Hopp til hovedinnholdet
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no på Snapchat
Ung.no på Snapchat

A-Å

Graviditet (colourbox.com)

Lurer du på om du er gravid?
Jente tar graviditetstest (ung.no)

Har du hatt sex med kjæresten og lurer på om du er gravid? Kanskje har menstruasjonen uteblitt, eller brystene blitt ømme? Ta en graviditetstest! Både helsestasjon for ungdom, helsesøster og fastlegen din kan hjelpe deg. Du kan også kjøpe en test på apoteket.

Fødsel - hva skjer egentlig?
Fødsel (colourbox.com)

Du har kanskje hørt mye om hva det vil si å føde barn, men de vanligste historiene handler ofte om hvor vondt eller vanskelig det er. Men visste du fødselen har tre helt ulike faser og at den kan starte på flere ulike måter?

Alt om graviditeten
Gravidmage (colourbox.com)

Graviditeten endrer seg for hver av de 40 ukene den kan vare. Her kan du blant annet lese om når man kan bli gravid, om hvordan det er å være gravid, om utviklingen uke for uke, om svangerskapsomsorgen og om fødselen.

Graviditetstest
Gravid?

Du er redd for å ha blitt gravid, bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller mensen er litt sen. Du tenker at du må få sjekket det ut, men NÅR kan du egentlig ta en graviditetstest som gir deg et sikkert svar?

Kjæresten er gravid
graviditetstest

Graviditeten var ikke planlagt. Hva gjør du? Hvordan kan du støtte opp om henne og hvilke rettigheter har dere? Les helsesøsters svar.

Abort
Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Svangerskapskontroll for deg som er gravid
Lege sjekker gravid jente (colourbox.com)

Hvis du er gravid, har du rett til gratis svangerskapskontroll hos lege og jordmor. Du kan ta kontakt med fastlege eller jordmor på helsestasjonen når som helst i svangerskapet, men det vanlige er å ha første time en gang mellom 8. og 12. svangerskapsuke.

Madelèn ble mamma da hun var 15

Madelèn var 15 år, gikk på skolen, og var som de andre jentene på hennes alder. Men èn ting skilte henne likevel fra venninnene; hun hadde en sønn. Her forteller Madelèn om hvordan det var å bli gravid allerede som 14-åring.

Gravid - hva med skolen?
gravid jente går (www.colourbox.com)

Er du gravid og går på skole? Det er mye som må ordnes. Skal du søke permisjon? Legger skolen til rette? Her får du oversikt over hva som må ordnes og hvordan du kan gå fram.

Skal jeg bli pappa, skal jeg ikke bli pappa?
Pappa (ung.no

Det kommer som et sjokk. Hun sier hun tror hun er gravid! Du vet at dere kanskje ikke var så nøye med å bruke prevensjon, eller du satset på at hun tok ansvaret for det - og nå sitter du altså der og vet ikke hva du skal gjøre eller tenke. Husk at det er hjelp å få!

Funksjonsnedsettelse og graviditet
Gravid og funksjonshemmet

Å være gravid når du har en funksjonsnedsettelse kan gi ekstra utfordringer. Du har ikke krav på permisjon selv om funksjonsnedsettelse/kronisk sykdom gjør graviditeten ekstra vanskelig, men du kan bli sykemeldt på lik linje som andre. Far til barnet kan ha rett til foreldrepenger hvis mor er helt avhengig av hjelp til å ta seg av barnet når det er født.

Mat og drikke for gravide

Når man er gravid er det viktig med et sunt og variert kosthold - både for deg selv og babyen. Stort sett kan du spise som normalt, men det er likevel noen ting du bør få i deg litt ekstra av - og noen ting du bør holde deg unna.

Novelle: "Tredje scene"
Graviditetstest

I dag er det tre uker siden, og klumpen i magen bare forsette å vokse. Kan vel i grunnen si det er to klumper i magen som vokser. Der den ene er årsaken for den andre klumpen er blitt til…

Novella er skrevet av Kaisa