Hopp til hovedinnholdet

Flere fordeler med online-gaming

Gutt spiller dataspill online (colourbox.com)
POSITIVT: Det er mye fokus på de negative sidene ved å spille onlin, men det finnes flere positive ting også. Sosial på nett og bedre i engelsk er et par av dem.

Visste du at zombier kan brukes for å lære ungdom etikk? Og at mange gamere blir gode i engelsk? Her er alle fordelene med online-gaming!

Offentlig og kvalitetssikret
Gutt spiller dataspill online (colourbox.com)
POSITIVT: Det er mye fokus på de negative sidene ved å spille onlin, men det finnes flere positive ting også. Sosial på nett og bedre i engelsk er et par av dem.

Hvor vanlig er gaming?

Tall fra Medietilsynet viser at 96 prosent av guttene og 63 prosent av jentene i alderen 9-18 år spiller spill, for eksempel på PC, Playstation, mobil og nettbrett.

De mest populære spillene blant barn og ungdom er som regel typiske "guttespill" som FIFA, Fortnite, Call of Duty, CSGO (Counter Strike) og GTA (Grand Theft Auto).

Flest gutter som spiller

Tallene fra Medietilsynet viser også at det er flest gutter som spiller spill. Blant jentene ser man at spilling er mest vanlig blant de yngste, og at antall jenter som spiller synker etter hvert som de blir eldre.

 

 

Finnes det fordeler med å game?

Mange gamere får et kick av å klare ulike nivåer i spillet de holder på med. For noen tar derimot spillgleden og spenningen kontroll over livene deres, og de bruker hver eneste ledige time på å spille. Dette kan gå ut over utdanning, venner og familie og påvirke personen i en negativ retning.

Men hva med spillerne som ikke blir spillavhengige, og som klarer å fungere fint i hverdagen selv om de gamer?

Fire positive sider ved online-gaming

1. Blir gode i engelsk

Studier av barn og unge viser at de som bruker mye tid på dataspilling er gode i engelsk. Forskere tror årsaken ligger i at mange av online-spillene foregår på engelsk, og at spillere som bruker disse spillene øker sitt engelske ordforråd ved å både lese spillinstruksjoner og samarbeide med andre på nett. Les mer om hvorfor gamere blir gode i engelsk her (link til - å game gjør deg god i engelsk).

2. Sosial på nett

Verden har endret seg mye siden internett kom, og i dag er de fleste barn og unge aktive på sosiale medier, i online-spill og lignende. Mange vil sikkert mene at det å snakke med noen i et nettspill eller i et chatterom ikke er særlig sosialt.

Likevel virker mange å mene at de er sosiale, også når de spiller på nett eller snakker med noen i et chatterom. Sjekk ut vår vote: Er du sosial når du spiller online?.

 

 

3. Dataspill kan lære ungdom etikk:

Filipa de Sousa, forsker ved Institutt for Pedagogikk ved UiO, studerer videospill og hvordan de kan brukes for å lære ungdom på videregående skoler etikk. Sousa studerer bruken av det voldelige dataspillet "The Walking Dead" i skolen, og har blant annet studert en klasse i Bergen og en i Portugal, som begge har brukt dataspillet i sin undervisning.

For å lære ungdommene etikk stopper læreren spillet idet rollefiguerene må ta en viktig moralsk avgjørelse. Studentene må så reflektere over hvordan de ville ha handlet, med utgangspunkt i ulike teorier. Til slutt stemmer alle elevene over hva de ville gort i spillet, og spilleren i dataspillet handler på den måten flertallet ønsker.

Les mer om hvordan dataspillet "The Walking Dead" ble brukt for å gjennomføre undervisningen.

4. Det er morsomt!

Å spille online-spill, pc-spill eller lignende er gøy, og kan være et fint avbrekk fra lekser, mas og stress. Når man spiller er man konsentrert, kanskje er man en del av et team? Og ofte føler man en mestringsfølelse når man klarer en bane eller når et nytt nivå i spillet.

Spilling kan derfor være en god fritidsaktivitet å ha i livet sitt, så lenge man klarer å kontrollere den og ikke lar den ta overhånd.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Kilder:
Medietilsynet., What Are Zombies Teaching Our Children? Video Games and Moral Reasoning in the Dialogical Classroom​. Filipa De Sousa (2015).
Sist oppdatert:
21.10.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

 Spørsmål om Spilling/Gaming og syn. 
Hei Nei, man får ikke automatisk dårligere syn av å spille mye. Men man kan få slitne og tørre øyne av mye skjermbruk. Dette kan føre til at ...
I det siste har jeg droppet noen treninger for å game i stedet
Hei Tusen takk for at du skriver til oss, gutt 14 år! Du synes det er gøy å game. Så gøy at du lar være å gå på trening. Det gjør også at...
En person jeg spiller med gir meg stygge kommentarer. Råd?
Hei Så leit at personen er uhyggelig mot deg. Det er bra at du skriver til ung.no om det, for da blir det sikkert lettere å få ut av hodet! Du kan...
Jeg elsker å game
Hei Jeg finner ingen spørsmål i det du skriver, så jeg er litt usikker på hva du ønsker svar på. Men jeg regner med at du vil ha en tilbakemeld...
Hei, jeg spiller star stable online veldig mye og er med i en klubb der...
Hei, og takk for at du skriver til oss!   Å bruke tiden sin på å snakke med mennesker man ikke har møtt er like god tidsbruk som noe annet. Av...
Jeg har en pappa som konstant kjefter på meg for å sitte mye på pcen
Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, gutt 15 år! Konflikter mellom ungdom og foreldre på grunn av spill er ikke uvanlig. Det er veldig mange...
Jeg har forskjellig interesser enn de andre på skolen min.
Hei Det er naturlig å like forskjellige ting. Når du spiller eller lytter på musikk er du fortsatt i denne verden. Du har skapt et rom for deg sel...