Hopp til hovedinnholdet

Sjalusi og mistenksomhet - kjærlighetens bakside?

Sjalu (colourbox.com)

Sjalusi kan være som en liten djevel som gnager og fyller deg med vonde følelser. Det kan komme av at du selv har blitt sviktet, eller at du er redd for at du kan bli det.

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Sjalu (colourbox.com)

Sjalusien kan dukke opp selv om fornuften sier deg at det ikke er noen grunn til det også. Alle mennesker opplever følelsen en eller flere ganger. Og en del kjenner på det oftere.

 

Hvorfor?

Litt sjalusi kan bare være sunt. Det betyr antakelig bare at du er forelska og hater tanken på å miste kjæresten din til noen andre. Men den usikkerheten som gnager og gnager, handler egentlig om selvtillit. Du må tro at du er likestilt kjæresten din og tørre å stole på at du er en person som fortjener å bli elsket.

Det handler også om å stole på andre. Når vi er forelsket blir vi tynnhudede og sårbare. Derfor kan tilliten til oss selv og andre settes på prøve. Om du ikke stoler på kjæresten din, er det lett å bli mistenksom og dermed ha et behov for å lete etter 'bevis' for at kjæresten faktisk elsker deg og vil være sammen med deg. Det blir antakeligvis veldig slitsom for både deg selv og kjæresten din etter hvert, og vil sannsynligvis føre til at en av dere ikke orker mer.

 

Det er lov å snakke om det

Det kan være lurt å snakke med kjæresten din og fortelle hvordan du føler det. Sannsynligvis merker han eller hun at du er usikker uansett.

Det er selvfølgelig en sjanse for at mistanken din stemmer, og at kjæresten din har blitt forelsket i noen andre, eller har mistet følelser for deg, noe som kan være veldig vondt å får høre. Det vil antakelig likevel være bedre for dere begge å få pratet om dette, slik at dere kan jobbe dere igjennom dette eller avslutte forholdet. Sannheten er tross alt stort sett aldri bedre enn usikkerheten.

Hvis kjæresten din derimot forsikrer deg om at alt er i skjønneste orden med dere to, så bør du forsøke virkelig hardt å stole på dette. Kjæresten din får ikke gjort noe mer enn å fortelle deg dette, og du får ikke gjort noe mer enn å stole på han/henne. Tillit er avgjørende for at et forhold skal fungere, og ingen av dere vil holde ut i lengden hvis dere ikke klarer å stole på hverandre.

 

Ingen forsikring

Tenk så godt det ville ha vært om kjæresten kunne skrevet under på et evig troskapsløfte slik at du aldri trengte å være usikker på om han eller hun ville være sammen med deg mer.

I kjærlighet finnes det imidlertid ingen forsikringer eller evighetsløfter. Du kan bare være så modig som du tør, og kjenne på følelsene og ta imot kjærligheten til tross for at du noen ganger kan kjenne stikk av sjalusi. Kjæresten din har mest sannsynlig ikke blitt forelsket i deg bare av en bestemt grunn, og det vil derfor ikke være noe poeng i å sammenligne seg med jenter eller gutter som du mener er penere, tynnere, har større muskler eller hva det måtte være enn deg selv. Kjæresten din liker deg av mange årsaker - fordi du er nettopp deg - og det er mer enn bra nok.

Skillelinje, ung.no

Typiske sjalusisituasjoner?

 • I starten av forholdet

  Særlig i starten av et forhold kan det være lett å føle på det å være sjalu. Kanskje kan dere snakke om hva dere legger i å være kjærester og hvor grensene deres går? Slik blir dere mindre usikre og kan få det enda bedre sammen.

 • Aldersforskjeller

  Gutt sitter inntil et tre og gråter ( colourbox.com) FORSKJELL: Det er mange måter å reagere på når man har opplevd å miste noen. Ingen reaksjon er mer riktig enn andre-

  FORSKJELL: Det er mange måter å reagere på når man har opplevd å miste noen. Ingen reaksjon er mer riktig enn andre-

  Aldersforskjell kan bety litt i ungdomsårene. Har du en kjæreste som er gammel nok til å dra på byen, mens du ikke er det, har det lett for å oppstå vanskelige situasjoner. Det er fort gjort å fantasere om hvordan det er ute, hvem kjæresten snakker med, hvem han/hun danser med osv.

