Hopp til hovedinnholdet

Styrketrening du kan gjøre hjemme

Hjemmetrening (ung.no)
TRENING: I denne artikkelen viser vi øvelser for hele kroppen. Du kan selv velge om du vil gjøre alle øvelsene hver gang, om du vil fordele det litt utover flere dager, eller om du vi bruke bare noen av øvelsene.

Å trene styrke har mange positive effekter. Økt muskelstyrke strammer opp, og gjør oss i stand til å takle mange av hverdagens oppgaver bedre. Det kan også være med på å forebygge skader, både innen idrett og ellers.

Offentlig og kvalitetssikret
Hjemmetrening (ung.no)
TRENING: I denne artikkelen viser vi øvelser for hele kroppen. Du kan selv velge om du vil gjøre alle øvelsene hver gang, om du vil fordele det litt utover flere dager, eller om du vi bruke bare noen av øvelsene.

Noen har ikke mulighet til å benytte et treningssenter, og andre er ikke så glad i å trene sammen med mange andre. Men man kan helt fint trene styrke hjemme i sine egen stue, i skogen eller et annet sted, hvor man bruker sin egen kropp og det man har rundt seg som motstand.

Hva trener du?

I denne artikkelen viser vi øvelser for hele kroppen. Du kan selv velge om du vil gjøre alle øvelsene hver gang, om du vil fordele det litt utover flere dager, eller om du vi bruke bare noen av øvelsene. Hvis du allerede har noen øvelser du liker godt, får du kanskje noen ideer til hvordan du kan varierer treningen litt.

Øvelsene i denne artikkelen gir først og fremst utholdende styrketrening. Det er ikke den treningen som gir størst muskelvekst, men de fleste vil nok allikevel merke fremgang. Det brukes lite eller ingen ekstra motstand. Slik trening passer veldig fint som innføring i styrketrening, og er en fin forberedelse hvis man etter hvert vil begynne å trene med vekter. Les mer om styrketrening og utholdende styrketrening i denne artikkelen.

Utførelse

Disse øvelsene kan du gjøre 2-3 ganger i uken. Unngå å gjøre de samme øvelsene to dager på rad, sånn at kroppen får tid til å restituere seg. En fin måte å utføre en slik økt på, kan værs som sirkeltrening. Da gjør du en serie av hver øvelse, og går så rett over på neste øvelse. Så kan du gjøre 2-5 runder med dette, alt ettersom hvor og form du er i. Det kan være fint å starte med 15 repetisjoner på hver øvelse, og så kan du øke etterhvert som du blir i bedre form. Start gjerne med 2-3 runder. Hvis du ikke er vant med denne type trening, er det viktig at du starter rolig, kanskje bare med én økt i uken, og så kan du øke gradvis. Det er viktig å la kroppen tilpasse seg, for å unngå skader. Hvis du er godt trent, kan du starte med litt mer.

Tenk kvalitet fremfor kvantitet, så ha fokus på riktig teknikk under øvelsene, og ikke gjør flere repetisjoner enn de du klarer å utføre riktig.

Oppvarming: Du bør alltid være litt varm før du setter i gang med styrkeøvelser. Det forbereder kroppen, og minsker risikoen for skader. Bruk minst 10-15 minutter på oppvarming. Det kan være en liten joggetur, hopping med tau, gå/løpe opp og ned trappen, ”jumping jacks” eller dans/aerobic. Les mer om oppvarming i denne artikkelen.

 

Tips: Se alle bildene av øvelsene samlet i større format her.

 

1. Knebøy: I denne øvelsen står du med omtrent hoftebreddes avstand mellom føttene, og senker deg ned akkurat som om du skal sette deg på en lav stol, til du har omtrent 90 grader i knærne. Aktiver magemusklene, slik at ryggen holdes naturlig rett. Knærne er rett over tærne. Tyngdepunktet skal være midt under foten, og knærne skal ikke komme frem foran tærne. Overkroppen skal være rett, så unngå å lene deg for mye frem. Hold gjerne armen ut for å stabilisere. Senk deg rolig ned, og press deg litt raskere opp. Øvelsen blir tyngre hvis du avslutter den med et hopp på vei opp.

Vanlige feil: Øvelsen utføres med rund rygg, eller knærne kommer inn mot hverandre.

Styrketrening

 

2. Pushups: Stå på alle fire enten på tær (vanskelig), på knær (lettere), og med hendene omtrent i skulderbreddes avstand eller litt bredere. Stram opp i magemusklene sånn at ryggen holdes rett, og du ikke svaier i korsryggen. Senk kroppen strakt ned mot bakken, og press deg opp igjen. Pass på at ryggen er rett under hele øvelsen.

