Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar om økonomisk sosialhjelp

NAV-kontor (colourbox.com)
NAV: Sliter du økonomisk er det godt mulig NAV kan hjelpe deg.

Vi har samlet noen spørsmål som andre ungdom har stilt til oss - om sosiale støtteordninger. Nav har svart.

Offentlig og kvalitetssikret
NAV-kontor (colourbox.com)
NAV: Sliter du økonomisk er det godt mulig NAV kan hjelpe deg.

Jente 19: Kan jeg tvinges til å ta jobb hvor som helst for å få støtte fra NAV?

Hei. Jeg er ferdig med videregående og ville ha et jobbår før studier. Men jobb er vanskeligere å finne enn jeg trodde i den lille byen jeg bor i. Jeg vil gjerne søke om støtte fra nav, men på nettet står det at for å få penger må jeg være villig til å ta jobber i hele landet, og av flere grunner er jeg ikke det. Men hvordan er dette i praksis? Kan de tvinge meg til å ta en jobb langt vekk? Hva hvis jeg sier nei? Må jeg betale tilbake penger jeg har fått?

Svar fra NAV:

Hei og takk for at du skriver til oss.

For å kunne motta dagpenger er det et krav at du er reell arbeidssøker og da må du som hovedregel være villig til å ta et hvert arbeid hvor som helst i Norge.

Det finnes enkelte unntak og det er når du blir godkjent som lokal- deltidsansatt. Noen av unntakene er:

-Alder

-Tungtveiende sosiale hensyn knyttet til egen helse

-Sosiale hensyn knyttet til barn

-Sosiale hensyn knyttet til pleietrengende i nær familie

Håper dette var litt til hjelp. Har du andre spørsmål, ta gjerne kontakt med oss på telefon 55 55 33 33.

 

 

Jente 18: Jeg tar et friår fra skolen, har ingen jobb. Har jeg rett på støtte?

Hei. Jeg er da en jente på 18 år. Flyttet ut med kjæresten min for en stund siden. Jeg går ikke skole da jeg ikke trivdes med det jeg gikk. Så har friår. Nå som kjæresten min har gjort det slutt med meg.. lurer jeg på hva jeg skal gjøre, da jeg ikke vil flytte hjem igjen til Mor og far. Er det noen mulighet å fått noe støtte av nav? Jeg har ingen inntekt da jeg sliter veldig med å få meg jobb! Og sliter også psykisk. Må nå flytte vekk fra kjæresten.. men har ingen penger og ingen jobb. Så som sagt, er det noen mulighet å kunne fått noe støtte? Da jeg føler meg helt lost her i livet.

Svar fra NAV:

Hei og takk for at du skriver til oss.

Er du over 18 år og tenker på å flytte, har du i utgangspunktet selv ansvaret for å skaffe deg et sted å bo. Du bør også ha en plan for hvordan du skal klare deg økonomisk, særlig hvis du planlegger å ha et "friår". Med økonomisimulatoren Sjef i eget liv kan du få bedre oversikt over hvordan ulike økonomiske valg påvirker muligheten din til å skaffe deg egen bolig.

Du skriver ingenting om hvilken skole du gikk på når du sluttet. Å få seg utdanning er et viktig grunnlag i livet. Se noen tips om forskjellige utdanningsretninger på NAV sine nettsider.

NAV har også gode nettsider med råd og tips for unge jobbsøkere. Visste du også at NAV er på sosiale medier? NAV Jobblyst er både på Facebook og Snapchat. Her kan du få gode tips, lese om andre sine erfaringer og sende spørsmål direkte til dyktige veiledere.

Økonomisk sosialhjelp fra NAV skal være siste utvei hvis en ikke klarer å forsørge seg selv. For å sosialhjelp fra NAV stilles det strenge vilkår om aktivitet. Det vil si at du må vise at du søker aktivt på jobber eller deltar på kurs som kan få deg ut i jobb. Tak direkte kontakt med ditt lokale NAV-kontor eller ring NAV Kontaktsenter på telefon 55 55 33 33, tastevalg 1.

Ønsker deg en fin dag og lykke til videre :-)

 

Gutt 20: Har jeg rett til sosialhjelp når jeg er student?

