Hopp til hovedinnholdet

Hva er hatprat, og hva gjør du hvis du opplever det?

Hatprat (ung.no)
KAN VÆRE ULOVLIG: Hatprat er ikke bare vondt for den som blir utsatt for det. Det kan også være ulovlig.

Hatprat er ytringer som sprer eller oppfordrer til hat mot personer fordi de tilhører en bestemt gruppe. En gruppe kan for eksempel være en bestemt religion eller seksuell legning. Noen hatefulle ytringer er ulovlig etter straffeloven.

Offentlig og kvalitetssikret
Hatprat (ung.no)
KAN VÆRE ULOVLIG: Hatprat er ikke bare vondt for den som blir utsatt for det. Det kan også være ulovlig.

Hatprat er ytringer som sprer eller oppfordrer til hat mot personer på bakgrunn av gruppen de tilhører. Hatprat handler ofte om kjønn, etnisitet (hvor du kommer fra), religion, seksuell legning eller nedsatt funksjonsevne.

 

Hatefulle ytringer kan sies muntlig eller vises fysisk gjennom kroppsbevegelser. De kan også skrives i meldinger, chatter, på sosiale medier og i kommentarfelt. Hatprat skjer både i lukkede grupper og i åpne samtaler. Hatprat er aldri greit, og kan i noen tilfeller være ulovlig.

Eksempler på hatprat:

«Hold kjeft, jævla fitte.»

«Du er faen ikke norsk, jævla muslimsvin»

«Herregud, du ser ut som en hore.»

«Stygge homsefaen.»

Hatprat kan være ulovlig

Noen hatefulle ytringer er ulovlige etter straffeloven. Dette gjelder hatytringer som er rettet mot noen på grunn av deres hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse, religion eller livssyn, homofile orientering eller nedsatte funksjonsevne.

For å vurdere om noe er ulovlig eller ikke, må politiet se på hva som er sagt eller gjort i den enkelte saken.

Hva gjør hatprat med de som opplever det?

Hatprat er ikke bare ubehagelig. Det kan også få alvorlige konsekvenser.

Selv om det ikke alltid er synlig på overflaten, kan hetsen føre til at du føler deg trist og utvikler et negativt selvbilde. Du kan kjenne på mindreverdighetsfølelse, eller føle deg utestengt og alene. Folk reagerer forskjellig, men én ting er sikkert: dette er ikke greit.

En annen konsekvens kan være stress og dårlig konsentrasjon, at du får vondt i hodet eller i magen, søvnproblemer og dårlig matlyst. I verste fall kan det føre til at du ikke orker å delta i aktiviteter og diskusjoner. Likevel unngår mange å søke hjelp av frykt for mer sjikane og trusler.

«Jeg sov dårlig fordi jeg visste at det kunne komme en melding, og det stresset meg at jeg ikke visste når den kom til å komme.»

Påvirker mange

Hatprat kan også påvirke deg som står på sidelinjen og ser at andre blir utsatt for det. Når hatet er rettet mot andre kan det oppleves som at det også er rettet mot deg. Det er fortsatt ikke greit.

Mange dropper å delta i diskusjoner der de opplever å få stygge kommentarer eller ser at andre får det.Når hatprat gjør at noen trekker seg fra den offentlige debatten, mister samfunnet viktige stemmer og perspektiver.

Opplever du hatprat?- dette kan du gjøre

  • Fortell om det til noen du er trygg på. Skolen og lærere har plikt til å gripe inn når elever utsettes for hatefulle ytringer.
  • Si ifra tidlig, så du kan bli tatt vare på og få hjelp til å stoppe hatytringene.
  • Behold skriftlige hatytringer så du har bevis for hva du har blitt utsatt for. Screenshot kan være lurt i tilfelle meldingen eller bildet blir slettet.
  • Mange nettsider har måter å rapportere om stygge ting. Du kan gi dem tilbakemelding om du finner noe krenkende. Om nettsiden ikke lar deg rapportere, kan du finne kontaktinformasjon til den som eier domenet på whois.com.

Ser du at andre blir utsatt for hatprat?

