Hopp til hovedinnholdet
Jente er lei seg (colourbox.com)

Hva er sorg, og hvordan sørger man?
jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Novelle: "Fri som fuglen"
Fugl i lufta (www.colourbox.com)

(...) Fuglen flyr bekymringsløst rundt i en stor verden. Der oppe kan ingenting nå den. Det er kun glede som finnes.

Novellen er skrevet av Andrine.

Slik kan du takle en krise
Gutt lei seg (colourbox.com)

Når det skjer en brå og dramatisk hendelse i livet, kaller vi det en krise. Det kan være en katastrofe, ulykke, uventet dødsfall eller andre ting.

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg
Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Råd når du opplever en katastrofe
Gutt fortviler (colourbox.com)

Hva gjør du når du opplever en katastrofe? Mange tar det tett innpå seg og opplever det som en stor krise. Andre ser og hører om katastrofer via media og er ikke så nært involvert. Mange får sterke inntrykk, påkjenninger og reaksjoner.

Kjærlighetssorg
Jente med knust hjerte (colourbox.com)

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hjertet ditt blir knust. Alt føles svart og trist. Hvordan skal du klare å komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

Ungdom og sorg - en nyttig brosjyre
Forsiden på brosjyra "Ungdom og sorg".

Du er kanskje midt i ei vanskelig tid. Er en du er glad i død? Er familien din forandret fordi noen som står dere nær er alvorlig syk? Kanskje kjenner du noen som har fått livet sitt forandret av sykdom eller en ulykke?

Katastrofer i nyhetsbildet
Minnemarkering etter terror (colourbox.com)

Når en alvorlig hendelse skjer, vil det i dagene etter hendelsen være disse nyhetene som får størst oppmerksomhet i mediene. Det er ofte sterke bilder og beskrivelser som blir presentert.

Hvordan kan sorggrupper og støtteforeninger hjelpe?
Trist gutt (colourbox.com)

Få ungdom har i utgangspunktet lyst til å være med i en sorggruppe. Mange gruer seg til første møte, og er usikre på hva de skal si og redd for å begynne å gråte. Men de fleste opplever at de kan være åpne og at det gjør godt å kunne snakke om vonde opplevelser og tanker.

Død og dødsritualer i Norge
Begravelse (colourbox.com)

Mange unge har ofte ikke opplevd døden på nært hold før. Mange vet ikke hva som skjer når et menneske dør, og har aldri vært i en begravelse. Det er ikke lett å vite hva du skal gjøre og hvordan du skal oppføre deg.

Muslimsk begravelse

En muslim som dør skal begraves så snart som mulig. I muslimske land skjer begravelsen gjerne samme dag som dødsfallet. I Norge går det som regel noen få dager fra dødsfallet til begravelsen.