Hopp til hovedinnholdet

Tips for digital time out

Jente ser på mobilen.
TA EN PAUSE FRA MOBILEN: Å være «påkoblet» hele tiden kan føles slitsomt.

Smarttelefonen er med oss over alt og har blitt en dings hvor vi kan være sosiale og følge med på det som skjer. Samtidig synes mange at de bruker for mye tid på mobilen og for lite tid sammen med venner utenfor skjermen. Kanskje en pause fra mobilen i blant kan være positivt?

Offentlig og kvalitetssikret
Jente ser på mobilen.
TA EN PAUSE FRA MOBILEN: Å være «påkoblet» hele tiden kan føles slitsomt.

Flere opplever det å være «påkoblet» hele tiden som slitsomt og ønsker å ta en «time out» eller redusere bruken. Her er 6 tips til hvordan:

1.Fjern ting som kan distrahere deg

Apper du ikke trenger, alarmer og varsler. Ta en opprydning og meld deg ut av grupper og chatter du ikke bruker. La det gå… Dersom du til enhver tid ser at du har 20 nye varsler på Messenger eller Snapchat, er det vanskelig å motstå trangen til å sjekke.

Mange har varsler for å ikke gå glipp av noe, men det er nettopp det som er hensikten med digital «time out», nemlig å gå glipp av det som ikke er så viktig, egentlig… Er det krise kan du fortsatt nåes på telefon og melding.

2.La mobilen ligge

Jepp, det kan være vondt! Ubehaget som følger med å sitte alene å vente på noen, får oss ofte til å plukke opp telefonen for å underholde oss selv. Det kan handle om at vi rett og slett kjeder oss og at det oppleves rart og ubehagelig å sitte å ikke gjøre noe. Noen bruker også mobilen for å dempe stresset med å sitte alene. Dersom vi sitter med nesa ned i skjermen gjør vi oss utilgjengelig for de rundt, og signaliserer at vi er opptatt.

Tenk hvor mange muligheter du kan få ved å kikke deg rundt og kanskje smile til et spennende menneske i samme rom som deg. Dessuten er det sunt for kroppen å få en pause med litt god gammeldags kjeding med jevne mellomrom.

3.Få oversikt over hvor mye tid du bruker på telefonen

Du kan regne ut sånn omtrent hvor mye tid du bruker hver dag, eller du kan laste ned forskjellige apper for å registrere nøyaktig.

På noen apper har du mulighet til å gå inn å sjekke hvor mye tid du har brukt. Instagram viser for eksempel en oversikt over hvor mye tid du har brukt hver dag. Poenget er å tenke over hvor mye tid telefonen «stjeler» fra deg hver dag. Dersom du bruker 4 timer på spill eller sosiale medier hver dag, men halverer tiden og ikke bruker mer enn 2 timer, så utgjør dette 14 «ledige» timer i uka. Tenk over hva du kan bruke denne tiden til istedenfor.

4.Lag avtaler om digital-frie plasser eller tidspunkt

Gjør en avtale med familien din om at hytteturen skal være uten internett. Eller med vennegjengen om at de må legge mobilen inn på mobilhotell når de kommer på besøk. I en travel hverdag møtes man kanskje bare rundt middagsbordet, da er det fint at alle er fullstendig tilstede og ikke på internett. Det er mye lettere når man er flere sammen om noe. Samtidig vil det være lettere å ikke sjekke mobilen når den ligger et stykke unna deg.

5.Kjøp en god gammeldags vekkerklokke

Veldig mange bruker mobilen som vekkerklokke, det er det egentlig ingen grunn til. Faktisk så sover mange bedre uten mobilen på nattbordet. Samtidig som vi vet at lyset fra skjermen kan gjøre det vanskeligere å sovne. Når mobilen ligger en annen plass en på soverommet, vil også trangen til å sjekke mobilen før du sovner bli mindre. Ny vekkerklokke og bedre søvn, whats not to like?

6.Tenk over hva smarttelefonen gir deg

Det er så utrolig mange muligheter og mye bra med internett og sosiale medier, men det finnes også en bakside.

Sosiale medier kan få folk til å føle seg ensomme og ikke gode nok. Samtidig som den er en arena for mobbing, krenkelser og overgrep. Det er også lurt å være bevisst på at selskap som Google og Facebook tjener penger på å samle mest mulig informasjon om deg som bruker tjenestene deres, og selge disse videre for å kunne vise deg målrettet reklame.

Skrevet av:
helsesykepleier for ung.no.
Sist oppdatert:
04.10.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Jeg bruker mobilen for mye
Hei jente 13 år! Så bra at du ønsker å ta tak i dette! Det er veldig mange som har det slik, men at de ikke vet hva de skal gjøre med det.  Je...
Vil at instagramkontoen min skal være perfekt
Hei Nei jeg tror ikke det er noe galt med deg. Mange ungdommer på din alder er opptatt av hvordan du fremstår og hvordan du blir oppfattet via sosi...
Jeg begynner å bli avhengig av internettvenninna mi..
Hei Så utrolig fint at du skriver til oss!Jeg er helt enig i at det er lurt å finne ut av dette. For det er vondt for venninna di at du kontrollere...