  • Fortell om det til noen du er trygg på. Skolen og lærere har plikt til å gripe inn når elever utsettes for hatefulle ytringer.
  • Ikke lik eller del tekst og bilder som bidrar til hat.
  • Hvis du svarer på hatprat, gjør det på en saklig måte uten personangrep.
  • Rapportér ytringer på nettsider med rapporteringsfunksjoner. Om nettsiden ikke lar deg rapportere, kan du kontakte den som eier domenet på whois.com.

Skillelinje, ung.no

Hvor kan du få hjelp?

ungdomstelefonen.no

På Ungdomstelefonen kan du snakke med andre unge om kjønn, seksualitet og identitet.

stopphatprat.no

«Stopp hatprat» er en kampanje mot hatprat. På nettsiden kan du lære mer og få tips til å svare hatprat.

korspahalsen.no

Hos Kors på halsen kan du ringe, maile eller chatte om ting du har på hjertet.

snakkommobbing.no

Hos snakkommobbing.no kan du chatte med en fagperson om mobbing.

politiet.no

Kontakt politiet selv om du er i tvil om saken er alvorlig nok. Politiet vil vurdere om ytringen er i strid med loven. I noen tilfeller kan politiet tilby hjelp som gjør at du føler deg tryggere.

politiets nettpatrulje - Kripos på Facebook

Siden er drevet av en gruppe fra Kripos som svarer på dine henvendelser, og som har politiarbeid på internett som spesialfelt.

slettmeg.no

Slettmeg.no gir råd og veiledning for deg som føler deg krenket på nett. De hjelper deg med å slette informasjon om og bilder av deg som er lagt ut på nettet.

ung.no/oss kan du stille spørsmål og få hjelp fra vårt fagpanel

Skrevet av:
Bufdir
Kilder:
Sist oppdatert:
07.11.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hvordan vise motstand mot innvandring uten å bli kalt rasist og nazi?
Hei, Hei, Takk for at du tar kontakt med Ung.no. Nå vet ikke jeg helt hvor du har informasjonen din fra, men det er nok ikke helt sånn at innvandr...
Netthets, hva kan jeg gjøre?
Hei Du kan ikke straffes for å la gjengitt en kommentar du fikk på et innlegg. Du sensurerte også navn og bilde. Det er straffbart å krenke andre...
Kan man si hva man vil i offentligheten?
Hei I Norge er det slik at ytringsfriheten som er nedfelt i Grunnloven § 100 står veldig sterkt. Vi må derfor til tider tåle uenighet, og kontrov...
Tørr ikke å gå med jenteklær, redd for å bli erta og mobbet. Hva kan han gjøre?
Hei gutt 17 år Så fint du tar kontakt og deler det du lurer på! Det finnes jo ingen lover som sier at jenter og gutter skal kle seg i ulike klær...
Kalte noen "homse" og "neger" på et utested og ble kastet ut, er det lovlig å kaste meg ut? 
Hei Den typen hatefulle ytringer som du har fremsatt kan i noen tilfeller være straffbare.  Av straffelovens § 185 fremgår det at:  "Med bot ...
Jeg opplever hat mot meg i Norge. Hva skal jeg gjøre?
Hei og takk for at du skriver til ung.no.   Det er veldig leit å høre at du opplever dette! Du har lik rettighet som alle andre til å oppleve re...
Hva er riktig reaksjon når noen oppfører seg dårlig mot venninna mi?
Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, jente 19 år! Beklager at det har tatt litt tid å få svar fra oss! Jeg forstår at dette var ubehageli...
Jeg får hatmeldinger fra en person
Hei Det er veldig flott at du sørget for at denne mannen ikke lengre fikk tak i deg slik at han kunne fortsette med meldingen. Men det er selvsagt l...
Greit at folk lager bøllevideoer og skriver stygge meldinger på Facebook?
Hei jente 20 år. Takk for at du skrev til ung.no Nei, det er ikke greit det som skje på denne personens Facebook side. Det er ikke greit å tulle ...
Jeg lurer på om det er ulovlig å si til noen "drep deg selv"
Hei Det du beskriver KAN være ulovlig ja. Det kommer an på situasjonen og måten det blir gjort på. Du kan lese mer om dette på denne siden til R...
Kan man bli straffet for hatefulle ytringer mot en offentlig person?
Hei, og takk for spørsmålet ditt I Norge står ytringsfriheten sterkt og man kan ha sterke meninger om saker som det er lov å ytre i det offentlig...
Se alle