Hopp til hovedinnholdet

Topping vs. bredde

fotballspiller innbytter (www.colourbox.com)
Fotballspiller innbytter

Hver dag slutter tenåringer med idrett på grunn av topping. Trenere og støtteapparat velger ut de beste fra et lag, for så å satse på disse. Men hva med de som ikke blir tatt ut, som fortsatt har en drøm om å bli for eksempel fotballstjerne? Er det slik at denne drømmen ødelegges på grunn av topping? Og får man nok igjen for denne toppingen?

Skrevet av Signe og Gine, fotball J16

fotballspiller innbytter (www.colourbox.com)
Fotballspiller innbytter

Topping i fotball

Når spillerne på et fotballag runder 11-12 år, dannes det et 11ér lag. Noen lag starter allerede da i å dele inn i forskjellige ferdighetsnivåer. Dette vil si at de beste havner på et såkalt «1. lag», mens de på nivået under danner et «breddelag». De beste trenerne går som oftest til 1.laget, samt de beste treningstidene og kanskje også det beste utstyret. Breddelaget blir også lagt merke til, men klubben ser mer på dette laget som et lag med spillere som spiller for å ha det gøy. Dette kan også være sant, mens de det gjelder kan se på det på en helt annen måte. Mange av disse har egentlig veldig lyst til å spille mest mulig for å bli gode, men får det kanskje ikke helt til. «1. laget» blir altså et satsingslag, et lag det blir satset på.

 

Forskjell på gutter og jenter?

Topping og bredde finner man i nesten alle idretter, men det er mest mulig å gjennomføre i lagidretter som for eksempel fotball. Her er det vanlig at noen spillere får spille en hel kamp, mens andre blir benket store deler. Disse føler seg kanskje som reserver, noe som kan føre til at man slutter. Dette er mest utbredt på guttesiden siden det er flere gutter enn jenter som spiller, i tillegg til at det er guttene som oftest er mest seriøse. Her er det mest fotball vi tenker på. Det er også topping i enkeltidretter som for eksempel ski, svømming eller tennis, men her er det litt vanskeligere å gjennomføre på grunn av at man ikke kan hindre enkeltpersoner i å trene, for eksempel i å gå på ski.

 

- Slutter på grunn av topping

Konsekvenser av topping kan som sagt være at mange av de som føler de blir nedprioritert, slutter. Men man tenker ikke ofte på hva disse bruker tiden sin på? For mange er det viktig å ha en aktivitet å holde på med i fritiden. Når toppingen starter såpass tidlig, er det mange som slutter i en så ung alder at skolen ikke enda har begynt å ta noe særlig tid. Denne tiden blir da ofte brukt på TV, spill, og data, noe som kan føre til avhengighet. Når man er såpass ung er det dumt å bruke så mye tid foran skjermen når man i stedet burde vært på en aktivitet og hatt det gøy sammen med venner. Når man ikke har noe å gjøre på fritiden, henger man også mye ute. Dette kan bli kjedelig til tider, og man vil prøve nye ting, ikke alltid like positive.

 

Bra for de som vil satse

Selv om det finnes mange ulemper innenfor topping, finnes det også fordeler. Et eksempel kan være:

En gutt på 13 år er en talentfull fotballspiller. Han er den beste på laget sitt, men føler han ikke får nok utfordring. Mange av hans lagkamerater er veldig useriøse, og kommer på treninger bare for å tulle og ha det gøy. Derfor vil det være perfekt for gutten å komme på et mer seriøst lag hvor alle er som han.

Altså fører ikke topping og bredde bare med seg negative sider. I denne artikkelen har vi tatt for oss fotball som eksempel. Som sagt i eksempelet over, kan en gutt få utrolig utbytte av å spille på et lag med like gode spillere som seg selv. Dette gjelder både for de som er seriøse og ønsker å spille seriøs fotball, men også for de som bare spiller for å ha det gøy. Det kan være en positiv ting at man blir delt inn i nivåer og får spille med de som er på nivå med deg selv. Da møter man også som oftest like gode motspillere, som gjør det morsomt, men samtidig utfordrende å holde på med det du liker.

