Hopp til hovedinnholdet

Ane har ADHD

Ane har ADHD

20-årige Ane fra Stavanger er jente, og har ADHD. På utsiden ser hun ut som ei vanlig jente. Om dagen jobber hun som elektrikerlærling, og på kvelden henger hun med venner. – Men Ane har ADHD, en diagnose folk flest gjerne ser på som en guttegreie.

Offentlig og kvalitetssikret
Ane har ADHD

Ikke en guttediagnose

– Mange tror at ADHD er en guttediagnose, men det er det ikke. Det er skikkelig plagsomt at folk tror det. De fleste jenter sliter litt med å bli diagnostisert, da de først og fremst er urolige på innsiden. Jeg er derimot utagerende, sier Ane.

Vanskelig å nå frem

I Norge regner en med at mellom tre og fem prosent av barn i skolealder har forstyrrelser som kan knyttes til ADHD. Utagerende atferd er ofte grunnen til at barna blir oppdaget, og diagnostisert. Siden den typiske ADHD-jenta ikke viser de samme ytre urolighetstegnene som guttene, kan det bli vanskelig og nå frem.

– Vi vet at jenter har større problemer med og nå frem, sier Knut H. Ronder i ADHD Norge.

Vanskeligere å se symptomer hos jenter

– Det er gjort en del målinger som viser at jenter må ha større symptomtrekk enn guttene for å bli sett. Mange er heller ikke obs på problemstillingen. Derfor avhenger mye av hvor god skolen er, og hvem du kommer i kontakt med i hjelpeapparatet, sier Ronder.

Han går heller ikke med på at ADHD først og fremst berører gutter.

– Enkelte forskere mener at hyppigheten mellom gutter og jenter er to til én, mens det i voksen alder er én til én.

Store mørketall

Hvis den forskningen stemmer, er mørketallene store. Ane kjenner seg i hvert fall igjen i hvordan det er vanskelig å bli oppdaget når du er jente og har ADHD.

– Jentene blir ikke alltid hørt. For mange er det vondt å snakke om sykdommen. Det er veldig vanskelig for dem som har sykdommen ”inni seg”. Både jenta selv, og foreldrene, tror ofte at det er noe annet som skaper problemer, forklarer Ane, som selv fikk diagnosen i femtenårsalderen.

– Da var jeg hyperaktiv. Jeg har alltid vært aktivt i alt. Da jeg begynte på ungdomsskolen, ble det veldig vanskelig for meg. Jeg slet med å sitte i ro og konsentrere meg, og sammen med videregående, var det den verste perioden for meg, sier Ane.

Løsningen ble å legge en ny skoleplan.

– Etter å ha startet på tegning, form og farge, skiftet jeg til elektriker. Jeg må ha et yrke der jeg bruker hode og hender, derfor går jeg nå i lære.

Anes diagnose har også hjulpet henne med å få et eget tilrettelagt opplegg.

– Jeg får gå i lære i fire år istedenfor to, og på den måten slipper jeg å gå mer på skolen.

Forskjell på medisiner

Selv om lærlingtilværelsen har gjort mye for å forbedre Anes situasjon, er det ikke slik at problemene forsvinner så lenge hun holder seg borte fra klasserommet.

– Jeg merker diagnosen mye mer på skolen enn når jeg jobber, selv om konsentrasjonen ryker i blant nå og.

For å hjelpe henne med konsentrasjonsvanskene går Ane på medisiner, ment for å gjøre hverdagen lettere.

Noen har god effeklt av medisin

Etter sin egen erfaring med hvor stor forskjell ulike legemidler kan ha, er Ane klar på at ingen bør slå seg til ro med det første og beste.

– Det er viktig å ikke bare ta den første og beste medisinen du får. Ikke tenk på hva alle rundt deg sier, det er du som skal ha det bra.

ADHD er uansett ikke bare sorgen.

– Jeg synes det er positivt å ha så mye ekstra energi, avslutter Ane og smiler.

Ta kontakt med ADHD-foreningen om du har spørsmål eller ønsker hjelp.

www.adhdnorge.no

 

