Hopp til hovedinnholdet

Nedsatt funksjonsevne og sex

Foto: Brian Cliff Olguin/Unge funksjonshemmede,Jegelsker.blog.
Det er mye mer enn funksjonsevne og utseende som påvirker hvordan man føler seg. Foto: Brian Cliff Olguin/Unge funksjonshemmede,Jegelsker.blog.

Kroppen fungerer ofte litt annerledes når man har en funksjonsnedsettelse eller en kronisk sykdom, men følelser og tanker om sex og forelskelser har de fleste mennesker til felles.

Av ungefunksjonshemmede.no

Foto: Brian Cliff Olguin/Unge funksjonshemmede,Jegelsker.blog.
Det er mye mer enn funksjonsevne og utseende som påvirker hvordan man føler seg. Foto: Brian Cliff Olguin/Unge funksjonshemmede,Jegelsker.blog.

Noen med nedsatt funksjonsevne og kronisk sykdom blir møtt med direkte kommentarer og spørsmål om hvordan de har sex. Andre opplever indirekte fordommer, for eksempel at læreren ikke nevner funksjonsnedsettelser i seksualundervisningen.

Selv om vi alle er ulike, er det vanlig å føle seg ekstra annerledes hvis man ikke ser ut eller fungerer som flertallet. Det kan gå utover selvfølelsen. For noen fører det til at de blir redde for å ikke få kjæreste eller oppleve sex, men kjærlighet og seksualitet kommer i like mange former som det finnes mennesker. Det viktigste er å ha positive følelser for sin egen kropp akkurat sånn den er, og sette egne grenser for hva som er greit.

Test ut E-læringsverktøyet Sex som funker

Myter om seksualitet

Det finnes flere myter om seksualitet og funksjonsnedsettelse som ikke er riktige. For eksempel at personer med funksjonsnedsettelser ikke føler seg tiltrekkende eller har one-nightstands. Andre myter er at man må ha samleie eller onanere for å oppnå orgasme. Eller at personer med nedsatt funksjonsevne ikke kan få barn.

Det er mye mer enn funksjonsevne og utseende som påvirker hvordan man føler seg, blant annet om man føler seg verdsatt, opplever mestring og har et godt selvbilde. Det er også mange måter å oppnå seksuell nytelse på.

Vi har flere følsomme steder på kroppen, hvor det kan være godt å bli berørt. Hjernen er også viktig, noen opplever at de kan fantasere seg til nytelse. De som ikke har kjæreste eller ikke kan stimulere seg selv, kan også bruke hjelpemidler som for eksempel dildo eller penispumpe.

Hvordan ha sex når man har en funksjonsnedsettelse?

Ungdom med kronisk sykdom eller funksjonsnedsettelser kan ha noen ekstra ting å tilrettelegge for når de vil ha sex.

Hvis man på grunn av medisiner eller kronisk sykdom blir veldig sliten, kan det være lurt å planlegge når man skal ha sex for å kunne hvile ut i forkant. Da blir ikke sexen så spontan, men til gjengjeld kan man få bedre og mer intim opplevelse av å ta slike hensyn.

Noen bruker medisiner og opplever bivirkninger som gir nedsatt lyst. Dette kan man ta opp med fastlegen.

Tør å si fra om egne behov

Jo mer åpen man er med kjæresten eller partneren om hva man har behov for, desto nærmere kommer man hverandre. Det er viktig å være avslappet og trygg for å oppleve nytelse – mye viktigere enn å ha sex på en bestemt måte.

Enkelte kroniske diagnoser kan gjøre at man får spasmer og noen får spasmer ved orgasme. Slike ting er det lurt å informere partneren sin om på forhånd, sånn at man er forberedt. Andre har ofte smerter i muskler og ledd. Da kan det hjelpe med puter som støtter opp under kroppen der man har vondt, eller kanskje det hjelper at man tar pauser og skifter stilling.

Klarer man å være åpen om hva som er godt og hva som er vondt, finner man som oftest ut av dette selv. En annen mulighet er å snakke med en ergoterapeut, fysioterapeut, sexologisk rådgiver eller helsesykepleier om stillinger og hjelpemidler man kan bruke.

