Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kombinere venner og kjæreste?

Venner er samla (colourbox.com)
BEGGE DELER: Det går fint an å kombinere det å ha kjæreste og og være sammen med venner, bare du er bevisst på å ta hensyn til begge deler - og deg selv.

Det er en deilig følelse, og det eneste du vil er antakelig å bruke all tid og energi på han eller henne. Men hva med vennene dine og deg selv? Glemmer du å ta vare på egne interesser og venners følelser midt oppi all forelskelsen?

Venner er samla (colourbox.com)
BEGGE DELER: Det går fint an å kombinere det å ha kjæreste og og være sammen med venner, bare du er bevisst på å ta hensyn til begge deler - og deg selv.

Å bli forelska er ikke bare en deilig, men også en overveldende følelse for de aller fleste.

Alt av tanker dreier seg stort sett om når du får sett kjæresten din igjen, hva dere skal gjøre og hvor fint dere har det. Det kan derfor være vanskelig å finne plass og tid til andre ting - som for eksempel venner og fritidsaktiviteter.

Å ha kjæreste er tidkrevende, og mange opplever derfor at de kan miste litt kontakten med vennene sine. Det kan gå helt fint for en periode hvis du har forståelsesfulle venner som skjønner at forelskelsen kan ta litt overhånd den første tiden, men hvis du fortsetter å nedprioritere dem når den "verste" forelskelsen har lagt seg, kan det i verste fall føre til at vennskapet ryker.

 

 

Hva kan du gjøre?

Hvis du opplever at vennene dine blir sure, lei seg eller kanskje trekker seg litt unna deg når du får kjæreste, så er det viktig at du setter deg ned og prater med dem.

Hvis de synes du bruker for mye tid på kjæresten din og for liten tid sammen med dem, så prøv å forklare dem hvorfor det har blitt sånn. Si for eksempel at forelskelsen gjør at du vil være sammen med kjæresten din så mye som mulig, men at du selvfølgelig også har lyst til å være sammen med dem. Kanskje kan de si noe om hva de forventer av deg som venn og hva de ønsker at du skal gjøre.

Da er det selvsagt ekstra viktig at du hører på hva vennene dine sier og tar det til deg. Hvis de for eksempel ønsker at du skal sette av en kveld i uka til dem, så bør du - så langt det er mulig - prøve å få til dette, slik at de ikke føler at du overser deres ønsker.

Hvis de derimot kommer med helt urimelig ønsker, som for eksempel at du skal være sammen med dem hver eneste dag eller ikke treffe kjæresten din, så må du selvsagt si ifra at det ikke er mulig, men at dere kan prøve å finne en mellomting som funker for alle parter.

Husk også at noen kanskje synes det er veldig vanskelig å fortelle deg at de føler seg nedprioritert, og derfor velger å late som ingenting. Det kan derfor være lurt at du - uavhengig av om vennene dine sier noe eller ikke - tenker over om du er så mye sammen med kjæresten din at det går utover forholdet til vennene dine.

Spør gjerne hvordan de har det og hva som skjer med dem om dagen. Når man selv er nyforelsket kan det være vanskelig å legge merke til hvis vennene dine for eksempel har en litt tung periode. De på sin side kan synes det er vanskelig å ta det opp med deg når de ser at du er glad og lykkelig.

 

 

Hva skal du si til kjæresten?

Hvis du og vennene dine blir enige om at du skal sette av litt mer tid til dem, kan det være greit å si ifra til kjæresten din også. Kanskje synes du det er litt ubehagelig å si at du ikke kan være sammen med han eller henne fordi du skal møte venner, men antakelig synes kjæresten din det er helt greit å få litt tid sammen med sine venner også. I tillegg blir det jo ekstra hyggelig når dere møtes igjen etter å ha savnet hverandre litt!

Det samme gjelder egentlig også for andre fritidsaktiviteter. Hvis du får dårlig tid til å drive med idrett, spille et instrument, være aktiv i en organisasjon eller andre ting du liker, så snakk med kjæresten din om det. Det er både viktig og bra å tilbringe tid sammen med kjæresten sin, men det er også viktig ikke å miste seg selv helt i et forhold.

Hvis du driver med en idrett, for eksempe en lagsport, er jo gjerne laget avhengig av at alle - også du - er med på treninger og kamper. Hvis du blir borte fra trening over lang tid vil du kanskje også oppleve at formen eller ferdighetene blir dårligere og at det blir vanskelig å henge med. Fritidsaktiviteter er jo en sosial arena, og en god mulighet til å møte mange av vennene dine samtidig!

Husk at kjæresten din ble forelsket i deg for den du er, og han/hun setter nok stor pris på om du fortsetter å være den samme personen også etter at dere har blitt kjærester.

 

Hvis en venn aldri har tid til deg?

