Hopp til hovedinnholdet

Konflikter kan løses

Konfliktrådet
HVEM FÅR HJELP? Les eksempler på hva Konfliktrådet kan hjelpe til med.

Han sier han skal banke skitten ut av meg. Hva skjer om butikken finner ut at jeg har stjålet? Sykla inn i en bil, og det ble merker. Ble trua, men saken ble anmelst

Mange får hjelp av konfliktrådene. Vi har samlet noen typiske spørsmål og svar her, husk at konfliktrådet kan være til god hjelp i en konflikt.

Offentlig og kvalitetssikret
Konfliktrådet
HVEM FÅR HJELP? Les eksempler på hva Konfliktrådet kan hjelpe til med.

Konflikter kan løses (ndla.no)

 

Eksempler på spørsmål og svar fra Ung.no:

Er redd for å gå ut fordi det er en jeg tidligere var venn med som sier han skal banke dritten ut av meg.

Hei, jeg er en 16 år gammel gutt. For tiden er jeg redd for å gå ut fordi det er en jeg tidligere var venn med som sier han skal banke dritten ut av meg. Det har hendt han har løpt etter meg ute men jeg har klart å komme meg unna. Årsaken er at det oppstod en uenighet mellom oss pga av at jeg klarte å si noe til dama hans som hun lurte på, og dermed ble han sur. Jeg har prøvd å snakke med han men det har ikke hjulpet i det hele tatt. Hva er det beste jeg kan gjøre for å få slutt på en slik situasjon?? Hadde vært fint med svar litt fort.

SVAR

Her gjelder det å få snakket sammen om det som har skjedd – og eventuelt oppklare misforståelser. Slik det høres ut er dere i samme nærmiljø og vil måtte møtes flere ganger. Dessuten er dette en lei situasjon. Du har kanskje hørt om konfliktrådet og at de reparerer skader? Da er det lett å tenke økonomisk erstatning eller at arbeid skal utføres. Men like viktig er ”reparasjon” på det mellom-menneskelige plan for et meglingsmøte – og dermed bør du ringe ditt lokale konfliktråd, fortelle om saken – og så vil konfliktrådet ta kontakt med din tidligere venn. Konfliktrådet vil si at de har fått en henvendelse fra deg og at du ønsker dere skal møtes i konfliktrådet og snakke sammen. En upartisk megler vil være sammen med dere og lede møtet. Her vil dere snakke om det som har skjedd, hvordan situasjonen er i dag og hvordan dere ønsker at forholdet skal være mellom dere i framtida. Begge vil få si det de ønsker. Det finnes mange eksempler på at det å møtes, ”se hverandre inn i øynene” og sette ord på følelser – har løst opp i vonde konflikter. Det er frivillig å møte i konfliktrådet, men mange sier ja når en sånn henvendelse kommer. Ofte er det en vond situasjon for den andre parten også. Hvis ikke du ønsker å bruke konfliktrådet vil jeg råde deg til å snakke med en voksen som kan kontakte din tidligere venn og si at du ønsker å oppklare situasjonen. Forhåpentligvis vil din tidligere venn skjønne at du mener alvor når du har ”løftet” saken opp til et annet plan dvs. at du har kontaktet andre for bistand. Lykke til! (se www.konfliktraadet.no)

Hilsen ung.no i samarbeid med Konfliktrådet

Strek

De henter ikke hesten som står på stallen

hei, min søster eier en liten går der vi har hester. men for øyeblikket sliter vi med å få en eier til å hente hesten sin.. hun betaler ikke for å ha hesten der og det er min søster som sitter igjen med ansvare for denne hesten da.. hva kan vi gjøre for at eieern ska hente hesten fortest mulig eller kan vi kvitte oss med hesten på en annen måte uten å havne i klameri med eieren ? håper på svar .

