Hopp til hovedinnholdet

Fjerne hår eller ikke? Tips og råd

Barberhøvel (colourbox.com)
FJERNE? Hvordan fjerner du kroppshår - og skal du fjerne det i det hele tatt? Få tipsene i denne artikkelen.

Er det vanlig å fjerne hår i underlivet? Hva med annet kroppshår og hår i ansiktet? Vil du ha det eller vil du fjerne det? Hvordan fjerner du det i tilfelle?

Offentlig og kvalitetssikret
Barberhøvel (colourbox.com)
FJERNE? Hvordan fjerner du kroppshår - og skal du fjerne det i det hele tatt? Få tipsene i denne artikkelen.

Hva er greit og ikke?

Hår eller ikke hår? Hva er greit, hva føles best og hva syns andre? Er det mest vanlig å fjerne hår i underlivet? Hva vil partneren like best? Skal både gutter og jenter barbere seg nedentil? Skal man fjerne alt håret eller bare noe? Hvor ofte bør hårene fjernes? Er det greit å bare stusse litt? Hva med hårene på leggene; skal både gutter og jenter fjerne dem? Hvordan få hårene helt bort under armene, hvis de skal bort, og hva med annet kroppshår?

Spørsmålene er mange, og det finnes ingen svar som er riktig for alle.

Hva påvirker valgene

De fleste ser seg rundt og lurer på hva de andre gjør, og prøver seg litt frem og finner frem til en løsning med barbering eller hårfjerning de selv trives med, eller som de tenker at andre forventer av dem. Noen fjerner alt, noen fjerner ingenting, og noen velger en mellomløsning. Hår eller ikke hår styres i stor grad av moter og kulturelle forhold. Påvirkningene fra det man ser i blader, på filmer og rundt seg spiller sterkt inn når egne valg skal tas. Ulike produkter og tjenester for hårfjerning markedsføres sterkt og mange kan oppleve at det å fjerne kroppshår er en like selvsagt del av daglig hygiene som å pusse tennene, mens andre ikke bruker noe tid på dette med hår.

Har kjønnshår og kroppshår noen viktig funksjon?

Både kjønnshår og kroppshår ellers har en funksjon i forhold til varme- og kulderegulering. Det er stort sett dunhår over hele kroppen, men i noen områder er hårene mer strie, markerte og ofte mørke. Hårene gjør både at det blir et lite luftlag mellom huden og klæren der luften får sirkulere, slik at det blir mindre klamt om sommeren, og litt varmere om vinteren. Svetten vil også gjøre hårene våte, og da øker overflaten for fordampning av svetten. Da øker samtidig fordampningen av duftstoffer, feromoner, som fra naturens side skal ha en effekt på å lokke til seg en partner.... Kroppshårene er også viktig for følsomheten i huden.

Uønsket hår i ansiktet

Gutter forventer å få skjeggvekst, og hvis de ikke ønsker langt skjegg, kan det greit barberes med barbermaskin eller høvel. At skjeggstubber syns på gutter er greit og til og med noe som ofte fremstilles som attraktivt. Jenter som har mørk hårvekst i ansiktet kan oppleve det som problematisk. Særlig om hårene er mørke og litt stive. Dette er ofte genetisk bestemt og det er etniske forskjeller. Mørkhårede har mer og tettere mørk hårvekst på kroppen og mørkhårede jenter har oftere vekst av mørke hår i ansiktet, primær på overleppen. Lyshårede jenter har oftest lyse dunhår på overleppen, og noen syns også dette kan være litt problematisk, mens de fleste ikke har noe problem med dette.

