Hopp til hovedinnholdet

Sikker på at begge syntes det var morsomt?

Jenter som ler (www.colourbox.com)
SIKKER? Ungdomsjournalist Dina har skrevet om å spøke med venner.

Du har kanskje dratt en spøk og merket at ikke alle syntes den var like morsom? Noen ganger kan det gå så langt at de du tuller med synes det er sårende eller støtende. Her kan du lese om hvordan du kan unngå å tråkke over andres grenser.

Skrevet av ungdomsjournalist Dina.

Jenter som ler (www.colourbox.com)
SIKKER? Ungdomsjournalist Dina har skrevet om å spøke med venner.

Hva er humor

Hva er egentlig humor? Det kommer egentlig helt an på hvem du spør, men i korte trekk er det evnen til å oppfatte noe som morsomt. Man ler gjerne av det som blir sagt eller gjort, og dette sier egentlig litt om både personen som ler og de eller den som fremkaller latteren. Noen ganger kan man til og med le av det man selv sier.

Alt i alt dreier humor seg om følelser og personlighet. Det kan være som en slags kode man må knekke. Koder finnes det jo mange av, akkurat som det finnes mange personligheter. En form for humor, eller kode om du vil, kan være ironi. Ironi er når man sier én ting, men mener noe annet. Målet er å få frem noe morsomt som på en måte er gjemt i det som faktisk sies. Dette foregår på en måte som gjør at det lett kan misforstås.

 

Er humoren din alltid morsom?

Humor kan dermed være mye forskjellig, men er det da alltid like morsomt? Svaret er nei dersom noen finner det som blir tullet med sårende. Fordi mennesker kan ha ulik oppfatning av hva som er morsomt. Om man er i en situasjon der for eksempel venner tuller med noe man ikke synes er gøy, så ender det jo uansett opp med å ikke være morsomt for en av partene. Mange glemmer dette, fordi de selv synes det som blir tullet med er gøy.

Det finnes en grense mellom alvor og humor, og noen tøyer den strikken lenger enn andre gjør. Vi har alle forskjellige grenser, og det krever egentlig at man kjenner hverandre godt for å tulle med enkelte ting. Ironi krever nok ekstra mye tillit, fordi det ofte kan være vanskelig å skille mellom hva som er ment som en ekte kommentar eller kun noe som er tullete. Man kan uansett slå fast at dersom noen tuller med noe en annen finner sårende, enten om det er ironi eller ei, så er det ikke morsomt. Morsomheter og tull bør være for begge parter, og ikke kun for én.

 

 

Si i fra om noen går for langt!

Når noen bruker humor på en sårende måte, kan det være riktig å si i fra til personen det gjelder. I mange tilfeller velger mennesker å gå til angrep mot andre når de selv føler seg usikre. Dette kan være en viktig huskeregel. Dersom du selv opplever noe som sårende, så kan det enkleste og beste være å si rett ut at du blir lei deg. Å forklare hva man føler kan nå inn til samvittigheten til personen som tuller, og kanskje endrer de seg. Et annet tips er å forberede seg på å si i fra før situasjonen oppstår, dersom du vet at en person eller gruppe ofte sårer andre med det de ser på som humor. En voksen person vil også kunne være til hjelp dersom det er nødvendig.

Ofte er det likevel slik at de som har det vondt inni seg, som for eksempel ved usikkerhet, ikke endrer seg med det første. Noen ganger bruker man minst energi på å rett og slett la være å bry seg om det. Det kan være vanskelig å ikke ta slike kommentarer personlig, men med tiden blir man bedre på det. Å si i fra kan likevel gjøre noe med deg som person, og ha en effekt på den andre parten. En mellomting mellom å bruke litt energi på det og samtidig la det passere, kan derfor være lurt.

 

Snakk med den det gjelder

Samtidig er det en forskjell mellom å la noe gli forbi, og se situasjonen som en del av noe større. Dersom du har venner som bruker ironi på en feil måte, slik at du som person blir såret, bør man ta en samtale om det. Særlig om problemet varer over tid. Det er mer voksent å invitere til en samtale som kan rydde opp, enn å godta en slik sårende form for humor. Dersom de det gjelder ikke endrer seg etter en slik samtale, kan man se på ”problemet” som en mulighet. Finn deg nye venner om de du allerede har ikke respekterer deg på den måten du fortjener.

Å ha det gøy trenger ikke å handle om sårende kommentarer. Morsomheter og tull (som faktisk er gøy) kan man for eksempel finne i en ny fritidsaktivitet, gjennom en organisasjon eller kanskje til og med på skolen! Venner for livet kan man finne når man minst venter det, og noen ganger kommer de ikke til syne før man rydder opp i det gamle. Venner som ikke er hyggelige, kan lett byttes ut med mennesker som gjør deg glad.

 

 

Respekter hverandres grenser

Alt i alt bør derfor humor være for alle, samtidig som forskjellig type humor passer til forskjellige mennesketyper. Du og vennen din kan ha vidt forskjellige meninger om dette, men det som er viktig er at dere respekterer hverandres grenser. Dette gjelder ikke kun humor, men i alle måter å kommunisere på. Humor kan være en måte å kommunisere på i dagliglivet, og det er derfor viktig at det ikke virker sårende for noen av partene. Bruk humor for det det er verdt, men forsøk å være tydelig på at du tuller.

 

Skrevet av:
ungdomsjournalist Dina.
Sist oppdatert:
11.02.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Venninnen min har endret atferd etter at hun ble gravid.
Hei Takk for spørsmål og at du henviser deg til ung.no! Det er forståelig at du synes denne situasjonen er vanskelig å håndtere. Det er aldri e...
Skal jeg konfrontere mennesker jeg synes er trangsynte?
Hei! Jeg forstår det sånn at de du går i klasse med sier at andre på skolen er sære om de har litt annerledes hår eller klær. Du synes dette e...
Sliter med å le/ ha latterkrampe...
Hei Jeg tror ikke du skal tenke at dette gjelder for evig. Og, hvis det eventuelt skulle gjøre det, må du bare tenke at sånn er du. Man får dessv...
Selvtilliten svinge når venner sier jeg er drlig i ting. Hva gjør jeg?
Hei Takk for at du kontakter Ung.no. Det er aldri greit å få negative bemerkninger. Hva med å være ærlig og fortelle at du er lei alt de sier og...
Venninna mi tuller med ting jeg ikke liker...
Hei Dette forstår jeg at er vanskelig, men det er som du sier: Livet går i faser, og det kan hende hun endrer seg igjen. Linkene under kan være ti...