Hopp til hovedinnholdet

Dårlig ånde

Jente som puster ut (Foto: Colourbox.com)
HALITOSIS: Faguttrykket for kronisk dårlig ånde er halitosis

Det hjelper lite å være storsjarmør hvis ånden er dårlig... Mange er plaget av perioder med vond lukt fra munnen, men de fleste kan gjøre noe med det.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente som puster ut (Foto: Colourbox.com)
HALITOSIS: Faguttrykket for kronisk dårlig ånde er halitosis

Dårlig ånde?

Kjenner du følelsen av en lærer som velvillig kommer for å hjelpe deg og du holder på å krepere fordi han har så dårlig ånde? Har du våknet om morgenen med din kjære og når hun puster på deg, kjenner du at å kysse henne er det som frister minst av alt?

Mange plages av vond lukt fra munnen. De fleste kan gjøre noe med det.


Hva er årsaken?

Den viktigste årsaken til dårlig ånde er nedsatt spyttsekresjon. Om natten lager vi mindre spytt. Hvis du er tett i nesa, vil du puste mer gjennom munnen og det vil gjøre det tørrere i munnen. Dette er en av grunnene til dårligere ånde når du er forkjølet eller tett i nesa av annen grunn.

Mellom tennene kan det bli liggende matrester og da kommer bakterier som kan lage dårlig lukt. I groper i tungen kan det også bli liggende bakterier som skaper vond lukt. Når du er syk eller bruker medisiner kan dette noen ganger gi dårligere ånde.Hva kan du gjøre for å unngå dårlig ånde?

  • Etter frokost bør du pusse tennene og tunga godt. På apoteket får du kjøpt en egen tungekost eller tungeskrape.

  • Tanntråd én gang per dag er viktig for å fjerne matrester mellom tennene og for å holde tannkjøttet friskt.

  • Du bør spise regelmessig i løpet av dagen og drikke vann regelmessig, gjerne som avslutning av måltidet

  • Om du røyker eller snuser kan dette gi veldig dårlig ånde.

  • Sukkerfri tyggegummi eller pastiller øker spyttproduksjonen i munnen, så det kan være lurt å bruke.

  • Det er ikke nødvendig å bruke munnskyll eller andre produkter hvis man ikke har et problem med dårlig ånde. Spør om råd på apoteket eller på tannklinikken!

  • Det selges noen zinktabletter som kan hjelpe mot dårlig ånde. Zink binder til seg svovel, som ofte lager dårlig lukt. Spør om råd på apoteket.

  • Både tannkjøttbetennelse og karies kan lage vond lukt, så en tannlegetime kan være lurt.Gå til tannlege eller tannpleier

