Hopp til hovedinnholdet

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)
BIND: Vet du mer, kan du lære deg å leve godt med mensen og være godt forberedt når mensen kommer.

Har du spørsmål om hva mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig?

Offentlig og kvalitetssikret
Bind (colourbox.com)
BIND: Vet du mer, kan du lære deg å leve godt med mensen og være godt forberedt når mensen kommer.

Hva er mensen?

Hver måned modnes et egg i en av eggstokkene og slippes ned gjennom egglederen. Livmoren forbereder seg også hver måned på å ta imot et slikt egg som er befruktet. Denne forberedelsen består blant annet av at slimhinnen inne i livmoren blir tykkere for at det skal være gode forhold for at et slikt befruktet egg skal kunne feste seg og begynne å utvikle seg videre til et foster.

Når egget kommer ned til livmoren uten å ha blitt befruktet, slik det som oftest gjør, vil egget støtes ut sammen med den slimhinnen som har bygd seg opp og da blør kvinnen i noen dager. Det er det som er menstruasjon, eller mens. Normalt er kvinner programmert til å ha mensen omtrent en gang i måneden i 35-40 år, evt. avbrutt av graviditet eller bruk av hormonell prevensjon.

Hvis et egg har blitt befruktet på sin vei fra eggstokk til livmor, og dette egget fester seg til livmorveggen, vil kroppen begynne å produsere andre hormoner som gjør at slimhinnen som er bygd opp ikke støtes ut som en mens. Da har kvinnen blitt gravid. Mensen vil vanligvis være borte under graviditeten, og først komme tilbake en stund etter at barnet er født.

Les mer om menstruasjonssyklus på naturfag.no

Når kommer den første mensen?

De fleste får sin første mens i 12-13-årsalderen, men noen får det så tidlig som i 9-årsalderen, og andre ikke før de er kanskje 17 år. Det er i høy grad genetisk bestemt når mensen kommer og ulike gener fra både mor og far spiller inn. Mensen kommer når flere andre pubertetstegn som økt lengdevekst, brystutvikling og vekst av kjønnshår har kommet godt igang. Det er umulig å si akkurat når man kan forvente at den første mensen kommer. Kanskje kan man få litt anelse om når den kan forvente den hvis man spør mamma eller en søster når de fikk den, for ofte kan man ligne litt, men slett ikke alltid. Noen har litt vondt i magen før den første mensen kommer og noen merker at de har mer utflod i perioder i månedene før.

 

Utflod

De fleste jenter vil merke at de får litt utflod en god stund før de får mensen for første gang. Dette fortsetter også videre etter at mensen har kommet igang. Utflod kan man merke ved at det blir litt fuktigere i skjeden og dermed i trusa. Utflod er væske som utskilles fra spesielle celler i slimhinnene i livmorhalsen i tillegg til noe celler fra slimhinnen i skjeden.

Utflod lukter vanligvis lite og lukten er gjerne litt svakt syrlig. Fargen på tfloden er alt fra melkehvit til eggehvitaktig. Noen jenter har mer utflod enn andre og det kan også variere litt fra dag til dag. Har du mer spørsmål om utflod, kan du finne informasjon om det i artikkelen Utflod - spørsmål og svar på ung.no. Her finner du også spørsmål som andre har stilt og fått besvart.

Hvor lenge varer mensen og hvor mye blod kommer det?

En del jenter har mensen i tre dager, andre i over en uke. Noen blør lite, og andre mye. I gjennomsnitt pleier det å komme ut ca en halv desiliter menstruasjonsblod i løpet av hele perioden man har mens.

Menstruasjonsblodet er en blanding av blod, avstøtt slimhinne og annen væske. Noen jenter som blør mye, kan få litt lav blodprosent og litt lavt jernnivå i blodet. Da kan man føle seg slapp og uopplagt. Dette kan sjekkes med en blodprøve hos legen. Hvis resultatet av prøven viser at man har litt lavt jernnivå, bør man ta jerntilskudd i samråd med legen. Les også spørsmål og svar om stor menstruasjonsblødning her.

Menstruasjonssyklus

Med ordet menstruasjonssyklus eller menssyklus menes perioden fra en mens til neste. Menssyklusen regnes fra mensens første dag til første dag i neste mensperiode. Hvor lang den tiden er, varierer fra jente til jente, men som oftest dreier det seg om 25-30 dager. Se mer forklaring i sexordlista. De første årene er det vanlig at mensen er uregelmessig, og det kan gå alt fra to uker til et par, tre måneden mellom mensenperiodene.