Hvis du plasserer hendene smalt, trener du først og fremst triceps (baksiden av overarmen), og hvis du plasserer armene bredere, bruker du brystmusklene mer.

Tips: Hvis det er tungt å senke deg helt ned, kan du legge noen bøker under brystet, og så ta dem vekk når du er blitt sterkere. Øvelsen blir også lettere hvis du gjør den mot et bord, en stol eller en benk.

Styrketrening Styrketrening

 

3. Ettbens knebøy med stol:

Ha det en benet på en stol, og det andre et langt steg foran. Aktiver magemusklene, sånn at ryggen holdes naturlig rett. Senk deg ned ved å bøye det fremre kneet, så langt ned som du klarer å holde ryggen rett. Pass på at det fremre kneet ikke faller innover, og at det ikke kommer lengre frem enn tærne. Skyv deg opp igjen.

Øvelsen blir tyngre hvis du går direkte opp i et hopp når du skyver deg opp.

Styrketrening Styrketrening

 

4. Dynamisk planke: Stå i plankeposisjon på underarmene med albuer omtrent under skuldre. Stram opp magen slik at ryggen blir helt rett. Ha gjerne knærne i gulvet hvis det er for tungt å stå på tær. Hold rygg og mage stabil samtidig som du går opp på strake armen og ned igjen.

NB: Ikke gjør flere repetisjoner enn du klarer å hode ryggen rett. Hvis du merker at du begynner å svaie i korsryggen, er det mye bedre å ta pause, eller gjøre en enklere variant, for eksempel med knærne i bakken.

Vanlige feil: Man svaier i ryggen, roterer kroppen fra side til side, eller løfter setet opp i været.

Styrketrening Styrketrening Styrketrening

 

4. Diagonalhev: Stå på alle fire, med hender under skuldre, og knær under hofter. Stabiliser mage og rygg, og strekk ut høyre arm og venstre ben i en forlengelse av kroppen. Trekk dem inn og la albue og kne møtes samtidig som du krummer ryggen, og strekk så ut igjen. Fullfør alle repetisjonene på den ene siden før du gjentar med motsatt bein og arm.

Vanlige feil: Man svaier for mye i ryggen i det man strekker ut bein og arm.

Styrketrening Styrketrening

 

5. Pushups: på stol (pike pushups): Denne varianten av push ups trener særlig skuldre. Her står du med armene på gulvet, og beina på en stol, eller noe annet som gjør at du kommer høyere. Du kan også ha beina på gulvet, men pass da på at rumpa peker opp i været. Bøy armene sånn at hodet senkes ned mot gulvet, og press deg opp igjen.

Denne øvelsen er veldig tung, så hvis du ikke får den helt til gjør det ingen ting om du dropper den, eller gjør færre repetisjoner.

Styrketrening Styrketrening

 

6. Ettbens: seteløft på stol/sofa: Ligg på ryggen og plasser det ene benet på en stol eller lignende, og la det andre benet peke rett opp i luften. Ha armene langs siden, eller i kryss over brystet (vanskeligere).

Begynn bevegelsen med å vippe bekkenet slik at korsryggen kommer ned mot bakken. Løft så kroppen videre opp og strekk hoften ut, slik at det blir en rett linje fra skulder til kne. Hold et lite sekund før du går rolig ned igjen.

Gjør øvelsen lettere ved å ha begge beina på stolen.

Styrketrening Styrketrening

 

7. Skrå situps: Ligg på ryggen med hendene bak hodet, og knærne bøyd til omtrent 90 grader. Løft overkroppen opp og vri deg over mot høyre sånn at venstre albue treffer høyre kne. Samtidig strekkes venstre ben ut og ned mot gulvet. Gjenta mot motsatt side.

NB: Korsryggen skal presses ned i gulvet under hele øvelsen.

Styrketrening Styrketrening

 

8. Tåhev på ett ben: Stå med den ene foten halvveis inn på et trappetrinn, eller en kasse/step. Ha strakt kne. Senk hælen ned og gå så høyt opp på tå som du klarer. Hold et lite sekund før du senker deg helt ned igjen og gjentar bevegelsen. Øvelsen blir lettere hvis du gjør den med begge ben samtidig.

Vanlige feil: Man beveger seg fremover og bakover istedenfor rett opp.

Styrketrening Styrketrening

 

9. Dips: Denne øvelsen trener særlig bakside av armer, og øvre del av rygg. Plasser hendene på en stol bak deg. Ha begge føttene i bakken. Senk rumpa ned mot gulvet så langt du klarer, og press deg opp igjen ved å strekke ut albuene. Kjenn at du presser kroppen helt opp og skyver brystet frem på slutten. Gjør øvelsen lettere ved å ha bøyde knær.

