Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar om: mobbing

Trist gutt (colourbox,com)
SI IFRA: Det viktigste du kan gjøre er å si ifra at dette ikke er greit - både til den som mobber og andre som kan hjelpe deg.

Lurer du på hva du kan gjøre om vennen din blir mobbet? Har du dårlig selvtillit og sliter med mobbing? Få svar på dine spørsmål om mobbing her.

Offentlig og kvalitetssikret
Trist gutt (colourbox,com)
SI IFRA: Det viktigste du kan gjøre er å si ifra at dette ikke er greit - både til den som mobber og andre som kan hjelpe deg.

SPØRSMÅL: Hei. Jeg skal gjøre dette kort. En gutt i klassen har jeg blitt ganske god venn med nå siden januar i år. Han er litt annerledes og kanskje litt nerdete, liker star wars og er litt den typen.. Hvis dere skjønner. Han er en av de som typisk lett blir et mobbeoffer, og akkurat det er han. Han blir mobbet av en gutt i klassen. Skolen bryr seg ikke, han har sagt i fra flere ganger. Han skal kanskje bytte skole :( dette gjør meg trist. Mobberen tror han er kul, og forstår ikke at det er mobbing. Han er en av de bråkmakerne, som ikke har respekt for lærere, medelever, regler, venner.. Vet ikke helt hvor jeg vil med dette. Synes bare det er så trist, lærerne bryr seg ikke. Når jeg gikk på barneskolen ble jeg mobba, sa i fra, foreldrene mine sa i fra, de brydde seg ikke. Gutten som blir mobba nå, ble også mobba da, bare av noen andre. To forskjellige skoler, to forskjellige elever.. men nei, lærere de bryr seg ikke. Bytter han skole, mister jeg en venn. Trist

 

  SVAR: Hei! Du forteller at vennen din blir mobbet, at skolen ikke gjør noe og at han kanskje skal flytte. Det skjønner jeg er veldig trist for deg, men kanskje også litt vanskelig. Det er ikke alltid man helt vet hva man som venn skal gjøre når noen har det vanskelig. Men det er flott at du skriver til oss for å fortelle om hvordan du og vennen din har det nå. Det viser at du bryr deg.

  Det viktigste du kan gjøre med en gang er å fortsette å være en god venn for han. Vis han at du bryr deg, spør han om hvordan han har det, gjør aktiviteter sammen som dere liker og vær der for han når han trenger en venn. Les gjerne artikkelen "en venn av meg blir mobb" under.

  Du forteller at lærerne og skolen ikke bryr seg. Har vennen din snakket med dem at han blir mobbet? Ser lærerne dette uten å gjøre noe, eller får de det ikke med seg? Kan du fortelle læreren om hva du ser og opplever?

  Skolen er pliktig til å gjøre noe med mobbing. Alle elever på skolen har rett til et trygt og godt læringsmiljø, men det er det ikke hvis man blir mobbet. Derfor er det viktig å si i fra.

  Noen syns det er tryggere å snakke med helsesykepleier. Hun har tid til å lytte og kan hjelpe vennen din med å ta opp det han opplever på skolen med både foreldre og lærere. Les mer om mobbing på skolen i artikkelen.

  Hvis vennen din bytter skole, vil han fremdeles trenge en venn. Kanskje du kan fortsette å være vennen hans og støtte han i prosessen med å begynne på en ny skole.

  Ta vare på deg selv og vennen din. Det er lov til å synes at dette er trist.

  Hilsen Helsesykepleier

 

 

SPØRSMÅL: Hvordan kan man stoppe nettmobbing?

 

  SVAR: Hei! Det er dessverre vanskelig å stoppe nettmobing helt. Som ved all annen mobbing... Og noen synes kanskje det er enklere å mobbe på nett også, for da er det ingen som ser dem direkte... Men det er et par ting som kanskje kan hjelpe, og ihvertfall gjøre det vanskeligere for mobberne:

  1. Si ifra til en voksen når det skjer.

  2. Er det snakk om nakenbilder eller lignende så ta kontakt med politiet eller bruk politiets "røde knapp" for å melde ifra.

  3. Om du har behov for noen å snakke med om det som er vanskelig, ta kontakt med en voksen eller noen av organisasjonene som er listet opp i denne arktikkelen.

  4. Så fort du oppdager nettmobbing kan du forsøke å kontakte slettmeg.no for å forsøke å få ting slettet så fort som mulig.

  Jeg ønsker deg lykke til!

  Hilsen Camilla, helsesykepleier

 

 

SPØRSMÅL: Hei, jeg er et transkjønn som ofte blir mobbet, hvordan kan jeg forsvare meg selv?