Hei, jeg er en student på VGS 2, og jeg har søkt sommer jobb men fant ingen jobb ennå og jeg har ingen inntekter og får ikke noe hjelp fra foreldre siden dem ikke har !! det eneste jeg har tenkt er å gå til NAV og søk sosialhjelp....men har jeg rett til det siden jeg er student ?

Svar fra NAV

Hei, og takk for ditt spørsmål.

I utgangspunktet så gis det ikke støtte til studenter, da det forutsettes at studenter må benytte seg av stipend og låneordningene til Statens Lånekasse. Hvis du er elev ved videregående skole, så har i tillegg dine foreldre fortsatt plikt til å forsørge deg etter økonomisk evne. Mange studenter må også ta en deltidsjobb ved siden av studiene for å klare seg økonomisk.

Dette sier rundskriv til Lov om sosialtjenester:

4.18.2.10 Studenter og elever

"Økonomisk stønad skal i utgangspunktet ikke bidra til å finansiere høyere utdanning. Det forutsettes at studenter sikres inntektsgrunnlag gjennom lån og stipend fra Statens lånekasse for utdanning, eventuelt gjennom egne ordninger for utenlandske studenter.

En student kan ha krav på økonomisk stønad i påvente av utbetaling fra Statens lånekasse eller i nødssituasjoner. Hvis studenten ikke har rettigheter i Statens lånekasse, kan det kreves at studiene avsluttes og vedkommende forsørger seg selv gjennom arbeid eller på annen måte. Unntaksvis vil det likevel være rimelig å innvilge økonomisk stønad, for eksempel hvis vedkommende kun har kort tid igjen til avsluttende eksamen."

Vi kan dessverre ikke si her på ung.no om du har rett til støtte eller ikke i din situasjon, da dette må vurderes av en saksbehandler på NAV kontoret. Du kan ringe oss på 55 55 33 33, tastevalg 1, for informasjon og videre veiledning.

 

 

Gutt 18: Jeg bor hjemme, kan jeg få støtte fra sosialkontoret?

Hei, jeg er en gutt på 18 år og bor hjemme hos mamma. Hun går for tiden på avklaringspenger og for bare utbetalt 12000 i mnd...Det jeg lurte på om jeg kan søke sosialkontoret om og få penger til og være med og betale halve husleia,strøm og til livsopphold siden min mamma har så lav inntekt, eller må min mamma søke...Hvor mye kan jeg få i mnd....Hun betaler nesten 5000 kr i husleie.

Svar fra NAV:

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Du forteller at din mor har lav inntekt, og at du gjerne vil bidra økonomisk. Vi synes det er veldig fint tenkt av deg at du vil hjelpe din mor med utgiftene hun har.

Hvis du går på videregående skole, så er det dine foreldre som etter økonomisk evne skal forsørge deg med mat, klær, husleie, strøm og så videre.

Har du tenkt på å søke etter en deltidsjobb du kan ha ved siden av skolen? Eventuelt en fulltidsjobb dersom du ikke går på skole. Mange studenter må ha en jobb ved siden av skolen for å ha råd til å betale husleie, strøm og så videre. Som student kan du også ha rett til stipend og eller lån fra Lånekassen. Støtte fra sosialkontoret gis bare når alle andre muligheter for å få inntekt er prøvd.

Skal du søke på økonomisk sosialhjelp fra NAV, så kreves det at du er aktiv arbeidssøker. Det vil si at vi kommer til å kreve at du gjør det du kan for å få en jobb slik at du kan forsørge deg selv. NAVs hovedmål er å få flest mulig ut i arbeid, og det gjelder spesielt unge på din alder.

Du kan ringe oss på 55 55 33 33, tastevalg 1, så får du mer informasjon og veiledning. Vi ønsker deg en riktig fin dag.

