Hopp til hovedinnholdet

Jeg stoler ikke på kjæresten min

En jente og gutt sitter ute. Jenta ser på telefonen sin og smiler, mens gutten strekker seg litt over skulderen hennes for å se hva hun gjør på telefonen. (www.colourbox.com)
KONTROLL: Det er viktig å stole på kjæresten sin, og ikke føle et behov for å kontrollere hva han/hun gjør eller snakker med.

Jeg vil gjøre det slutt med kjæresten min for at jeg skal klare å leve uten å bekymre meg for å bli såret. Jeg tenker at kjæresten min kommer til å være utro.

Offentlig og kvalitetssikret
En jente og gutt sitter ute. Jenta ser på telefonen sin og smiler, mens gutten strekker seg litt over skulderen hennes for å se hva hun gjør på telefonen. (www.colourbox.com)
KONTROLL: Det er viktig å stole på kjæresten sin, og ikke føle et behov for å kontrollere hva han/hun gjør eller snakker med.

Vi får inn flere spørsmål fra ungdom som sliter med sjalusi i forholdet sitt. Det er helt vanlig å være sjalu i et forhold, men hvis sjalusien tar overhånd over følelsene dine og blir en stor del av hverdagen din, har det gått for langt.

 

 

Hvorfor er jeg så sjalu?

Sjalusi kan komme av at du selv har blitt sviktet, for eksempel hvis tidligere kjæreste har vært utro, eller at du er redd for at du kan bli sviktet og såret.

Når vi er forelsket blir vi veldig sårbare. Derfor kan tilliten til oss selv og andre settes på prøve. Hvis du ikke stoler på kjæresten din er det lett å bli mistenksom, og du får behov for å lete etter «bevis» for at kjæresten faktisk elsker deg og vil være sammen med deg. Sjalusi handler ofte om at du er usikker på deg selv, om du er bra nok, og derfor blir du også veldig redd for at kjæresten din skal svikte deg og velge noen andre.

Når du er veldig mistenksom og sjalu, som også kan føre til at du blir veldig kontrollerende overfor kjæresten din, blir det veldig slitsomt for dere begge to. Til slutt kan det føre til at én av dere ikke orker å være i forholdet mer.

Kan du krysse av for flere av punktene under? Da kan det være lurt å gå i seg selv og prøve å gjøre noen endringer for at både du og kjæresten din skal få det bedre.

 • Jeg er redd kjæresten min kommer til å være utro
 • Jeg liker ikke at kjæresten min snakker med noen av det motsatte kjønn
 • Kjæresten min får ikke ha venner av det motsatte kjønn
 • Jeg blir redd når kjæresten min ikke svarer meg på melding med en gang
 • Kjæresten min er godt likt av andre, og jeg er sikker på at hun også har følelser for andre enn meg
 • Når jeg ikke har kontroll på kjæresten min blir jeg urolig og redd for utroskap
 • Det er viktig for meg å vite hvor kjæresten min er til enhver tid
 • Kjæresten min får ikke møte venner alene uten meg
 • Jeg bestemmer hva kjæresten min skal gjøre og hvor hun skal bo

 

 

Hva skal jeg gjøre?

Det er forståelig at det er veldig vanskelig å bare slutte å være sjalu, for så enkelt er det ikke. Det krever hard jobbing av deg selv, og det kan også være lurt å søke profesjonell hjelp, for eksempel fra psykolog, parterapeut eller et familiekontor som har kompetanse på sjalusi.

Tips til hva du kan prøve for å bli mindre sjalu:

 • Finn ut hvorfor du har blitt så sjalu.
 • Snakk med kjæresten din om hva du føler og hvorfor. Hør hva hun/han tenker og føler om sjalusien din, og finn ut om det faktisk er noen grunn for at du skal føle en usikkerhet og redsel for utroskap. Hvis kjæresten din forsikrer deg om at hun/han liker noen andre enn deg, så bør du prøve å slå deg til ro med det.
 • Finn ut hvilke situasjoner som du synes er verst – når føler du mest på sjalusien? Prøv deretter å jobbe ekstra godt med deg selv når de situasjonene oppstår. For eksempel kan du prøve å tenke over om du snakker med eller har venner av det motsatte kjønn, om det plager deg at kjæresten har det. Eller du kan prøve å holde deg opptatt om kjæresten din skal ute med venner, hvis det er noe som plager deg ekstra mye. Jobb deg gjennom alle situasjonene hvor du føler på sjalusi, så kanskje du får det bedre til slutt.
 • Prøv å sette deg inn i hvordan det føles for kjæresten din at du er så mistenksom. Hvordan ville du selv følt det hvis du ble beskyldt eller mistenkt for å gjøre noe du ikke har gjort?
 • Snakk med kjæresten din om du kjenner at du ikke klarer å kontrollere sjalusien når den oppstår, så kanskje dere kan finne en løsning sammen for at det kan bli bedre for både deg og kjæresten din.
 • Husk at hvis kjæresten din faktisk ikke har gjort noe galt, som skulle tilsi at hun/han kommer til å være eller har vært utro, så har du jo heller ingen grunn til å ikke stole på henne/han.
 • Snakk gjerne med noen andre som du stoler på om de følelsene du har. Kanskje har de kjent det samme selv, eller ser og tolker ting på en annen måte enn deg. De kan også ha gode råd til hvordan du kan håndtere sjalusien og hva du kan gjøre for å få det bedre.

 

Under avsnittet «Hva kan du gjøre» i denne saken kan du få flere tips til hvordan du skal håndtere sjalusien.

Tillit er avgjørende for at et forhold skal fungere. Husk at hvis kjæresten din faktisk ikke har flørtet eller vært utro med noen andre, blir ikke neste forhold bedre heller hvis du ikke jobber med å bli kvitt den sterke sjalusifølelsen.

Og husk: Si unnskyld om du har oppført deg urettferdig overfor kjæresten din. Prøv også å ha fokus på at DU synes dette er vanskelig, og ikke hva han/hun eventuelt gjør galt.

 

 

Spørsmål fra ungdom som sliter med å stole på kjæresten sin

Spørsmål fra jente 17:

Jeg sliter veldig med å stole på kjæresten min. Han har ikke gjort noe for at jeg ikke skal det, men jeg klarer det absolutt ikke. Jeg føler ikke klarer å gjøre det jeg vil. For eksempel om jeg skal på jentekveld også skal han ut på byn pga det, klarer jeg ikke å slappe av. Da tenker jeg at han vil ha andre jenter enn meg, at han kommer til å være utro osv. Så sier han sånn "så når du er russ skal jeg sitte hjemme?". Selvfølgelig skal ikke han bare sitte hjemme, men jeg blir helt ødelagt av det her. Jeg vil klare å gjøre ting og at han gjør andre ting uten at jeg får vondt av alle tankene. Jeg vil at han skal ha det fint. Den eneste løsningen jeg kommer til hver gang er at jeg må gjøre det slutt for at jeg skal klare å leve uten å bekymre meg for om han kommer til å såre meg. Men da kommer jeg til å få det samme problemet med en annen kjæreste. Fordi med ekskjæresten min hadde jeg samme problem. Og min nåværende kjæreste vil jeg så gjerne lykkes med, uten å måtte gjøre det slutt.

 

Svar:

Hei

Sjalusi gnager og fyller deg med vonde følelser. Det kan komme av at du selv har blitt sviktet, eller at du er redd for at du kan bli det. I et sitat av forfatteren Alexandre Dumas heter det seg at «Sjalusi er kunsten å såre seg selv mer enn man sårer andre».

Men sjalusien kan dukke opp selv om fornuften sier deg at det ikke er noen grunn til det også. Alle mennesker opplever følelsen en eller flere ganger. Og en del kjenner på det oftere.

Litt sjalusi kan bare være sunt. Det betyr antakelig bare at du er forelska og hater tanken på å miste kjæresten din til noen andre. Men den usikkerheten som gnager og gnager, handler egentlig om selvtillit. Du må tro at du er likestilt kjæresten din og tørre å stole på at du er en person som fortjener å bli elsket.

Det handler også om å stole på andre. Når vi er forelsket blir vi tynnhudede og sårbare. Derfor kan tilliten til oss selv og andre settes på prøve. Om du ikke stoler på kjæresten din, er det lett å bli mistenksom og dermed ha et behov for å lete etter 'bevis' for at kjæresten faktisk elsker deg og vil være sammen med deg. Det blir antakelig veldig slitsom for både deg selv og kjæresten din etter hvert, og vil sannsynligvis føre til at en av dere ikke orker mer.

