usunn sjalusi. Han nekter deg å være med venner og familie og kan bli sint på deg. Det tyder på at dette er veldig usunt.

Ut fra det du skriver høres det ut som du begynner å gå lei hans kontroll og hvordan han oppfører seg mot deg. Jeg anbefaler deg å snakke med han om dette, gjerne når dere har det hyggelig sammen. Snakk utfra deg selv og fortell han hva dette gjør med deg. Det er viktig at han får forståelsen for hvordan dette oppleves for deg. Hvis han forstår din situasjon kan han jobbe med å endre seg.

Du skriver at du nå er ulykkelig. Hva skal til for at du blir lykkelig? Tror du han kan endre seg? Hvis forholdet går utover hvordan du har det bør du vurdere å kutte det ut. Mange ganger ser en ikke for seg at ting kan bli bedre og at en skal kunne klare å leve uten partneren sin, men de fleste får det bedre hvis man klarer å bryte ut av et usunt forhold. Hvis han ikke er villig til å endre seg bør du vurdere det.

Jeg vet ikke om det er dette svaret du ønsket å få, eller om det gjorde deg klokere eller situasjonen lettere for deg. Men jeg håper at noen av mine tanker er til hjelp.

Sjalu blir ikke borte med å knipse med fingrene, og der finnes ingen fasit for hvordan den skal forsvinne. Han må gjøre en innsats for å jobbe med sjalusien. Den vil ikke gå bort av seg selv.

Jeg ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier

 

Spørsmål fra jente 19:

Hei, jeg har vært sammen med en gutt i et år nå, men jeg føler at eg ikke er lykkelig i forholdet lenger. Jeg er veldig glad i han, men eg blir så sliten av han. Han har mange problemer hjemme, og jeg føler det går ut over meg. Han stoler ikke på meg, så jeg tør ikke snakke med de jeg vil, og han føler seg lett truet og er villig til å bruke vold (mot andre, ikke meg). Jeg vil ikke slå opp med han, for "sommerfuglene" kommer tilbake ofte, og vi har også planlagt så mye sammen. Familien min liker han veldig godt også. Jeg må gå inn i en slags rolle som psykolog regelmessig, og vi kan ikke drikke eller gå på fest sammen, for da skaper han en krangel av ingenting. Jeg aner ikke hva jeg kan gjøre, for jeg vil være i forholdet, men samtidig vil jeg ut og feste og flørte med andre gutter slik som jeg pleide. Jeg er veldig glad i han, men blir psykisk utslitt av å tilrettelegge livet mitt etter hans ekstreme behov.

 

Svar:

Hei

Det er forståelig at du blir sliten av å hele tilrettelegge for hans behov, og at du opplever deg som en psykolog overfor han. Du skriver at du er veldgi glad i han, og ennå har sommerfulger i maven når dere er sammen. Samtidig drømmer du om å flørte med andre gutter og at du ikke er lykkelig i forholdet mer.

Det høres ut som du er ambivalent og ikke helt vet hva du øsnker. Er det slik at du hadde fått det mye bedre hvis du slapp psykologrollen og hans kontroll? Hans kontroll overfor deg høres ikke sunt ut, og det er naturlig at det går utover hvordan du har det.

Har du snakket med han om dette? Kanskje han ikke skjønner konsekvensen ved det han gjør? Jeg tenker at dette dreier seg om sjalusi. Mange som er sjalu vil gjerne kontrollere partneren sin. Det er dessverre lite du kan gjøre med hans sjalusi. Det er det han som må jobbe med.

Hvis du ønsker å være i forholdet er dette noe dere bør snakke om. Over tid blir det uholdbrt for deg å ikke kunne snakke med de du vil fordi du er redd for at han kan bruke vold på de i etterkant. Dette er en usunn sjalusi som han bør gjøre noe med. Alle kan kjenne på sjalusi fra tid til annen, men om den er usunn eller ikke kommer an på intensiteten av sjalusien og hvor dominerende den er i hans og ditt hverdags- og følelelsesliv. Hvis han ikke stoler på deg og du ikke får lov til å snakke med andre er det tegn på at den er veldig usunn.

Ut fra det du skriver høres det ut som du begynner å gå lei hans kontroll. Jeg anbefaler deg å snakke med han om dette når dere ikke krangler, men har det godt sammen. Snakk utfra deg selv og fortell han hva dette gjør med deg. Det er viktig at han får forståelsen for hvordan dette oppleves for deg.

Som kjæreste vil en gjerne støtt kjæresten sin, men det er viktig at en ikke blir som en psykolog. Har du prøvd å anbefale han å ta kontkat med en psykolog for å få hjelp til sine problemer? Der kan han også få hjelp for sin sjalusi. Det hjelper som regel å få snakket ut om det, og for å kunne ta tak i de bakenforliggende årsakene som kanskje danner grobunn for sjalusien.