Hvis det er du som føler deg nedprioritert av en venn som har fått seg kjæreste, så er det beste rådet å prate med vennen din om dette. Hvis vedkommende nettopp har fått seg kjæreste kan du forsøke å gi det hele litt tid, og se om vennen din prioriterer annerledes når den mest intense forelskelsen har lagt seg.

Husk også på at det er helt naturlig at man får litt mindre tid til venner når det kommer en kjæreste inn i bildet. Det trenger ikke nødvendigvis bety at vennskapet blir noe dårligere av den grunn. Kanskje utnytter man tiden man har sammen enda bedre, og kanskje får du deg en ny venn i i kjæresten til vennen din du også?

Opplever du imidlertid at kameraten eller venninnen din aldri har tid til deg lenger, så bør du ta det opp så fort som mulig. Tenk igjennom på forhånd hva du ønsker deg av vennen din, og hva det er realistisk å be om. Holder det at dere treffes på skolen, en kveld i uka, en helg? Vær tydelig og ærlig om hva du ønsker og forventer, og gi vennen din litt tid.

Hvis vennen din fortsetter å nedprioritere deg etter at du har sagt ifra, må du vurdere om om du skal bruke noe særlig mer tid på dette vennskapet på nåværende tidspunkt eller om du skal konsentrere deg om andre venner som har tid til deg.

Skrevet av:
Ungdomsredaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
29.06.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Kallenavn
0
09.07.2018 11:09:18
Jeg har basically blitt ditcha av BVen min på grunn av hu jævla kjæresten
Madelen V.M.
0
03.02.2018 22:47:47
Jeg har en KJ som jeg er kjempe forelska i, men noen ganger er jeg litt sjenert, så jeg prøver å se på ham og se om han ser på meg tilbake, men jeg blir bare redd for att han skal tro att jeg er desperat. Jeg vill ikke bare være en KJ som oppfører seg som en venn, men jeg vil være en KJ som er litt på, og som flørter og får kontakt. Men jeg er redd for att det ikke er det ham vill.
Jenna
2
09.11.2017 16:12:12
Jeg vil gjerne ha kjæreste men ingen tror meg hva skal gjøre hvis m venner ikke liker kjæresten min! Da blir jeg sint jeg elsker gutter vanskelig å forstå
Jente
0
22.09.2016 22:19:52
Det er en jente som er en veldig god venn av meg hun var forelsket i kjæresten min.. og jeg trodde at kjæresten min likte henne til bake for hun sa hele tiden at de hadde kysset i et basseng når bi hadde time på skolen.... han flørter kanskje med henne mye når jeg ikke er i timen. HJELP!!!!
Jente 14
0
30.05.2017 18:16:51
Snakk med vennen din om det på en snill måte, sånn at dere ikke krangler. Det viktigste er at dere er venner, at alt skal være topp mellom dere og at ingen kjæreste skal komme mellom. Jeg heier på deg!
meg og min kjekke gutt ps jeg er jente
1
23.07.2015 20:39:02
Kjæresten min og jeg og kjæresten til venninne mine og venne mine vi er sammen hele tiden vi
gæren jente 14
2
30.05.2015 13:10:31
Det er veldig vanskelig å bry meg og tenke på vennene mine når jeg er forelska. Når de snakker til meg, er det ofte jeg ikke følger med. Etter en stund spør de meg et spørsmål angående tingen de snakket med meg om, og jeg svarer ar jeg ikke vet. Da sier de jammen jeg sa det jo til deg i går....og så er det vanskelig å tenke riktig... Av og til glemmer jeg folk som går i min egen klasse og jeg oppfører meg som den dummeste på kloden. Det er det som suger med å være forelska. Jeg blir dum av det. Tusen takk, hormoner.
Martine
0
12.05.2015 23:17:08
Jeg har en kjæreste, og han er den beste jeg har hatt. Han er snill hemlig og kjærlig med meg, men det er ett problem. Jeg føler at han proriterer bestevennen sin først. Hva skal jeg gjøre? Går det Ann å forandre på det? Eller er han rett og slett sånn?
!
1
15.04.2016 00:09:42
Prat med han om det
Aron
4
06.05.2015 02:02:08
Den eneste venninna jeg har igjen er helt oppslukt av kjæresten sin. Skikkelig gøy når jeg er på besøk hos henne og hu alltid skal chatte med kjæresten :) Og når jeg chatter med henne på nettet svarer hun aldri med hele setninger, fordi hun er opptatt med kjæresten. Hun klarer ikke prioritere venner over kjæreste. Ungdomskoleforhold pleier ikke vare, så det er fantastisk å se at hun kaster bort de vennene hun har :D
Anne
0
09.07.2014 15:34:49
Vennene mine fant ut at jeg var for opptatt til å være med dem... Selv om dem aldri inviterte meg med på noe -.-"
Jente
0
13.03.2014 21:30:06
Jeg har den beste boyfriend:* han er der for meg!! Jeg har det superfint med ham fordi naar han leker med sine kompiser leker jeg med mine bester! helt topp forhold ogsaa vet du