 

 

Gutt 20: Får ikke sosialhjelp der jeg oppholder meg

Hei. Jeg skal bare forklare situasjonen. Jeg og kjæresten har snart vært sammen i 2år, og de siste seks månedene så har jeg bodd i utlander (jeg hadde bare visa, og nå den er kansellert) Isåfall, poenget er nå som jeg er tilbake så har jeg og kjæresten reist til et helt annet by som ligger 3-4timer unna hjembyen. Planen er å bo på sånt "bofelleskap" (der vi betaler for per natt), og bo der i 2-3dager også i mellom tiden å søke på nav om sosialhjelp fordi vi har valgt å flytte til en annen by sammen og vi har ingen kjente her og det er det som er best, at vi ikke kjenner noen og startet noe "nytt" med meg og kjæresten - pga hjemmebyen er bare problemer, og vi kan ikke bo der. Vi har vært her nå i 1natt, i løpet av denne dagen så var vi innom nav, men nav nekter å hjelpe oss og de ber oss dra tilbake til hjemmebyen og få "hjelp" der. De vil ikke ha oss her. Jeg er 20 og kjæresten er 17år. Hva burde vi gjøre? være så snil hjelp oss.

Svar fra NAV:

Hei og takk for at du skriver til oss.

Du skriver "flytte". Da tolker vi det her på ung.no at dere ikke har endret folkeregistret adresse. At dere fremdeles står registrert i hjembyen.

Regelverket har blitt noe strengere på økonomisk sosialhjelp. Det er fortrinnsvis den kommunen du er folkeregistret i som skal bistå hvis du trenger økonomisk sosialhjelp.

Les mer på våre nettsider eller ring NAV Kontaktsenter på telefon 55 55 33 33, tastevalg 1.

 

Jente 18: Kan jeg få støtte fra NAV når jeg blir kastet ut hjemmefra og går på VGS?

hei. Jeg fikk nettopp beskjed om at jeg måtte flytte ut hjemme fra av min mor. Jeg er 18 år og går vgs, så jeg vet at min mor har lov å kaste meg ut. Jeg har ingen mulighet å forsørge meg selv med husleie, strøm, mat osv. så jeg er i en skikkelig håpløs situasjon og jeg aner ikke hva jeg skal gjøre eller hvor jeg skal bo. Er det mulig for meg, i min situasjon å få noe form for bostøtte av NAV eller lignende?

Svar fra NAV:

Hei og takk for at du skriver til oss.

Så lenge du går på videregående skole så har foreldrene dine ansvar for å støtte deg økonomisk, så du har tak over hodet og penger til det mest nødvendige. Det gjelder uansett om du bor hjemme eller ikke. De må selvsagt gjøre dette ut fra deres økonomiske evne.

Har du snakket med foreldrene dine om dette? Dersom du har gjort det og dere ikke blir enige har du mulighet til å søke om bidrag gjennom NAV. Da er det vi som regner ut hvor mye foreldrene dine kan og skal støtte deg med, du kan lese mer om bidrag til barn over 18 år her. Der kan du også finne link til skjema som kan benyttes for å søke og annen generell informasjon. Du kan også forsøke bidragsveilederen, for å få en viss pekepinn på hva du vil kunne få i bidrag.

Har du søkt om lån og stipend fra Lånekassen?

Det er også mange studenter som må ta seg en jobb ved siden av studiene for å få nok penger til å klare seg. Du bør absolutt vurdere det og starte å se etter en deltidsjobb, om du ikke allerede har en.

Håper dette var til hjelp.

Du må gjerne kontakte oss på 55 55 33 33, tastevalg 4 for spørsmål om bidrag, eller tastevalg 2 for spørsmål om jobbsøker tips.

Lykke til:)

 

 

Gutt 18: Har jeg rett på penger fra faren min?

Min mor og far ble skilt 3-4 år siden. Vi bodde i Spania, meg ,broren min, mamma og pappa, men pappa flyttet til Norge igjen. Han har bare betalt litt noen få ganger. Kan gå mange mange mange måneder før han sender noe igjen, og min mor er syk og kan ikke jobbe mye og jeg ble nettopp ferdig med 2 år på skolen så jeg kan ikke jobbe. Nå bor jeg i England og har ingenting å leve av så det jeg lurte på var: har jeg rett på at han sender penger eller er det helt opp til han? Snakker ikke med han heller så nytter ikke å spørre om penger heller. Takk <3

Svar fra NAV:

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Du kan ha rett til barnebidrag fra din far etter fylte 18 år, så lenge du fortsetter på skole som ansees som vanlig skolegang (tilsvarende videregående skole/lærling i Norge). Dette kan du lese mer om på våre nettsider, spesielt under avsnittet "Hvor lenge kan du motta barnebidrag". Du kan avtale dette med din far selv, eller sende inn søknad til NAV Internasjonal som vurderer om du har rett til barnebidrag fra din far.

