Hopp til hovedinnholdet

Dette skjer i kroppen når du trener

I denne artikkelen forklarer vi hva som skjer i kroppen ved trening, både under trening og som følge av trening.

Offentlig og kvalitetssikret

Vi får mange spørsmål om hvordan man kan få større muskler, bedre utholdenhet, eller bli mykere. De fleste vet at for at dette skal skje, må man trene på det man ønsker å endre på. Men hvorfor endrer kroppen seg når man trener – hva er det faktisk som skjer?

Trening setter i gang prosesser

Når vi setter i gang med fysisk aktivitet eller trening, setter kroppen i gang mange prosesser for at vi skal klare å gjennomføre aktiviteten.

Dette skjer ved hjelp av nervesystemet og hormoner i kroppen. Vi kan kjenne tydelig er at hjertet slår kraftigere og raskere. Dette skjer blant annet på grunn av et hormon som heter adrenalin.

Hjertet pumper mer blod rundt i kroppen og blodet frakter oksygen og næringsstoffer til musklene, sånn at de orker å jobbe mer. Vi puster også raskere, og puster inn og ut mer luft hver gang. Blodet omdirigeres, sånn at det går mindre blod til fordøyelsen, og mer til muskler og hud. Ettersom musklene produserer masse varme når de jobber, stiger kroppstemperaturen. For å ikke bli for varme, begynner vi å svette.

Energi

Når vi beveger oss, skjer det ved at musklene trekker seg sammen, og dermed beveges knoklene som de er festet i. For å orke dette, trenger musklene energi og oksygen. Energien kommer fra maten vi spiser. Maten vi spiser inneholder stoffer som i kroppen brytes ned til ulike næringsstoffer, blant annet sukkerarter, fettsyrer og aminosyrer.

Dersom kroppen ikke har behov for energien akkurat der, og da lagres disse næringsstoffene. De lagres i musklene, leveren og i fettvevet. Når vi begynner å bevege oss, tar musklene i bruk energien som er lagret. Musklene kan bruke karbohydrater, fett og aminosyrer som energi.

For at musklene skal kunne arbeide er det viktig med oksygen. Når det er for lite tilgang på oksygen (når vi jobber med veldig høy intensitet), blir det dannet melkesyre. Dette hindrer musklene i deres arbeid. Du har kanskje kjent at musklene «stivner», sånn at du ikke klarer å løpe like fort. Da har det hopet seg opp melkesyre i musklene. Men hvis vi trener litt roligere igjen, kan kroppen faktisk bruke melkesyren som energi, og dermed bryte den ned igjen.

Hvorfor føler vi oss så bra etter trening?

I løpet av aktiviteten og etterpå, er det også en del som skjer i kroppen. Når vi er ferdige å trene, virker nervesystemet litt motsatt av når vi begynner å bevege oss, det sender istedenfor signaler om at kroppen skal roe seg. I tillegg sendes det under og etter aktiviteten ut hormoner, og signalstoffer i hjernen, som gir oss en følelse av velvære, og senker stressnivået.

Endinger på cellenivå

Enkelt forklart, så vil kroppen tilpasse seg for å kunne møte de utfordringene den utsettes for. Hvis man trener mye styrketrening, vil derfor kroppen endre seg for å tåle slik belastning, det samme gjelder med utholdenhetstrening, hurtighetstrening osv.

Å takle nye utfordringer er et samspill mellom mange deler av kroppen, og endringer som skjer på cellenivå.

Musklene våre består av mange tusen muskelceller, også kalt muskelfibre. Når kroppen skal gjøre en bevegelse, sender nervesystemet signaler til muskelen om å trekke seg sammen, og dermed skapes bevegelse.

Vi har ulike typer muskelceller, med litt forskjellige egenskaper. Noen er mer egnet for raske bevegelser, andre er mer utholdende.

Hva slags muskelceller vi har mest av, er genetisk bestemt, og det kan du lese mer om i denne artikkelen.

For at man skal få en høyere prestasjonsevne, enten om det gjelder å bli sterkere, få bedre kondisjon eller andre ting, må kroppen belastes litt mer enn det nivået den har vent seg til. Det kan vi kalle «overload».

Styrketrening og muskelvekst

Når musklene vokser, skjer det først og fremst ved at hver enkelt muskelfiber vokser. Muskelvekst stimuleres av positiv energibalanse, altså at man får i seg mer energi enn det man bruker.

Når muskelen blir utsatt for tung belastning som det ved styrketrening som fører til overload, settes det i gang en reaksjon inne i muskelcellene som gjør at den vokser. Her er flere hormoner og stoffer involvert, blant annet testosteron – det mannlige kjønnshormonet.

