Hopp til hovedinnholdet

Avstandsforhold

Jente er forelska

Avstandsforhold er vanskelig, og det kan være utrolig kjipt. Hva gjør du hvis du eller kjæresten må reise bort eller flytte? Hvordan kan man få et avstandsforhold til å fungere? Og skal man gidde?

Jente er forelska

Det er aldri lett å måtte være langt unna kjæresten sin over lang tid, og å vite at dere ikke kan se hverandre så ofte som dere vil. Men hva skal dere gjøre hvis du eller kjæresten din plutselig må flytte, eller reise bort for lengre tid? Skal dere bestemme dere for at det ikke går, og gjøre det slutt, eller skal dere prøve å få et avstandsforhold til å fungere?

Finnes det noen fordeler?

Det er vanskelig å tenke seg at det i det hele tatt finnes noen fordeler med å være i et avstandsforhold. Den mest åpenbare er jo at du faktisk får beholde den personen du er glad i, og som er en av dine aller nærmeste! Men det kan også være andre fordeler:

En test

Avstandsforhold kan ofte være en test på hvor sterkt forhold man egentlig har. Dersom forholdet ikke overlever at man er borte fra hverandre en stund, er det kanskje ikke så sterkt likevel? Og hvis man klarer det uten å måtte gi slipp på forholdet kan man være ganske sikker på at forholdet overlever ganske mye!

Styrker forholdet

Det å være borte fra hverandre kan også styrke forholdet. Når man klarer å være borte fra hverandre lenge uten at forholdet ryker, tyder det på at man kan være ganske sikre på at man har et sterkt forhold, og at man har god grunn til å stole på kjæresten sin.

Enda bedre å møtes igjen!

Tenk hvor godt det blir å se kjæresten igjen når dere får muligheten til å treffes etter å ha savnet hverandre lenge! Dere slipper definitivt å gå i 'hverdagsfellen' når dere har avstandsforhold. Å være sammen blir litt mer spennende, og tiden dere har sammen blir utnyttet til det fulle!

Leve egne liv selv om man er sammen

Ofte må man være i et avstandsforhold fordi du eller kjæresten din må reise bort for å gå på skole, jobbe eller lignende. Da er det viktig å huske på at selv om man er i et forhold, så er man også to personer som har to forskjellige liv, og at man må sørge for at begge to har muligheten til å gjøre det man virkelig ønsker å gjøre. Det kan være bra å tenke på at man kan leve sitt eget liv på sin måte, å oppnå sine egne drømmer, samtidig som man er i et forhold!

Godt å savne

Følelsen av å virkelig, virkelig savne noen er en sterk følelse! Selv om det føles kjempevondt, er det godt å vite at man er så heldig å ha en person man er så glad i! Å kjenne på savnet av den andre kan også være nyttig og gjøre dere mer bevisste på den følelsesmessige nærheten dere har til hverandre.

 

Par og hjerte (colourbox.com)

 

 

Ulemper

Selv om det kan være mange fordeler ved å være i et avstandsforhold, er det ofte ulempene som dominerer når man vurderer de opp mot hverandre.

Savn

Det verste med å være i et avstandsforhold er ofte savnet. Man ser som regel kjæresten sjelden, og det er ikke alltid man vet når man kan se hverandre igjen. Det er vondt å savne kjæresten, og det er vondt å ikke kunne være der for hverandre hele tiden. Og man savner nærheten og det å bare være sammen.

Sjalusi

Sjalusi er ofte en konsekvens av avstandsforhold. Man vet ikke hvem kjæresten er sammen med, hva han gjør, og man mister litt kontrollen. Man må bare stole på det kjæresten sier, og på at han/hun ikke gjør noe dumt, og fortsatt har de samme følelsene for deg. Man kan også bli sjalu for at kjæresten opplever mer enn deg, eller at han/hun er masse sammen med felles venner uten at du kan det selv.

Er forholdet sterkt nok?

