Hopp til hovedinnholdet

Bruk bilbelte - alltid!

Bruk bilbelte (foto: Statens Vegvesen)
ALLTID: Bruk alltid bilbelte når du kjører bil, enten du er sjåfør eller passasjer, om du sitter foran eller bak. Det er en enkel og billig forsikring.

Uten bilbelte har du ingenting som fanger deg opp og holder deg på plass hvis uhellet skulle være ute. Mer enn 35 prosent av de drepte i bilulykker brukte ikke bilbelte.

Offentlig og kvalitetssikret
Bruk bilbelte (foto: Statens Vegvesen)
ALLTID: Bruk alltid bilbelte når du kjører bil, enten du er sjåfør eller passasjer, om du sitter foran eller bak. Det er en enkel og billig forsikring.

Bilbeltet er det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet for å redusere tallet på drepte og hardt skadde i trafikken. Beltet skal være festet tett inntil kroppen, og ikke være vridd. Det skal ligge stramt nede på hoftene og alltid over skulderen. Etter at bilbeltet er klikket på, er det lurt å stramme til.

Store krefter i sving

I en kollisjon er det store krefter i sving, og selv det de fleste anser som liten fart kan føre til store personskader og i verste fall dødsfall.

  • Å kollidere i 50 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 10 meter.
  • Å kollidere i 70 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 19 meter.
  • Å kollidere i 90 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 32 meter.

 

 

Ta pauser!

Søvnige bilister prøver mange knep for å holde seg våkne bak rattet. De holder hodet ut av vinduet, kjører fortere, spiller høy musikk eller bruker andre triks som ikke virker fordi man fort blir like trøtt igjen. Det eneste som hjelper er å stoppe og sove! En 15 minutters "powernap" er nok til at kroppen henter seg inn igjen slik at du kan kjøre videre en stund til før neste hvil.

Klikk på videoen under for å høre mer om hvor viktig det er å bruke bilbelte, og lær mer om hvordan det skal festes riktig.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
05.04.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hvem får boten hvis mine passasjerer ikke bruker bilbelte ?
Hei Hvis de er over 15 år så er det de selv som vil få boten. Det er fint at du prøver å påvirke dem til å bruke bilbelte, dette er viktig for...
Fikk bot for ikke å ha brukt bilbelte. Kan boten omgjøres til samfunnsstraff?
Hei Manglende bruk av bilbelte straffes med et gebyr på kr 1500, jf. forskrift om gebyr for visse overtredelser av vegtrafikklovgivningen § 1 bokst...
Kan man kjøre lovlig uten bilbelte ?
Hei Man kan kjøre uten bilbelte hvis man har vært hos legen og fått en legeerklæring  på at man av forskjellige årsaker ikke kan bruke bilbelt...
Hei ! Har en veteranbil fra 1978 uten bilbelter, er dette lov ?
Hei Ta kontakt med Statens vegvesen på telefon 22 07 30 00 og be om teknisk så kan du sjekke opp om den bilen må ha bilbelter eller ikke.    ...