Andreas (17) ble stoppet av politiet
Du har plikt til å oppgi personalia (navn, alder og bosted) til politiet når de ber om det, uansett om du har gjort noe straffbart eller ikke.

Politiet ber om legitimasjon
Andreas en ungdom som aldri har begått straffbare forhold eller vært i kontakt med politiet på annen måte. En kveld er han sammen med noen venner i sentrum for å kjøre skateboard. Verken Andreas eller noen av vennene hans gjør noen ulovlig mens de er i byen.
Plutselig stanser det en politibil ved siden av dem. Politiet ber dem komme bort til bilen. En av politimennene sier at det er blitt knust en rute i nærheten og ber alle om å si hva de heter, hvor gamle de er og hvor de bor.
Hvorfor?
Politiet har fått melding om at noen ungdommer har knust et vindu i en forretning i nærheten av der de skater. Det er viktig at politiet undersøker alle forhold ved stedet og samler mest mulig opplysninger som kan lede frem til en eventuell pågripelse av gjerningspersonen(e).
Enhver plikter å oppgi personalia når politiet spør.
For å sjekke ut uskyldige og finne de skyldige
Du har sikkert hørt at noen er dømt selv om de påstår at er uskyldige? Eller at de er frikjent men så var de gjerningsmennene likevel. Eller f.eks at naboen din har innbrudd og de har stjålet sykkelen og x-boksen til kameraten din, men at politiet ikke greide å skaffe navnene på vitnene så de måtte henlegge saken? Og du kjenner sykkelen igjen fordi en i klassen over deg selger den i skolegården?
Noen går fri som kunne vært tatt
Fellesnevneren for alle disse tilfellene er at politiet ikke greier å oppklare saken og derfor går noen fri som ikke skulle det. Det er viktig at politiet får navnene på alle vitner og mistenkte slik at de kan etterforske saken. Jo flere som kan gi opplysninger, go større mulighet har de til å oppklare saken. Så det at noen ikke oppgir personalia kan egentlig handle om rettssikkerhet for andre!
Kan ta deg med til politistasjonen
Hvis du nekter å oppgi personalia kan politiet innbringe deg til politistasjonen etter politiloven § 8 nr. 3. Her kan politiet holde deg til du oppgir personalia. Politiet kan ikke holde deg lenger enn fire timer og heller ikke lenger enn nødvendig. Det betyr at hvis du forteller hvem du er med en gang du kommer inn på stasjonen, kan Politiet la deg gå raskere.
Politiet må sjekke at du er den du hevder at du er. I tillegg kan det hende at de ønsker å skrive en anmeldelse etter straffeloven § 162 eller en anmeldelse for at du ikke etterfulgte politiets pålegg.
Har man først blitt tatt med inn på politistasjonen fordi man ikke har fulgt et pålegg, kan man måtte påregne litt tid inne før man slippes ut. Hadde du oppgitt navn og alder, hadde du gjort jobben til politiet lettere og kanskje de kunne sjekket deg ut av saken mye tidligere.
Se straffeloven § 162, politiloven § 8 og politiloven § 30
Kilde: Politidirektoratet, Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Kriminalitetsforebyggende råd
Les også