Jeg kan ikke gi deg en anbefaling om hva du skal gjøre. Det er kun du som vet hva som er best for deg. Finn ut hva som gjør at du forblir i forholdet og hva som gjør at du ønsker å gjøre det slutt. Kan situasjon endre seg hvis hans kontroll over deg blir borte?

Jeg anbefaler deg er å ta tak i de problemene dere har sammen. Hvis han ikke er villig til å endre seg kan det hende at forholdet ikke er liv laget. Det bør ikke godta hans kontroll. Det er verken sunt eller godt for deg.

Jeg vet ikke om det er dette svaret du ønsket å få, eller om det gjorde deg klokere eller situasjonen lettere for deg. Men jeg håper at noen av mine tanker er til hjelp. Sjalu blir ikke borte med å knipse med fingrene, og der finnes ingen fasit for hvordan den skal forsvinne. Han må gjøre en innsats for å jobbe med sjalusien. Den vil ikke gå bort av seg selv.

Jeg ønsker dere begge lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Kjæresten min pleier å runke i stedet for å ha sex med meg.
Hei jente 20 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er mange som runker selv om de er i et forhold. Men hvis det går ut over forholdet, må man s...
Tror jeg vil ha han tilbake. Hvordan fortelle ham det?
  Hei jente 15 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er vanlig at man blir sjalu selv om man har gjort det slutt. Når man blir sjalu er det so...
Kjæresten gjør meg sjalu...
Hei Jeg tror du allerede er godt i gang med å reflektere over hvorfor dette er vanskelig for deg. Det kan, som du selv sier, ha noe å gjøre med fo...
Kjæresten min får brukt mye mer tid med min familie enn jeg selv får.
Hei Jeg forstår det slik at du er sjalu på kjæresten din fordi han får mer tid med din familie enn det du selv får. Jeg forstår at det kanskje f...
Hva kan straffen bli om jeg truer noen med pistol?
Hei Straffen for trusler er bot eller fengsel inntil ett år, se straffeloven § 263. Grove trusler straffes med fengsel inntil tre år, se straffelo...
Jeg får så vondt inni meg når vi møter kjærestens tidligere partnere.
Hei jente 18 år. Takk for at du kontakter Ung.no. Så hyggelig at du og kjæresten din har valgt å holde sammen i over ett år. Det betyr jo at ha...
Kontrollerende og manipulerende kjæreste. Hva gjør jeg?
Hei Takk for spørsmål. Så bra du tar kontakt med oss. Det høres ut som en vanskelig situasjon for deg. Selv om du er fortvilet nå så tror jeg a...
Ei som er kontrollerende mot meg skjønner ikke at hun blir tatt når hun bryter seg inn hos meg.
Hei jente 19 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hva du opplever og hvor sliten du blir av dette. Jeg syns det høres ut so...
Jeg slo ned en jente, men det var vel innenfor ytringsfrihetens grenser?
Hei Nei, selvfølgelig var det ikke innenfor ytringsfrihetens grenser. Det du gjorde er straffbart etter straffeloven § 271 eller § 272. Hvilken av ...
Han får meg til å skamme meg over fortiden
Hei Slik du beskriver forholdet ditt, eller nærmere hvordan kjæresten din oppfører seg mot deg, er ikke greit. Det er godt at du har tatt kontakt ...
Har en kjæreste som er veldig sjalu
Hei! Det er fint at du skriver til oss.Sjalusi handler om frykten for at parforholdet står i fare. Det kjæresten din ønsker er å verne om forhol...
Klarer ikke å slutte og tenke på eksen
Hei Takk for spørsmålet! Jeg skjønner at dette er utrolig vanskelig. Det virker som om du har det veldig fint sammen med den nye kjæresten din, ...
Føler ikke at jeg er bra nok for kjæresten min. Eksen hans er mye penere og har så mye finere kropp enn meg, Jeg har et ganske lavt selvbilde 
Hei! Så fint at du skriver til ung.no!Så leit at du har så negative tanker om deg selv, og at du tenker at du ikke er bra nok for kjæresten din?...
Usikker på forhold jeg er imed gutte som er sjalu
Hei du!   Jeg får en dårlig følelse når jeg leser det du skriver. Gutten din er så sjalu at han vil styre over deg, ikke lar deg gå på friti...
Jeg blir sjalu når han snakker med andre jenter.
Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er tungt når man er lei seg, gråter og strever med sjalusi. I et forhold er en av de viktig...
Sjalu på venninna. Hva gjør jeg?
Hei Takk for spørsmål. Sjalusi er noe alle mennesker opplever i mer eller mindre grad. Det er vanlig, spesielt i ungdomstiden. Heldigvis blir det ...
Eksen ødelegger det nåværende forholdet mitt
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner at dette er en vanskelig og kjip situasjon. Ut fra det du forteller kan det virke som om eksen din...
Er veldig sjalu på ex'en hans.
Hei Så fint at du skriver til oss i Ung.no, jente 15 år og spør oss om råd.Du og kjæresten din har et godt utgangspunkt fordi dere er glade i hv...
Se alle