Av journalist Mari Hult

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Petra
1
03.07.2016 09:38:26
Hei jeg er en jente på 11 å jeg lurer på om jeg har ADHD jeg tokk en test en gang for IKKE lenge siden og der sto det at jeg hadde meget HØY ADHD men har jeg egentlig det??
K
1
04.04.2010 19:55:37
Jeg er ei jente på 17 år med ADHD. Jeg fikk tidlig hjelp som 6-åring. Det har hjulpet meg veldig, og nå har jeg lært å bruke diagnosen som en slags "superkraft" som jeg liker å kalle det. Den ekstra energien er en styrke jeg har lært meg å kontrollere. Jeg er alltid livlig og positiv, gjør det bra på skolen (går realfag), er veldig sosial og har ingen problemer grunnet diagnoen, bortsett fra litt dårlig konsentrasjon. Som mange andre med ADHD har jeg slitt litt opp igjennom årene, men jeg har tatt med meg erfaringene. Så heldig som jeg er har jeg fått lov å utfolde meg og lært mye på en trygg arena i speideren og TenSing, KFUK-KFUM. Jeg ville ikke vært meg selv uten ADHD, det har blitt en styrke jeg trives med!
Lotten ;P
3
28.11.2009 21:39:00
Hei, jeg er en jente på 15 år. Mamma og pappa har helt siden jeg var 5 år trodd at jeg har hatt ADHD.Jeg har aldri likt at di har snakket om det, og søsteren min har alltid brukt det som sjelsord. Jeg har ikke mye problemer med skole, eneste er at jeg leser veldig masse for å oppnå det jeg vill. Kan lese i 5 dager og likevel huske like lite som da jeg startet. Mye av det du sa stemte med meg. Jeg hopper fra ting til ting i samtaler, og folk ler når jeg plutselig spør om noe som plutselig hoppet inn i hodet mitt. Jeg har veldig dårlig konsentrasjon , viss jeg sitter å gjør noe i timen kan alt forstyrre meg. Og istened for å se hva jeg gjør selv, hører jeg mer på hva som blir sakt på nabo bordet. Jeg sover også veldig dårlig og er aldri trøtt på natten. Men om mårenen er jeg som en zoombi, kjempe trøtt og føler meg aldri uthvilt selv om jeg har sovet i 12 eller 3. Jeg har en slags indre uro, og må alltid gjøre noe, bevege en fot eller dunke i bordet med en hånd. Men nåe jeg er på skolen og sitter i timen, klarer jeg å kontrolere meg. Da kan jeg sitte "passe" i ro på stolen. Jeg er ikke beskjeden, men blant nye mennesker klarer jeg ti still. Problemet mitt er at mamma og di snakker om at jeg kansje har det. Jeg har spurt før om jeg burde sjekket det, men di har ment at jeg sikkert ikke har det. Hvordan sier jeg til di at jeg vil sjekke med legen? For jeg vil ikke leve som et uromoment resten av livet. Det er alltid meg som jøsker opp stemningen og ender opp med all kjæften sien jeg startet. Og viss noen tuller med meg, og jeg tuller tilbake, er det som om jeg ikke klarer og stoppe. og derfor får jeg kjæft for at jeg bråker. Hater det. Vet dere hva jeg kan gjøre? PÅ tester på nettet får jeg alltid høyeste skårene. at det står at jeg bør sjekke meg og slik :S Du som skrev over meg, hvordan begynte dere undersøkelsen? :S er veldig forvirret over dette, og jeg vill faktisk ikke leve som dette lenger. Føler meg surret innvendig, og er liksom 100000 tanker i hode samtidig! Håper noen svarer.
Elise
2
11.04.2009 03:20:18
Jeg har òg ADHD, og noen ganger er det et helvete! Men hvis jeg kunne ha valgt det, hadde jeg ikke valgt det vekk, det er jo en del av meg1 Uten ADHD hadde jeg kanskje ikke vært den jeg er?! Men noen ganger hadde det vært greit med en pause i fra det. På skolen før,hadde vi en lek der vi skulle sitte helt stille. det var veldig vanskelig. Jeg klarer ikke å sitte stille. Det kommer en sånn følelse i kroppen, og den er bare uutholdelig! jeg takler den ikke! Men jeg eg glad jeg har ADHD, på en måte. ;):)
Kjersti
2
01.12.2008 12:32:20
Jeg har ADHD. Det tok lang nok tid før noen forstod det. Det tok faktisk 15 år. Det er fordi jeg er for snill. Jeg har typisk jenteADHD, noe som sier atjeg er helt rolig utvendig og sjeldent jeg sprekkre av sinne. Men jeg er sykt rastløs invendig, klarer ikke konsentrere meg og sleit mest med at ingen forstod hvor hardt jeg prøvde uten å klare. Jeg kan bli voldelig når jeg blir sur. Men har bare skadet noen to ganger før, ellers kaster jeg dyre gjenstander rundt emg. knust yme mikrofoner og fjernkontroller. Jeg skal hisses en del opp før jeg blir sykt sint, og jeg er viktig på å si ifra om dette. Så er litt feil føler jeg, at vi ikke har undervisning om dette på skolen, for ADHD er MYE mer en konsentrasjonsproblemer og sinneproblemer. Og mange med ADHD blir mobbet fordi de har det, og dette må komme av uvitenhet.
meg
3
29.11.2008 12:29:14
lillebroren min har ADHD.og han er kjempe snill
kristain
1
22.09.2008 10:12:33
vi bør jo sitte bakerst i klaseromet eller hva
jeanine
2
15.09.2008 21:41:08
jeg har ADHA, men det er mande som ikke tror meg, fordi jeg ikke viser det like mye som noen av gutta i klasse, og derforblir jeg mobbet fordi de tror jeg sier det for å få oppmerksomhet :(
Therese
2
11.09.2008 16:30:50
Interessant innlegg! Jeg likte sluttkommentaren. Vi må bli flinkere til å utnytte denne energien i skolen..:)

Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg forklare dem hva ADD er?  
Hei   Når man har ADD (Eller ADHD uten hyperaktivitet, som det også kalles) synes man det er vanskelig å få med seg muntlige beskjeder,...
 Spørsmål om ADD og medisiner. Spørsmål om skolehverdagen. 
Hei kjære deg. Du har vært til utredning for ADD. Testene kan tyde på at du har kraftig ADD og spesialisten skulle snakke med legen din om mulige ...
ADHD-piller (Ritalin) for å gjøre det bedre på eksamen? 
Hei Du skriver at du er ufokusert og lurer på å prøve adhd-tabletter (vi antar at du mener Ritalin) for å gjøre det bedre på eksamen. Denne typ...
ADD og sosiale forhold/mobbing 
Hei Først; så fint at du bryr deg om klassemiljø og at klassekameraten din skal ha det bra!  Det kan være ekstra utfordringer på skolen og for...
Kan jeg blande ADHD-medisinen min og alkohol?
Hei Det er ikke anbefalt å blande ADHD-medisin og alkohol.  Alkohol kan forsterke bivirkningene av Conserta, og disse bivirkningene kan være ubeh...
Jente, får stadig kommentarer fra venner på utseende og oppførsel
Hei Takk for at du skriver til ung.no!Det høres ut som du har to ganske så omfattende og vanskelige problemer å stri med for tiden! Og de er spesi...
 Jeg er føler meg som en skuffelse ovenfår familen min.
Hei Du beskriver situasjonen din godt.  Du forteller om oppmerksomhet hjemme som ikke blir positiv, og du ser at dette blir vanskelig.  Du kjenner ...
Jeg har ADHD. Har det noe å si i framtiden når jeg skal søke jobb?
Hei Du forteller at du har ADHD. Jeg forstår det slik at du lurer på om det kan være vanskelig for deg i forhold til jobb i fremtiden. Arbeidsmi...
Jeg har ADD, hvordan kan jeg og kjæresten få forholdet vårt til å fungere?
Hei gutt 20 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Jeg forstår at det er utfordrende for deg å få til å være den kjæresten som din partner ønske...
Jeg bruker attentin for å få bedre konsentrasjon på skolen, men er redd det er farlig. Går det greit å ta det i perioder?
Hei Attentin er et medikament man gir hvis vanlig ADHD medisin ikke hjelper. Du sier at du ikke har ADHD, og det er da litt uvanlig at du har fått de...
Jeg sliter med konsentrasjonsproblemer.
Hei Når du sliter med konsentrasjonsproblemer, kan det skyldes flere ting.  Det er fornuftig å finne litt mer ut av dette, og da er det for eksemp...
Jeg har blitt mobbet i 8 år og nå har det blitt for mye. Jeg er ofte lei meg og jeg holder på med selvskading og vil ta selvmord.
Hei jente 13 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du har det veldig vondt og at du er...
Jeg klarer ikke å fullføre skolen. Det er på grunn av selve skoledagen. Jeg TAKLER det ikke. 
Hei jente 17 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du strever med skoledagen din. Jeg forstår at det er vanskelig for...
Kan jeg "vokse" av meg diagnosen ADHD?
Hei Du spør om du kan "vokse" av deg diagnosen ADHD. Det kan vi ikke svare på i ung.no. Det vi vet er at noen får det bedre eller "vokser" av seg...
Jeg blir fort ukonsentrert og mister lett fokus.
Hei Takk for at du skriver til oss. Du beskriver at du strever med konsentasjon og å komme i gang med lekser. Det høres,også ut som du er sliten,...
Hvordan skal jeg si til vennene mine at jeg har ADD
Hei For det første vil jeg si deg en ting, og det er at DU er akkurat den samme jenta og samme vennen selv om du har fått en ADD-diagnose.  En dia...
Jeg har ADD/ADHD. Kan denne diagnosen påvirke kjæresteforhold?
Hei! Jeg forstår det sånn at du har ADD, altså i hovedsak oppmerksomhetssvikt. Du er nå bekymret for hva det vil innebære å ha denne diagnosen ...
Jeg føler at folk behandler oss med ADHD helt andeledes
Hei jente! Takk for at du skriver til oss! Du føler at dere som ADHD blir behandlet annerledes og jeg skjønner det ikke er noen god følelse. Men...
Jente 18, fått avslag fra DPS men ønsker ADHD utredning
Hei Så fint at du tok kontakt med dette spørsmålet. Det er ikke enkelt å leve i uvisshet, og nå som du først har fått tanker om at du har ADHD...
Se alle