På den måten bygger musklene seg opp til å tåle mer belastning. Og ettersom kroppen hele tiden tilpasser seg nye utfordringer, må vi gi den nye utfordringer hvis vi ønsker formen skal fortsette å bli bedre.

Det er viktig med hvile mellom øktene

Hvis man utsetter kroppen for en ny aktivitet, trener tyngre enn det den er vant til, eller trener for første gang på en stund, blir man ofte støl. Forskerne er faktisk ikke helt sikre på hvorfor vi blir støle, men det mest sannsynlige er at det skyldes mikroskader på muskelfibre og blodkar som følge av uvant belastning. Dette gjør at musklene blir såre og ømme i noen dager etterpå, før musklene har fått reparert seg selv igjen.

Det er ikke farlig å trene selv om man er støl, men ofte klarer man ikke ta i så mye på øvelsene fordi musklene er så ømme, og dermed får man gjerne ikke så mye utbytte av treningen.

Det er også lurt å gi kroppen tid til å hente seg inni igjen mellom hver økt. Hvis kroppen ikke får hvile og næring mellom øktene, får den ikke bygget seg opp. Da får man heller ikke de resultatene man ønsker. Derfor kan det være fint å trene andre deler av kroppen enn der man er støl eller nylig har trent, eller trene en annen type aktivitet, for eksempel utholdenhetstrening.

Utholdenhetstrening

Ved utholdenhetstrening skjer det litt andre forandringer i musklene enn ved styrketrening. Ved styrketrening må musklene kunne utvikle stor kraft over en kort periode, mens ved utholdenhetsaktiviteter må den kunne utvikle kraft over lengre tid. Ved utholdenhetstrening blir ikke musklene først og fremst større, men det skjer allikevel forandringer.

Noe av det som skjer, er at det blir et større nettverk av blodårer rundt muskelcellene, sånn at de får tilgang på mer oksygen og musklene blir bedre på å bruke energi Hvis man trener mye utholdenhetstrening, vil cellene bli flinkere til å bruke fett som energikilde.

Det skjer også endringer i hjertet og lungene. På samme måte som andre muskler kan vokse, vokser hjertet. I tillegg får vi mer blod, og disse to tingene gjør at hjertet klarer å pumpe mer blod gjennom kroppen for hvert slag. Det kaller vi økt slagvolum. Det gjør at hjertet ikke trenger å pumpe like mange ganger når vi er i ro for å pumpe nok blod rundt i kroppen. Derfor har de som er godt trent gjerne lavere hvilepuls.

I begynnelsen kommer resultatene raskere

Du har kanskje merket at den første tiden når du begynner å trene, blir du raskt bedre. Men etter hvert flater utviklingen litt ut. Dette skyldes flere ting.

En av grunnene er at musklene og nervesystemet blir vant til aktiviteten, og klarer å samarbeide bedre. Kroppen bli rett og slett vant til nye måter å bevege seg på – koordinasjonen blir bedre. Det handler altså ikke bare om at du er blitt sterkere.

Når man begynner å trene, og særlig ved styrketrening, sendes det som sagt mer blod til musklene som arbeider, som fører til at de blir umiddelbart større. Denne effekten varer en tid etter treningsøkten, men så vil kroppen transportere den overflødige væsken tilbake.

Vi har alle en maksimal kapasitet for hvor godt trent vi kan bli på et område, og etter å ha trent regelmessig mot det i flere år, nærmer vi oss denne grensen mer og mer, og vi vil ikke ha like stor fremgang. Men ved å gi kroppen nye utfordringer i form av en annen aktivitet, kan man få fremgang på det. Man må også holde treningen ved like for å opprettholde formen og de gode helsegevinstene man får ved trening.

Så lenge man vokser, har man imidlertid gode muligheter for å ha fremgang, for da er jo kroppen i stadig utvikling. Og særlig i puberteten skjer det mye. Produksjonen av hormoner som er viktige for utvikling av styrke og muskelvekst, øker hos guttene. Dette fører til at de blir både sterkere, raskere og får mer muskler i denne perioden. Derfor kan man altså ikke forvente å få like stor muskelvekst før puberteten som etter.