 

Velg selv hvor mye tid du vil bruke

Den beste måten å utføre topping på er nok at spillere selv velger om de vil satse eller ikke. Da ville sannsynligvis en god del valgt å spille for å ha det gøy og sosialt, men samtidig ville en god del valgt å spille seriøst. Dette hadde nok uansett vært veldig vanskelig på guttesiden, i og med at utrolig mange 12-årige gutter fortsatt har tro på å bli proffspillere. På jentesiden derimot kunne nok dette vært en god ide. Kanskje er det også lurt om de beste får spille litt på et lag med de som er eldre av og til?

Topping har altså utrolig mange positive og negative sider, og det fins mange meninger rundt akkurat dette temaet. Det viktigste er nok at utøverne selv får velge hva de vil holde på med, og hvor mye tid de vil bruke på dette.

Hva mener DU?

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Trener
1
26.11.2018 08:15:15
Er ikke topping og differensiering det samme og differensiering er noe vi er anbefalt å gjøre fra alle. Alle spillere blir bedre av å spille mot jevn god motstand både på trening og kamp. Setter du den beste/raskeste og svakeste/tregeste spilleren i lag på trening så blir ingen bedre og ingen av dem føler mestring. Kan faktisk være en grunn til at noen slutter på grunn av dette. Jeg er helt sikker på at nøkkelen heter differensiering etter nivå der alle føler mestring. Flest mulig, lengst mulig gjelder ikke kun dem svakeste med også dem sterkeste. Er som regel en sammenheng med oppmøte på trening og hvor langt du har kommet ferdighetsmessig. Så mitt tips er møt opp på trening og gi full innsats. Dette er ikke enkelt men med god planlegging av treningene så skal det gå ganske bra for alle.
koooooooobrasange
0
02.05.2018 12:44:39
kuuult
anonym
1
15.01.2018 15:29:39
Topping er absolutt ikke greit. Det gir unge dårlig selvfølelse og det skaper utrolig dårlig miljø. noe jeg selv er vitne til. Dessuten er det ikke bare på lag hvor de andre er useriøse laget blir toppet. Jeg spiller på et lag hvor så og si alle er seriøse og ønsker å satse alt. Det laget som er toppet har også flere useriøse spillere enn det andre laget har. Å toppe et lag i ung alder er etter min mening rett og slett dumt. Jeg mener også at det blir mye vanskeligere å sette seg inn i denne posisjonen om du ikke personlig har opplevd dette
Naboen til Naboen
0
07.04.2017 08:58:10
Jeg synes at topping er bra
Naboen til Naboen
2
07.04.2017 08:57:55
Men det å være homse hindrer meg ikke i å si mine meninger
Naboen til Naboen
2
07.04.2017 08:57:21
Jeg er homse...
Silje
1
12.10.2016 16:17:26
Til dere som har toppet laget, hva har skjedd med det sosiale?
ARBEIDEPARTIET
1
22.09.2016 09:38:43
Topping av lag er bra, men hvis man er på tredjelaget og blir altfor god for laget kan man jo bygge seg opp til andre-eller første. hilsen Arbeidepartiet
AUF
2
06.02.2017 16:56:46
Utfordring er: 1. hvordan skal en trener i 2. eller 3. lag (som også mangler kompetanse) fange opp de som burde satses på? 2. Dersom det skal deles så skal ikke spillere fra 1. lag spille ned for å "hjelpe" 2. eller 3. lag for å vinne. Hva slags signaler gir du videre? At du ikke er god nok for klubben?
wow
2
20.04.2016 09:03:49
kden
PiljFilj
3
13.10.2015 10:12:20
Topping 4 life!
Ida, snsart 15 åt
10
17.08.2015 11:48:40
Jeg har spilt håndball siden tredje klasse, når jeg startet var jeg blant de dårligste, men jeg likte det jeg holdt på med så jeg fortsatte, når vi begynte med topping av lag kom jeg ikke på det toppede laget. Det var heller ingen nedtur, så jeg fortsatte, jeg hadde en motivasjon som fikk meg til å trene for å bli bedre. Etter hvert kom jeg på det toppede laget og vi vant serien. Vi gjorde det bra og de fleste fikk glede av å spille håndball. Men så fikk vi nye trenere, vi stoppet med topping av lag, og over halvparten av spillerne på både det toppede laget og breddelaget har nå sluttet siden de ikke fikk den samme gleden. Jeg har selv byttet lag, til et mye høyere nivå. Jeg er langt i fra den beste, har blitt plassert på 2-erlaget, men allikevel har jeg aldri fått så mye glede av å spille håndball som nå. Motivasjonen er på topp og jeg gleder meg til å se utviklingen min! Poenget mitt er at ofte kan topping være den motivasjonen som trengs, det lille håpet om at en dag er du kanskje der.