SVAR

En mulighet er at søsteren din ringer Konfliktrådet der du bor (se oversikt på www.konfliktraadet.no) og forteller om saken. Konfliktrådet kan kontakte hesteeieren og spørre om hun vil møte i konfliktrådet for å se om de to kan komme fram til en løsning begge kan godta. Sier hun ja vil dere møtes sammen med en upartisk megler. I møtet får begge parter ta opp det de ønsker – for eksempel kan søsteren din legge fram en oversikt over det hun mener hesteeieren skylder henne for å ha hesten der. I tillegg vil det være naturlig å snakke framtida. Konfliktråd er en frivillig og gratis ordning.

Hilsen ung.no i samarbeid med Konfliktrådet”.

Strek

Nasket smykker på hm

Jeg er en jente på 14 år som hadde nasket smykker på hm. Først jeg tingene i veska mi, så latet jeg som om jeg skulle prøve en genser og gikk inn på prøverommet. da kassadama gikk inn og fant tomme poser, som d engentlig skulle være ting i, ville hunne snakke med meg. hun tilkatle security vaktene og stillte meg spørsmål, jeg hadde løyet og de fant ut av det, men jeg innrommet ikke at jeg hadde tok dem, så jeg ble politianmeldt, og må inn i sånn konfliktråd. hva skjer om de fant ut at jeg har tatt tingene og lyvet ?

SVAR

Konfliktrådet gir deg en mulighet til å ordne opp og ta ansvar for det du har gjort – dersom butikken sier ja til å møte i konfliktråd. Det er frivillig.

I konfliktrådsmøtet møter du en fra butikken og en megler. Siden du er under 15 år må du møte sammen med moren eller faren din. I møtet snakker dere om det som har skjedd og hva som kan gjøres for å rette det opp. Megleren er ingen dommer eller politi, og han eller hun hjelper dere til å komme fram til en avtale som både du og den fra butikken kan godta. Kanskje blir det å betale noen penger til butikken, kanskje kan du få jobbe der noen timer og gjøre opp på den måten – eller andre forslag vil komme opp på møtet. Det finnes også avtaler der den som har nasket skriver en stil om hvordan han eller hun har opplevd dette og hvordan de tenker seg framtida. Stilen er blitt levert i butikken.

Siden du er under den strafferettslige alder i Norge som er 15 år, vil du ikke få noen straff selv om det ikke blir møte i konfliktrådet. Men det kan være lurt å få saken opp og avgjort så slipper du å tenke mer på den.

Hadde du vært over 15 år ville du normalt fått anmerkning på politiattesten din ved lovbrudd. Eneste mulighet til å slippe det ville vært å få saken opp i konfliktrådet, inngå en avtale og holde den.

Hilsen ung.no i samarbeid med Konflikrådet

Strek

Syklet på en bil

Jeg hadde et lite uhell her om dagen. Syklet sammen med to venninner nedover mot Storgata i Olso. Det stod en bil litt ute i veien på høyresiden, hadde stoppet og pratet med en taxisjåfør. Da jeg kom nedover måtte jeg svinge litt ut i veien, og prøve å svinge inn igjen etter bilen fordi trikken kom rett bak oss. Da sklir jeg på trikkeskinnen og kjører rett inn i siden på bilen. Politiet kjørte forbi og stoppet da de så at noe hadde skjedd. De snakket litt med oss, og forslo at vi skulle ordne dette privat. Snakket med føreren av bilen etterpå, og nå driver vi å finner ut av hvordan vi skal løse dette. Det jeg lurer på er hva slags rettigheter jeg har som syklist. Han stod som sagt ved siden av en taxi, og godt ut i veien, men stod stille. Jeg kjørte inni han. Ødela speilet, men det er en annen ripe på døra som jeg synes det er usannaynlig at jeg har lagd. Ingen merker på sykkelen min. Jeg har ikke forsikring som dekker dette. Han vil helst at vi skal finne en rimelig bilmekaniker og at jeg skal betale for skaden. Han vil ikke gå gjennom forsikringsselskap fordi han vil tape bonus, og han sier at det vil koste meg veldig mye mer penger. Men jeg lurer på hva jeg egentlig bør gjøre. Har jeg noen rettigheter? Hvor mye kan jeg også risikere å betale hvis det går gjennom forsikringsselskapet hans? Kan selvfølgelig betale han kontant og bli ferdig med det, men vil ikke bli lurt. Ripen kan også ha vært der fra før.