Hvis det er lenge siden man var på sjekk hos tannklinikken, kan det være lurt å ta en tur. Tannlegen kan finne eventuelle sykdommer i munnhulen. Tannkjøttsbetennelse, hull i tennene og tannråte kan lage vond lukt. Hvis tannlegen ikke finner noen forklaring på dårlig ånde, kan du be om legetime for å undersøke om lukten skyldes koshold eller helseproblem utenfor munnhulen.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Kilder:
Kilde: Helsenorge.no og nel.no(Norsk legemiddelhåndbok)
Sist oppdatert:
13.09.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
ALina
1
15.12.2017 07:13:44
jeg har hatt dårlig ånde siden barneskolen i det begynte i 6. og jeg ble jævla mobba for det det lukta som dritt jeg pussa tennene hver eneste dag men det gikk ikke bort. jeg ble mobbet for det jeg ble også mobba for det i ungdom skole og jeg har slutta og gå på skolen hadde begynt videregående men jeg har slutta og gå der også og nå har jeg en jobb og det vil jeg ikke gå på heller på grunn av jeg har dårlig ånde det har er jævla ødelagt livet mitt jeg prøvde også og ta piler i fjor men jeg har tenkt og gjøre det igjen fordi livet mitt er helt helvete jeg har prøvde og få hjelp men alle sier at det er ikke sant det er noen jeg bare setter det i hodet mitt men jeg ble ganske mobba av det har ikke noen venner er redd til og gå ut har ikke den ungdom moroa jeg fortjener når jeg går ut så ser alle på meg som om jeg er et dyr og har et ar i fjeset mitt er en jente folk har faktisk kommet opp til meg og sa at jeg er stygg kommer aldri til og ha venner og en kjæreste folk ler av meg vet ikke hvorfor kanskje fordig jeg er stygg eller bare at jeg har dårlig ånde yeah the truth hurts. helle livet mitt har bare vert helvete noen ganger lurer jeg på hvorfor er jeg i denne verden (red. send inn spørsmål anonymt til ung.no/oss og få svar fra fagfolk)
jaja
1
20.04.2016 20:38:32
Uansett hvor mye jeg pusser tennene og drikker vann, får jeg fortsatt dårlig ånde utover dagen
Kjerringa
1
13.01.2016 21:37:55
Her er det mange gode kjerringråd mot dårlig ånde: http://www.kjerringraadkroken.com/hvordan-bli-kvitt-darlig-ande/
hjelp
1
02.04.2015 12:08:19
Hei, jeg har dårlig ånde. 1: Fordi foreldrene mine har sakt det og jeg setter stor pris på at de bryr seg. 2: En av vennene minne har også sakt det, men jeg var veldig redd for at hun skulle gjøre det til en super stor greie selv om hun ikke gjorde det. Hun har i vært fall sakt det sånn 3/4 ganger. Men en annen venn sa at det ikke gjør det (altså at tennene mine ikke stinker eller at jeg har dårlig ånde.) Men jeg vet selv at jeg har dårlig ånde. Jeg skal starte på 8 trinn neste år og jeg skal jo starte med helt nye ellever og det kommer til å være så sykt flaut å ha dårlig ånde. Jeg pleier å pusse tennene sykt bra men jeg bruker ikke tanntråd men jeg har lagt merke at det er lurt å bruke. Jeg har også lagte merke til at det er lurt å vaske munnen etter vært eneste måltid. Det er heller ikke lurt å små-spise. Det er også veldig lurt å tygge på persille, mynt og fenikkelfrø, jeg tror det er fordi du får en annen lukt i munnen som lukter godt. Men jeg vet egentlig ikke. Plis gi meg noen ekstra råd. håper disse hjalp.
Jasmine
3
15.12.2014 23:33:01
Jeg har fått litt kommentarer om at jeg har dårlig ånde av venninna mi i dt siste, dt plager meg. Jeg er liksom flau for å snakke til noen på nært hold pga dt. Har tannregulering da, og da er det vel lettere at det setter seg fast mat osv. Men føler jeg får dårlig ånde med en gang jeg har spist et elleraent...Har begynt å ta med tannbørste på skolen da, så jeg kan pusse etter lunsj. Tygger også mye tyggis. Håper det gir seg snart;))
lei person
5
23.10.2013 21:08:44
æ har dårlig ånde og det har æ hatt siden 6 klassen å går i 10 klasse... dette er ikke gøy for jeg har gitt opp damer for jeg vet at jeg har dårlig ånde.. jeg har vært på apoteket og fått sånn sterk munnskyll men det hjelper ikke.. jeg har også prøvd tyggis og pastiller og det hjelper litt i perioder av dagen men jeg må da ha en pakke tyggis om dagen men jeg kan ikke kjøpe hverdag(har ikke mye penger) æ veit itj ka æ ska gjør..
feelu
1