Spørsmål og svar

Bestevenninnen min har fått seg kjæreste. Hun har valgt kjæresten over meg og jeg er forlatt alene. I flere uker har jeg grått hver dag.
Hei Jente 17 år. Takk for at du skriver til Ung.noDu kjenner trolig på sorg og ensomhet. Det er helt tydelig at du har det vondt og dette påvirker...
Har en sterk sjalusi/sinne
Hei Disse følelsene som kommer, høres jo ut til å være ganske slitsomme og også kanskje ødeleggende for både deg selv, og for forholdet.  Sæ...
Hvordan kan jeg takle hverdagen og presset bedre?
Hei! I artikkelen jeg har lagt ved finner du flere råd til hvordan du bedre kan prioritere tiden din og hva du kan gjøre. Jeg har også lagt ved en...
Jente er usikker på forholdet til kjæresten sin
Hei Flott at du skriver til ung.no!Jeg kan godt forstå at du kjenner på frustrasjon og forvirring! Når det gjelder p-piller anbefaler vi at når ...
Hvordan kan jeg bli mindre avhengig av kjæresten?
Hei! Det er kjempebra at du har det så fint sammen med kjæresten din og at du får den nærheten fra han. Det er likevel ikke bra å være så avh...
Dårlig selvtillit, føler seg alene om dette.
Hei jente 16 år Du er ikke alene om å føle at ikke er "som alle andre". I den perioden av livet hvor du nå befinner deg, er det ofte slik at man ...
Kjæresten min truer med å slå opp om jeg ikke dropper vennene mine, hva skal jeg gjøre?
Hei Takk for spørsmålet! Dette høres ut som en utrolig vanskelig situasjon. Det er tøft å måtte velge mellom kjæresten og vennene dine - spes...
Kan mamma bestemme at hun ikke får se kjæresten på 14 dager?
Hei jente (16) Takk for at du skriver til ung.no.Jeg forstår det slik at mammaen din er litt bekymret for at du bruker en del av pengene dine på å...
Fordeler og ulemper ved å ha kjæreste..
Hei Først og fremst må jeg bare si at det høres ut som om dere har et flott vennskap! Han virker som en fin fyr og ut fra det du forteller virker ...
Min kjæreste er kontrollerende.
Hei Du ønsker ingen svar på det du skriver. Noen ganger er det bare godt å få lettet hjertet sitt. Det er godt å vite at noen andre kan lese det...
En god venn flørter ekstremt med kjæresten min. Er redd jeg kommer til å slå ham ned
Hei Hei gutt 17 og takk for at du skriver til oss! Dette høres svært ugreit ut- både for deg og for kjæresten din, og jeg kan godt forstå at du ...
Jente med angst og depresjon lurer på hvordan hun skal gå fram for å finne en livspartner.
Hei Jeg synes jo det er flott å lese at du tenker på å finne deg en kjæreste! Det betyr kanskje at du er klar for nye utfordringer i livet? Klar...
Jeg er bekymret for at kjæresten min lyver for meg. 
Hei Jeg skjønner godt at du er bekymret, men det er nok ikke alltid slik at det er riktig å sjekke Facebook-profilen hans. Husk at tillit er viktig...
Han gjorde det slutt for å fokusere på skolen
Hei! Hvis han ønsker å konsentrere seg om skolen så må du respektere det. Det at han har over 5 i snitt har ingenting å si. Det handler om hva h...
Jeg er en gutt på 23 år som har slitt med angst og depresjon. Nå har kjæresten min gjort det slutt. Hvordan kan jeg best takle dette?
Hei Gutt 20 år Så fint at du tar kontakt med oss på Ung.no. Det høres ut som du har det krevende for tiden! Du skriver at du i flere år har sli...
Burde jeg fortelle kjæresten at jeg er venn med eksen?
Hei Takk for spørsmålet! Jeg tenker det kan være greit å være ærlig med kjæresten om dette. I og med at det kun er snakk om vennskap mellom d...
Hva kan jeg gjøre for å vise at jeg elsker kjæresten?
Hei, Takk for spørsmål!Jeg synes ikke du skal stresse med å tenke så mye på tidligere kjærester og hvordan du hele tiden skal vise at du elsker...
Vanskelig å få god kontakt med familien til kjæresten
Hei Takk for spørsmålet! Jeg skjønner at dette er en utrolig krevende situasjon for deg. Det virker som om du har gjort alt du kan for å få et ...
Jeg vil få et bedre forhold til familie og venner.
Hei gutt, 20 år. Takk for at du skriver til oss.Jeg forstår at du har det vanskelig. Det høres ut som at du gjennom å røyke marihuana endret deg...
Vi har gått tom for ting å snakke om, trenger hjelp
Hei! Hvis dere snakker veldig mye og lenge sammen er det ikke noe rart at dere kan gå tom for ting å snakke om. Man kan heller ikke forvente å ha ...
Se alle