Han Heike 14 år
5
03.04.2015 19:13:28
Jeg startet jo på mitt lag i 1. klasse akkurat som de andre men i 4. klasse sluttet jeg fordi jeg syns det var kjedelig. Men så fikk jeg være med bestefar på TIL-kamper og fikk sesongkort og greier. Dermed tente fotballgnisten igjen og jeg begynte på nytt. Når jeg begynte var jeg RÆVA sånn særiøst dårlig. Jeg var han fyren du ikke vil sentre ballen til fordi han ville miste den. Men den store tingen var at jeg visste det! Jeg sto ikke å latet som om jeg var god jeg visste jeg sugde. Men jeg sto på og kom på treninger og ble bedre..... Så en dag etter en kamp sa den beste spilleren på laget vårt til meg: Du har fan mæ blitt ganske god! Det er den mest fantastiske følelsen jeg noen gang har hatt. Dette var i slutten av 6. klasse nå går jeg siste halvår i 8. klasse og er en av de beste og mest respekterte spillerne på laget og vi toppet laget i når jeg begynte! Det e bare å få ræva i gir, og gi alt på træningen så ska du se at det blir bedre!!!!! Så ja jeg er for topping jeg spilte to kamper for det dårlige laget vårt (det er delt i to) og det va helt for jævlig. Man får ikke utviklet seg hvis man ikke spiller mot jevnbyrdige spillere!
noname
3
09.02.2015 18:13:43
Dette er et svært vanskelig og omdiskutert tema, men jeg mener at det ikke handler om topp eller bredde men at man må ha bredde for at det skal bli en topp. Jeg synes at topping er greit fra utøverne er tretten år så lenge alle som er med har samme muligheter og forutsetninger som de andre og at de får spille like mange kamper og delta på like mange treninger om de ønsker det, enten de er med for moro skyld eller har ambisjoner om å bli profesjonell. Samtidig er det viktig å legge vekt på at det ikke er verdens undergang om man ikke blir tatt ut til førstelaget i trettenårsalderen, men at førstelaget kan endre seg slik at det bare blir motiverende i motsetning til å nedprioritere de som ikke er gode nok.
El Sharawy
8
25.01.2015 13:28:54
Fy fader, kjenner jeg blir forbanna trenern min mente at jeg ikke var god nok selvom jeg sto på, gjorde mitt beste mens sønnen gikk rundt å dassa på banen og treninger så fikk han fortsatt spille. Jeg fikk også høre at jeg burde spillt på første laget. Alle gutter har jo en drøm om å bli noe å så bare bli stoppa / hindra er ikke akseptabelt. Men nå er det forseint for meg og jeg tror jeg skal jobbe / ta utdanning innen fotball ( speider)
Pro in fotball
1
23.03.2017 11:06:01
du skrev det feil
Øøø
5
22.01.2015 18:10:26
Jeg synes at det er dumt på grunn av treningstidene. Mitt lag (2.lag) får færre treninger enn de som er på 1. Laget. Vi er ikke proffe og betaler like mye og er like gamle. Vi får 2 treninger og de får 4. 2 treninger jo det samme som vi hadde 3 klasse. Det burde være like mye trening for alle på samme alder når man betaler det samme
Noe
8
20.01.2015 18:48:20
Jeg har tenkt å slutte på fotball pga topping
Adebayo
1
23.01.2015 10:56:48
do æ bæst foset som do gjor, bli lik stork som mæi(Y)
Jente 14
3
28.11.2014 12:23:48
Topping ødelegger helt klart det sosiale da
Abdifatah
4
27.11.2014 09:31:48
Hva er fordelene med å toppe lag?
BananaAirlines
5
21.01.2015 21:26:30
Det er bra for dem som allerde brenner for idretten og har lyst til å gjøre det kjempe bra.
BananaAirlines
1
21.01.2015 21:24:52
Topping er bra hvis man vil gjøre det bra og man får med de som allerede har jobbet hardt for at de skal være der de allerede er. Det er ikke noe som heter talent og alle de so har blitt bedre har gjort noe for at de skal bli det. Topping av lag er ikke nødvendigvis de som er best teknisk, men de som er best taktisk. Har man forberedt seg godt til f.eks en skoleturnering, så er øker du din egen sjanse til å komme inn på et toppet lag, selvom du har drevet lite eller aldri med idretten. Husk at man lærer mye ved å se, og å prøve å føle det samme som de andre føler når de klarer f.eks. en bra surf i volleyball, eller et bra handballkast. Prøv å få med deg hva som faktisk gikk bra, hva den personen tenkte da h*n kastet osv. Det hjelper veldig mye, selvom du nesten aldri driver med idretten.
