Hopp til hovedinnholdet

Før du velger prevensjonsmetode

Ulike prevensjonsmidler (foto: ung.no)
VALG: Det finnes mange typer prevensjonsmidler og flere hensyn å ta. Hva passer deg?

Du har begynt å ha sex eller vet at det snart vil skje. Du ønsker ikke å bli gravid og vil begynne med prevensjon for å hindre det. Det finnes mange ulike metoder å velge mellom. Hva vil passe best for deg?

Offentlig og kvalitetssikret
Ulike prevensjonsmidler (foto: ung.no)
VALG: Det finnes mange typer prevensjonsmidler og flere hensyn å ta. Hva passer deg?

Valg av prevensjon

Velg en prevensjon som passer for DEG. Det er ikke sikkert at det som passer venninna di passer best for deg. Velg heller ikke bort en metode bare fordi du har hørt om noen som er misfornøyd den. I denne artikkelen kan du få hjelp til å velge metoden som kan være best for deg.

Du kan også teste ut prevensjonsvelgeren for å få hjelp til å velge DIN prevensjonsmetode.

Dette kan begrense valgmulighetene dine

Hvis du har enkelte sykdommer eller du har arvelig økt risiko for en, kan det føre til at du ikke kan velge mellom alle metodene. Også enkelte medisiner kan begrense valget ditt. Sjekk om dette kan gjelde deg før du oppsøker helsestasjon for ungdom, helsesykepleier på skolen eller legen din.

 

 

 • Sykdom

  Sjekk ut om du eller noen i familien din har hatt blodpropp, hjerteinfarkt, hjerneslag eller annen hjerte- og karsykdom. Si også ifra til den som skal skrive resepten hvis du har eller har hatt høyt blodtrykk, migrene, diabetes, brystkreft, Lupus, lever- eller gallesykdom. Det har også betydning om du røyker eller ammer et barn under 6 måneder.

  Gjelder noe av dette deg, kan du antagelig ikke velge kombinasjonspreparater (p-piller, p-ring og p-plaster). Du kan velge mellom gestagenpreparater*, kobberspiral eller kondom.

  (*I noen få tilfeller kan også gestagenpreparater være uaktuelle).

 • Medisiner

  Bruker du Johannesurt (ofte kjøpt i helsekost) eller medisiner mot epilepsi, kan medisinen nedsette effekten av prevensjonen. Aktuelle metoder for deg er hormon- eller kobberspiral, samt p-sprøyte. Bruker du spesielle typer antibiotika eller antivirusmidler, kan det føre til at du bare kan velge mellom p-stav, hormon- og kobberspiral, samt p-sprøyte. Andre medisiner kan også ha betydning for prevensjonsvalget, så si ifra om det du evt. bruker av medisiner.

  Tenk gjennom hvorfor du ønsker prevensjon

  Prevensjonsmetodene har ulik effekt, pris og muligheter. Tenk gjennom på forhånd hva du ønsker at din metode skal gjøre for deg. Her er noen eksempler:

  Høy beskyttelse mot graviditet

  Av de som bruker p-stav, hormonspiral eller kobberspiral, er det under 1 av 100 jenter som blir gravide i løpet av ett år. Med de andre hormonelle metodene, er tilsvarende tall fra 3 – 8 av 100 jenter. Til sammenligning vil 15 av 100 jenter bli gravide om de bare benytter kondom.

  Mindre menstruasjon og menstruasjonssmerter

  Hvis ønsket ditt er å få mindre blødninger og/eller mindre menstruasjonssmerter hver måned, vil de fleste hormonelle prevensjonsmetodene ha god effekt. Hvis du i utgangspunktet har kraftige, vonde og langvarige menstruasjoner, anbefales ikke kobberspiral. Kobberspiralen kan nemlig føre til økt blødning og mer smerter under menstruasjonen.

  Regelmessig blødning

  Ønsker du å ha helt regelmessig blødning hver måned, er det bare kombinasjonspreparater (p-piller, p-ring og p-plaster) som vil gi deg den muligheten, med blødning omtrent hver 28. dag.

  Er det viktig for deg å ha den månedlige blødningen, bør du styre unna metoder som kan føre til at blødningen blir helt borte, eller blir uregelmessig. Dette gjelder særlig med gestagenpreparater (gestagen p-pille, p-sprøyte, p-stav og hormonspiral). Kobberspiral kan også være et godt alternativ for deg fordi den ikke har noen påvirkning på din naturlige menstruasjonssyklus.