SVAR

Dette er ingen enkel sak å svare på – og i konfliktrådet har vi ingen kompetanse på rettigheter og juridiske lover og regler. Kanskje er det en ide å ta en telefon til juridisk rådgivning? Eller du kan møte opp og benytte deg av Advokatvakten som finnes over hele landet. Det er advokater som gir deg inntil en halv time med gratis advokathjelp – og kan gi deg råd om hvordan du bør følge opp saken din. Hvor ofte advokatvaktene arrangeres og hvor mange advokater som er tilgjengelige, vil variere fra sted til sted. Det høres ut som du bor i Oslo og advokatvakten der har i følge nettet lokaler i Kr. Augustsgt. 9, 1.etg. Vakten er åpen hver torsdag fra kl. 16.00 - 19.00. Dersom du ikke blir enig med bileieren er en løsning å prøve saken i Konfliktrådet. Da møter dere begge to sammen med en megler – og ofte er det lettere å finne en løsning når en upartisk person er sammen med dere og leder møtet. Ønsker du å prøve megling, finner du ditt lokale konfliktråd ved å se på www.konfliktraadet.no. Tar du en kontakt dit, kan konfliktrådet kontakte bileieren og spørre om han vil møte. Konfliktrådet er gratis og frivillig. Et møte i konfliktrådet resulterer veldig ofte med at partene blir enig om en avtale.

Hilsen ung.no i samarbeid med Konfliktrådet.

Strek

Får man ikke straff om det tas opp i konfliktråd?

Når man anmelder en person for trusler og man får svar fra politiet om at saken skal tas opp i konfliktråd. Betyr det at han som gjorde dette ikke har fått noen straff i saken? Kan han ha fått bot eller er det da bare konfliktråd? Må jeg møte opp der, jeg synes det er ekkelt å møte denne personen. Kan man møte megleren hver for seg? Hvem kan man ta med? Hvis vi ikke blir enige om noe kan han da få bot?

SVAR

Hvis saken blir sendt til konfliktrådet – og det i meglingsmøtet inngås en avtale begge parter kan godta – samt at avtalen innfries, kommer det ingen ytterligere reaksjon fra politiet. Da er saken oppe og avgjort. For at saken skal bli oversendt fra politi til konfliktråd må imidlertid begge parter samtykke – siden det er frivillig å møte til megling. En eventuell avtale skal godkjennes av begge, og her er det to ukers angrefrist i etterkant av møtet. Etter du under 18 år må avtalen godkjennes av verge/foreldre. Dersom det ikke blir inngått avtale eller avtalen ikke innfries – går saken tilbake til politiet for ”vanlig” politibehandling. Da er det opp til politiet hvilken reaksjon lovbruddet skal få.

Generelt sett så er konfliktråd godt egnet i saker som dette – siden partene da møtes ansikt til ansikt. Han som har framsatt truslene får høre og se hvilken virkning det har hatt på den som har blitt utsatt for truslene, noe som ofte kan ha stor innvirkning. Kanskje skal dere også treffe på hverandre i framtida og da kan det være godt å ha møtt hverandre i konfliktrådet og ha snakket ut om det som har skjedd. Møtet ledes av en upartisk megler. En bot fra politiet – uten at dere to møtes – vil kanskje ikke ha store innvirkningen på forholdet dere to imellom? Å møte den du har gjort noe ”vondt” er antagelig mye tøffere og vanskeligere enn å betale en bot.

Vanligvis må du møte opp i konfliktrådet, men under spesielle forhold gjennomføres også telefonmegling. Du kan ha med deg en person i meglingsmøtet, men det må avklares med megler i forkant. Da vil det ble opplyst til den andre parten. Ingen skal behøve å møte i konfliktrådet og ikke vite hvem som er tilstede.