Eline
6
13.09.2014 14:06:24
Jeg synes tipping er greit så lenge man har fokus på alle, slik at alle får muligheten til å bli god hvis de vil det. Ofte kan det bli mer fokus og flere treninger på 1 laget mens andre laget får mindre fokus og færre treninger.
Fyren
7
28.08.2014 13:43:50
Jeg selv spiller på et breddelag men jeg har spilt et år mindre en de jeg spiller med. Jeg er nå på høyere nivå enn de på andre på bredde men satningslaget har for mange av den posisjonen jeg spiller i. Jeg syntes satsnings lag er veldig smart! Føler du deg dårlig så tren! Sett deg mål for hva du vil lære ikke hvor du vil ende opp.
Tren
8
04.08.2014 01:12:10
Er du ikke på topp laget så tren og bli bedre. IKKE SLUTT!
Pro in fotball
1
23.03.2017 11:07:20
:)
Pølsemakern
8
23.04.2014 11:50:11
Topping av lag er kjempebra! de som suger kommer på de verste lagene, mens de syke og verdifulle kommer på toppa laget.
fotballebest
4
16.03.2014 01:10:22
jeg syns at det er kjempebra med å toppe lag niiice førresten de som har har problemer med at de hater sønnen til trenern eller at han hater dem, så må dere sette av rivalisering og kjempe mot større fiende. du blir bare å miste fokuset av å konkurrere mot de du hate på laget ditt
yaya
1
04.03.2014 18:12:51
Jeg synes det er mange gode spillere som finnes i junior laget for G16 åringer som spiller sariøst og de vill gå videre til første laget hva må de gjør ?
Oen2000
3
20.11.2013 18:45:33
i fotball handler det om og vinne og utvikle seg til og bli god og vist du skal leke fotball skal det selvfølgelig vere mulighet for de og men Nei hallo vist du skal bli god må du toppe leg for og spille mot de beste og med de beste da blir du god TRENING ER VIKTIG !!!!!!
Hopp som en Bratwürst
4
07.11.2013 10:32:35
Topping eier
Jahn Teigen
5
07.11.2013 10:29:00
Eg synes at det er riktig med topping!
Per Ghynt
3
07.11.2013 10:28:30
Topping er bra!
Satsning
10
07.11.2013 10:26:30
De som er best bør jo få spille mest, de har størst potesiale og sånn er det bare. Man kan ikke gå å sutre fordi man får spille lite, tren, jobb hardt så vil du få spille mer. Du kan ikke forvente at du skal spille mest om du bare går rundt å kødder på trening!
Uenig
9
29.01.2014 17:18:50
Akkurat det med kødding på treninga og sånt skjønner jeg, hvis folk bare tuller eller ikke kommer i det hele tatt så burde de få mindre spilletid. Men, bare fordi noen er bedre enn andre når de er 12-13 og rundt der, betyr ikke det at de har større potensiale. Det er mange kjente idrettsutøvere som ikke har vært gode når de var mindre, men som har blitt veldig gode når de ble eldre.
idiot
6
12.02.2014 10:43:06
og alle disse fikk ikke spille, men så jobbet de hardt også ble de best. #kjøtthue
Smith
13
07.11.2013 10:25:43
Topping er fint så lenge alle som har lyst får et godt tilbud til å trene mye. Det er bra fordi alle får spille på det nivået de er på. Hvis noen svakere har lyst til å komme på førstelaget får de bare holde på med mye egentrening
Bratwurst
2
07.11.2013 10:27:09
Enig
Gøts!!
1
26.07.2013 00:26:48
Vi har mange spillere då vi bytter en del på hvem som sksl være med selv om det er en fast "stamme" som alltid er med. Men trenerne tar ut folk ifra om de løper og orker istede for å stå og vente på og få ballen. Det er nok det beste fordi da kan du gjøre noe med at du blir tatt ut!!
Keeper
5
10.06.2013 17:57:44
Vel jeg er keeper. Vi skal starte med topplag. Jeg har en god følelse fordi. Han andre går rundt å sier han skal være førstelaget keeper. Han gidder ikke å gjøre noe fordi han tror han skal stå. Det jeg mener er at: uansett hva andre sier. Bare gjør ditt beste