  Slippe blødning

  Vil du helst ikke ha blødning i det hele tatt eller minst mulig, kan du forsøke et gestagenpreparat (gestagen p-pille, p-sprøyte, p-stav og hormonspiral). Mange av de som bruker en av disse, mister blødningene, men noen blir plaget av uregelmessige småblødninger eller de fortsetter å få en månedlig blødning – bare kortere og mindre. Du kan også forsøke kombinasjonspreparater som tas kontinuerlig, dvs. at du tar flere perioder sammenhengende, og dermed kan oppnå bare å ha blødning hver 2. – 3. måned. Les mer om utsettelse av blødning her.

  Vanskelig å huske

  Synes du det er vanskelig å huske en pille hver dag, kan p-stav (huske hvert 3. år), hormonspiral (huske hvert 3. eller 5. år), kobberspiral (huske hvert 5. år), p-sprøyte (huske hver 3. måned), p-ring (huske hver 3. uke) eller p-plaster (huske hver uke) være det rette for deg.

  Pris

  Er du mellom 16 og 21 år, får du dekket 116 kroner hver tredje måned om du velger et hormonelt prevensjonsmiddel eller kobberspiral. Noen metoder blir dermed helt gratis for deg, mens for andre må du betale et mellomlegg.

  Er du derimot under 16 år eller over 21 år, må du selv betale for prevensjonsmetoden. Får du lagt inn en langtidsvirkende prevensjon i god tid før du blir 21 år, har du en gratis eller veldig billig prevensjon i 3 til fem år. Kobberspiral er gratis til du blir 20 år.

  • Kobberspiral vil, uansett ordning, være det billigste prevensjonen, men flere metoder er omtrent like billig.
  • Kondomer kan du bestille gratis fra Gratiskondomer.

  Ikke synlig metode

  Hvis det er viktig for deg at ingen kan oppdage at du bruker prevensjon, må du først og fremst unngå en metode som innebærer at du må oppbevare pakninger (p-piller, p-ring, p-plaster, kondomer). De mest usynlige metodene er hormon- og kobberspiral og p-sprøyte. P-stav er også nærmest usynlig, men etterlater et lite arr på innsiden av overarmen som kan være synlig for andre. Vær obs på at alle de hormonelle metodene kan skape endringer i blødningsmønsteret (mister blødning eller uregelmessige blødninger) som kan gi mistanke om at du benytter prevensjon.

  Unngå seksuelt overførbare infeksjoner (soi)

  Er det viktigst for deg å beskytte deg mot seksuelt overførbare infeksjoner, er kondom den eneste metoden på markedet som kan beskytte mot det, men kondom har dessverre litt dårligere beskyttelse mot graviditet enn andre prevensjonsmetoder. Ønsker du å beskytte deg best mulig mot begge deler, er det lurt å bruke en annen prevensjonsmetode i tillegg til kondomet.

  Hormonfritt

  Er du av dem som ikke kan ta hormoner eller du ønsker at kroppen skal fungere naturlig, er kobberspiral er den metoden uten hormoner som best vil hindre deg i å bli gravid. Kondom er også et relativt godt alternativ, og vil i tillegg beskytte deg mot soi. Andre hormonfrie metoder gir mye lavere beskyttelse mot graviditet, som for eksempel prevensjonscomputer, ”sikre perioder” eller ”hoppe av i svingen”.

  Raskt tilbake til normal menstruasjonssyklus

  Det kan være greit å vite at etter bruk av p-sprøyte kan det ta 1 – 1 ½ år før eggløsningen er i gang igjen, og du får en naturlig syklus tilbake.

  Ved alle de andre hormonelle prevensjonsmetodene kan eggløsningen skje tidligst syv dager etter at du har sluttet med hormonell prevensjon, men det kan ta opp mot seks måneder før helt regelmessig naturlig syklus er etablert igjen.

  Benytter du prevensjonsmetoder uten hormoner, beholder du eggløsning og naturlig syklus hele tiden.

  Les pakningsvedlegget nøye

  Du kan også spørre helsesykepleier på skolen din, ansatte på Helsestasjon for ungdom, eller fastlegen din hvis det er noe du lurer på.

  Skrevet av:
  Sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no
  Kilder:
  Metodeboka fra Sex og samfunn
  Sist oppdatert:
  20.12.2018
 • Var dette til hjelp?
  Var dette til hjelp?

