Hopp til hovedinnholdet

Skadelige stoffer i kosmetikk

Sminke på badet (foto: ung.no)
BEVISST? Er du klar over hva produktene du bruker inneholder? Velger du svane- eller blomstermerkede produkter, er disse testet og godkjent som helse- og miljøvennlige.

Visste du at mange kosmetikk- og kroppspleieprodkter inneholder skadelige stoffer? Lær deg hva du må se etter for å unngå de uheldige stoffene.

Offentlig og kvalitetssikret
Sminke på badet (foto: ung.no)
BEVISST? Er du klar over hva produktene du bruker inneholder? Velger du svane- eller blomstermerkede produkter, er disse testet og godkjent som helse- og miljøvennlige.

Med kosmetiske produkter og kroppspleieprodukter menes både sminke, hudkremer, solkremer, såper, sjampoer, parfyme, deodoranter og annet vi bruker for å stelle hud og hår, og holde oss rene. Selv om mange kosmetikk- og kroppspleieprodukter inneholder helse- og miljøfarlige stoffer finnes det heldigvis gode alternativer.

Hormonforstyrrende stoffer (Hormonhermere)

I mange produkter finnes det hormonforstyrrende stoffer. Disse stoffene kan påvirke hormonsystemet vårt, og føre til tidlig pubertet hos unge jenter, misdannede kjønnsorgan på guttebabyer, dårlig sædkvalitet hos menn og økt risiko for testikkelkreft. Selv om et produkt inneholder svært små mengder av et stoff, kan det i kombinasjon med andre tilsvarende mengder likevel ha skadelig effekt.

Forbrukerrådet jobber for at hormonforstyrrende kjemikalier skal forbys i alle kosmetikk- og kroppspleieprodukter. På forbrukerrådets sider kan du sjekke ulike tester, og finne ut av hvilke stoffer du bør styre unna.

Svanemerket

Miljømerkede produkter

Den enkleste måten å unngå skadelige stoffer i kosmetikk- og kroppspleieprodukter på, er å velge svanemerkede eller blomstermerkede produkter. I tillegg til å ta hensyn til miljø og helse generelt, har disse vært testet for både parfyme, allergifremkallende stoffer og hormonforstyrrende kjemikalier.

Kosmetikk og allergi

Mange av stoffene som blir brukt i kosmetiske produkter kan utløse allergiske reaksjoner. Dette gjelder spesielt parfymestoffer, konserveringsmidler og enkelte hårfargestoffer. Kontakt med allergener i mange kosmetiske produkter kan føre til at forbrukere og enkelte yrkesgrupper (for eksempel frisører) blir overfølsomme for visse stoffer. Dette kan igjen føre til allergiske reaksjoner.

 

 

Relativt mange av de stoffene som blir brukt i kosmetiske produkter, kan i tilstrekkelige mengder utløse allergiske reaksjoner. Dette kan du lese mer om hos Mattilsynet og hos Astma og allergiforbundet.

Du finner også mer informasjon om skadelige bivirkninger av kosmetikk hos Folkehelseinstituttet. Her kan du også rapportere inn bivirkninger som du har fått ved bruk av kosmetikk.

Graviditet og skadelige stoffer i kosmetikk

Danske studier viser at gravide får i seg en blanding av ulike hormonforstyrrende kjemikalier som kan skade barnet. Både propylparaben og butylparaben, som ofte finnes i kroppsleieprodukter og kosmetikk, gir hormonforstyrrende (såkalt østrogene) effekter. Det er dokumentert at det å utsette seg for disse stoffene blant annet kan gi nedsatt sædkvalitet og lavere vekt på bitestiklene hos menn, og økt vekt på livmor hos kvinner.

Den danske rapporten peker på at fostertilværelsen og barndommen er de mest følsomme periodene i menneskelivet fordi kroppens organer da gjennomgår svært viktige faser i utviklingen. Når organene utvikles, er det avgjørende at de hormonelle systemene i kroppen er i balanse. Forbrukerrådet oppfordrer garvide å unngå kosmetikk og kroppspleie med hormonforstyrrende stoffer under svangerskapet.

Vær bevisst!

Alle bør være bevisste på hva de utsetter seg for av skadelige stoffer, og prøve å unngå dem så langt som mulig. Husk at huden er et organ som suger opp stoffer og bringer det inn i resten av kroppen, akkurat som kroppen tar opp stoffer fra maten du spiser og luften du puster inn.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Jeg føler meg ikke pen nok
Hei Det er veldig trist å høre at du ikke føler deg pen nok. Dessverre er nok dette en følelse som mange går med om seg selv, og det er både vo...
Mamma nekter meg å bruke sminke 
Hei Moren din kan ikke nekte deg å bruke sminke, men hun vil bare ditt beste! Hvis det også er hun som kjøper sminke til deg, så kan hun velge å...
Hvordan kan jeg overtale mamma til å få lov å farge håret mitt?
Hei Takk for at du skriver til oss!  Jeg forstår at du har lyst til å bestemme selv over håret ditt og hva du vil gjøre med det. Håret er en ...
Er jeg for ung til å sminke meg?
Hei Dette er noe du kan føle på selv. Sminke går jo an å ta av, så du kan jo prøve litt hvis du føler for det. Man trenger ikke å bruke mye h...
 Spørsmål om gluten i sminke. 
Hei Vanligvis kan en bruke vanlig sminke selv om man ikke tåler gluten/har cøliaki. Dersom man reagerer spesielt mye på gluten, må man jo være e...
Er det farlig å gå med sminke hver dag?
Hei Det er ikke farlig å gå med sminke hver dag. Veldig mange kvinner går med sminke fra puberteten og resten av livet. Noen produkter inneholder ...