Det kan være lurt å snakke med kjæresten din og fortelle hvordan du føler det. Mest sannsynlig merker han at du er usikker uansett. Det er selvfølgelig en sjanse for at mistanken din stemmer, og at kjæresten din har blitt forelsket i noen andre, eller har mistet følelser for deg, noe som kan være veldig vondt å får høre. Det vil antakelig likevel være bedre for dere begge å få pratet om dette, slik at dere kan jobbe dere igjennom dette eller avslutte forholdet. Sannheten er tross alt stort sett aldri bedre enn usikkerheten.

Hvis kjæresten din derimot forsikrer deg om at alt er i skjønneste orden med dere to, så bør du forsøke virkelig hardt å stole på dette. Kjæresten din får ikke gjort noe mer enn å fortelle deg dette, og du får ikke gjort noe mer enn å stole på han. Tillit er avgjørende for at et forhold skal fungere, og ingen av dere vil holde ut i lengden hvis dere ikke klarer å stole på hverandre.

Tenk så godt det ville ha vært om kjæresten kunne skrevet under på et evig troskapsløfte slik at du aldri trengte å være usikker på om han ville være sammen med deg mer.

I kjærlighet finnes det imidlertid ingen forsikringer eller evighetsløfter. Du kan bare være så modig som du tør, og kjenne på følelsene og ta imot kjærligheten til tross for at du noen ganger kan kjenne stikk av sjalusi. Kjæresten din har mest sannsynlig ikke blitt forelsket i deg bare av en bestemt grunn, og det vil derfor ikke være noe poeng i å sammenligne seg med jenter som du mener er penere, tynnere, har større muskler eller hva det måtte være enn deg selv. Kjæresten din liker deg av mange årsaker - fordi du er nettopp deg - og det er mer enn bra nok.

Her er noen tips til hva du kan gjøre;

Det første du må gjøre er å bli klar over hvorfor sjalusien har oppstått. Det er først og fremst du som er sjalu, og det er bare du som kan gjøre noe med det. Når du skal håndtere sjalusi på egenhånd, er det nødvendig med hard jobbing. Det er viktig å innse at du har problemer med sjalusi, for å begynne å jobbe mot målet.

- Det er heller ingen skam i å søke profesjonell hjelp. Det finnes mange familiekontorer med mye kompetanse på sjalusi, det er som oftest gratis og du kan ta kontakt over telefon.

- Tilbring tid sammen med de du trives best sammen med, hvor det oppstår ingen eller lite konkurranse. Det heter at ingen kan elske deg om du ikke kan elske deg selv.

Sjalusi er en grunnleggende følelse alle mennesker har, og det finnes ingen landsdekkende helsetilbud som tilbyr kurs eller terapi relatert til sjalusi. I likhet med andre grunnleggende følelser vi alle har (tristhet, angst osv) kan sjalusi utgjøre et problem dersom det blir for "mye" av den. Dette vil ofte gi seg uttrykk i problemer og vansker som det finnes behandling for (vold, angst, depresjon, parproblemer m.m), men sjalusi i seg selv er ingen psykisk lidelse. Hvilke tilbud/ kurs som finnes for problematikk relatert til sjalusi vil derfor variere fra sted til sted. Om, og eventuelt hvilke tilbud som kan være aktuelle for deg er derfor noe du vil få informasjon om ved å søke på nett, eventuelt søke informasjon hos din fastlege. Dette vil også være avhengig av på hvilke måter og i hvilke situasjon din sjalusi er et problem.

Om din sjalusi gjelder i parforhold anbefaler jeg denne artikkelen skrevet av psykologene Thue og Seim-Wikse. Kanskje finner du der noen råd eller tips som kan være til nytte.

Med vennlig hilsen psykologen

 

Spørsmål fra gutt 18 år:

Ble sammen med kjæresten min for ca 3 måneder siden. Vi har vært bestevenner i 11 år, og viste seg begge var forelsket i hverandre så det var veldig fint i starten. Første problemet er at jeg har angst, så føler hele tiden på sjalusi og frykt for at han skal finne noen andre. Det andre problemet er at jeg flyttet, så mesteparten av kommunikasjonen er over internett. Han har sagt han er dårlig til å starte samtaler når jeg tok opp at vi ikke snakker mye, men vi har en felles venn (yngre, han ble kjent med først på nettet) som han snakker mye mer med. Har snakket med begge om at jeg føler de liker hverandre bedre enn meg, og de sier begge de ikke gjør det, men det fortsetter å gjenta seg at jeg nesten ikke snakker med dem og de snakker mye. Vet ikke om det er noe jeg kan gjøre! Jeg vil jo ikke stoppe ham fra å ha venner, og har tatt det opp med ham men vet ikke om det er et faktisk problem eller om det bare er sjalusi og angsten min som gjør at jeg føler så mye på det.