  Spørsmål og svar

  Hvor kan jeg få tak i angrepille raskt
  Hei Så bra at du er opptatt av å beskytte deg mot å bli ufrivillig gravid. Det er mulig å få tak i nødprevensjon i noen butikker og ved helsest...
  Hun skal fjerne p-staven. Når er hormonene ute av kroppen?
  Hei jente (17) Jeg skjønner at du vil ta ut p-staven siden du har opplevd slik bivirkninger. Det er dessverre en del jenter som får bivirkninger og...
  Jeg har Leiden mutasjon, betyr det at jeg ikke kan bruke p-piller i det hele tatt?
  Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Når du har fått påvist Leiden mutasjon heterozygot, innebærer det at du har opp mot 7 % større risik...
  Så venninna mi hadde sex, det så ekkelt ut, er det vanlig?
  Hei jente 18! Takk for spørsmål. Det finnes ulike typer prevensjonsmidler en kan bruke om en ønsker å unngå graviditet. Noen skal en ta en gang...
  Hvor lang tid må man vente for å begynne på p-piller på nytt etter å ha stoppet med p-piller?
  Hei Du bør ikke stoppe med p-piller. Det er noe du bør gå på hele tiden. Hvis du stopper med p-pillene og starter igjen er det større sjanse for...
  Hei! Jente! Må man ha hatt sex for å få satt inn spiral, eller kan man være jomfru og enda få satt det inn!
  Hei! Så fint at du skriver til oss!Det går helt fint å sette inn spiral selv om man er jomfru. Hormonspiral anbefales gjerne som prevensjonsmidd...
  Har hatt sex med en jente 3 ganger. den ene gangen brukte jeg ikke kondom. Er det farlig?
  Hei gutt 14 år! Så fint at du skriver til oss!Det at dere har hatt sex uten å bruke kondom og jenta ikke bruker annen prevensjon, betyr at dere h...
  Hva er det mest brukte prevensjonsmiddelet i Norge?
  Hei gutt 16 år. Takk for at du skriver til ung.no.Den vanskeligste formen for prevensjon er hormonelle prevesjonsmetoder. Det vil si ulike typer p-p...
  Er det vanlig at gutter har en veldig lite sensitiv penis?
  Hei jente 20! Både gutter og jenter kan ha vansker med å få orgasmer. Dette er vanlig når en begynner å ha sex med noen eller når en bytter fas...
  Håper dere kan gi meg noen råd som kan gi meg litt mer glede ved at mensen kommer igjen og igjen.
  Hei Jente 16 år. Takk for at du skriver til Ung.noDet er som du sier en følelse av å være frisk når du som ung kvinne får mensen. Det å følge...
  Jeg trenger gode argumenter for å begynne på p-piller da mamma er imot det
  Hei Tusen takk for spørsmålet ditt, jente 15 år! Mange foreldre synes det er vanskelig å skulle la døtrene sine begynne på p-piller. De har ka...
  Hvordan skaffer jeg meg p-piller?
  Hei Takk for at du skriver til ung.no og spør oss om råd, jente 14 år. Så fint at du tar kontakt for å finne ut hvordan du kan skaffe deg preve...
  Har hatt mellomblødninger (brun utflod med litt blod) etter å ha hoppet over mensen flere ganger. Hatt dette i 3-4 uker nå. Er det normalt at det skjer så ofte og lenge?
  Hei jente 20 år! Det er ikke så mye du kan få gjort med tanke på ferien din, da du får svaret fra oss litt sent. Det beste er fortsette på b...
  Det gjorde så vondt første gangen jeg prøvde sex, hvorfor?
  Hei jente 18! Takk for spørsmål. En skjede kan utvide seg svært mye når den er klar eller får riktig stimulering. Tenk over at barn som regel b...
  Hei! Jeg har tenkt å sette inn p-stav. Kjæresten min og jeg har kun hatt sex med hverandre. Er jeg trygg for graviditet og kjønnssykdom ved bare å bruke p-stav, uten kondom?  
  Hei Så fint at du skriver til oss og at du liker siden vår!Når du har p-stav og hverken du eller kjæresten din har hatt sex med andre, trenger d...
  Kan vi få kjønnssykdommer om ingen av oss har hatt sex med noen andre før?
  Hei jente 15 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Nei, en kan ikke smittes av en kjønnssykdom om ingen av dere ikke har hatt sex med en annen pers...
  Kan jeg få p-stav på helsestasjon der jeg bor?
  Hei jente 15 år. Takk for spørsmålet ditt!Det holder å dra til  Helsestasjon for ungdom. Der vil du få god hjelp.Du kan lese artiklene nedenfor...
  Hun ønsker å sette inn p-stav og lurer på hvordan det gjøres.
  Hei jente (snart 16) På mange helsestasjoner trenger du ikke bestille time, men kan komme i åpningstidene. Den første gangen vil du få en samta...
  Jeg lurte på om jeg trenger å bruke kondom hvis jeg ikke har mensen?
  Hei du, jente. Takk for at du skrev til ung.no   Ja, dere må bruke kondom selv om du ikke har fått mensen enda. Det er fordi den aller første e...
  Må jeg bruke p-piller eller kan jeg bruke kondom?
  Hei Takk for at du skriver til oss i Ung, jente 15 år. Kondom beskytter både mot uønsket graviditet og kjønnssykdommer. Siden ingen av dere har...
  Se alle