Hilsen ung.no i samarbeid med Konfliktrådet

Strek

 

En mann har truet meg og saken ble anmeldt. Jeg svarte ja på å møte i konfliktråd fordi jeg rakk ikke å tenke over det. Nå skal saken dit, men jeg angrer. Kan jeg si at jeg ikke vil likevel? Jeg blir kvalm av det hele. Blir da saken tatt opp for ny straffereaksjon (det er bevist hva han har gjort)? Hilsen jente

SVAR

Å møte i konfliktrådet er frivillig – og du kan når som helst trekke deg fra møtet. Da blir det opp til politiet å vurdere hvilken reaksjon som skal gis. Årsaken til at politiet har foreslått konfliktråd er at det er gode erfaringer med at partene i slike saker møtes. Du kan få si hva du synes om handlingen du er blitt utsatt for, og si noe om hvordan du har reagert på dette. Ofte vil det gjøre inntrykk på den andre parten - å høre hvordan egen handling har ”skadet” andre. Dessuten er det en mulighet til å få snakke ut om det som har skjedd – og bakgrunnen for det. Det kan være en lettelse – ikke minst for den som har opplevd å bli utsatt for vonde hendelser. Du kan også ha med deg en person på møtet hvis du ønsker det.

Dersom du er redd og gruer deg for å møte vedkommende igjen – på gata eller i andre miljøer hvor dere begge ferdes – kan det være godt å få unnagjort dette første møtet i konfliktrådet sammen med en megler. Kanskje opplever du at han ber om unnskyldning og at du dermed ikke fortsetter å være redd.

I en avtale kan det for eksempel stå hvordan dere ønsker å oppføre dere mot hverandre i framtida. Hvis du vil vite mer om hva som foregår i møtet – ta kontakt med ditt lokale konfliktråd. Det finner du på www.konfliktraadet.no

Hilsen ung.no i samarbeid med konfliktrådet

 

Strek

En på 17 år sender sms til kjæresten min: DU er min

Hei, jeg er en gutt på 15 år.

Har en dame på 14 år. En flyktning på rundt 17-20 årene (vet ikke helt alder) skriver til ho hele tia, bl.a - "jeg liker deg. Du er min. Du er sexy."Ho har bedd han slutte, men ikke faen om han gjør det. Har også bedd han om å holde seg unna ho. Men han fortsetter bare.

bor i ett nært miljø. Kommer til å gå løs på gutten om han ikke slutter, er så dritt lei av dette nå.

Hva kan jeg gjøre?

han hører faen ikke etter, har prøvd å snakke med han..

mvh gutt 15

 

SVAR

Dette er jo først og fremst ikke ditt problem, men din venninnes. Hvis du ”går løs” på den andre – slik du antyder – vil det imidlertid bli ditt problem og det kan bli alvorlig. Du er over den kriminelle lavalder og skulle dette ende opp som en politisak også vil det kunne få følger for deg og skape problemer langt framover. Dessuten er dette ikke en god – eller lur – måte å løse konflikter på.

Jeg vil råde din venninne til å ta dette opp med en voksen hun har tiltro til – eller hun kan kontakte sitt lokale konfliktrådet som igjen kan ta kontakt med denne andre gutten og spørre om han vil møte jenta sammen med en megler. Kanskje blir det møte – og hvis ikke så har konfliktrådet også erfaring med at en slik henvendelse fra konfliktrådet kan være nok til at uønsket oppførsel opphører. Se www.konfliktraadet.no

Lykke til.

Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med konfliktrådet

 

Strek

 

Jeg tok 5000 på jobben

Er 20 år. jeg tok 5000kr på jobben min. å skal inn til avhør nå,jeg vurderer å bare fortelle at jeg har gjort det. har så utrolig dårlig samvittighet!

er jo idiotisk å gjøre noe sånt. har sagt opp jobben min,å sjefen min er ikke den beste får å si det sånn. så gjorde det får å "ta igjen" angrer så sjukt å kunne ønske jeg aldri gjorde det. men hva skjer med meg når jeg innrømmer det?straff osv..venter på oppkjøring p førerkort,blir det utsatt da? får alle vite det? (bor på tettsted) er redd sjefen min kommer til å fortelle alle hva jeg har gjort. jeg har en datter å samboer,å vil ikke at de skal få masse stygge blikk! angrer så fælt.. anonym

 

SVAR

Det viktigste med ditt brev er erkjennelsen av at du har gjort noe du vet du ikke burde gjort. Siden du er innkalt til avhør betyr vel det at saken er politianmeldt og at etterforskning er startet. I forhold til en evn. straff vil det at du tilstår ha betydning for straffeutmålingen. Så det er alltid en fordel. Hvilken reaksjon politiet vil gi deg vil avhenge av om du har tidligere ulovlige forhold bak deg – og omstendighetene rundt tyveriet eller underslaget.