 • Ute med guttene eller på tur med jentene

  Andre ganger er det kanskje vennegjengen, enten det er guttene eller jentene, som skal samles. Kanskje skal man på hyttetur eller på festival eller på sydentur over flere dager. For den som sitter igjen hjemme, kan det nok være vanskelig ikke å bli litt sjalu. Prøv imidlertid å snu situasjonen på hodet. Hvis det var du som var på tur med gode venner, så hadde du vært opptatt av å ha det gøy sammen med dem. Sånn er det mest sannsynlig for kjæresten din også. Det er, tross alt, veldig viktig å ta vare på venner, selv om dere har blitt kjærester.

 • Kjæresten ringer ikke som avtalt

  Hvis kjæresten ikke ringer eller kommer når han eller hun sier det, prøver man ofte å finne svar på hvorfor. Husk imidlertid at fantasien ofte er langt verre enn virkeligheten, og at det mest sannsynlig har en helt naturlig forklaring.

  Skillelinje, ung.no

  Hva kan du gjøre?

  Det er ikke lett eller godt å være sjalu - verken for deg eller kjæresten din, men det finnes noen ting du kan gjøre for å prøve å få bukt med sjalusien.

  • Snakk med kjæresten din om følelsene dine. Hvis kjæresten din forsikrer deg om at du ikke har noen grunn til å være sjalu, må du prøve alt du kan å stole på det.Kjæresten din får ikke gjort noe annet enn å si til deg at du ikke har noen grunn til å være sjalu, og hvis du fortsetter å mase om det i det uendelige, så blir det til slutt bare slitsomt for dere begge. Prøv å huske på at dette handler om deg og din usikkerhet - og jobb med det, og ikke la det "gå utover" kjæresten din noe mer enn nødvendig.

  • Fortell deg selv at du er fin og at kjæresten din har VALGT å være med deg. Husker du hvem du var da dere først begynte å flørte? Det er den personen kjæresten din forelsket seg i, prøv å bevare de følelsene.


  • Fortell deg selv at kjæresten din er HELDIG som får være sammen med deg. Dere er likestilte i forholdet, ikke opphøy kjæresten din til noen som er mye bedre enn deg selv.
  • Ring en venn eller venninne og snakk om det, dere er garantert flere som har følt på sjalusi. Gjør også gjerne noe aktivt, det er når man sitter alene med tankene at sjalusien kan ta overhånd.

  • Fokuser på deg selv, dine venner, din familie, dine interesser og ditt liv. Mange har en tendens til å bli veldig opptatt av kjærestens liv og om kjæresten har de rette følelsene osv. Prøv heller å ha fokus på å ta vare på vennene dine og fritidsinteressene dine, så skal du se at også forholdet nyter godt av det.

  • Det er lov til å si unnskyld om du har oppført deg urettferdig overfor kjæresten din, og det er også lov å prate sammen om vanskelige situasjoner. Prøv imidlertid å ha fokus på at DU synes dette er vanskelig, og ikke hva han/hun eventuelt gjør galt.


  • Tenk at det dere har sammen er fint

  • Tenk at fantasien din spiller deg et puss.

  • Les et kjærlighetsbrev eller en koselig melding du har fått fra kjæresten din.

  Skillelinje, ung.no

  Hvordan unngå at kjæresten blir sjalu?

  • Prøv å sette deg inn i den andres situasjon, og oppfør deg slik du vil at kjæresten skal oppføre seg med andre.
  • Hvordan vil du selv at kjæresten skal omtale andre gutter eller jenter? Det er for eksempel ikke veldig hyggelig å høre masse positivt om en kjæresten har snakket med ute, hvor fin kropp hun/han har, hvor flott håret hans/hennes er og hvor mye du lo av vitsene hans/hennes. Ikke snakk om andre som om de er bedre enn kjæresten din.
  • Møt hverandres venner, så vet dere også hvem dere bruker tid sammen med når dere ikke er sammen.

  Skillelinje, ung.no

  Hvor mye sjalusi bør man tåle fra kjæresten?

  • Liker ikke kjæresten din at du snakker med noen av det motsatte kjønn?
  • Liker ikke kjæresten din at du er sammen med andre?
  • Prøver kjæresten din å bestemme hvilke klær du skal gå i?


  Alle disse punktene er faresignaler du bør være obs på. Selv om det er helt naturlig å føle sjalusi nå og da, er det ikke godt for verken deg eller kjæresten din at det går for langt. Opplever du at kjæresten er sjalu på en måte som får deg til å føle deg fanget eller at du ikke får si eller gjøre det som er naturlig for deg, må du si ifra at dere ikke kan ha det sånn. Kjærester skal ha det godt sammen, og man skal ikke føle seg kneblet eller fanget i et forhold.