Mange vegrer seg for å være i et avstandsforhold fordi man er bekymret for hvordan det skal gå, og om forholdet er sterkt nok. Kanskje orker man ikke tanken på å leve med savnet eller å bruke tid på et forhold som allikevel ikke vil holde? Dette gjør også at mange velger å heller avslutte forholdet i stedet for å finne ut om det egentlig var sterkt nok til å overleve avstanden.

Dyrt...

Avstandsforhold kan også bli veldig vondt for lommeboka dersom man ikke passer på. Tog- og flybilletter kan bli dyrt dersom man ikke planlegger lenge i forveien - og det er ikke alltid man kan det. Hvis man ringer hverandre ofte med mobiltelefonen, og har et dyrt abonnement, kan man fort få skyhøye regninger.

 

Fortsatt usikker?

Avstandsforhold er sjelden veldig lett, og mange er usikre på om de kan klare det. Da er det viktig å tenke på hva alternativet er. Vil du heller være helt uten kjæresten din, og måtte vite at han/hun ikke lenger er så nær deg som han/hun var? Er det bedre å gi slipp på kjæresten enn å se ham/henne sjelden?

Hva har man egentlig å tape på det? Ja, det er tungt, og man kommer til å være trist ofte. Og det er heller ikke sikkert at det vil fungere. Men hvordan skal du finne det ut hvis du ikke prøver? Funker det ikke, så funker det ikke. Men da har du iallefall gitt det alt du kunne!

Finn løsninger!

Dersom du og kjæresten din bestemmer dere for å fortsatt være sammen selv om dere er langt unna hverandre, finnes det mange løsninger for å gjøre det lettere.

Telefonabonnement

For å unngå høye telefonregninger (som det ofte blir når man bor langt unna kjæresten...), kan dere bytte til telefonabonnementer hvor dere kan ringe gratis til hverandre, eller hvor du ringer for en viss sum hver måned. Sjekk med ulike telefonoperatører!

Skype

Last ned Skype gratis fra internett, og ring kjæresten din på pcen uten kostnader. Dersom dere begge har webkamera, kan dere også se hverandre mens dere snakker. Meldinger på ulike måter er jo også en fin mulighet til å være med i hverandres hverdag.

Skriv brev!

Ingenting er så koselig som å få et håndskrevet brev i postkassa fra kjæresten! Kanskje til og med sende små gaver til hverandre?

Vi møtes igjen... ung.no

Bestill reisen i forveien!

Planlegg når dere skal besøke hverandre i god tid i forveien slik at dere kan bestille billetter tidlig. Da er det mulig å få veldig billige billetter - enten det er med tog eller fly. Og kanskje gjør det at dere kan besøke hverandre oftere?

Snakk om det!

Hvis du syns det er vanskelig, og har perioder hvor du er mye lei deg - snakk med kjæresten om det! Det er slik man klarer å takle å være langt unna hverandre lenge. Fortell han hva du føler, og at du savner han. Mest sannsynlig har han det også sånn. Og det hjelper å høre at du ikke er alene om å savne. Nøkkelen for å takle et avstandsforhold er å snakke ærlig sammen om hvordan dere har det, men uten at det blir for mye klaging. Prøv å holde fokuset på det hyggelige dere har sammen når dere er sammen og på at dere gleder dere til å se hverandre igjen, fremfor å hele tiden tenke på- og snakke om hvor trist det er uten hverandre.

Sjalu? Tips!

Det er ikke uvanlig å føle et stikk av sjalusi nå og da når kjæresten er langt unna. Vi har skrevet en artikkel om sjalusi hvor du kan finne mange nyttige tips.


Husk: Om kjærligheten mellom dere er sterk, tåler den det meste, men forhold må også pleies på en god måte!

