Hopp til hovedinnholdet

Hvordan takler jeg mørketiden?

Nordlys over Tromsø by
NORDLYS: I mørketida kan du se det vakre nordlyset, som for eksempel i Tromsø slik du ser på bildet. Foto: Mats Gangvik

Mange som bor i Nord-Norge sliter i mørketiden. Hvordan påvirkes du av mørketiden, og hvordan kan du takle den mørke årstiden? Det har ungdomsjournalist Amalie svar på.

Skrevet av ungdomsjournalist Amalie.

Offentlig og kvalitetssikret
Nordlys over Tromsø by
NORDLYS: I mørketida kan du se det vakre nordlyset, som for eksempel i Tromsø slik du ser på bildet. Foto: Mats Gangvik

Mørketiden er på mange måter mystisk. Mange synes at mørketiden er tung og vanskelig, mens andre synes at mørketiden er det fineste tiden på året. Dette er veldig individuelt. Her får du både informasjon om hva mørketid er, hvordan den påvirker oss, og noen tips om hvordan du kan takle mørketiden og hvordan du kan holde konsentrasjonen oppe.

Hva er mørketid?

Mørketid er et omfattende begrep, vi kan enkelt si at mørketid har vi når sola er borte hele døgnet. Dette skjer i Nord-Norge. Grunnen til at det er mørkt i Nord-Norge nesten hele døgnet om vinteren og lyst hele sommeren, er fordi jordaksen heller i forhold til den banen jorda beveger seg rundt sola i. Det er rett og slett mørkt hele døgnet, bortsett fra et lite tidsrom midt på dagen hvor du kan skimte noe lys. Dette lyset er ikke som vanlig lys, og har ofte en blålig farge. Det er mørkt når du står opp og drar på skolen, og det er mørkt når du er ferdig med skoledagen.

Hvordan blir vi påvirket av mørketiden?

Dette er veldig varierende fra person til person, mange føler seg mer slapp enn det de gjør ellers i året, mens andre blir slitne og trøtte. Noen merker ikke mørketiden noe særlig på kroppen. Mange unge synes det er vanskelig å holde konsternasjonen oppe, og noen kjenner på det at alt blir tyngre i mørketiden. Skolehverdagen kan også bli påvirket, for dagene virker lengre når det er mørkt nesten hele tiden. Når du kommer hjem fra skolen kan det være vanskelig å sette seg ned med lekser når du aller helst vil sove fordi du er så fryktelig trøtt. Et tips når det kommer til skolearbeid og lekser i mørketiden er å prøve å finne motivasjon og gjøre ting som gir deg energi. Det hjelper også å tenke positivt og ta små pauser innimellom. Lekser og husarbeid må gjøres selv om det er mørketid, og for de aller fleste går det fint med alle de hverdagslige tingene og skolearbeidet i mørketiden.

Mørketiden påvirker også psyken. Noen opplever derfor å bli mer lei seg og nedfor, og noen sliter med depresjoner. Men likevel er det ikke noe konkret forskning som underbygger teorien om at det er flere som blir deprimerte om vinteren og i mørketiden enn ellers i året. I den store Tromsøundersøkelsen kom det fram at rundt 10-20 % av befolkningen hadde mer eller mindre søvnproblemer i mørketiden. Mange kjenner på at det er vanskelig å sovne om kvelden, fordi døgnrytmen vår blir påvirket av at dagslyset er borte. Som en konsekvens av dårlig eller manglende søvn blir vi trøtte dagen etter.

Hvordan takle mørketiden?

Det finnes mange tips for å takle mørketiden, her er noen av dem:

  • Kom deg opp om morgenen. Dette hjelper på døgnrytmen, setter kroppen i gang og er en god start på dagen.
  • Spis regelmessig og sunt. Når kroppen er slapp og trøtt hjelper det som oftest med sunn og god mat.
  • Trening og fysisk aktivitet er bra. For eksempel å gå en tur kan føre til at du blir trøttere når kvelden kommer og det vil bli lettere å sove, og dessuten skader ikke litt frisk luft. Bruk gjerne den tiden på døgnet når det er lyst til å være ute, om det lar seg gjøre.
  • Ikke stress, dette gjelder selvfølgelig hele året, men det er viktig å ta litt ekstra godt vare på seg selv når mørketiden pågår.
  • Lysterapilamper kan gjøre mørketid enklere for noen, for andre kan det hjelpe litt å reise sørover til dit det er sol.
  • Vær sammen med gode venner og familie.
  • Slapp av og pass på døgnrytmen din.
  • Bruk tiden din på aktiviteter som gir deg glede og energi.
  • Bruk naturen og det den har og by på!
  • For mange hjelper det også å få i seg D-vitaminer, siden du ikke får dette fra sola i mørketiden.

 

Mørketiden er magisk og fantastisk!

Det er noe helt spesielt med mørketiden, og den er fin på mange måter. Det er jo som regel snø i mørketiden som lyser godt opp, og er det fullmåne i tillegg, ja da sies det at du til og med kan lese avisen ute! Det sier noe om hvor lyst det kan være, selv om det egentlig er helt mørkt døgnet rundt. Et annet fenomen som lyser opp, er Aurora Borealis, nordlyset. Nordlyset er for mange det som forbindes med mørketiden. Nordlyset er vakkert og bør oppleves, ord blir små når du kikker opp på en himmel som er farget grønn og kanskje også blandet med andre farger.

En annen ting som er fin med mørketiden er at man kan feire når sola kommer tilbake. I Tromsø feires soldagen 21. januar med solboller, kakao og solballonger. Det er blitt en tradisjon med solfest i mange nordnorske byer og bygder.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Er stressa og lei
Hei Fint at du kontakter oss på ung.no når du har det vanskelig.Du skriver at du er stressa og lei - det meste. Det er vondt å ha det slik. Det er...
Føler meg likegyldig og tom for energi. Hva skjer?
Hei Og takk for at du skriver inn til ung.no. Det er vanskelig å si hva som er årsaken til at du ikke har overskudd og føler deg likegyldig og tom...
Kjæreste deprimert. 
Hei Og takk for at du skriver inn til ung.no. Du forteller at du har en kjæreste som er deprimert. Dette har ført til at du også føler deg neden...
Jeg er konstant trøtt og sliten!
Hei! Takk for ditt spørsmål til ung.no! Jeg forstår at dette er frustrerende for deg. Det høres ut som du er veldig flink til å sove nok og spi...
Jeg har følt meg mye sliten og deprimert i tre år, men bare på vinteren.
Hei Takk for at du skriver til oss! Det høres slitsomt ut å ha det slik som du beskriver med å legge deg i senga etter skolen, og du lurer på hv...
Jeg har ikke energi til noen ting, ligger bare i sengen, hva gjør jeg?
Hei Dette høres ut som en veldig vanskelig situasjon for deg. Om du er 15 år og bare ligger i sengen, håper jeg det er noen voksne rundt deg som ...