10.07.2016 22:55:50
har det samme problemet har dårlig ånde 24/7 må alltid ha en strong mentanol tyggis i lommen
:)
7
19.07.2012 01:25:00
For de av dere som klager på at lærere har dårlig ånde, dere burde ikke gå glipp av timen selv om læreren din har dårlig ånde! Jeg ser at mange av dere sliter med rettskrivningen.. 95% av alle som har skrevet en kommentar her, har en eller flere skrivefeil! Ikke bra!
D:
4
11.12.2010 22:45:04
Jeg sliter veldig med dårlig ånde, og noen kan klage på det. Jeg kan ikke noe for det, for jeg får panikk av å puste gjennon nesen (det føles ut som å buste gjennon en sugerør, og det føles ut som at jeg får klaus). Jeg får veldig dårlig ånde om morgenen også ._. (Red. Du kan stille spørsmål på ung.no/oss)
Gunnar
5
07.04.2010 20:23:00
Har vært plaget med dårlig ånde i forbindelde med div. medisiner, spesielt ved sterke medisiner. Er det kjent at den dårlige lukten fra munnen kan minne som alkohol av noen form? Siden jeg spør, er at jeg er beskyldt å ha drukket på jobb, men har kun tatt sterke smertestillende tablettet (pinex forte) . Svarer dere også på e-post? (red: Du kan skrive inn til www.klara-klok.no og få svar på spørsmål knyttet til helse)
Alehandro
3
11.08.2009 00:24:30
Kjekk som faen , men revva ånde -.- eller vet ikke egentlig ingen rygger unna når jeg snakker
Kine ;P
2
28.03.2008 12:44:45
Vet ikke om jeg har dårli ånde :p Man merker jo ingenting :P Håper jeg ikke har det ! ;)
runar
3
26.02.2008 19:36:16
min lærer har utrolig dårlig ånde. ÆSJ, han vet det sikkert ikke selv engang.. virker som alles lærere har dårlig ånde, og det stemmer
Stine
2
05.09.2007 21:08:08
je, lsmm, ee, kensje da e eg som he feil men, e mene jo asså dåee me skal få gjere då me vill §!!
nysjerrig
3
24.08.2007 21:56:45
Tanntråd sga brukes etter du har pusse tennne;) Ikje omvendt..ser dokk he skreve litt feil d punktet.
Anna
2
15.08.2007 13:53:46
Jeg har hatt en samf lærer som ga oss beskjed om at han visste at han hadde dårlig ånde, for han spiste hvitløk hver eneste dag... Han mente at vi bare måtte vende oss til det:/
Srry to say
1
24.06.2017 12:21:51
Srry to say, but wtf?
Mia
2
15.08.2007 13:51:39
Zinkklorid på apoteket hjelper, det koster rundt 70kr..
latterkrampen.
2
19.07.2007 21:08:18
Min lærer har forferdelig ånde,viss han skal si meg noe eller lære meg noe i boken , står han og snakker meg opp i fjeset,da begynner jeg å få latterkrampe, han har så dårlig ånde at jeg begynner å le imens han snakker til meg, ....det er litt flaut, da ser alle på meg:(
Aksel
1
15.07.2007 22:15:52
omg, har alle lærere dårlig ånde eller? min lærer eeelsker hvitløk, og ALLE vet dte. de som ikke vet det, merker det fort.
Charlotte
2
11.07.2007 16:43:33
Off, en av lærerne våre har ekstremt dårlig ånde. For en stund siden hjalp hun meg med ett eller annet og snakka helt oppi trynet på meg. Haha, jeg brakk meg! Så ille var det :)
Kim
3
10.07.2007 19:35:41
Meget bra tema å ta opp:) Jeg har selv slitt med dårlig ånde, men er ikke noe plaget nå lengre bortsett fra om morgenen :/ Husker når jeg gikk på skole, hadde en lærer, Ellen. Jeg måtte pakke neven inn i genseren å late som om jeg lente meg på handa innat haka, men sannheten var jo at jeg måtte dekke til neseborene så jeg ikke skulle vri meg av frysninger o.l som hadde dannet seg av lukta. Er redd for at jeg skal bli sånn, så pusser tenna godt nå å tygger tyggis ganske ofte. Er det noe jeg egentlig ikke vil høre fra min partner er "Du har dårlig ånde". Jeg er en ganske flau gutt på mange måter å ting som det gjør meg rett å slett rød i ansiktet må jeg innrømme :) Har ikke fått noen kommentarer hittil, så håper alt er greit egentlig =)
Ida
3
08.07.2007 19:32:47
Læreren min har så sykt dårlig ånde, tror ikke hun vet det selv siden vær gang noen rekker opp hånda eller spørr henne om noe så kommer hun bort og står å prater mitt oppi ansiktet, ikke så veldig deilig akuratt :P
Stine
2
08.07.2007 19:24:05
Jeg synes denne spalten var meget bra, haha! likte alt, har ikke dårlig ånde, det er jeg veldig glad for, det har ikke venninen min eller, vi skjekket på hverandre og vi fant ut at ingen av oss har dårlig ånde :) Bra for oss !