Ta kontakt med NAV Internasjonal på telefon +47 21 07 37 00, som kan hjelpe deg videre.

Vi ønsker deg en fin dag videre :-)

 

Jente 18: Kan vi få støtte til å bo for oss selv?

Kjæresten min og jeg bor midlertidig hos min mor til vi har fått oss jobb og inntekt til å skaffe vår egen leilighet. Vi har søkt på mange jobber, fått noen intervjuer, men ingen jobb ennå. Det er utrolig vanskelig å bo hos min mor fordi hun er psykisk syk og umulig å ha et normalt forhold til. Jeg blir helt utslitt av å være her. Kan NAV eller noen hjelpe oss med penger så vi kan finne oss et annet sted å bo med en gang?

Svar fra NAV:

Vi forstår at dere ønsker å bo for dere selv. Veldig bra at dere aktivt søker etter jobber, fortsett med det! :-)

Det finnes støtteordninger fra NAV som dere kan søke på hvis dere ikke har nok penger til å betale husleie, strøm, mat og så videre. Dere kan søke om økonomisk sosialhjelp. Vi kan ikke si her på ung.no om dere har rett på å få økonomisk sosialhjelp eller ikke. Det må vurderes av NAV kontoret dere sender en eventuell søknad til. Økonomisk sosialhjelp er ment til å dekke det mest nødvendige, og skal være en midlertidig stønad.

Har dere registrert dere som arbeidssøkere på nav.no? Hvis ikke, så må dere gjøre det. Da får dere tilgang til å se ledige stillinger og dere vil være tilgjengelige for arbeidsgivere.

For å få støtte fra NAV, så kreves det at dere er aktive arbeidssøkere. Det betyr at dere fortsetter slik som dere har gjort til nå, søker på de jobbene som er utlyst og lever gjerne åpne søknader til steder hvor dere kunne tenke dere å jobbe. Vi kan også tipse dere om NAVs Facebook side "NAV Jobblyst". Der kan dere få nyttige tips om jobbsøking.

Dere kan også ha rett til bostøtte fra Husbanken.

Vi ønsker dere en fin dag videre!

 

Jente 17: Får jeg støtte fram til jeg får lønn som lærling?

Hei. Jeg har jobbet 2 dager i uka ca 1 år, snart ferdig m skolen helse sosial, alle på jobben min har blitt sagt opp da de skal flytte til en annen by,jeg har fått lærling plass fra august. Men får ikke penger på over 2 Mnd . Kan jeg søke på livsopphold frem til jeg får min første lønning fra lærlingplasser?

Svar fra NAV:

Hei, og takk for at du skriver til oss!

Så lenge du er under 18 år, så har dine foreldre forsørgingsplikt for deg. Det betyr at de skal sørge for at du har det du trenger av mat, klær, tak over hodet, strøm, medisiner og så videre. Når du er under 18 år, så er du heller ikke myndig og kan ikke selv skrive under på en søknad om livsopphold. Dine foreldre har plikt til å forsørge deg etter økonomisk evne også etter at du er fylt 18 år, så lenge du går på videregående skole eller er lærling. Dette er noe du bør snakke med dine foreldre om.

Nå som sommeren står for tur, så er det lurt å være på utkikk etter en sommerjobb slik at du kan tjene egne lommepenger. Les artikkelen vi har lagt ved , der finner du mange gode tips i jakten på en sommerjobb. Vi kan også anbefale NAVs nye facebookside "NAV Jobblyst", hvor du får nyttige råd og tips om jobbsøk.

Vi ønsker deg en riktig fin dag videre og lykke til med lærlingtiden!