 

  SVAR: Hei! Så bra du tar deg selv på alvor og tar kontakt! Det er helt uakseptablet at du blir mobbet slik du beskriver.

  Alle skoler er lovpålagt å stoppe mobbing, vil derfor råde deg til å snakke med ledelsen på skolen hvor du går, og fortelle de hva du opplever. Du kan lese mer om loven her. Hvis det er slik at dette ikke fører til endring, kan du melde dette inn for likestillingsombudet.

  Jeg vil anbefale deg å ikke stå alene i dette. Søk støtte hos noen du kan stole på og som kan hjelpe deg videre. Helsesykepleier for ungdom kan være en du kan snakke med og søke råd hos. Hun kan også hjelpe til med å informere om det naturlige mangfoldet som finnes rundt kjønn og ulike identiteter til de som står rundt deg.

  Min erfaring er at det er kjempeviktig å heve kunnskapsnivået rundt trans blant de som mobber. Dette fordi mange blir usikre på det de ikke kan noe om, og da blir resultatet ofte at de tar ut denne usikkerheten på andre via mobbing og trakassering.

  Vil derfor anbefale deg å ta kontakt med Skeiv Ungdom og et opplegg som heter Restart. Dette er et undervisningsopplegg som er spesielt rettet mot elever. Dette er gratis, og de kan komme til den skolen hvor du går.

  Vil også anbefale deg å informere rektor om et annet undervisningsopplegg som gjelder lærere. Dette heter Rosa kompetanse skole. Dette er også et gratis tilbud, som kan komme til skolen din.

  Du kan også ta kontakt med Ungdomstelefonen. Ikke gi opp, selv om jeg skjønner det er vanskelig å være deg selv når du opplever det du gjør!

  Du er i din fulle rett til å være deg selv på den måten som kjennes riktig ut, og du har like mye rett på respekt som alle andre. Håper tiden kan være en venn.

  Heier på deg, og ønsker deg masse lykke til!

  Hilsen Ingun, helsesykepleier

 

SPØRSMÅL: Hei, jeg er en jente som har litt dårlig selvtillit. Jeg har blit mobbet siden 3 klasse. Jeg har fått drapstrysler og blit utestengt fra jentene i klassen, blitt kalt styge ting og blitt baksnakket. Jeg flyttet til en annen skole når jeg begynnte i 3 klasse. Jeg vet ikke hvordan jeg skal klare meg gjennom skoledagene. Hvordan skal jeg få bedre selvtillit? Det har ingenting med kroppen gjøre, jeg er 1.65 og veier 39 kilo. Så hvordan kan jeg overleve dette. Jeg har skillte foreldre. Jeg for nesten ikke se en av forelderen min. Jeg har hatt spiseforstyrelser, det har jeg ennå. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Har av og til kuttet meg litt, men ikke fått arr er for redd for å få arr så jeg har ikke gjort det hardt. Jeg sover ikke om natta, Jeg gråter meg som oftes i søvn hver natt. Jeg klarer ikke mer av dette... Hjelp!

 

  SVAR: Hei og takk for spørsmål! Du forteller at du har blitt mobbet siden 3 klasse da du startet på ny skole. Det er ikke greit det du forteller i forhold til mobbing. Det er alvorlig! Du skriver at du ikke vet hvordan du skal komme deg igjennom skoledagen. Jeg forstår det slik at du fortsatt blir mobbet. Er det riktig? I tilfelle du fortsatt blir mobbet på skolen er det viktig at det blir tatt tak i. Skolen har et ansvar for at elever ikke skal bli mobbet på skolen. Jeg vil anbefale deg å snakke med en voksen om hva du har vært utsatt for. Snakk med en lærer du stoler på eller avtal et møte med sosiallæreren din. Det er også viktig at du forteller det til foreldrene dine. De har også et ansvar for at du ikke skal blir mobbet.

  Du forteller at du har en spiseforstyrrelse, du kutter deg, sover dårlig om natten og gråter deg i søvn. Du ønsker også å få hjelp til bedre selvtillit. Jeg legger ved noen artikler under svaret som du kan lese. Det er i forhold til selvtillit og selvfølelse. For å få bedre selvtillit så kan du trene på ting du ikke ønsker å mestre. Når du får opplevelser av å mestre noe nytt vil det påvirke at du får bedre selvtillit.

  Du forteller også at du har skilte foreldre og at du nesten ikke ser en av foreldrene dine. Ønsker du mere tid sammen med den av foreldrene dine som du ikke ser så ofte så er det lurt å snakke med den du bor mest sammen med. Helt til du er 18 år er det foreldrene dine som bestemmer hvem du skal bo hos, og hvor mye de skal bo hos hver, men når du er over 12 år, skal det legges stor vekt på hva du mener.

  Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med helsesykepleier på skolen din slik at du kan få snakke med noen om hvordan du har det nå. Du kan også snakke med sosiallærer på skolen om hvordan du har det. Slik du har det nå er det ikke greit å ha det. Håper du tar tak i det så snart som mulig. Jeg ønsker deg lykke til! Legger ved flere artikler som du kan lese under svaret.

  Hilsen HelsesykepleierVar dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Vet dere om noe jeg kan gjøre for å ikke grue meg så sykt mye til skolen?
Hei jente 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er så bra at du er blitt venn med noen i andre klasser. Da har du de å være sammen med ...
Hva er utfrysning?
Hei jente (16) Du har helt rett i at utfrysning, eller å fryse ut noen, er når de stenger deg ute og ikke lar deg delta i ulike sosiale tilstelning...
Jeg har blir mobba av en gutt siden 2013 og han har ødelagt livet mitt.
Hei Det du forteller er absolutt ikke greit og heller ikke lov. Du skal ikke måtte gå rundt og oppleve mobbing, trusler og fysisk vold. Det er alvo...
Vi har en trend på skolen, men jeg vil ikke være med på det!
Hei gutt 14 år! Takk for at du sender inn spørsmål til oss, for å hjelpe deg selv og dine medelever! Det er godt gjort av deg og modig, så vær ...
Jeg lever i sorg og har druknet i sorg. Hver dag tvinger jeg meg selv til å stå opp. Kjæresten min fikk kreft for 6 mnd siden. Jeg klarer ikke mer.
Hei jente 20 år Så fint at du skriver til oss på Ung.no og forteller oss hvordan du har det. jeg forstår at du har det strevsomt nå og at du har...
Jeg har ikke venner.
Hei jente 14 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det og hvor strevsomt det er å venner. Jeg forstår at det...
Jeg føler meg utenfor i konfirmantgruppen, er det mobbing?
Hei jente 14 år. Jeg forstår at du er trist, sint, frustrert og ikke trives i konfirmantgruppen din om du opplever at du ikke har noen å være sam...
Er det mobbing å kalle noen bitch og/eller hore?
Hei Mobbing er en subjektiv opplevelse, og den enkelte person som må kjenne på om man blir mobbet eller ikke.  Hvor grensen for mobbing er for den...
Hun sliter selv, men kan ikke snakke om det for venninnen sliter også
Hei Flott at du skriver til ung.no.  Så heldig venninnen din er som har deg! Det er fantastisk fint gjort av deg å sette seg selv litt til side f...
Noen gutter på skolen slår meg på rompa, jeg gråt, er det overreaksjon?
Hei jente 13 år Takk for at du kontakter Ung.no.Det er slett ikke greit at disse gutten fra klassen slår deg kjempehardt på rompa slik at du fikk ...
Jeg ble mobbet på barneskolen. Hva er galt med meg?
Hei jente 14 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du strever med mye etter alle åren...
Jeg blir mobbet, og læreren bryr seg ikke...
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Sånn skal det ikke være. Forteller du en ansatt på skolen om mobbing, har vedkommende plikt til å ...
Jeg har veldig dårlig selvtillit.. blir mobbet og har blitt mobbet
Hei jente 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er så trist å lese at du har blitt mobbet og at det har vart så lenge. Det er ikke lov ...
Jeg blir mobbet og tvunget til å gjøre ting. Jeg tør ikke si fra hjemme...
Hei gutt 13 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det og hva du gjennomgår i din skolehverdag. Det er vond...
Jeg utsettes for vold og rasisme på skolen. Hva skal jeg gjøre?
Hei og takk for at du skriver til ung.no.   Først vil jeg si at det er fryktelig leit å høre hva du opplever! Du har like stor rett til å være...
Å si "drep deg selv" kan vel ikke regnes som mobbing når det sies en gang?
Hei gutt 17 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det finnes flere definisjoner på hva mobbing er.  Her kan du lese om hva mobbing er. Utdann...
Jeg har opplevd så mye vondt i livet og jeg orker ikke mer!
Hei jente 15 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvor vondt du har det inni deg etter alt du har blitt utsatt for. Jeg f...
Hvorfor kommenterer folk at jeg er annerledes?
Hei Jeg synes det er tøft av deg å snakke åpent om og bry deg om disse temaene. Ikke slutt med det! Det finnes flere som bryr seg om dette, men du...
Hvordan kan jeg stoppe mobbingen?
Hei Det er veldig leit å høre at du fortsatt utsettes for mobbing, når du treffer jentene fra den gamle skolen på idretten. Kjempebra at du har by...
Se alle