Hopp til hovedinnholdet

Nyttig å vite om avføring, fordøyelse og dovaner

Hånd som strekker seg etter dopapir (colourbox.com)
VANER: Sørg for å ha gode vaner, så tar du godt vare på tarmen din. Ikke hold igjen, men gå på do når kroppen sier ifra.

Avføring er en naturlig del av hverdagen, men det kan være svært plagsomt når avføringen ikke fungerer som det skal. Hva er normalt og når burde du kontakte lege?

Offentlig og kvalitetssikret
Hånd som strekker seg etter dopapir (colourbox.com)
VANER: Sørg for å ha gode vaner, så tar du godt vare på tarmen din. Ikke hold igjen, men gå på do når kroppen sier ifra.

Normal avføring

En normal avføring er lys til mørk brun i farge. Presses ut greit uten smerter og kommer omtrent en gang om dagen som en lang pølse. Akkurat som mennesker er forskjellige, er også avføringsmønster forskjellige, og de færreste vil nok kjenne seg igjen i det mønsteret som er beskrevet ovenfor. Hos noen kan avføringen kan komme ut som knudrete og oppstykket, eller litt løs, eller en blanding av disse uten at dette trenger å være unormalt. Alt mellom 3 avføringer om dagen og 1-2 ganger i uken er også normale mønstre som ikke trenger å bety at noe er galt.

Hvordan kroppen fordøyer mat

Fordøyelsen starter i det du putter maten inn i munnen. Enzymer i spyttet starter å bryte ned maten til enklere stoffer. Maten moses av tennene som gjør næringstoffene mer tilgjenglige når de skal suges opp senere. Maten svelges, går gjennom spiserøret og ned i magesekken. I magesekken er det magesyre som videre bryter ned proteiner til enklere stoffer som lettere tas opp. Fra magesekken går maten videre til tynntarmen. Det er her det aller meste av oppsugingen av næringsstoffer skjer. Fett, sukker, proteiner og mineraler og alt kroppen trenger suges opp gjennom tarmveggen og går videre til lever før det går ut i blodet og transporteres dit det trengs.

Fra tynntarmen går maten videre til tykktarmen. Tykktarmens hovedoppgave er å ta til seg vann, slik at man ikke mister mye væske ut med avføringen. Mot slutten av tykktarmen havner maten i rektum, som er en lagringsplass for avføring. Når det har kommet nok avføring hit sendes signaler til hjernen som gjør at du må på do. Normalt sett tar det ca 24 timer for mat å passere gjennom fordøyelsessystemet, men også her er det store variasjoner i hva som er normalt.

 

 

Gode vaner

Det er viktig å ta vare på tarmen på samme måte som man tar vare på resten av kroppen. Dette kan man gjøre ved å ha et sunt og variert kosthold, samt å ha gode dovaner. Med gode dovaner menes at du burde gå på toalettet når du føler trang til avføring, ikke hold igjen. Om du holder igjen vil tykktarmen trekke til seg enda mere væske, og avføringen kan bli veldig hard. Har du ingen rytme i tømmingene, må dette øves inn. Gå på toalettet på et bestemt tidspunkt etter et måltid - for eksempel etter frokost. Gjør du det konsekvent dag etter dag, vil tarmen begynne å samarbeide.

Kosthold og trening påvirker tarmen

Det du spiser skal også ut i den andre enden, så et sunt og variert kosthold er viktig for at også tarmen skal fungere godt. Fiber som det finnes mye av i frukt, grønnsaker og grovbrød binder opp vann i tarmen. Dette vil gjøre bløt avføring hardere, og hard avføring bløtere, og er således gunstig uansett hvilken tendens avføringen har. Fysisk aktivitet stimulerer til bevegelse i tarmen. Stillesitting og lite mosjon øker derfor risikoen for forstoppelse og hard avføring.

Hard avføring

De fleste vil oppleve å ha hard avføring til tider. Vanlige årsaker til dette er om du har et kosthold som innheolder lite fiber, hvis du drikker dårlig, eller er lite i bevegelse. Hvis avføringen blir så hard at du ikke klarer å presse den ut og det har gått mye lenger tid enn normalt siden sist du kom på do, kan det være lurt å oppsøke fastlege, men først kan du forsøke egenbehandling: Ved hard avføring er det viktig å drikke mye vann, få i seg mat med mye fiber(grønnsaker, frukt, grovbrød) og være i bevegelse. Dette vil i de aller fleste tilfeller være nok til å få tarmen i gang. Dersom du fortsatt ikke kommer i mål, kan det være lurt å kontakte fastlegen. Da kan du få kort kur med avføringsmidler eller annet som kan hjelpe.