Styrketrening Styrketrening

 

10. Stående roing med strikk: Denne øvelsen trener øvre del av rygg. Hvis du ikke har en treningsstrikk, står du bare over øvelsen.

Fest strikken i et rekkverk, et dørhåndtak eller lignende. Stå med den ene benet litt foran det andre, og ha kroppen stabil. Trekk skulderbladene sammen, og dra albuene bakover. Slipp armene rolig frem igjen. Pass på at du har lave skuldre under hele øvelsen.

Styrketrening Styrketrening

 

[Se alle bildene av øvelsene samlet i større format her]

Skrevet av:
Fysioterapeuten, ung.no
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hvordan kan vi legge opp en gymtime for klassen?
Hei Så spennende at dere skal lede en gymtime! Bare man bruker litt fantasi, så er det utrolig mye man kan gjøre i en gymtime. Jeg skal prøve å ...
Hvordan skrive en oppsigelse av trenningsavtale?
Hei Da du inngikk avtalen med treningsstudioet, skrev du under på en avtale. Har du den ennå? Der står det hvilken bindingstid du eventuelt gikk m...
Hvordan få bredere hofter?
Hei Takk for spørsmålet ditt? Du ønsker altså noe bredere hofter, og vil ha treningstips for hvordan du kan oppnå det.  Styrketrening er bra,...
Hvordan skal man ri en gutt?
Hei jente 15! Det er fint at du tenker på partneren din og at du vil han skal ha det fint. God sex handler om en balanse mellom å yte og å nyte. O...
Hvor lang tid vil det ta før jeg ser resultater fra treningen?
Hei Takk for spørsmål! Så bra at du har startet å trene og trives med det:) Hvor raskt du vil se resultater avhenger av mange forhold. For det ...
Styrkeøvelser for 13 år gammel fotballspiller - for balanse og styrke
Hei Takk for spørsmålet ditt! Du trener jo en del fotball hver uke, så det er nok mest fornuftig å legge inn styrketrening annenhver dag fremfor...
Hvordan kan jeg bli bedre i håndball?
Hei Takk for spørsmålet ditt, og beklager at du har måttet vente så lenge på svar! Det er flott at du spiller håndball, og det gjør jo ingenti...
Jeg er under 16 år og vil trene på treningssenter, finnes det noen?
Hei! Takk for at du sender inn spørsmål til oss i ung.no! Så bra at du har lyst å trene!  De fleste treningssentre har aldersgrense på 16 år...
Styrketrening fotballspillere
Hei Takk for spørsmålet ditt! Ja styrketrening kan gi god effekt for fotballspillere. Det er spesielt trening av lår, rumpe og legger som gir eff...
Finnes det treningssenter med aldersgrense under 15 år?
Hei Jente, 14!  Takk for at du sender inn spørsmål til oss i ung.no! Så bra at du har motivasjon til å trene!   Jeg skjønner at du synes d...
Er jeg feit? Hva kan jeg gjøre for å bli tynnere? Tar jeg feil?
Hei jente 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Du lurer på om du er overvektig, og hva du kan gjøre for å bli tynner. Du er en lang og flott ...
Jeg vil begynne å trene, men vet ikke hvordan jeg skal gå frem.
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så fint at du vil begynne å trene og spise sunt.  En av de beste måtene å komme i gang med trening på, er å b...
Jeg trenger en treningsplan og en matplan.
Hei Takk for spørmålet ditt. Så fint at du vil komme igang med trening. Du skriver ikke så mye om hva slags erfaring du har fra før, så svaret ...
Jeg sliter litt med mat og sånt.
Hei jente 18 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det første jeg vil si til deg er at du har en helt flott vekt for en på din høyde, og er ikke ...
Treningsprogram for fotballspiller?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Du ønsker tips til både styrketrening og kondisjonstrening du kan gjennomføre utenom fellestreningene i fotball. ...
Hvordan bli bedre til å stå i 90-graderen? 
Hei Skal du bli flink til noe, så må du nødvendigvis trene ofte på det. Slik er det for eksempel med 90-graderen. Skal du bli sterkere i beina og...
Hvordan kan vi ha en gymtime for resten av klassen?
Hei HeiSå spennende at dere skal lede en gymtime! Bare man bruker litt fantasi, så er det utrolig mye man kan gjøre i en gymtime. Jeg skal prøve ...
Hvordan kan jeg gå ned i vekt?
Hei Takk for at du sender oss spørsmål.  For mange kan det være vanskelige og ubehagelige følelser knyttet til kropp og vekt, spesielt i ungdom...
Hvordan kan jeg få tykkere lår raskt?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Lårene våre består for det meste av muskler og fett. For å få større lår, er det først og fremst styrketrenin...
Se alle