Sexologiske rådgivere kan du finne ved noen helsestasjoner. Du kan også be fastlegen henvise til sexologisk rådgiver på nærmeste sykehus, i habiliteringstjeneste eller ved en rehabilieringsinstitusjon (for eksempel Sunnaas sykehus).

De som har nedsatt førlighet i kroppen, for eksempel i underlivet, vil kanskje like at man berører andre, mer følsomme områder. De som har vanskelig for å kontrollere når de må på do eller de som har pose på magen, kan ha behov for snakke om dette og prøve seg fram i rolig tempo før de har sex.

Det kan være litt skummelt å være åpen i begynnelsen. Kanskje er man allerede nervøs fordi man skal ha sex for første gang eller med ny partner. Men jo oftere vi setter ord på følelser knytta til kropp, følelser og seksualitet, jo lettere blir det. Et tips er å øve med deg selv: Lær din egen kropp å kjenne og finn ut hva som gir deg nytelse. Øv deg på å sette ord på hva du ønsker og trenger, høyt for deg selv eller med gode venner.

Hvem kan jeg snakke med?

Unge funksjonshemmede jobber med å gi opplæring til helsepersonell om hvordan de kan snakke med ungdom som har en funksjonsnedsettelse eller kronisk sykdom om seksualitet.

Ikke alle har like lett for å snakke om sex. Det er heller ikke alle i helsevesenet som har like god kunnskap om seksualitet og funksjonsnedsettelser.

Ikke gi opp hvis du møter en voksen som ikke tar deg og dine spørsmål om sex på alvor. Prøv deg litt fram for å finne den du har best tillit til og som har best evne til å støtte deg. Det er mulig å bytte fastlege, eller man kan oppsøke en helsesykepleier, gynekolog eller jordmor.

Dersom man vil sende inn anonyme spørsmål kan man benytte chatte-tjenestene til Sex og samfunn, Skeiv ungdom og Youchat, eller sende inn spørsmål til ung.no.

Skrevet av:
ungefunksjonshemmende.no.
Sist oppdatert:
16.07.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Alle vennene mine har kontakt med gutter, men ikke jeg. Hva gjør jeg?
Hei! Jeg forstår det sånn at alle vennene dine har gutter etter seg, og alle har hatt sex. Du derimot, har ikke det. Du føler derfor deg uattrakti...
Har løyet om identiteten til gutt på Omegle.
Hei Tusen takk for at du skriver til oss!Gjennomsnittsalderen for jenter første gang de har samleie ligger på ca 17 år, så du har goooood tid. De...
Redd for hva andre kommer til å si om sexlivet mitt
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg synes det er flott at du har tenkt godt gjennom dette og vet hva du ønsker.  Det er viktig å være trygg ...
Tissen min er 7 cm stiv. Kan det ha noe med at jeg har et syndrom?
Hei Takk for at du kontakter Ung.no. Jeg vet det er enkelte syndromer der penis størrelsen blir nevnt. Har dessverre ikke klart å finne noe spesifik...
Er det normalt å ønske å ha sex når man er 13 år?
Hei jente (13) Det er helt normalt at ungdom kjenner på kåthet og lyst til å ha sex. I puberteten øker hormonproduksjonen voldsomt og en del av d...
Jeg må ha hjelp til å få runket. Har jeg krav på hjelp?
Hei Du har rettigheter du kan benytte deg av når du er funksjonshemmet og trenger hjelp til seksuelle aktiviteter, men det innebærer at du må ta m...
Farlig å ha sex om man har skoliose?
Hei! Det skal mest sannsynlig ikke ha noe å si  for ryggen din om du har sex. Det er ikke farlig. Du kjenner forhåpentligvis kroppen din såpass ...
Kan man få barn dersom man har en funksjonsnedsettelse?
Hei Det er mange som kan få barn selv om man har en funksjonsnedsettelse. Det er ikke det som sier noe om du vil bli en god mor eller ikke.  Selv ...