 

 

Løs avføring

Som med hard avføring, kan de fleste oppleve løs avføring en gang i blant, uten at det trenger å bety at noe er galt. Noen opplever også litt løs avføring til vanlig. Stress er en faktor som kan virke på magen og gjøre at du plutselig må på do og kan ha litt løs avføring. Diare er avføring med økt væskeinnhold, volum eller hyppighet av tømninger, og kan ha veldig mange forskjellige årsaker. Omgangssyke er vanlig sykdom mange kjenner til. Det er en veldig smittsom virussykdom som ofte gir feber, oppkast og vanntynn diare. Oppkastet og feberen gir seg ganske raskt, men diaréen blir ofte igjen noen dager ekstra.

Diare kan ha veldig mange forskjellige årsaker. Dårlig kosthold med lite fiber, infeksjoner, medisiner, allergi, laktoseintolleranse og cøliaki kan alle gi diare, men som oftest går løs avføring over av seg selv. Når du har diare mister du mye vann i avføringen, så det viktigste tiltaket er å drikke mye væske. Ellers burde du så raskt du orker starte å spise vanlig kost. Stivelsesrike matvarer ris, havre, gulrot, mais og liknende har en positiv effekt. Hvis diareen varer lenge (over 1 uke) og du starter å føle seg veldig syk og slapp eller det kommer blod i diareen bør du kontakte fastlege.

Rød, grønn og hvit avføring

Noen ganger kan avføringen få nye farger som gjør at man blir engstelig. Dersom man har blod i avføringen, kan denne enten være fersk og rød, eller så kan blodet gjøre avføringen mørk og seig med en spesiell litt søtlig lukt. Ved ferskt blod er det hos unge ofte små rifter eller hemoroider i endetarmen som er årsaken, dette ses ganske ofte hvis man er plaget av hard avføring. Ved seig og mørk avføring er kilden til blodet lenger oppe i tarmsystemet. Blod i avføring kan hos eldre være et tegn på tarmkreft, men dette er ekstremt sjeldent hos unge. Ved blod i avføringen kan det uansett være lurt å ta en tur til fastlegen for å se om man finner årsaken. Ofte kan også rød avføring komme av sterke fargestoffer i det man har spist, som f.eks rødbeter.

Grønn avføring kommer som oftest av irritasjon i tarmen. Dette kan ses ganske hyppig hos små barn, og litt sjeldnere hos eldre. Det kan være et tegn på bakterie eller virussykdom i tarmen, og trenger ikke å bety at det er noe alvorlig galt.

Helt hvit avføring kan være tegn på lever -eller gallesykdom. Opplever du hvis avføring, må du gå til legen.

 

 

Smerter ved avføring

Vanlige årsaker til smerter ved avføring er hemoroider, rifter i anus, infeksjon i endetarmen eller irritabel tarm. Dersom man har veldig hard avføring kan dette føre til rifter som gjør det vondt å gå på do. Noen ganger trenger man medisiner for å bli bra av dette, men som oftest går det over av seg selv når avføringen er blitt normal igjen.

Hemoroider er tette vener i endetarmen, og er en ganske vanlig sykdom. Man kan ha både indre og ytre hemoroider, og det er de indre hemoroidene som blør. ytre hemoroider er på utsiden av anus, disse vil også kunne være smertefulle

Infeksjon i enden av tarmen kalles proktitt, og vil kunne gi både smertefull avføring og blod. Dette er noen ganger starten av en inflammatorisk tarmsykdom som ulcerøs kolitt, eller det kan være en forbigående inflammasjon. Ved smerter og blod i avføring bør man kontakte lege.

Irritabel tarm er en sykdom hvor man ikke helt kjenner årsaken. Den kjennetegnes ved mye gass og prumping, magesmerter og endring av avføringsmønster. Ofte ser man en blanding av både løs og fast avføring. Noen har også smerter i endetarmen under avføring. smertene blir som regel bedre etter man har tømt segNoen blir bedre av sykdommen når de følger en FODMAP diett som man kan lese mer om her. Når man opplever problemer som ved irritabel tarm, er det lurt å kontakte lege for å være sikker på at det ikke er annen sykdom som ligger bak.

Biter av mat i avføring

Noen ganger kan man se biter av hva man har spist i avføringen - dette er ganske vanlig, spesielt om man er litt løs i magen og maten ikke har fått like lang tid i tarmen til å brytes ned som normalt. Dette kan også være mat som ikke enkelt brytes ned, slik som de gule skjellene i Mais.