Hva kan man gjøre med uønskede hår i ansiktet

Stive og mørke hår i ansiktet hos jenter er ofte ønskelig å fjerne. (Gutter kan også syns det er litt mye hår i forbindelse med øyenbrynene og ønske å fjerne litt) Da er napping med pinsett, evt. voksing av et begrenset område eller laserfjerning det beste. Napping eller voksing kan man gjøre selv, eller få hjelp til på en hudsalong/hudklinikk. Noen er også gode på å fjerne hår med tråd på en spesiell måte, og syns det er beste måte, men det krever at man kan teknikken godt. Laserbehandling må gjøres på en hudklinikk. Det er laser som gir den mest varige hårfjerningseffekten, men det er dyrt, og det kan også skje at det blir små arr av det. Barbering med høvel vil ikke være så gunstig i ansiktet, fordi håret da kommer raskt tilbake, virker striere og at hårstubbene ikke fjernes med roten, og derved vil være synlig som små sorte prikker. Noen som har mørke hår i ansiktet bruker også et blekemiddel for å få hårene lysere.

Mye mørk hårvekst i ansiktet og/eller på kroppen hos en jente kan være et tegn på hormonforstyrrelse, og bør tas opp med lege. Medisinsk behandling kan være til hjelp.

Skillelinje, ung.no

Du bestemmer selv hva du vil gjøre!

Her finner du noen råd som kan være til hjelp hvis hårene under armene, rundt kjønnsorganene eller andre steder på kroppen ønskes helt eller delvis fjernet:

Ulike metoder

Det går an å fjerne kroppshåret med enten voksing, barbering, epilator eller hårfjerningskrem, men inn mot slimhud i underlivet skal du ikke bruke hårfjerningskrem. Det er også mulig å fjerne uønsket, mørkt kroppshår med laser, og da få en mer varig effekt,men siden det er så dyrt og tidkrevende, er det evt. mest aktuelt for små områder. Det er litt "smak og behag" hva man velger, og det kan jo være aktuelt å prøve seg litt frem. Det er også ulik pris på de ulike metodene og det vil kanskje også være avgjørende for hva du velger. Det er mulig å gjøre det selv, mens noen velger å gå til en salong for å få det gjort. Det vil jo være det aller dyreste alternativet.

Bare bikinilinjen eller alt håret?

Det er nok ganske vanlig å barbere "bikinilinjen" hvis man har mye hår som stikker utenfor trusekanten/bikinikanten. Gutter velger evt. også å fjerne en begrenset del av hårene, hvis de i hele tatt fjerner noe. Samme råd gjelder som ved hårfjerning ellers og man kan gjøre det på samme måte. Husk at Hårfjerningskrem bør ikke brukes hvis du ønsker å fjerne alt hår i underlivet, for kremen kan skade slimhinnen hvis man får krem inn på den. Hårfjerningskrem bør heller ikke brukes på pungen hos gutter.

Skillelinje, ung.no

Spørsmål til ung.no:

Hvordan unngå røde prikker og små "kviser"

jeg er en jente på 17 år , jeg har slitt ganske lenge med barbering av underlivet. 1. Når jeg skal barbere meg får jeg ikke bort alt, det blir igjen sånne svarte nupper. 2. Jeg får røde prikker. Dette er veldig ubehagelig og jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre

Svar:

Nettopp problemet med å få slike røde prikker og kviselignende nupper er vanlig. De røde prikkene, er små betennelser i hårsekkene der det er barbert. Det er vanlig å få det. Det kan bli litt mindre problem etterhvert som huden blir mer vant til barberingen/hårfjerningen. Problemet kan unngås eller reduseres hvis du følger de generelle rådene:

Generelle råd

  • Varm opp huden litt først med en dusj eller med en varm, våt klut.
  • Vask godt og skyll godt før barbering
  • Bruk barberskum e.l.
  • Bruk helt ren høvel
  • Bruk en skarp høvel (ny)
  • Barber MED hårenes retning
  • Skyll etter barbering og rens eventuelt med Klorhexidin eller smør med en spesiell krem som er til det bruket (fra apoteket eller kondomeriet e.l.) Eller bruk en fuktighetskrem, gjerne med aloe vera eller sink. Du kan også forsøke litt Brulidine salve i tillegg hvis du er mye plaget med røde nupper og kviser. Brulidin er får du kjøpt på apoteket uten resept. Den hjelper mot betennelsen i hårsekken.