 

Svar:

Hei gutt 18

Takk for at du skriver til oss. Det kan ikke være lett for deg å kjenne på sjalusi og angst for at kjæresten din skal finne noen andre. Det er vanskelig for meg å vurdere om det du beskriver er et faktisk problem eller om det skyldes sjalusi og angst. Det kan hjelpe å snakke med noen du stoler på om hvordan du har det slik at du kan få hjelp til å sortere tanker og følelser og få det bedre. Kanskje du allerede får hjelp for angsten din? Du kan for eksempel ta kontakt med helsesykepleier på skolen, eller på Helsestasjon for ungdom. For mange hjelper det å snakke med en utenforstående voksenperson som har taushetsplikt.

Du skriver du har tatt dette opp med kjæresten din. Hvordan forstår kjæresten din situasjon? Har du fortalt ham hvordan du føler det og hva som gjør at du føler dette? Det kan være lurt å snakke med kjæresten din og fortelle om hvordan du føler det.

Det er selvfølgelig en sjanse for at mistanken din stemmer, noe som naturligvis vil være veldig vondt for deg. Det vil antakelig likevel være bedre for dere begge å få pratet om dette, slik at dere kan jobbe dere igjennom dette eller avslutte forholdet. Sannheten er tross alt stort sett bedre enn usikkerheten.

Hvis kjæresten din derimot forsikrer deg om at alt er i skjønneste orden med dere to, og at han ikke liker den andre vennen bedre enn deg, så bør du forsøke virkelig hardt å stole på dette. Kjæresten din får ikke gjort noe mer enn å fortelle deg dette, og du får ikke gjort noe mer enn å stole på ham. Tillit er avgjørende for at et forhold skal fungere, og ingen av dere vil holde ut i lengden hvis dere ikke klarer å stole på hverandre.

Håper situasjonen din vil bedre seg etter hvert.

Vennlig hilsen helsesykepleier

 

Spørsmål fra jente 18:

Hei! Jeg sliter litt med sjalusi. Når jeg og kjæresten min er på fest, blir jeg sjalu når jeg ser han snakker med andre jenter! Jeg er så redd for han skal syntes de er bedre enn meg, og penere. Vet innerst inne at det er meg han vil ha, men likevel blir jeg så sjalu fordi de ser mye bedre ut enn meg. Hvordan bli kvitt denne sjalu følelsen?

 

Svar:

Hei

Takk for at du skriver til oss.

Jeg forstår godt at det er vondt å gå rundt å føle på denne sjausien. Det er ingen god følelse og kan oppleves som veldig ødleggende i et forhold.

Jeg syntes likevel det er godt å høre at du innerst inne vet at det er deg kjæresten din har lyst på og jeg tror det er veldig viktig for deg å ta tak i og å fokusere på disse følelsene fremfor de nagative. Det kan kanskje også være fint for deg å snakke med kjæresten din om hvordan du føler det. Det er nok lurt å gjøre dette på et annet tidspunkt enn når du føler på sjalusien som sterkest, som for eksempel på en fest. Det lureste er nok å ta denne samtalen på en ordentlig måte når det bare er dere to i sammen. Kanskje vil det hjelpe å snakke litt om dette og kanskje kan han gi deg et perspektiv som kan være til hjelp og gjøre det litt lettere? Jeg tror uanset at det er sunt for dere å snakke sammen om ting dere er usikre på for å finne måter å løse det på i sammen.

Jeg syntes det er veldig trist å høre at du tror at de andre jentene er mye penere enn deg. Dette stemmer nok mest sansynelig ikke, men er kun ting du ser og opplever i ditt eget hode. Prøv å heller fokuser på tanken om at kjæresten din både er forelsket i deg og kun vil være sammen med deg. Tenk også på de tingene du syntes er positive ved deg selv og prøv å bygg deg selv opp fremfor å grave deg ned i negative tanker. Du har nok veldig mye å tilby, det er nok derfor kjæresten din er sammen med deg i utgangspunktet.