Chelseafan
2
07.06.2013 20:10:08
En fotballspiller kom på ``breddelaget`` men han ga ikke opp! Han spillte seg opp på førstelaget og til slutt spillte han på Manchester United! Jeg bare sier en ting: Ikke gi opp! :D
Chris
2
27.05.2013 21:18:05
Jeg sluttet på fotball siden satningslaget fikk alle trenerne, tidene osv
Meg
2
24.05.2013 16:07:58
Jeg er på et toppet lag. Det er jo gøy, men vi på enerlaget har mange som er sjalu. Det er SYKT irriterende. Jeg vet ikke om jeg kommer på det toppede laget neste sesong, det får man bare se. Men jeg skal ikke være sjalu. Jeg skal være som noen på de andre lagene som støtter og heier. HVIS DU IKKE KOMMER PÅ ET TOPPET LAG, MÅ DU IKKE GI OPP!! GI ALT!! OG ABSOLUTT IKKE VÆR SJALU OG KOM MED DUMME KOMMENTARER.
Meg (igjen)
2
24.05.2013 16:13:33
MÅ bare skrive litt mer.. Vi som er på det toppede laget kom på 2. plass i a-sluttspillet på SRbank-cup i Kristiansand i år. Vi vant pulja vår i håndball. Det er gøy der og da, ikke det at det ikke er det senere. Men man blir litt irritert når man hører at noen håpte at vi tapte finalen.. MEN LYKKE TIL ALLESAMMEN!!
Jente 14 år
4
22.05.2013 18:33:33
Man kan si at det er på en måte bra med topping.Fordi da kan de spillerne som ikke er like gode, som de beste, få motivasjon. De kan få motivasjon til å trene mere, ta det mere seriøst og kanskje ta en egen trening også..........
Meg
2
24.05.2013 16:09:12
Enig, det er også smart fordi vi på toppet lag får trent mer, fordi de på de andre lagene kan yulle litt mye spør du meg, i hvertfall hos oss
Jakob S
2
15.04.2013 22:17:00
I det siste har jeg kjempet veldig for og komme opp på førstelaget, og jeg har gjort det strålende. Jeg synes førstelaget er noenog se etter, og noe og sette et mål om.
V
1
04.04.2013 16:47:51
Dette var en veldig bra artikkel! Jeg er enig med dere. Alle burde få et like godt tilbud.
En random dude
1
04.04.2013 00:36:54
Spilte en sesong før jeg slutta pga skade. Var veldig uinteresant å spille venstre ving i en halv kamp annen hver kamp. På vestre ving klarte jeg 1mål i siste kampen og ble skada dagen etterpå og slutta. På høyreving spilte jeg en halv kamp. For en ville bytte. Hadde 2-3 assist og 5god innlegg fikk spilleneste kamp på venstre -.- da viser det bare at dem som de mener er gode får spille mest. Han som spilte høyre mesteparten av sesongen var 1 år mindre og var ikke i nærheten av min statistikk...
Kaja
5
12.08.2012 12:48:15
Jeg mener lagene må finne en passe balanse slik at både de beste og de som ikke er like gode synes det er gøy å drive med idretten, får nok utfordringer og blir bedre. I en lagidrett mener jeg at det er viktig at alle får spilt omtrent like mye, uansett ferdigheter. Dermed vil alle på laget føle seg like mye ``verdt``. Samtidig er det viktig at de som vil satse på sporten får mulighet til det. Er du trener: spør alle spillerne dine om de ønsker å fortsette å spille som vanlig på laget, eller om de ønsker større utfordringer. Hvis de selv ønsker større utfordringer bør de få mulighet til å trene og spille noen kamper med eldre spillere, samtidig som de spiller som vanlig på gamlelaget. Så klart, hvis de selv ønsker å gå over til et bedre lag, bør de få lov til det. Poenget mitt er: det viktigste er at det er godstemning og treningsvilje på laget, og at alle spillere skal kunne utvikle seg og bli bedre uansett nivå.
Dudenheimer
3
01.08.2012 04:51:33
Jeg er enig i å ha "bredde" i ung alder, men når man blir 13-14 år må man begynne å ta hensyn til at noen er bedre enn andre! Det kan knuse viljen til de som er gode å måtte spille med de som ikke er det. Vet dette høres feil ut, men litt av poenget i ungdom idrettslag er jo å utvikle gode spillere til voksenidretten. jeg spiller selv basketball, og var like før å slutte pga flere på laget hadde null skills, en hadde problemer med å ta i mot ballen, noe som gjorde trening umulig og når vi spilte kamp med de, var det i praksis en mann mindre på banen. De beste, er ikke de beste ved uhell, de trener mer enn de andre, og det burde de få noe igjen for.. Selv er jeg ganske god, men tviler på at jeg har en fremtid i sporten, men jeg er ihvertfall ikke irriterende dårlig! Det er en på laget mitt med en mulig framtid i sporten, hadde syns det var synd om hans spirit ble ødelagt av dårlige treninger pga dårlige spillere, derfor; er førstelag og andrelag bra! da kan de som ikke er så gode få spille og de som tar det mer seriøst får også spilt med noen som går ann å spille med, win-win