 

Signatur Redaksjonen, ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Min kjæreste skal i militæret etter sommeren
Hei Takk for at du sender inn spørsmål til oss. Det høres ut som at du tenker mye, og at forholdet tar mye energi. Dere har oppturer og nedturer, ...
Hvordan kan jeg flørte med en gutt på snapchat?
Hei Å starte kontakten med en gutt på snapchat er det ikke noe feil med, men det begrenser mulighetene til å skulle bli ordentlig kjent med han. D...
Jeg er sur på kjæresten min helt uten grunn. Jeg vet ikke hva eller hvorfor det er sånn.
Hei jente 17 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og spør oss om råd. Jeg forstår at det er frustrerende for deg at du er mer sur på kjær...
Hvordan slutte å tenke på han hele tiden?
Hei Jeg legger ved et par artikler som handler om emnene du tar opp. Dersom du er sikker på at det ikke kommer til å bli noe mellom dere på grunn ...
Jeg spør for venninna mi
Hei Takk for at du sender inn spørsmål til oss, og så omsorgsfull du er bryr deg om venninnen din. Det er godt dere har hverandre i dette, siden d...
Flørter han på ekte eller er det bare kødd?
Hei jente (16) Det høres absolutt ut som denne gutten liker deg! Det kan hende han er usikker på hva du tenker tilbake, og derfor velger han å f...
Er det greit å tilgi utroskap hvis man er veldig glad i personen?
Hei! Selvsagt er det greit å tilgi og gå videre når slike ting skjer. Det handler ikke om hva som er rett og galt for din del - det handler om hva...
Jeg har truffet ei jente som legger drøye bilder av seg selv på My Story
Hei Takk for at du skriver til oss i Ung.no.Først må jeg starte med at jeg ikke kan svare for hva denne jenta tenker og hvorfor hun gjør det hun g...
Hvordan stoppe andre fra å si dumme ting?
Hei Så bra at du har det fint sammen med kjæresten din.  Det er vanskelig å vite sikkert hva som kan stoppe folk fra å si slike dumme ting, og de...
Kjæresten min er i militæret.. 
Hei, Å ha avstandsforhold er ikke alltid lett, man savner hverandre mye og kan føle seg litt ensom. Det er ikke rart at du har fått et godt øye t...
Hvordan skal jeg få råd til å bo som student?
Hei, takk for at du kontakter oss. Du spør først om hvordan du får råd til å bo. Hvis du får studieplass, kan du få studielån fra Lånekasse...
Jeg stoler ikke på kjæresten min. Jeg finner på ting i hodet mitt som overhode ikke er sant, at han ligger med andre jenter eller snakker med andre jenter hele tida.
Hei jente 18 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvor vanskelig det er for deg å stole på kjæresten din. Du er redd du v...
Hva skal jeg gi til kjæresten i julegave?
Hei Takk for at du skriver til oss! Så hyggelig at du ønsker å gi kjæresten din en ekstra gave når du skal besøke han i julen! Det at du besø...
Kjæresten min reiser bort i tre måneder, hva kan jeg gjøre for å ikke føle så mye savn? 
Hei!  Takk for at du skriver til oss.  Jeg skjønner at det er trist å være borte fra hverandre så lenge, og du vil nok helt sikkert kjenne på...
Aldersforskjell i kjæresteforhold
Hei Ja en person på 13 år og en på18 år kan være kjærester. Ddet finnes ikke noe lov som tilsier at man ikke kan være kjæreste med en person ...
Gutt, 16 lurer på om mor kan nekte han å treffe gutten han er forelsket i.
Hei Så deilig å være forelsket!!! Selvom dere bor et stykke fra hverandre... Du spør om moren din kan nekte deg å dra og besøke han du har for...
Foreldrene mine nekter meg å besøke kjæresten min en lang flyreise unna.
Hei Så fint at du tar kontakt med oss når det er ting som er vrient :-) Du har en kjæreste i Nord-Norge, og har lyst til å besøke han, men det v...
Er det en sjanse for at vi kan møtes?
Hei Du kan jo alltids ta kontakt du, om du ønsker å bli kjent med denne gutten. Likevel vil det nok være lurt å gå rolig frem og se situasjonen ...
Hvordan kan jeg slutte å savne kjæresten min?
Hei jente (16) Det er veldig vanskelig å ha en kjæreste på ferie når man er vant til å være med hverandre hele tiden. Derfor hjelper det å gi ...
Vil bli sammen med henne, men hun bor i et annet land
Hei Takk for spørsmålet! Jeg skjønner godt at du ønsker at dette skal skje face-to-face. Spørsmålet blir om det er en mulighet for at dere kan...
Se alle