Det er lurt å notere seg i en kalender hver gang mensen kommer, slik at man blir kjent med sin egen syklus. Da vil man lære seg å vite når mensen kan forventes å komme, og man kan reagere hvis den ikke kommer som den skal. Det kan jo bl.a. skje hvis man har blitt gravid, eller er syk, stressa eller har spist for lite.

Eggløsning

Egentlig er det eggløsningen - ikke blødningen - som er selve greia i menssyklusen. Eggløsningen skjer ca. 14 dager før mensen. Noen jenter merker eggløsningen ved at utfloden kjennes mer geleaktig enn ellers, og noen har litt vondt i magen eller føler seg litt stinn eller oppblåst. Det er i tiden rundt eggløsningen en befruktning primært kan skje slik at man blir gravid om man har ubeskyttet sex.

 

 

Hva betyr PMS?

Det er en forkortelse av det engelske "premenstrual syndrom" (ulike symptomer som kan oppstå før mensen). Symptomer eller plager som kan oppstå i tiden før mensen skyldes økningen av hormonene som nå jobber for å forberede avstøtning av slimhinnen.

Veldig mange jenter kjenner seg litt i ulage noen dager før mensen. Man kan få ømme bryster, vondt i hodet, murrende smerter i mage og rygg eller kjenne seg irritert eller lei seg. (Det er ikke sikkert man kan gi mensen hele skylden for dårlig humør, men hormonene kan nok påvirke det noe). Noen jenter kan oppleve å bli mer kreative og aktive i dagene før mensen.

Mensensmerter

På fagspråket heter menstruasjonssmerter dysmenoré.

En del jenter har store magesmerter eller kjenner seg trøtte og slitne under mensens første dager. Noen kan føle seg oppblåste og ha løs mage, eller være kvalme, mens andre kan føle at de ikke yter like bra som ellers i for eksempel idrett. Andre har ikke plager i det hele tatt. Smertene som noen har skyldes en form for krampe eller sammentrekning i livmoren som utløses av hormoner. Det blir da litt lite oksygentilførsel til den muskelen som livmoren jo er, og dette kan kjennes som smerte.

 

 

For de fleste som har mensplager vil disse være borte etter et par dager. Da kan du kjenne deg ekstra kvikk og glad i stedet. Om du har veldig vondt under mensen finnes det hjelp. For noen kan det hjelpe med en varmepute mot magen. P-piller kan også minske plagene. Smertestillende medisiner som Ibux, Naproxen eller Ledox vil hjelpe mot smerter, og for noen kan det også begrense blodmengden noe. Det å være i bevegelse kan være godt for mange. De som trener regelmessig har ofte noe mindre menstruasjonsplager. Du kan få hjelp hos helsestasjon for ungdom eller hos legen din hvis du har store plager.

Fargen

Blodet har ulik farge i starten og på slutten av mensenperioden. De første dagene pleier blodet å være klart rødt. Det kan være rennende eller komme ut i mørke klumper. Mot slutten av mensen blir det brunaktig. Det skyldes at det siver langsommere da og slik blir mørkere på vei ut.

Lukten

Mensen lukter noe annerledes enn den vanlige lukten fra skjeden. Blodet inneholder jern som kan gjøre at det lukter litt metallisk eller lit søtt. Blod som blir liggende lenge vil lukte mer, så det er viktig å skifte bind regelmessig. Du trenger ikke å overdrive vaskingen, men ha vanlig god hygiene med underlivsvask morgen og kveld. Evt. kan du bruke en våtserviett for intimhygiene når du skifter bind eller tampong.

 

 

Vanlige spørsmål om mensen

Kan man hoppe over en mens?

Det er mulig å forskyve en mens hvis du skal noe viktig der det passer veldig dårlig å få mensen. Spør helsesykepleier eller legen om hvordan du skal gjøre det. Få råd om hva du kan gjøre hvis det er litt krise om mensen kommer i ferien i artikkelen her.

Kan man ha sex når man har mensen?

Ja, det går bra. Om du selv vil og har lyst. Både kjæling og samleie er mulig. Selve samleiet kan kjennes litt annerledes enn vanlig, siden fukten i skjeden blandes med blod.

Kan man trene når man har mensen?