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
23.01.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Jeg og familien bor i kommunal bolig, har spørsmål om dette.
Hei. Ofte er det mange som venter i kø på å få kommunal leilighet/hus, gjerne mange barnefamilier. Når dere fyller 18 år, så er dere myndige ...
Jeg har BSU, kan NAV kreve at jeg bruker disse pengene?
Hei! Du skriver at arbeidsavklaringspengene tar slutt til neste år, er dette helt sikkert? Har du snakket med din saksbehandler om dette?  I Sosia...
Kan jeg få støtte til å dekke egenandel hos legen?
Hei, og takk for at du skriver til oss. Det er bra at du har tatt kontakt med oss her i ung.no for hjelp, det høres ikke noe godt ut å ha det sli...
Kan NAV dekke husleie?
Hei, og takk for ditt spørsmål. Gratulerer med ny jobb! :-) Hvis du har ingen andre muligheter til å betale husleien selv, så kan du søke NAV o...
Jeg har ikke penger til husleie, mat, transport. Hva gjør jeg?
Hei. Hvis du ikke har penger til mat, klær, husleie og så videre, så er siste utvei å sende inn søknad om økonomisk sosialhjelp til NAV. Alle...
Jeg er 19 år, og har lyst til å flytte hjemmefra.
Hei! En del av det å bli selvstendig innebærer at du også klarer å forsørge deg selv. Kan du ikke det på egenhånd, så er det kanskje for tidl...
Kan jeg få penger fra NAV uten å jobbe?
Hei og takk for at du skriver til oss Det NAV kan hjelpe deg med er råd og tips til jobbsøking.  NAV har egne ungdomssider på nav.no.  Her kan d...
Jeg mottar sosialhjelp, kan jeg dra på ferie?
Hei og takk for at du skriver til oss. Jeg vil anbefale deg å kontakte oss på 55 33 33, tastevalg 1 for å få et best mulig svar på spørsmålet...
Har dårlig råd, har jeg krav på støtte fra NAV?
Hei, og takk for at du skriver til oss. Det finnes støtteordninger fra NAV som du kan søke på hvis du ikke har nok penger til å betale husleie, s...
Har AAP, kan jeg søke om å få dekket noen utgifter?
Hei og takk for at du skriver til oss Når du har vedtak på arbeidsavklaringspenger (AAP) fra NAV, kan du søke på det som heter tilleggsstønad. ...
Har spørsmål angående ytelser fra NAV.
Hei Dersom det er slik at du pga. psykisk lidelse ikke klarer å fullføre skolegang og/eller være i jobb så vil noe som heter Arbeidsavklaringspen...
Har jeg rett på dagpenger? Hvis ikke, kan jeg søke sosialhjelp?
Hei! Vilkårene for å kunne få innvilget dagpenger fra NAV finner du på våre nettsider. Et av vilkårene er at du må ha hatt en viss inntekt år...
Kan man som ung uføre få hjelp til å betale depositum?
Hei, og takk for at du skriver til oss. Det at dere har uføretrygd gir dere ikke andre rettigheter enn om dere hadde annen inntekt. Dere kan søke N...
Må jeg betale egenandel, og hvor mye er det i så fall?
Hei jente 17 år Siden du skal fortsette ved BUP, så er det ingen egenandel for deg å betale. Det er først ved overføring til Psykisk helsevern f...
Kan NAV hjelpe med livsopphold mens jeg går på vgs?
Hei og takk for at du skriver til oss Det er hos Lånekassen du må søke om økonomisk støtte så lenge en er i videregående utdanning (vgs). Lyk...
Jeg er 19 år, ferdig med videregående skole, har ikke jobb. Har jeg rett til økonomisk hjelp fra NAV?
Hei. For å kunne ha rett på dagpenger, så må du blant annet ha tjent minst 1.5 G i 2017 (140 451 kr) eller minst 3G til sammen i 2017, 2016 og 20...
Jeg og faren min kommer virkelig ikke overens. Hva skal jeg gjøre?
Hei jente 18 år. Takk for at du skrev til ung.no Du bør få lov til å stå opp for deg selv!  Dette har pågått så lenge du kan huske. Det h...
Arver vi mors gjeld?
Hei Dersom den som dør ikke har verdier som er høyere enn gjelden, kan arvingene fraskrive seg retten til arv.Det betyr at man er sikret mot å arv...
Kan jeg få økonomisk sosialhjelp til boutgifter hvis jeg leier hjemme?
Hei Du skriver at du leier hos dine foreldre. Du skriver ikke noe om hva du gjør (skole, jobb ?) eller hvordan du betaler i dag, og det kan ha betyd...
Kan jeg kjøpe bolig uten egenkapital og med økonomisk støtte fra NAV?
Hei Tidligere var unge i etableringsfasen en målgruppe for startlån. Det er de ikke lenger. Unge må oppfylle bankenes krav til egenkapital og tils...
Se alle