Ishockey
12
08.07.2012 10:43:16
Hei jeg er har litt trøbbel fordi jeg konkurrerer med sønnen til treneren om og fo sille og for ikke lov fordi faren treneren mener sønnen er mye bedre
Fotball
3
04.04.2012 00:53:58
Det er helt klart en bra ting at man topper lag! Selv spiller jeg fotball å satser hardt. Jeg spiller på et useriøst lag som jeg hadde flyttet fra for lengesiden viss jeg ikke fikk spille med de som er både 1 og 2 år eldre. Topper du lag blir det mer konkuranse om å bli god, dvs, alle blir bedre. De som er best fortjener ,est spilletid, siden de er også dem som synes det er kjekkest. Jeg ser mange fokuserer på de dårligste, men hva med de beste? Er det rett at de skal flytte vekk fra sitt lag med alle vennende sine, pga noen useriøse spillere som egentli ikke bryr seg?
Erik
5
25.03.2012 19:22:10
Å toppe laget er veldig positivt. Uten det vil ikke laget nå noe spesielt langt & det er hvertfall ikke moro. Såklart burde det ved hobbylag ikke stilles samme krav. Da burde alle få spille. Og ved de lag som satser burde det se om det går ann å finne alternativ for de som ikke er med på topp laget.
rikke
0
24.03.2012 23:54:01
Jeg synes at det er både positivt og negativt. Jeg spiller håndball da og spiller på 1 laget, og det er jo en super ting! Men det er jo også negativt for de som ikke er fult så god som andre, for selvom du ikke er like "god" Så kan det godt hende at du fortsatt er villig til å satse! Så syntes heller de som vil satse burde være på ett og de litt mer useriøse på et :)
Madeleine,. Fotball.
1
06.08.2011 02:07:48
Eg kan vell ikkje akkuratt sei så mykje om topping, for det har vi ikkje i denne klubben eg går i. Selv spiller eg på gutte-laget og der har vi ulike ferdigheter. Men trenerne behandler ikkje oss ulike, alle har dei samme reglane på laget. Selv om vi veit kven som er best å sånt på lagget vårt. Men det er jo det som er gøyest, få utfordring! Selv eg er midt på treet og liker det. Da forventer ikkje heile laget ditt noko ut av deg heile tiden.. Men tema "topping" her kan vell ein dell kjenna seg atte. Uheldigvis så er det sånn deiras/din klubb har valgt å gjøre det på. Men er du på 2.laget, tren deg opp til å kommer på 1.laget. Da ser jo du selv at du har forbedret deg selv på ferdigheter :)
Magnus
7
17.07.2011 02:00:45
Herregud! Jeg sitter på benken på mitt lag og spiller MAX en omgang på kamp, men det er greit for meg. For når man først skal ha 11 spillere fra laget på fotballbana så burde det være de 11 beste! For fotball handler om å vinne kamper! Så for alle missførnøyde innbyttere: skjerp dere, jeg er i samme posisjon som dere, men lev med det! Livet er mer enn fotball også!
Enig
3
04.08.2014 01:18:28
Enig og vist du vil spille mye må du trene utenfor trening også.
Morten
26
25.06.2011 00:14:15
Erfaring med mange år som aktiv og trener i store og små klubber, så har jeg erfart en del som mange andre. Klubber som sier de driver med bredde og topp men ikke har nok spillere til det, mener jeg generelt burde være forsiktige med topp(topping av aldersbestemte). Om vi topper et lag blir det på sikt frafall. "Ja, men da henter vi spillere fra gruppa under", på sikt gir det også frafall. De "beste" vil jo ikke bli bedere om de ikke har noen å spille sammen med. Det er og blir en lag sport. Foreldre- Jeg har sett foreldre som er trenere og kjører frem ungene sine(og kanskje dems venner) for å legge til rette for sine egne, godt skjult. Men dette blir som regel gjennomskuet av de andre på laget på