Jentenes kropp endrer seg på en annen måte enn guttenes i puberteten. De opplever ofte at istedenfor å få raskt fremgang på idrettsprestasjoner, stagnerer utviklingen litt, og forholdet mellom muskulatur og fett i kroppen endrer seg på den måten at man får mer fett, særlig på områdene lår, mage og rumpe. Dette er helt naturlig, og handler om at kroppen gjør seg klar til å kunne bære frem barn. Selv om det kan være frustrerende, er det viktig å la dette skje. Kroppsfettet er blant annet viktig for produksjonen av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen.

Finn en aktivitet du liker

Det er altså mye som skjer i kroppen når vi trener, og hvilke resultater man får av trening avhenger av mange forhold. Men uansett hva målet med treningen er, så er det viktigste at man finner aktiviteter man liker, og trener variert, sånn at kroppen blir utfordret på ulike måter.

Skrevet av:
Fysioterapeuten, ung,no
Sist oppdatert:
02.05.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hva skjer med treningen når jeg spiser usunt?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så fint at du trives så godt med å trene!Når vi trener, bruker kroppen energi både under selve treningen, og ett...
Jeg klarer ikke fokusere og det er så slitsomt. Hva kan det være?
Hei jente 16 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du syns det slitsomt å ha det slik...
Hvordan kan man bidra til å bedre egen helse og folkehelsen?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Dette var et stort spørsmål som ikke er så lett å svare på i korte trekk.  Sunn og variert mat ...
Lei medelevene mine - hva gjør jeg?
Hei Det er ganske vanlig å kjenne på en metthetsfølelse når ungdomsskolen begynner å nærme seg slutten. Det er bare 3 måneder igjen ;-) Jeg t...
Kommer jeg til å få større kropp og bli større rundt lårene av å gå på ski?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Hvordan kroppen blir påvirket av trening er veldig individuelt. Noen får raskt større muskler, andre opplever ikke...
Er svømming god trening?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så flott at du er glad i å trene og vil holde deg i form! Det er helt fint å variere treningen litt, det skal jo v...
Hvordan kan jeg gå raskt ned i vekt? Veier 160 kg.
Hei! Det er fint at du ønsker å gjøre noe med overvekten din. Har man en stor overvekt, så vil selv små endringer i kostholdet gjøre at man gå...
Sliter med dødsangst.
Hei Det jeg tror du sliter litt med er det som kalles for dødsangst. Når det gjelder dødsangst så kan jeg fortelle deg litt om denne typen angst...
Hvor lenge må jeg trene for å få muskler.
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så fint at du er aktiv med trening. Det er ikke først og fremst lengden på treningsøktene som avgjør hvor raskt ...
Kan gutter få like stor rumpe som jenter?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Rumpen vår består for det meste av muskler og fett. Jenter har ofte mer fett på rumpen, og den er gjerne litt stø...
Hva skjer med kroppen når man jogger mye?
Hei jente, 17 år! Takk for ditt spørsmål til oss i ung.no!  Det stemmer at det varierer fra person til person hvordan hver enkelt reagerer på k...
Friår - endeløst og bortkastet?
Hei Det virker som hverdagene dine blir for lite innholdsrike, du kjeder deg. Det går utover humøret og tiltakslysten.  Mitt råd er at du forsø...
Jeg hater å være tynn. Hvordan kan jeg få sixpack så fort som mulig?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Jeg skjønner at det ikke er så lett for deg å være så slank, og at det er frustrerende at du ikke legger på deg....
Kan jeg gå ned i vekt ved å sykle 40 minutter hver dag?
Hei! Det er mulig å gå ned i vekt gjennom trening, spesielt om man ikke er vant til å trene fra før, og hvis man har en større overvekt. Trening...
Jeg er så redd og det tar så mye er energi. Hva kan jeg gjøre?
Hei jente 17 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at det er krevende og være engstelig ...
Hvordan bør jeg trene og spise for å få mer muskler og en større kropp?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så fint at du vil komme i gang med trening! Når man ønsker å få større muskler og bli sterkere, er det først o...
Klorvann og huden
Hei det er ikke dokumentert at klorvann gir uren hud, så det tenker jeg at du bare kan teste ut. Det er noen som får tørr hud og eksem, men uren h...
Jeg føler at jeg vil søke ung uføre.Hvordan går jeg frem?
Hei gutt 20 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du strever mye og at du kjenner på e...
Er planen min for trening smart?
Hei Så fint at du er aktiv med trening! Jeg vil anbefale deg å fortsette som du gjør, med å trene flere muskelgrupper hver økt. Så kan du helle...
Hvordan kan jeg trene hjemme?
Hei Det er mye du kan gjøre hjemme av trening! Du kan også bruke naturen rundt deg og være i aktivitet på ulike måter. Jeg skjønner det at å e...
Se alle