Barbering?

Hvis du velger barbering, så er nok en "flergangshøvel" bedre og skarpere enn engangshøvel, men det er viktig å ha ganske nytt og skarpt barberblad også i flergangshøvelen, så det må byttes innimellom. Det er ulike modeller av barberhøvler både for gutter og jenter, så man kan finne en man liker godt. Engangshøvler kan være et greit alternativ. Husk god hygiene, så det å ha egen høvel til intimbarbering er viktig, og i tillegg huske å skylle godt med kokende vann etter bruk. Det er lurt å bruke skum/gel ved barbering, evt. såpeskum eller balsam, og da gjerne en type som er for følsom hud. Parfyme vil lett irritere huden mer enn nødvendig. Det er viktig å barbere MED hårretningen for å lage minst irriasjon i hårsekkene og helt ren hud før barbering er viktig, likedan skylling og smøring/rensing av huden etterpå med et produkt som er til det bruket.

Hvis du velger å fjerne hår på andre måter enn ved barbering, gjelder de samme rådene for behandling av huden før og etter hårfjerningen.

Epilator eller voks

Hvis håret er mørkt så vil det gjerne syns litt små svart prikker etter barbering, særlig der håret gror tett. Det er fordi håret kuttes ved hudoverflaten, og resten titter ut av huden. Hvis man fjerner håret med epilator eller voks, så vil man i større grad nappe hårene ut med roten, og da blir det med sorte prikker et mindre problem. På små områder kan også plaster benyttes i stedet for voks. Man vil også oppleve at det tar litt lengre tid før hårene gror ut igjen, og hårene kan bli tynnere og færre etterhvert. Effekten og tiden det tar før man trenger å fjerne hår igjen kan variere fra person til person, men det kan gå opptil 6 uker før det er mye ny hårtilvekst. Ulempen med epilator og voksing er at det gjør ganske vondt. Voksing kan gjøres hjemme eller på en hudsalong. Den professjonelle voksingen med varmvoks er nok mer effektiv, enn kaldvoks og ferdige voksstrimler man bruker hjemme, men det vil jo være mye dyrere å gjøre det i en hudsalong enn hjemme.

Viktige hensyn å ta

  • Etter voksing eller bruk av epilator bør det gå to døgn (24 timer) før du bruker deodorant, parfyme eller soler de områdene du har fjernet hår fra. Bruk heller ikke tynn strømpebukse eller noe annet tettsittende det første døgnet etter hårfjerning på de områdene der du har fjernet håret.
  • Hvis du bruker hårfjerningskrem skal du vite et den ikke må brukes på føflekker, eller på sår, sprukken irritert eller solbrent hud eller på hud som er barbert siste 3 døgn. Bruk det heller ikke hvis du tidligere har fått en hudreaksjon av det.
  • Vær forsiktig med bruk av parfymerte produkter og med deodorant rett etter annen hårfjerning. Hvis hudområdet er irritert over tid, eller du får utslett og betennelse i hårsekkene som ikke raskt forsvinner, eller som blir verre, så kan du prate med en lege og få behandling.

Det stikker og klør....

Når hårene vokser ut igjen, kan det lett stikke og klø litt. Det kan være til hjelp å smøre med en fuktighetskrem, eventuelt med aloe vera i. Det kan også ha blitt små sår etter barberingen som bruker litt tid på å gro.

Skillelinje, ung.no

Vote på ung.no Vote

Vote

Hva mener andre?

