Hopp til hovedinnholdet

Test: Er du en bevisst forbruker?

Forbruker (ung.no)
FORBRUKER: Finn ut om du er en bevisst forbruker eller ikke!

Uforutsette høye mobilregninger, abonnement på treningssenter, angrerett, svartebørshandel, betalingsanmerkninger... Det er mye å holde styr på. Hvor bevisst og flink er du som forbruker? Test deg selv!

Offentlig og kvalitetssikret
Forbruker (ung.no)
FORBRUKER: Finn ut om du er en bevisst forbruker eller ikke!

1. Hvor mye betaler du i telefonregning i måneden?

  a) Aner ikke, mamma og pappa betaler

  b) Altfor mye

  c) Akkurat passe, jeg har full kontroll på min mobilbruk

 

2. Du har kjøpt noe på nettet, men du er ikke fornøyd med produktet. Hva gjør du?

  a) Kan jeg gjøre noe da…?

  b) Kjøper en ny ting, selvfølgelig.

  c) Bruker angreretten min innen 14 dager og sender varen tilbake.

 

3. Du har akkurat fylt 18 år, og får tilbud fra banken om å få et kredittkort i tillegg til ditt vanlige bankkort. Banken tilbyr deg opp til 20.000 kr i kreditt. Hva gjør du?

  a) Takker ja – og takker banken for at de er så snille og lar meg få låne penger når jeg ikke egentlig har dem. Og det skulle i tillegg ikke koste meg en krone å få låne pengene!

  b) Takker ja – det er jo så mye fint jeg aldri har hatt råd til å kjøpe fordi jeg ikke har tid til å jobbe ved siden av skolen.

  c) Takker nei etter å ha lest vilkårene der det gikk frem at dersom jeg ikke betaler gjelden raskt, så vil beløpet bare bli større på grunn av rentene som må betales.

 

4. Uten å ha bestilt noe får du tilsendt et helsekostprodukt med krav om betaling i posten. Hva gjør du?

  a) Får angst og betaler øyeblikkelig – jeg vil jo ikke ha betalingsanmerkninger og inkassokrav!

  b) Kaster det i søpla, for jeg har jo ikke bestilt det!

  c) Skriver en e-post til selskapet og bestrider kravet, jeg skal da ikke betale for noe jeg ikke har bestilt.

 

5. Du blir stoppet av en treningskjede som lover deg fri trening i tre måneder. Når du kommer hjem og ser på avtalen oppdager du at det er 12 måneders bindingstid på avtalen, og den koster totalt 7500 kr i året. Du får sjokk av hvor dyrt det er og angrer veldig! Hva gjør du?

  a) Siden jeg likevel ikke vil trene der, så lar jeg være å møte opp – da skjønner de vel at jeg ikke skal betale noe heller?

  b) Tenker at det var sure penger, men jeg får forsøke å trene innimellom så det ikke er helt bortkastet. Jeg bestemmer meg for å lese vilkårene nøye neste gang.

  c) Ettersom jeg har inngått avtalen ved gatesalg, så benytter jeg meg av angreretten min og angrer på avtalen innen 14 dager. Da slipper jeg å bruke 7500 kroner på noe jeg egentlig ikke har råd til.

 

6. Du er ferdig med videregående og har kommet inn på privatskolen “Filmakademiet". Før du sier ja til plassen, hva sjekker du først?

  a) Jeg er dødsglad for å ha kommet inn, så da er det vel ikke noe mer å lure på?

  b) At skolen ligger nær sentrum så jeg kan henge på kjøpesenter etter skoletid.

  c) At skolen har en kontrakt som regulerer mine rettigheter for innhold i undervisningen, betaling og oppsigelse.

 

7. Yndlingsartisten din skal ha konsert i Oslo Spektrum, men du får ikke brukt billetten din fordi du har blitt syk. Hva gjør du med billetten?

  a) Legger den ut på Finn for 500 kroner mer enn den kostet – jeg vil jo tjene på billetten min!

  b) Gir den til en venn som får gå på konsert.

  c) Selger billetten til samme pris som du kjøpte den for – svartebørssalg av billetter er jo ikke lov!

 

8. Du er på shopping, og blir stoppet av to sjarmerende selgere som vil gi deg en gratis goodiebag med masse stæsj i. Alt du må gjøre er å skrive ned navn, adressen og telefonnummeret ditt, så sender de den til deg. Hva gjør du?

  a) Er usikker, men skriver ned opplysningene de ber om siden alle andre rundt meg gjør det.

  b) Spør om jeg kan få to dersom jeg registrerer meg dobbelt, og sikrer meg samtidig nummeret til han ene kjekkasen i retur.

  c) Når jeg sjekker vilkårene, får jeg rett i mistanken om at ingenting er gratis. Jeg avviser tilbudet på en høflig måte.