Spørsmål og svar

Jeg føler hele tiden at jeg har dårlig ånde.
Hei! For det aller første så bør du sjekke ut om det faktisk ER slik at du har dårlig ånde, eller om det bare er noe du er livredd for at du h...
Jeg har alt for mørk stemme, hvordan få den lysere?
Hei Du forteller at stemmen din er så mørk at alle reagerer på det, noe som ødelegger selvtilliten din. Du lurer på om det går an å trene seg ...
Vennene mine, Emil og Fredrik sier at jeg har pølseånde. De sier det hele tiden. Jeg prøver å ikke bli tatt nær av det men jeg blir veldig lei meg men jeg tør ikke si det til dem
Hei! Det er fint at du skrover til oss i ung.no! Jeg skjønner at du blir lei deg om du får høre at du har pølseånde. Samtidig er det fint at de...
Gutt, 15 er redd for å lukte vondt og ha dårlig ånde.
Hei   Det er flott at du tenker på hygiene! Jeg synes ikke det høres ut som en veldig god ide å ikke pusse tenner i løpet av hele sommerferien....
Har et hvitt belegg på tungen.
Hei Takk for at du skriver til Ung.no, jente 20 år.Du har hatt dette hvite belegget på tungen veldig lenge og plages ikke med dårlig ånde eller n...
Hvorfor får noen hull i tennene, men andre ikke?
Hei Vi er forskjellige, også når det kommer til tenner. Derfor er det sånn at noen får hull i tennene uansett, mens andre ikke får det selv om d...
Hvordan vaske underlivet og hvordan få bedre ånde?
Hei jente 14 år. Så hyggelig at du har en kjæreste du har det bra sammen med. For å ha en rent underliv, er det viktig å dusje en gang daglig, o...
Dårlig ånde
Hei hei! Du er nok ikke alene om å være plaget av dårlig ånde og det er leit både for deg og de som er i nærheten av deg. Dårlig ånde skyldes...
Hvordan skal jeg skal få vekk lukten i munnen min?
Hei For det aller første så bør du sjekke ut om det faktisk ER slik at du har dårlig ånde, eller om det bare er noe du er livredd for at du har....
Vennene mine sier at jeg stinker.
Hei Jeg forstår at det er ubehagelig for deg når du opplever at vennene dine reagerer på at du lukter.  Det høres ut som du er opptatt av at hyg...
Sliter med dårlig ånde, det kommer av noen hvit/gule klumper fra mandlene
Hei gutt 17 år. Takk for at du skrev til ung.no   Kan det være at du en halsinfeksjon? Det er ikke vanlig at man går med hvite/gule klumper på...
Hei, Det er bare noen enkle spørsmål som jeg trenger svar på: 1. Hvor ofte skal man bytte tannb...
Hei 1. Tannbørsthodet bør byttes minst hver 3. måned, eller hvis det er mye slitt før det.  Man bør også passe på å ha god hygiene på det, ...
Det lukter ekkelt.
Hei gutt, 13 år. Takk for at du skriver til oss.Det er ubehagelig når det lukter ekkelt av mennesker rundt oss. Du skriver ikke om lukten kommer f...
Hvordan lukter egentlig den idéelle ånden til mennesker?
Hei Tusen takk for at du skriver til oss, jente 15 år! Det er umulig å svare på hvordan den ideelle ånden til mennesker skal lukte. Men hvis jeg...
Jeg blir svært lei meg når jeg får høre dette fordi jeg vil ikke ha en ånde som lukter ballong. Jeg får kommentarer på det stadig vekk, og derfor spør jeg dere: Hvordan kan jeg få en bedre ånde?
Hei Det er mange grunner til at det fra tid til annen kan lukte dårlig av pusten vår. Tett nese gjør at man puster med munnen om natten, og da vå...
Hei, jeg plages med at jeg selv har veldig god luktesans, og det har blitt et større og større problem for meg at partneren min har dårlig ånde.
Hei jente 20 år Takk for at du spør oss i ung.no Jeg skjønner at det er et problem for deg at partneren din har dårlig ånde. Og det er forståe...
Vil ta ansvar for at tennene blir rene nå!
Hei Så bra at du har planer om å komme i gang med skikkelig tannpuss. Tannhelse har innvirkning på hele helsa så det er supert at du vil ta tak i...
Min venninne har dårlig ånde. Hva skal jeg gjøre?
Hei Takk for at du skriver inn til oss i ung.noDet er ikke lett å ta opp dårlig hygiene eller dårlig ånde med sine venner. Det er naturlig at du ...
Har dere noen råd til meg om hva jeg kan bruker slik at stinken i munnen skal forsvinne?
Hei!Den viktigste årsaken til dårlig ånde er nedsatt spyttsekresjon. Om natten lager vi mindre spytt. Hvis man er tett i nesen vil man puste mer ...
Sliter med dårlig ånde
Hei Du forteller at du er veldig plaget med vond smak i munnen og dårlig ånde. Du har fått en vurdering hos fastlegen din som ikke kjente den vond...
Se alle