På ung har vi en vote der ungdom har sagt hva de mener om barbering. Der kan du både få vite hvor mange som mener man bør fjerne hår og du kan se mange kommentarer om temaet.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Kan man bruke hårfjerningskrem på ballene og rumpehullet?
Hei Du forteller at du har tenkt å bruke hårfjerningskrem på penis og mage. Du lurer på om du også kan bruke den på pungen og rumpehullet.Du ka...
HVordan barbere seg nedentil?
Hei Det viktigste når du skal barbere deg nedentil er å bruke såpe/skum, en ren barberhøvel og barbere med hårene. Da reduseres faren for nupper...
Er det farlig å svelge sæd?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Det er ikke farlig å svelge sæd. Det eneste man kan risikere om personen er smittet med en kjønnssykdo...
Kløe etter intimbarbering.
Hei Det er ganske vanlig at det kommer røde prikker og kløe dagene etter barbering i underlivet. Det skyldes at huden er irritert og at små harde ...
Når jeg har barbert meg vokser hårene nesten med engang ut igjen!!
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Du skriver at håret vokser ut igjen med en gang når du barberer deg nedentil. Det vokser så fort at...
Får alltid røde prikker etter barbering.
Hei jente 19 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Jeg forstår frustrasjonen din men uansett hvilken metode du bruker, vil det alltid være en fare...
Røde prikker på rumpen, og uslett etter barbering i binikinlinjen.
Hei jente 15 år. Takk for spørsmålene dine!Det er vanskelig å si noe om utslettet ditt uten å ha sett det. Det kan være som du sier at det blir...
Hva kan jeg gjøre for å få bedre skjeggvekst?
Hei Takk for at du skriver til oss! Du er ikke alene om å lure på hvordan man kan få bedre skjeggvekst. I puberteten endrer kroppen seg og økt ...
Hvordan skal jeg barbere rundt penis og på pungen?
Hei Takk for at du skriver til oss, gutt 14 år. Du kan bruke vanlig barberhøvel og barberskum. Det er lettest om du først bruker en saks til å k...
Hvilken vei skal man barbere?
Hei jente 15 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det stemmer at du alltid bør barbere med hårene. Barber du med hårene er det leggere å unngå...
Er det vanlig for jenter å barbere seg nedentil?
Hei Hår eller ikke hår? Hva er greit, hva føles best og hva syns andre? Er det mest vanlig å fjerne hår i underlivet? Hva vil partneren like bes...
Jeg skal ha sex for første gang med kjæresten min. Lurer på om gutten liker best at jenter fjerner ALT hår nedentil eller bare litt?
Hei! Så fint at du skriver til oss!Alle gutter er forskjellige, men jeg tenker at de fleste gutter er opptatt av at jenter er mest mulig naturlig, s...
Vil barbere ballene.
Hei gutt 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no! Hår på kjønnet og kroppe er normalt, og de fleste vil bry seg veldig lite om hvor vidt du ha...
Hvordan unngå røde prikker etter barbering?
Hei jente 13 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no Det er ganske vanlig å få røde nupper som minner om kviser i huden etter barbering. Her...
Kan inngrodde hår være farlig?
Hei jente 16 år. Takk for spørsmålet ditt!Inngrodde hår er ikke farlig, men det kan være veldig plagsomt og smertefullt.Har en fått betente ell...
Er det normalt å ha hår i rumpa?
Hei jente 15 år Takk for at du skriver til ung. Det er helt normalt å ha hår i rumpa, og det er ikke nødvendig å fjerne dem. Hårene har en funk...
Klør etter barbering
Hei Takk for at du skriver til oss på ung.noÅ klø etter barbering er helt vanlig. Dette avtar ofte etter at man har barbert jevnlig over en lengre...
Jeg vil shave bort håret mitt på tissen. Hva skal jeg bruke?
Hei I puberteten får både gutter og jenter hår på tissen. Det er normalt, alle har det og er til for å isolere og beskytte. Hvis du ønsker å...
Røde prikker under armene og bikinilinjen når jeg barberer.
Hei jente 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no! Etter hårfjerning i bikinilinjen, eller andre steder på kroppen, er det ikke uvanlig at du ka...
Røde prikker og kløe etter shaving av penis. Bedre med voks?
Hei Du lurer på om du skal bruke voks i stedet for barbering for å fjerne kjønnshår. Du må barbere deg en gang i uka, og du får røde prikker o...
Se alle