Hopp til hovedinnholdet

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)
TRYGT: Alle hormonelle prevensjonsmetoder gir god beskyttelse mot graviditet, men langtidsprevensjon som f.eks. kobberspiral gir aller best beskyttelse fordi du ikke kan bruke dem på feil måte.

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Offentlig og kvalitetssikret
Spiral (shutterstock.com)
TRYGT: Alle hormonelle prevensjonsmetoder gir god beskyttelse mot graviditet, men langtidsprevensjon som f.eks. kobberspiral gir aller best beskyttelse fordi du ikke kan bruke dem på feil måte.

Trygg også om du er glemsk

Alle hormonelle prevensjonsmetoder gir god beskyttelse mot graviditet, men det er "langtidsprevensjon" eller "langtidsvirkende prevensjon"(ofte forkortet LARC) som kobberspiral, hormonspiral og p-stav som gir aller best beskyttelse fordi du ikke kan bruke dem på feil måte. Da gjør det ingenting om du er litt glemsk, om du får magesyke eller gjør andre ting som kan redusere virkningen, slik det kan gjøre med de andre metodene.

Bruker du noe annet og er redd for å glemme å ta det til tiden, kan det være smart å heller bruke langtidsprevensjon!

Usikker på hvilken prevensjon som er best for deg? Prøv vår prevensjonsvelger:

 

Økonomisk støtte for deg mellom 16 og 22 år

Jenter mellom 16 og 22 år får dekket hele eller store deler av utgiftene til prevensjon. Og vet du hva? Du kan tenke litt smart og få nesten gratis prevensjon lenger! Hvis du setter inn en hormonspiral et par måneder før du blir 20 år, har du faktisk gratis prevensjon i opptil 5 år! Og det vil være noe redusert pris helt til måneden før du blir 22 år. Dette er en rettighet alle unge jenter som trenger prevensjon burde benytte seg av.

Bidraget vil gjøre at enkelte prevensjonsmidler blir helt gratis, avhengig av hvor lenge de varer og hvor gammel du er. Ordningen gjelder fra måneden etter at du fyller 16 år, og varer til og med måneden før du fyller 22 år.

Prisreduksjonen du har krav på, regnes ut på apoteket og trekkes fra i kassen når du skal betale. Apoteket tar utgangspunkt i fødselsdatoen din.

På helsenorge.no finner du oppdatert og fullstendig oversikt over priser og reduksjoner/bidrag.

 

Må ikke ha født for å bruke spiral

Noen tror at man må ha født barn eller ha vært seksuell aktiv over en lang periode for å bruke p-stav og spiral, men dette stemmer ikke! Faktisk så er spiral prevensjonsmiddelet som Helsedirektoratet anbefaler at også unge jenter bruker for å være best beskyttet mot uønsket graviditet.

Mange kan synes det høres litt skummelt og komplisert ut med spiral og p-stav. Men det er verken skummelt eller komplisert! Under får du svar på vanlige spørsmål rundt langtidsprevensjon.

 

Hvilken prevensjon er langtidsvirkende?

P-stav, hormonspiral og kobberspiral er det som kalles langtidsvirkende prevensjonsmidler. Her kan du lese mer om de ulike prevensjonsmidlene.

Hvem kan bruke langtidsprevensjon?

De aller fleste kvinner kan bruke langtidsprevensjon. Det gjelder om du har vært gravid tidligere eller ikke. Du kan amme, eller du kan nylig ha tatt abort. Du kan ha en KMI (kroppsmasseindeks) på mer enn 30. Du kan også ha migrene, diabetes og HIV uten at det blir problemer med denne prevensjonen. Dette er også prevensjonsmiddel for deg som ikke tåler østrogen.

Hvor lenge varer langtidsprevensjon?

P-stav varer i 3 år. Hormonspiral i 3-5 år og kobberspiral opptil 5 år.

Hvem kan sette inn p-stav og spiral?

Jordmor, helsesykepleier, lege eller gynekolog kan hjelpe deg med å få satt inn spiral eller p-stav. Med det er ikke alle som har opplæring og trening i det, så forhør deg med den du kunne tenkt deg at skal sette den inn om vedkommende faktisk gjør det. Og hvis de ikke selv kan gjøre det, skal de enkelt kunne henvise deg til noen som kan gjøre det!.

Er det vondt å sette inn p-stav og spiral?

Det er ikke vondt å sette inn P-stav. Den settes inn på innsiden av overarmen og området den skal settes inn på blir behandlet med lokalbedøvelse først, slik at du ikke kjenner noe når den settes inn. Du kan være litt øm i armen etterpå.

Det kan være litt ubehag ved innsetting av spiral. Det anbefales å ta smertestillende en times tid før du setter inn spiralen og da vil det kjennes lite. Noen kan merke ubehag noen timer etter innsettelsen, og kjenne menstruasjonslignende smerter. Spiralen settes inn mens du ligger avslappet på en GU-stol. Spiralen føres inn via skjeden og plasseres inne i livmoren. Det beste er å ikke ha så mange planer etter innsettelsen av spiral. Men å sørge for at man får slappet av etterpå. Varmeflaske på magen kan hjelpe om det er litt vondt under innsetting eller etterpå.