Du kan veldig gjerne trene, også under mensen. Det beste er å leve så mye som mulig som ellers, men det er også lov å ta det litt rolig om du har veldig vondt eller blør mye.

Bade da?

Ja, da. Om ikke vannet er veldig skittent eller ekstremt kalt. Tampong/OB er praktisk om du skal bade. Men det kan være lurt å bytte tampongen etter at du har tatt et bad. Mensenkopp kan også bruks når du bader.

Kan man bli gravid når man har mensen?

Ja, det kan man. Rett før mensen og de første dagene i mensenperioden er det mindre sjanse, men siden eggløsningen kan komme uregelmessig - spesielt om du er ung - så kan man bli gravid selv under perioder da man tror at man er sikker. Noen spør om om tampong beskytter mot graviditet. -Hvis du bruker tampong og dere har samleie, kan tampongen dyttes innover og ikke ligge og tette helt for evt. sæd fra gutten.

Kan man bli gravid før man har fått sin første mens?

Ja, det kan man. Kanskje man er i ferd med å få sin første mens og har sin første eggløsning.

Kan man bruke tampong eller menskopp selv om man er jomfru?

Jenter har en slimhinnefold som danner en krans et par cm innenfor skjedeinngangen og markerer overgangen inn til selve skjeden. Åpningen i skjedekransen kan variere i størrelse. Skjedekransen er elastisk og kan tøyes betydelig uten at slimhinna revner, særlig hos jenter i og etter pubertet. Når en får mens renner blodet fra livmoren og ut igjennom den åpningen som er. Oftest så er åpningen så stor at det fint går an å føre den minste tampongen opp i skjeden. Start med denne størrelsen så du venner deg til det og så kan du nok greie å bruke en større størrelse etterhvert. Prøv deg gradvis frem. Du vil fortsatt være jomfru selv om du har brukt tampong.

 

 

Bind,tampong eller mensenkopp?

Om du bruker bind, mensenkopp eller tampong for å samle opp menstruasjonsblodet, er opp til deg. Noen velger å bruke bind i starten og øver seg mer på å bruke tampong og mensenkopp etterhvert. Noen bruker litt av hvert, avhengig av situasjon og kanskje av mengden blod. Både bind og tamponger bør byttes regelmessig og menskopp må tømmes når den er full. Dette blir du mer kjent med etter å ha brukt det en stund.

Når du bytter tampong, så pakk inn det brukt i toalettpapir og kast det i søppelkasse. Bind og tamponger finnes i ulike størrelser tilpasset mengden blod. Ofte blør man mer i starten av hver menstruasjon og må da bruke en stor størrelse, for så å gå over til en mindre størrelse når blødningen blir mindre. Truseinnlegg er den minste størrelsen bind og kan brukes helt på slutten av mensen, om man har mye utflod noen ganger eller som en sikkerhet når man går og venter på at mensen skal komme.

Menskopp kan erstatte tamponger eller bind. Det er en liten silikonkopp som man bretter samme og fører inn i skjeden og som legges tilrette slik at den kan samle opp mensblodet på en trygg måte. Denne tømmes så regelmessig, vaskes og settes inn igjen. Les bruksanvisningen som følger med nøye. Det krever litt øvelse, men så vil det for de fleste fungere fint.

Hvordan setter man inn en tampong?

  • Øv deg på dette når du har god tid, er alene og slapper av i musklene rundt skjedeåpningen. Det er best å øve når du har mensen, for da sklir tampongen litt lettere inn.

  • Husk å vaske hendene.
  • Ta av plasten utenpå tampongen.
  • Du kan sitte på WC eller stå med det ene beinet på en stol og det andre på golvet.
  • Hold i tampongen med snora ned. (Den trekker du i når tampongen skal ut igjen).
  • Bruk gjerne et speil for å se om du er på rett plass. Prøv å før tampongen gjennom skjedeåpningen. Hvis du får til dette, skyv den en fingerlengde oppover. Så er den på plass.

Mange spenner seg fordi det føles rart og uvant. Mange føler at det er litt sårt også. Åpningen vil ofte utvides litt etter å ha brukt tampong noen ganger, slik at det går lettere å få den inn når du i tillegg slapper mer av.

Sette i tampong

 

Har DU spørsmål om MENSEN????