sikt. I de værste tilfellene så går det utover barna(de som var best) selv. Mister venner, blir holdt utenfor når de blir eldre. En god trener klarer å få med seg alle, og skape noe for alle. De såkalt beste, kan spille en klasse opp. Men er det i samme lag både 11'er og 7'lag, så bør ikke "de beste" spillere spille på tre lag. Da bør de andre få en sjanse på 7'er eller 11'er laget. Det hele handler om å få met mulig ballkontakt i stede for å stå på side linja. Det er ingen som har blitt bedre av å stå på side linja. Som trener og foreldre kan det lønne seg å ikke tenke seier bestandig, det å vinne en kamp kommer tidsnok. Som foreldre og leder, motiver. Har du en sjef som som aldri motiverer eller som har fokus på kun et par personer, åssen føles det? Du blir ikke bedre, du gjør ikke mere, osv, men du finner deg noe annet å gjøre. I noen sammenhenger kalles dette mobbing, stille mobbing mm. Noen som kjenner seg igjen? Samhold og laginsatts kommer man langt på. Og ende bedre blir det med ledere som får det beste ut av alle og behandler alle nærmest mulig likt, kanskje helst gir alle en mulighet. Talentet blomstrer ikke frem på samme tid for alle. Mange slutter før det kommer frem. De slutter fordi de aldri fikk mulighet eler noen hadde trua på dem. Hvis vi som foreldre og ledere hadde lagt vekk "meg først" og heller tenkt oss, hva kan vi gjøre bedre og hva kan jeg tilføre gruppa? Motivasjon er viktig, jeg har sett altfor mange barn/unge gråte i stillhet for at de ikke fikk mulighet. Det er ikke lett å si hva man mener til noen som har "makt" / er eldre mens venner/laget hører på. Hvordan tenker vi tilbake på vår ungdomstid, hvordan vil våre barn tenke tilbake? Å ja, han som spiller i eliteserien hvor faren var trener og ga blaffen alle andre bare sønnen fikk spille. Hilde: Hvorfor sluttet du i den klubben? Britt: Fikk aldri spille. Hilde: Men du var jo på hver trening og trente ved siden av. Du var jo god. Britt: Vi flyttet og da begynnte jeg i en annen klubb. Og der var det helt annerledes. Nå spiller jeg i 1 divisjon. Nå har jeg trent gutter og jenter fra de yngste og til høyere divisjoner. Ting er ikke så veldig ulikt mellom gutter og jenter. Veldig bra at flere tar opp utfordringen. Dette gjelder alle lagsporter. Desverre er det mange foreldre som ikke ser problemet, fordi de nesten aldri følger med/opp sine barn på aktivitene. Med samhold og samhandling sammen med en god leder kommer du utrolig langt. Gi alle en mulighet så blir du overrasket. La alle få delta, så kommer "seierne" på rekke og rad. Alle må ikke spille på sekunde like mye, men la alle få delta/bidra. Det er lag sport vi snakker om, ikke en spiller. "Messi blir aldri god alene. Han er god, gjør andre gode med sine flotte passninger. Vegg passning var bra, men en touchen tilbake var like god. Sammen med laget er han verdens beste???"
Mor
0
23.07.2015 14:10:38
DETTE VAR GODT SKREVET Morten - sånn er det. og som foreldre er vi også helt maktesløse ovenfor amatør-forelde-trenere som topper laget på et tilfeldig grunnlag. Med kamp etter kamp der en får 12min spilletid sir det seg selv at utviklingen blir dårlig i forhold til den som får spill hele kampen alltid. Og når treneren ikke engang konsekvensen av valgene sine når "stjernene" slutter pga skader (ble jo ikke tatt av banen selv om tårene renner) - så kan man jo lure. Jeg håper at 1/2 lagt til datteren min slutter (noe som ikke er usannsynlig) og laget legges ned - så slipper jeg å se på dette sosiale spillet...også kalt mobbing PS her har vi prøvd alt - snakket med trener, deltatt i støtteapparatet, og det er ikke snakke om mangel på interesse deltakelse på trening.
Jonas
6
11.06.2011 14:46:45
Hvis ikke vi hadde fått et første og andrelag før denne sesongen, hadde jeg nok slutta på fotball. Før var det to lag delt etter skolene i byen, men siden vårt lag var i 1.divisjon ble det mer topping her.
silje
1
07.06.2011 17:57:18
jeg er kuuul :D mn du å huske på at hva du enn gjør er du også kul