Dette er for øvrig en typisk sak som kan løses i konfliktrådet – dersom begge parter samtykker til det. Du kan også selv ta opp mulighetene for konfliktrådsmegling med politiet. Dersom saken kommer opp i konfliktrådet, partene inngår avtale og den overholdes – så vil du slippe anmerkning på vanlig politiattest. (På den utvidede politiattesten vil også forholdet bli strøket etter 2 år dersom du ikke begår lovbrudd i denne perioden.) En avtale i konfliktrådet kan for eksempel inneholde tilbakebetaling via penger eller arbeidstimer.

En sak som dette vil neppe få noen følger for førerkortet ditt. Det er ved brudd på veitrafikkloven, rus, bråk – det vil si spesielle forhold som kan påvirke bilkjøring hvor politiet vil utsette oppkjøring til førerkort. Hvorvidt saken vil bli kjent vil være opp til deg og sjefen din. Politiet har taushetsplikt – og det har også meglere i konfliktrådet.

Med hilsen ung.no i samarbeid med konfliktrådet

 

Strek

Har alle rett på konfliktråd?

Hei, jeg lurer på om alle har rett til et konfliktråd?

Ble tatt for nasking for en måned siden, men har ikke fått noe brev i posten enda. Lurer på hvor lang tid det vil ta? Jeg tør ikke å ringe til politistasjonen..

Jeg vil gjerne gjøre opp for meg!

 

SVAR

Når et lovbrudd som dette anmeldes skal de involverte få forespørsel fra politiet om de samtykker til at saken kommer til konfliktrådet. Dessverre skjer ikke det alltid. Begge parter – i dette tilfellet både deg og sjefen i butikken – må samtykke til konfliktrådsbehandling – siden det er frivillig å møte her. Hvis samtykket foreligger fra begge parter, er det opp til politijuristen å vurdere om saken er egnet for konfliktråd.

Butikknaskeri er en typisk konfliktrådssak. Hvis ikke du er blitt spurt om konfliktråd, så vil jeg anbefale deg å ringe politiet og spørre hvilken jurist som har din sak. Når du snakker med han eller henne, så spør om muligheten til å få saken i konfliktrådet. Hvis saken kommer dit og du inngår en avtale med butikksjefen for hvordan du skal ”gjøre opp for deg” – og innfrir avtalen, slipper du anmerkning i vanlig politiattest. Den vanligste i slike saker er en avtale om økonomisk erstatning eller avtale om å arbeide noen timer i butikken.

Hvis du alt har sagt ja til konfliktråd, men synes det tar lang tid – vil jeg anbefale deg å ringe politijuristen og be om at saken behandles raskt. Det går det fint an å gjøre.

Hvor lang tid politiet bruker på å behandle et lovbrudd som dette, er veldig forskjellig. Men saker som omhandler ungdom skal behandles relativt raskt. Dersom saken blir oversendt konfliktrådet, vil megleren henvende seg til deg i løpet av få dager for å avtale tid og sted for meglingsmøte.