Hvite streker som beveger seg på avføringen

Hvis man ser små hvite streker som beveger seg, dreier det seg sannsynligvis om småmark. Dette er også ganske vanlig, spesielt om man har småbarn i familien. Når man har fått mark, er det viktig at man forteller det til de andre i familien - selv om det kan være litt flaut ettersom man oftest må behandle hele familien og kokvaske håndkler og sengetøy for å bli helt kvitt dem sammen med medisiner.

Skrevet av:
Legen, ung.no
Sist oppdatert:
27.09.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Gul rennende bæsj etter alkoholinntak, var det noe jeg ikke tålte?
Hei gutt 17, Gul illeluktende løs avføring kan være tegn på en betennelsesreaksjon i tarmen. Dette kommer vanligvis av at du har spist eller druk...
Jeg bæsjer bare en gang i uka, er det rart?
Hei Hvor ofte man må på do for å bæsje kan være veldig individuelt. Noen må på do hver dag, og kanskje flere ganger om dagen, mens andre bare ...
Ofte urin og avføring
Hei Det er vanskelig å svare på spørsmålet ditt uten å undersøke deg. Det er naturlig at du må ofte på toalettet når du spiser og drikker my...
Jeg er en del forstoppet, virker som sjokolade hjelper ?
Hei Noen opplever at sjokolade har effekt på avføringen. Likevel er det ikke noe en anbefaler regelmessig for å få gå på toalettet. Det er lu...
Fikk veldig vondt i magen før det kom en veldig bløt nr. 2 som luktet klor
Hei, Av og til kan man få veldig vondt i magen når man har diare. Dette skjer fordi tarmen jobber på spreng for å dytte innholdet videre mot ende...
Jeg må bæsje mye når jeg har mensen, hva kan dette komme av?
Hei! Det er dessverre ikke så lett å svare deg helt konkret på dette spørsmålet.  Noen ganger kan krampene som oppstår i livmoren der menstru...
Hvordan kan jeg bli trygg til å gå på do?
Hei! Det er ikke godt å være redd og engstelig for noe, og jeg forstår at du bekymrer deg.  Ofte når vi bli redde for noe handler det mest om t...
Hard avføring, kul ved anus
Hei Sjelden og hard avføring kan forekomme i perioder hos mange, uten at det nødvendigvis ligger noe annet bak enn at man har hatt en endring av van...
Er veldig plaget med hard avføring
Hei Jeg skjønner at det er frustrerende og plagsomt å ha det sånn. Hvis du ikke kommer i mål med å endre kostholdet kan det være en idé å prø...
Jeg får ikke til å bæsje, kjenner en krampefølelse.
Hei jente 14, Det kan godt hende du har forstoppelse. Når man er skikkelig forstoppet kan man få noe man kaller "konstipasjonsdiare" eller forstoppe...
Små sår, rødhet, svie, blod og smerter når man skal tørke seg. hva er årsak
Hei jente 13 Det spørs litt hvor du får kløe og sårhet, men om det dreier seg om rumpehullet, kan det godt være snakk om hemoroider, eksem, sm...
Sliter med forstoppelse, gått ned i vekt og mistet menstruasjonen
Hei Dette hørtes ikke bra ut. Du har gått masse ned i vekt, du spiser lite, har forstoppelse og mistet menstruasjon. Samtidig er det veldig kaldt. ...
Vil forstoppelsen vises på vekta?
Hei Det er vanlig at man får problemer med tarmsystemet om man har spiseproblemer. Du sier ikke hva slags problem du har med spising, men det er for...
Fullstendig forstoppet tarm. Blitt tømt på sykehus tidligere. hva gjør jeg?
Hei jente 17, Dette hørtes veldig slitsomt ut. De viktigste tiltakende ved stillestående tarm er som du sikkert kjenner til: Masse vann, fiberrik k...
Våknet med sterke magesmerter for et par netter siden, diare, gå til lege?
Hei jente 19, Det finnes mange mulige årsaker til det du beskriver. Stress, mangel på søvn, varierende ernæring og dårlig væskeinntak kan alle ...
Har fast tid der jeg må på do, er det normalt?
Hei Så fint at du skriver til ung.no.Det du beskriver er helt normalt. De fleste må på toalettet og ha avføring en gang om dagen og da er det ogs...
Føler ubehag i fordøyelsessystemet.
Hei Det virker veldig ubehagelig. Jeg forstår godt at du ikke liker å ha det sånn. Det at det rumler i magen henger nok sammen med at du har mis...
Se alle