Kan spiralen «gro fast»?

Nei! Dette er en gammel myte.

Hva koster langtidsprevensjon?

Jenter mellom 16 og til og med 21 år, kommer inn under Helsedirektoratets bidragsordning for prevensjon og da blir p-stav og spiral gratis eller veldig rimelig, alt etter når den settes inn. Få full oversikt over priser og refusjoner på helsenorge.no.

Uten refusjon koster kobberspiral rundt 800 kroner og kan kjøpes direkte hos lege eller du kan kjøpe den på apotek. Hormonspiralen koster rundt 1300 kroner og må også kjøpes hos apoteket (med resept) og tas med til lege/helsesykepleier/gynekolog for innsetting. Det gjelder også p-stav.

Kan jeg få barn etter å ha brukt spiral?

Du vil ikke få nedsatt evne til å få barn senere i livet, uansett hvor lenge du bruker spiral. Og kroppen kommer ganske fort tilbake til normal syklus på grunn av at det er svært lite hormonell påvirkning.

Innsetting av spiral

Ønsker du spiral som prevensjon, må du først få en resept av lege, helsesykepleier eller jordmor. Så kan du hente spiralen på apoteket og denne ta den med når du har time for å sette den inn. Spiralen settes inn i livmoren av lege, jordmor eller helsesykepleier. Før spiralen settes inn, må man sjekke eller være helt sikker på at man ikke er gravid, og at man heller ikke har en seksuelt overførbar sykdom. Alle bør sjekke seg for dette selv om man har en fast kjæreste.

Hvis du bruker hormonell prevensjon som for eksempel p-piller fra før, er det viktig at du bruker dette helt frem til den dagen du setter inn spiralen, for å sikre at du ikke blir gravid. Dersom du ikke bruker noen slags hormonell prevensjon, må dere være veldig nøye med å bruke kondom de siste tre ukene før spiralen blir satt inn.

Når spiralen skal settes inn, anbefales det at man tar smertestillende medisiner ca.1 time før man har time. Man tar da 2 tabletter Paracet (styrke 500 mg, totalt 1g) og en Ibux (styrke 400 mg). Dette pleier å hjelpe godt.

 

 

Når man skal få satt inn spiralen, får man ligge i det som kalles for en gynekologisk stol og legen, helsesykepleieren eller jordmoren gjør det som heter en gynekologisk undersøkelse. Det kan være litt ubehagelig og vondt akkurat i det spiralen settes inn, men det hele tar ikke lang tid, bare rundt ett minutt. Det er noen som beskriver disse smertene som om man har mensen, bare kraftigere. Noen kjenner ikke noe ubehag.

Etter at spiralen er satt inn, er det noen få som kan føle seg uvelle og svimle, spesielt hvis de har vondt. Noen kaster opp, men det er ikke farlig. Den samme dagen som spiralen er satt inn, bør man ta det med ro, og ikke trene osv. Det er viktig for å unngå at man får vondt.

En varmeflaske på magen kan være til god hjelp om det er ubehag etter innsettingen av spiralen.

De første dagene etterpå kan man også få litt blødninger og en slags menstruasjonssmerter, men det kommer og går litt i ca. 2 uker etter at spiralen er satt på plass. Man kan ta smertestillende (Ibux og Paracet) hver 6 time hvis man trenger det.

Det er viktig å kontakte den som satte inn spiralen hvis man får noen av disse symptomene:

Smerter og blødninger som ikke går over etter ca 2 uker, eller som blir verre

Vondt i magen, mer utflod og feber

Dårlig allmenntilstand (det vil si at man føler seg syk)

Fjerning av spiral

Spiralen kan fjernes når som helst. Det går veldig raskt å ta den ut, og man merker det nesten ikke, det tar bare noen få sekunder. Man må bestille time for å få fjernet spiralen hos lege, jordmor eller helsesykepleier. De fleste har litt mens-lignende smerter og blødninger den første dagene etter at spiralen er tatt ut, men det er mye mindre plager enn når den ble satt inn.

Bivirkninger ved p-stav og spiral?

Det er generelt færre bivirkninger ved p-stav og spiral enn ved hormonell prevensjon som p-piller, p-sprøyte, p-ring og p-plaster. Siden verken p-stav eller hormonspiral (og heller ikke kobberspiral) inneholder hormonet østrogen, gir de heller ikke den alvorlige bivirkningene blodpropp.

Noen bivirkninger kan forekomme etter at man har satt inn spiralen eller p-stav, men for de aller fleste går det veldig bra. De mest vanlige bivirkningene man kan få i starten er småblødninger, litt fetere hud og mer kviser, ømme bryster, humørsvingninger, hodepine, mindre sexlyst, tørrere skjede og nedstemthet. De fleste får et endret blødningsmønsteret - mange mister faktisk mensen helt. Noen fortsetter å ha vanlig mens, og de fleste får litt mindre mens.