Jeg ønsker deg lykke til og håper at dette svaret var til hjelp!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg snakke med kjæresten min uten å føle at jeg er "for mye"?
Hei! Jeg forstår at dette er en sår og kanskje også litt vanskelig situasjon for deg å være i, så jeg skal prøve og svare deg så godt jeg kan...
Jeg begynner å tvile på meg og kjæresten min
Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, jente 17 år! Jeg forstår at du blir i tvil om kjæresten din faktisk vil bo sammen med deg når han sie...
Jeg har et stort bekreftelsesbehov, og det gjør forholdet vanskelig.
Hei Jeg forstår godt at det som har hendt mellom deg og kjæresten din er noe du tenker på, og også at det har resultert i at du er usikker og sø...
Kjæresten min har løyet til meg, hva skal jeg gjøre?
Hei jente 16! Takk for spørsmål. For at et forhold skal fungere er det vesentlig at en snakker godt sammen og kjenner seg trygg på den andre. Få...
Jeg har kommet i en ganske vanskelig situasjon
Hei jente 20 år! Jeg kan forstå at dette er vanskelig for deg å vite hva du skal gjøre!  Det at du har blitt glad i han, og at dere har mye fin...
Jeg blir sjalu ved tanke på hva som kan skje når kjæresten min er russ.
Hei Takk for at du skriver til oss. Jeg forstår at du kan kjenne på en usikkerhet og sjalusi med tanke på at kjæresten din skal være russ. Man h...
Hvordan bli kvitt negative tanker om at kjæresten min skal være utro?
Hei Takk for at du skriver til oss i ung.no. Det er helt naturlig å være redd for at din partner skal være utro i russetiden. Det er så mye som ...
Hvorfor svarer kjæresten min sent og tar lite initiativ for å se meg?
Hei! Jeg forstår det sånn at du har en kjæreste som svarer to dager etter at du har sendt en melding, og som tar veldig lite initiativ for å se d...
Brude jeg gi han en sjanse?
Hei Det å bli sammen med en som er voldelig og bruker dop er ikke noen som jeg kan anbefale deg. Gir du han en sjanse så vil jeg råde deg til å s...
Hvordan skal jeg kommer meg over at kjæresten min kysset noen andre?
Hei! Jeg forstår det slik at kjæresten din er russ i år. Du sier så at han har kysset noen andre en gang før i forholdet deres, men at du bestem...
Føler ikke kjæresten min prioriterer meg lenger. Hva gjør jeg?
Hei! Jeg forstår det sånn at du har en kjæreste som er eldre enn deg, som du ikke ser så ofte lenger. Du føler at han kommer med mange unnskyldn...
Jeg tenker og bekymrer meg altfor mye. Hvordan jeg tenke annerledes?
Hei Takk til deg som skriver til oss i ung.no.  Du beskriver hvordan du tenker på og bekymrer deg for å miste kjæresten din. Du skriver at du gr...
Angrer på sex.
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Du har hatt sex med kjæresten din og nå angrer du. Det er nå blitt slutt mellom dere, og du er usikker...
Sliter med sjalusi. 
Hei Det jeg leser her er at du sliter med det som kalles sjalusi. Sjalusi er slik at den gnager og fyller deg med vonde følelser. Det kan komme av ...
Blir nervøs når kjæresten er med andre jenter
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner at dette er utrolig vanskelig. Dessverre er det ikke ett fasitsvar på hvordan du kan bli mindre s...
Jeg krangler mye med gutten jeg liker.
Hei Det kan være flere grunner til at dere krangler, men det er nok ikke helt umulig at dere ikke stoler på hverandre. Slik jeg ser det tror jeg de...
Hvordan kan jeg endre mitt tankemønster rundt kvinner som har hatt sex?
Hei gutt 20 år! Det er veldig bra at du ønsker å jobbe med dette. Du er allerede på god vei til å endre tankemønsteret ditt.  Her kommer noen...
Jeg føler meg ikke trygg i forholdet mitt, hva kan jeg gjøre?
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er ikke noe rart at du blir utrygg av å bli truet. Det høres veldig vanskelig ut at du ikke føler deg tr...
Jeg er psykisk sliten og vil bare gråte. 
Hei Takk for at du skriver til oss! Ut ifra det du skriver forstår jeg at du er psykisk sliten nå, og at det handler om gutten du liker og at du m...
Jeg liker en gutt, men er usikker på om han liker meg.
Hei Jeg forstår at dette gjør deg usikker. Det kan være vanskelig å like noen med vinglete følelser. Mitt tips er å snakke med han om det. Fort...
Se alle