Har du spørsmål om mensen og ikke får svar av venninner, mamma eller andre? Da kan du snakke med helsesykepleier på skolen din eller på Helsestasjon for ungdom.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
12.04.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

I ca 4 dager nå har jeg hatt brun utflod, lurer på hvorfor?
Hei! Utfloden er antakelig helt uskyldig. Det kan være litt gammelt blod. Noen har litt blødning ved eggløsning og det kan passe med datoen for ...
Jeg har menssmerter når jeg ikke har mensen, hva kan det være?
Hei Tusen takk for spørsmålet ditt, jente 15 år! Jenter opplever mensen forskjellig, også menssmerter. Noen har mye smerter, andre kjenner ingen...
Spørsmål om tampongbruk
Hei 1. Tampongen kan skyves inn i en direkte retning litt på skrå bakover.  Hvis det er vanskelig å få til, kan du prøve å bruke tampongen "ta...
Hvor lenge kan man ha i en tampong?
Hei! Dette er hva o.b. anbefaler: "Du bør bytte tampong regelmessig. Hvor ofte avhenger av hvor mye du blør. De første dagene av mensen når...
Er det normal å ha brun mensen?
Hei Det er mange unge jenter som opplever brun mens/utflod, dette er helt ufarlig. Særlig om mensen er sparsom vil den være brunlig. Det kan varie...
Får av og til vondt i klitoris.
Hei jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Du forteller at du onanerer og at du av og til får vondt i "det lille hodet" i underlivet når du...
Jeg har kraftig PMS 1-2 uker før mensen, jeg blir deprimert, får humørsvingninger, svetter og fryser, mister matlysten og blir veldig irritert. Kan det være PMDD?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!​   Huff, dette høres ikke noe greit ut. Jeg synes det er en god ide å snakke med helsesøster om d...
Mensblodet mitt er svart, er det farlig? 
Hei jente 14 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no. Jeg kan berolige deg med at det er helt normalt og ufarlig om mensblodet ditt er svart på...
Diare når man har mensen
Hei Ja mange opplever at de er løsere i avføringen når de har mensen. Det er et hormon som heter prostaglandin, som kroppen produserer når du har...
Er det normalt å ha menssmerter en uke før menstruasjon?
Hei Takk for at du skriver til Ung.no.   Dessverre er menstruasjonssmerter og kramper en del av livet for mange kvinner både før og under mensen...
Jeg lurte på om det er noen tegn før man får mens?
Hei! Veldig mange jenter kjenner seg litt i ulage noen dager før mensen. De kan få ømme bryster, vondt i hodet eller kjenne seg irriterte eller l...
Hvor lenge varer en menstruasjon?
Hei! Det varierer noe fra jente til jente hvor lenge en menstruasjon varer hver gang. Noen har 3-4 dager og noen har kanskje 7-8 dager. Man pleie...
Er det farlig å sove med tampong i 12 timer?
Hei Mest sannsynlig er det ikke farlig, men jeg vil ikke anbefale deg å sove med tampong i 12 timer. Hva med å ha klokken på ring etter 8 timer fo...
Hva er dødelig dose for Ibux/paracet.
Hei takk for atdu kontakter Ung.no Paracet (paracetamol) Grensen for inntak med fare for akutt leverskade 175mg/kg for barn. Det vil for eksempel si...
Blødning etter samleie
Hei Du skal ikke engste deg. Mest sannsynlig er dette helt ufarlig. Årsakene til slike blødninger kan være mange, men skyldes i de fleste tilfelle...
Lurer på hvorfor jeg får vondt i ryggen når jeg har mensen
Hei! Hva skyldes menstruasjonssmerter? Menstruasjonssmerter skyldes at det dannes prostaglandiner i livmoren ved menstruasjon. Prostaglandiner er ...
Jeg blør utrolig mye når jeg har mensen, og må gå med nattbind om dagen
Hei Noen jenter har veldig store blødninger.  Det er jo slitsomt, slik du beskriver, og i tillegg så kan man få litt lav blodprosent og lavt jern...
Vokser man ikke mer i høyden etter at man har fått mensen?
Hei De fleste jenter vokser mer i høyden etter at de har fått mensen.  I gjennomsnitt vokser jenter 8-10 cm i lengden etter at de har fått mensen...
Er det vanlig å ha mensen i over 2 uker?
Hei Det kan være utrolig skummelt når mensen ikke gir seg. Det er ikke uvanlig at dette skjer, og særlig hos yngre jenter som ikke har hatt mensen...
Se alle