Heldigvis er det sånn at hvis man først får noen av disse bivirkningene, så er det verst med en gang, og det pleier nesten alltid å gå over i løpet av ca. 3 måneder. Hvis man sliter lenge med uakseptable bivirkninger, kan man få tatt ut p-staven eller spiralen og bytte til en annen type prevensjon.

De fleste bivirkninger er forbigående og derfor anbefales det at man bruker prevensjonsmidlet en periode før det eventuelt fjernes.

Her kan du lese mer om kobberspiral, hormonspiral eller p-stav.

 

Kondom beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner

Husk at langtidsprevensjon ikke beskytter mot seksuelt overførte infeksjoner. For å sikre deg mot det, må du bruke kondom i tillegg. Da kan du slappe av og bare nyte!

Visste du at du kan få kondomer tilsendt gratis fra gratiskondomer.no?

Ønsker du å vite mer om p-stav eller spiral? Kontakt Helsestasjon for ungdom, helsesykepleier på skolen eller fastlegen din.

Skrevet av:
ung.no i samarbeid mellom helsedirektoratet
Sist oppdatert:
20.12.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Kan jeg bli gravid med p-stav?
Hei Så fint at du skriver til ung.no. Det du skriver hører med til sjeldenhetene og jeg håper virkelig at det går bra med jenta som fikk barnet....
Smerter etter innsetting sv spiral
Hei jente 20 år. Takk for spørsmål. Du fikk satt inn spiral i livmoren for ca tre uker siden, og du er bekymret fordi du har hatt både smerter o...
Smerter og blødninger etter spiral, hvor lenge varer dette?
Hei       De første dagene etterpå kan man også få litt blødninger og en slags menstruasjonssmerter, men det kommer og går litt i ca. 2 u...
Hun skal fjerne p-staven. Når er hormonene ute av kroppen?
Hei jente (17) Jeg skjønner at du vil ta ut p-staven siden du har opplevd slik bivirkninger. Det er dessverre en del jenter som får bivirkninger og...
Kan jeg være gravid med spiral?
Hei jente 18 år! Takk for at du skriver til ung.no! Magesmerter kan skyldes mange ulike ting, alt fra noe man har spist, infeksjoner eller luftsme...
Hvor lang tid tar det å bli gravid etter fjerning av p-stav?
Hei Så fint at du skriver til ung.no. P-staven virker i tre år og etter det må den fjernes, evt. byttes. Man kan få fjernet p-staven når som he...
Jeg vil ha sex men vil ikke bli gravid.
Hei 1.For å ikke bli gravid så er det to ting du kan gjøre. Ikke ha samleie eller bruke prevensjon som forhindrer deg å bli gravid. Ingen prevens...
Jeg lurer på hvordan det er for meg når han kommer inni meg?
Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no   Hvis dere tror at du ikke kan blir gravid hvis han lar sæden komme utenfor skjeden, er det en...
Kan jeg ha samleie 6 dager etter innsetting av spiral?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.noDu bør vente til det har gått 7 dager. Det er en økt risiko for bekkeninfeksjon (infeksjon i livmoren) d...
Er det en mulighet for å bli gravid med hormonspiral?
Hei jente 17 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Hormonspiral er et veldig smart og sikkert prevensjonsvalg og sannsynligheten for å bli gravid er ...
Jeg har p-stav. Jeg har store smerter i underlivet som føles som mensensmerter
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Du skriver at du har brukt p-stav i 2 år og plutselig opplever kraftige mensliknende smerter.  Mage...
Spørsmål om spiral og sex
Hei Takk for gode spørsmål om spiral og sex.  Hvis trådene klippes veldig korte så kan noen ganger gutten kjenne trådene ved penetrering. Det ...
Hvor får man kjøpt angrepille.
Hei Så fint at du skriver til ung.no.Nødprevensjon, også kalt angrepille, er ikke like sikkert som prevensjon, men kan hindre graviditet om du har...
Jeg tror kjæresten min har vært utro, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre...
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Huff, dette hørtes ille ut for deg. Jeg forstår at du er fortvilet. Kondomet har sprukket og du er r...
Gravid etter medisinsk abort?
Hei! Graviditet ukene etter en medisinsk abort er fult mulig. Det er individuelt hvor lang tid kroppen bruker etter en abort før man er fruktbar i...
Er det vanlig att jenter suger penisen til du kommer?
Hei gutt 17 år. Takk for at du skrev til ung.no Hvor vanlig det er at noen suger penisen til orgasme/sædavgang er trolig forskjellige fra par til ...
Redd for å ha sex? Når starter p-pillen å virke? Herpes av å suge noen?
Hei jente 15 år. Takk for spørsmålene dine! Det er helt normalt å være litt engstelig og kanskje redd for hvordan det skal bli første gang d...
P-stav 15 år
Hei! Det er ingen annen aldersgrense enn at legen din synes det er ok. Hadde du vært 16 år ville du fått p-stav helt gratis. Når du er under 16...
Se alle