Spørsmål og svar

Bør jeg bytte fotballag eller ikke?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Jeg skjønner at dette er et skikkelig dilemma for deg! Jeg kan ikke gi deg en fasit på hva som er riktig å gjøre, ...
Jeg har lite motivasjon for fotball, og har lyst til å slutte
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så synd å høre at du ikke lenger har like mye motivasjon til å spille fotball! Jeg kan jo ikke gi deg et fasitsva...
Vil spille fotball, men bruker briller
Hei   Jeg forstår at du er usikker på å spille fotball med briller. Mange har opplevd at de har fått ødelagt brillene under spilling, og det k...
Jeg begynte aldri med fotball, er det for seint for å bli god nå?
Hei Jeg vil bare starte med å si at det er veldig fint at du skriver til oss og forteller dette. Jeg vet at det er mange som har opplevd det samme s...
Hvordan kan jeg bli bedre i håndball?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så flott at du har lyst til å jobbe for å bli bedre i håndball! Det aller viktigste er jo at du har det gøy med ...
Hva skal jeg gjøre for at trenerne skal legge merke til meg?
Hei Det er ikke noe gøy å ikke føle at det man gjør og jobber hardt for blir lagt merke til. Som trener for et lag på din alder skal man se alle...
Kan foreldrene mine tvinge meg til å trene?
Hei Takk for at du skriver til oss! Det høres ikke noe OK ut for deg å tvinges til å trene. Du spør hva som er lov og ikke i forhold til dette. D...
Hva kan jeg begynne med på fritiden for å være mer aktiv?
Hei Så fint at du vil finne deg en fritidsaktivitet for å være mer aktiv! Jeg synes det hørtes veldig rart ut at langrennsgruppen og skiskyttergr...
Hva er grensen mot topping i barneidretten?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Det er i utgangspunktet ikke noen grense for når man kan toppe et lag. Men til og med 12 års-alder regnes det som b...
Faren min nekter meg å slutte med fotball
Hei gutt 15 år. Takk for spørsmål. Det du forteller her, er at du har spilt fotball i mange år og hatt mye glede av det. Men nå føler du ikke ...
Trenger mer utfordringer enn de kan gi meg i fotballklubben
Hei   Jeg skjønner ut fra hva du skriver at du er frustrert over at du ikke får nok yutfordringer på laget og klubben der du går, og at du øns...
Har jeg sjangs til å bli fotballspiller?
Hei Hvis målet er å bli proff så er det et godt grunnlag for å komme seg dit, men for å nå toppen burde du også prøve å komme deg inn på en...
Når er det for sent å begynne å trene for å komme på landslaget?
Hei Så dumt at det hadde blitt noe feil med ditt forrige spørsmål! Det er vanskelig å gi deg et eksakt svar på når man må begynne for å bli s...
Trenerne mine gjør at jeg ikke trives mer.
Hei Takk for at du sender inn spørsmål til oss. Når det er sånn som du beskriver, er det viktig at trenerne får vite om det. Du kan enten ta en ...
Trenerne mine overser meg, og jeg får bare kjeft.
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så synd å høre at du har det på denne måten. Jeg skjønner at det er frustrerende, og at du mister motivasjonen....
Treneren min benker meg alltid. Hva skal jeg gjøre?
Hei Jeg skjønner at det ikke er noe gøy å alltid bli satt på benken på kamp. Du har helt rett i at du også bør få spilletid, og det synes jeg...
Se alle