Hilsen Ung.no i samarbeid med Konfliktrådet

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hvem får pengene jeg betaler i bot?
Hei Pengene du må betale i bot går ikke til den personen man har gjort noe dumt med, pengene går til staten. Dersom du hadde blitt ilagt/idømt e...
Jeg klarte å knuse telefonen til vennen min med et uhell.
Hei Normalt så er det jo sånn at vi bør betale for gjenstander som vi selv har skyld i blir ødelagt, men så kan det jo være at skaden oppstod f...
Kan utleier kreve en helt ny sofa, når den jeg ødela var gammel?
Hei Du skal som utgangspunkt bare erstatte utleiers faktiske økonomiske tap som følge av skaden. I tillegg skal det gjøres fradrag for "berikelse"...
Jeg har banka en gutt (han fikk 2 løse tenner), blir politiet involvert?
Hei Dersom saken politianmeldes vil nok politiet se på dette som en alvorlig voldssak. Du har jo skadet noen. Å bruke fysisk vold er aldri noen go...
Jente har stjålet penger av moren, vil gjøre det godt igjen
Hei jente 18 år   Takk for at du skriver til oss. Jeg skjønner at det oppleves vanskelig, og også at moren din ble skuffet.    Det første d...
Kan jeg anmelde noen for falsk anklage? 
Hei Du kan anmelde noen for falsk anklage. Reglene for når det er straffbart å gå til politiet med en falsk anklage mot noen finner du i straffel...
Jeg tror noen har stjålet mine Airpods, hva skal jeg gjøre?
Hei Du forteller at dine Airpods ble borte etter en liten sammenkomst du hadde med dine venner. Du mistenker at en av de som sov over hos deg kan ha ...
Jeg har fått sparken eller utestengt og vil klage.
Hei Det er litt vanskelig å svare på spørsmålet ditt når vi ikke helt vet hva du har gjort. Det vil også være forskjell på hvilke regler som ...
Har kjæreste, men fått følelser for eks-kjæresten min igjen.
Hei Jeg skjønner at dette er forvirrende følelser og at du ikke vet hva du skal gjøre. Samtidig er det nok veldig viktig at du tar et klart valg f...
Hva betyr tøs? Og hva betyr det å være løs?
Hei! Tøs er vel et ord som ligner veldig på "horete." Det vil vel si at han mener at du er horete eller for frempå seksuelt med gutter. Og å vær...
Bortvisning - Privat eiendom
Hei Det er litt vanskelig å gi et konkret svar her.Hvis dette er et fellesareal for et sameie, kan hun ha rett til å bortvise der i kraft av den pr...
Hvordan løser vi konflikten?
Hei Takk for spørsmålet! Det vanskeligste er å ta det første steget. Prøv å vise den andre gruppen at dere ønsker å løse denne konflikten s...
Ødelagt skjerm på mobilen
Hei Jeg forstår at du ønsker å få ordnet mobilen din. Ut fra hva du skriver ser dere litt ulikt på saken. Du ønsker hun skal ta ansvar for det ...
Vil ikke flytte til utlandet sammen med mamma
Hei Jeg skjønner at dette er vanskelig for deg! Hvis du har det bra i Norge og føler at det er her du hører hjemme og har alle vennene dine, er de...
Spørsmål om oppsigelsestid ved irregulær oppsigelse.
Hei Jeg kan nok dessverre ikke gi deg noe sikkert svar, ettersom det her blir en veldig konkret vurdering. Rent praktisk ville jeg kanskje anbefale ...
Hvem må betale for knust vindu etter fest?
Hei Gjenstander som blir ødelagt skal jo i utgangspunktet erstattes av den som ødelegger, men dette er en kinkig sak. Du er ikke den første som ha...
Jeg har stjålet penger fra en kollega, angrer veldig og vil gjøre opp.
Hei jente 20 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Jeg forstår at det kan være lett å falle for fristelsen å stjele penger om du trengte penger ti...
Jente 20 år! Kjæresten min får ikke snakket ut om konflikter. Han stikker.
Hei! Det er slettes ikke greit slik dere har det med hverandre.Å leve sammen på en slik måte sliter på dere begge og er usunt for parforholdet. D...
Jeg har svindlet noen. hva er straffen?
Hei Dette vil nok ikke bli regnet som grovt bedrageri, men heller som "bedrageri", jf. straffeloven § 371 eller "mindre bedrageri", jf. straffelove...
Jeg lurte på hva som er den vanligste kriminalitet blant unge i norge?
Hei Vi har laget en lovbrukkskakulator (www.ung.no/lovbrudd) Denne er basert på de mest vanlige lovbruddene foretatt av unge under 20 år. Vi har i...
Se alle