  Prat med venner, familie, helsesykepleier på skolen eller lignende hvis du opplever at kjæresten din begrenser deg på noen som helst måte!

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg greie å slutte å være så sjalu? 
Hei! Det er bra at du i alle fall innser at det er et problem - at du innser at det er du som er sjalu, og ikke han som gjør noe galt. Jeg har lagt...
Drømmer om at kjæresten er utro
Hei! Det er normalt å kunne være bekymret for slike ting, og jeg tror dette hovedsakelig skyldes at du har vært utsatt for utroskap før og at du ...
Min kjæreste skal i militæret etter sommeren
Hei Takk for at du sender inn spørsmål til oss. Det høres ut som at du tenker mye, og at forholdet tar mye energi. Dere har oppturer og nedturer, ...
Hvordan kan jeg slutte å være så sjalu?
Hei!   Det er utrolig vanlig å bli sjalu når man er i et forhold og det trenger heller ikke å være en negativ ting om det ikke går for langt. ...
Hvordan kan jeg unngå å være så sjalu hele tiden?
Hei Sjalusi er noe mange opplever når de er i et forhold. Når det er en hendelse som har gjort at du har mistet tilliten til han, er det forståeli...
Jeg tror kjæresten min har vært utro, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre...
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Huff, dette hørtes ille ut for deg. Jeg forstår at du er fortvilet. Kondomet har sprukket og du er r...
Kjæresten gjør meg sjalu...
Hei Jeg tror du allerede er godt i gang med å reflektere over hvorfor dette er vanskelig for deg. Det kan, som du selv sier, ha noe å gjøre med fo...
Jeg er sur på kjæresten min helt uten grunn. Jeg vet ikke hva eller hvorfor det er sånn.
Hei jente 17 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og spør oss om råd. Jeg forstår at det er frustrerende for deg at du er mer sur på kjær...
Kjæresten har begynt å bli voldelig
Hei Takk for at du skriver til oss! Det du utsettes for er både fysisk (slag, knipe) og seksuell (tvunget til å ha sex) vold. Dette er IKKE greit,...
Har en sterk sjalusi/sinne
Hei Disse følelsene som kommer, høres jo ut til å være ganske slitsomme og også kanskje ødeleggende for både deg selv, og for forholdet.  Sæ...
Blir sjalu når kjæresten snakker om andre jenter
Hei Skjønner at du ikke er helt tilfreds med situasjonen. Du kan fortelle ham på en rydig måte at du kjenner at du blir lei deg når han snakker s...
Jeg ønsker å ødelegge livet til exen til kjæresten min
Hei Så fint at du skriver til oss! La meg først si at jeg tror absolutt ikke å ødelegge livet til noen er løsningen. Dette er faktisk noe som k...
Jeg takler ikke at kjæresten min skal være russ...
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Du skriver at du sliter med tankene om utroskap og klåing, klining og voldtekt generelt alt du mener...
Blir alltid sjalu når kjæresten er med andre jenter eller snakker om dem
Hei!   Det er vanlig å bli sjalu når kjæresten er med andre jenter, spesielt hvis det er noen få jenter han er mye med. Sjalusi kan være bra i...
 Jeg klarer ikke å stole på noen etter mye mobbing i oppveksten.
Hei Du forteller om problemer med å stole på kjæresten, om litt sjalusi i forhold til hennes fortid og om litt problemer i forhold til å prestere...
Jeg hater meg og føler meg som et forferdelig person.
Hei Takk til deg som skriver til oss i ung.no. Beskrivelsen du gir av det forholdet du har vært i er vond å lese. Det må ha vært vanskelig for d...
Kjæresten min liker ikke at jeg ser på porno.
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så hyggelig å høre at du og kjæresten din har det så fint sammen. Allikevel virker som dere har en del utfordrin...
Har vært utro mot kjæresten min
Hei Det er alltid vondt når vi selv gjør noe vi ikke kan stå for og som vi angrer på. Når vi gjør ting som vi føler at er galt, kan vi føle m...
Jeg er veldig sjalu fordi jeg føler meg stygg i forhold til andre jenter
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Du skriver at du er opptatt av å være perfekt, og at du føler deg stygg og dårlig sammenliknet med...
Kjæreste som har hatt seksuelt forhold til nabo. Hvordan forholde meg til det?
Hei jente 20 år. Takk for at du skrev til ung.no   Jeg forstår at det kan være vanskelig å vite at naboen til kjæresten din har vært utro mo...
Se alle