 

9. Du abonnerer på et magasin der du ofte deltar på SMS-konkurranser. Etter å ha deltatt i konkurransen om å vinne hele yndlingsserien på DVD, begynner du å motta stripete sokker i posten hver måned med en faktura på 69 kroner per sokkepar. Hva gjør du?

  a) Betaler selvsagt alle regninger jeg får, men er usikker på om stripete sokker passer min stil.

  b) Tenker at stripete sokker er helt krise, så jeg gir pakken med fakturaen til lillebror på 10 år, de kan jo ikke ta betalt av et barn!

  c) Kontakter avsender og gir klar beskjed om at jeg ikke har tegnet et sokkeabonnement.

 

ung.no-logo

Så hvor bevisst er du som forbruker?

Tell opp og se om du har overvekt av a-, b- eller c-svar:

  Flest a-svar:

  Du er en lettlurt forbruker – det kan koste deg dyrt!

  Flest b-svar:

  Du er en storforbruker og tenker ikke så mye på hva du betaler for. Husk at mamma og pappa ikke kan betale for deg hele livet.

  Flest c-svar:

  Du er en mønsterforbruker, du blir neppe lurt med det første.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
...
0
23.08.2018 14:40:44
Er enig :)
Lars
1
14.06.2016 12:23:43
jeg vet ikke jeg a på alt?
Trine
1
30.12.2014 11:46:01
Jeg er en jente på 12 år dette er mine svar jeg har laget noen sel! 1b) Syns det er irriterende å få ringetoner med musikk jeg ikke liker, så du sletter bare meldingene. 2a) aner ikke mamma og pappa betaler den 3c) Bruker angreretten min innen 14 dager og sender varen tilbake… 4c) Takker nei etter å ha lest vilkårene der det gikk frem at dersom jeg ikke betaler gjelden raskt, så vil beløpet bare bli større på grunn av rentene som må betales. 5) spør om det er mamma som har bestilt det jeg kan ikke handle på nett uansett 6) jeg trener ikke der jeg må betale får det inn kjørselen vår er jo gratis 7a) Jeg er dødsglad for å ha kommet inn, så da er det vel ikke noe mer å lure på? 8b) Gir den til en venn som får gå på konsert 9) går ikke på shopping uten mamma får ikke lov heller og jeg husker aldri adressen min 10) betaler fakturaen stripete sokker er kjempekult og jeg trenger alltid nye sokker

Spørsmål og svar

Tips til hvordan jeg kan spare penger
Hei Så flott at du er bevisst at forbruket er for stort, det er den beste veien til å gjøre endringer slik at du kan klare å begrense forbruket o...
Hva er en forbruker?
Hei Du er en forbruker når du handler fra en næringsdrivende. Kjøper du en vare fra en butikk, vil du være forbruker i møte med den næringsdriv...
Slutte å kjøpe ting jeg ikke trenger
Hei Det at du spør om råd er en god start. Du må kanskje starte med å bestemme deg for hvordan du vil at økonomien din skal være? jevnt OK med ...
Jeg bruker opp nesten hele lønnen min på to dager. Hva skal jeg gjøre?
Hei Du forteller at du bruker opp lønnen din på to dager. Du skriver at du blir flau og det er ikke en god følelse. Forstår det slik at du ønske...
Er det greit at jeg kjøper Macbook Air 13 til 10 000 kroner?
Hei Det er nok mange 13-åringer som ikke kan kjøpe en Macbook Air 13 til 10.000 kroner. Om du kan kjøpe noe som er så dyrt avhenger om du og fami...
Er popsocket.no en trygg nettside og kjøpe på
Hei Med et grovt overblikk ser det trygt ut, betalingsløsningen er teknisk sett trygg nok og tilsynelatende pålitelig, og det er ingenting å sette...
Shoppe med passet??
Hei   Har du mistet bankkortet ditt, må du sperre det og unngå at andre kan tappe kontoen din for penger. Du finner nummeret til banken på netts...
Hva slags rettigheter har jeg når jeg kjøper sko.
Hei Så leit at du fikk hull i skoa etter to uker. For at du skal ha noen rettigheter så må det være en feil ved skoen at hullet kom i tuppen. Ble...
For tre dager siden fikk jeg melding om ubetalt ordre, hvorfor det???
Hei Jeg vil anbefale deg å kontakte russeservice slik at du sjekker om de har mottatt returen og om dere er enige i hvem som skylder hva. Det kan he...
Bruker nordmenn mer penger på mat enn klær.
Hei Ved å fylle inn kjønn og alder, samt lønn for en husstand på sifos budsjettkalkulator, får du en oversikt over 'estimerte' utgifter. http:/...