Hopp til hovedinnholdet

Khat

Khat (colourbox.com)
KHAT: Khat er blader fra khattreet som har sitt opphav i Etiopia. I Øst-Afrika og Jemen har særlig menn i flere hundre år benyttet khat rituelt og i sosiale sammenhenger.

Khatbladene inneholder amfetaminliknende stoffer. De er klassifisert som et forbudt narkotisk stoff i Norge.

Offentlig og kvalitetssikret
Khat (colourbox.com)
KHAT: Khat er blader fra khattreet som har sitt opphav i Etiopia. I Øst-Afrika og Jemen har særlig menn i flere hundre år benyttet khat rituelt og i sosiale sammenhenger.

Khat kan føre til avhengighet.

Både i Norge og i østafrikanske land innebærer khatbruken til dels store psykososiale og økonomiske omkostninger for den enkelte familie.

Historie

Khat er blader fra khattreet (Catha edulis forssk) som har sitt opphav i Etiopia. I Øst-Afrika og Jemen har særlig menn i flere hundre år benyttet khat rituelt og i sosiale sammenhenger.

I dag dyrkes khat først og fremst i Jemen og de østafrikanske landene Kenya og Etiopia. Det er bladene som inneholder de rusgivende stoffene som likner på amfetamin.

Psykiske virkninger

Khat øker frisettingen av signalstoffer i hjernen. Kjennetegn ved rusen kan være:

  • Følelse av velvære, mild oppstemthet, økt våkenhet og energi – brukerne blir pratsomme.

  • Vrangforestillinger med urealistiske tanker og visjoner om egne evner.

  • I noen tilfeller kan khat utløse akutte psykoser, mani, hyperaktivitet, paranoide tanker og aggressivitet.

  • Fysiske reaksjoner er blodsprengte øyne, hjertebank, økt blodtrykk, store pupiller og stirrende blikk - avhengig av hvor mye khat man har tygd. Økt risiko for hjerteinfarkt. Redusert matlyst. Brunlig misfarging av tennene og andre skader på tannemaljen. Betennelsesreaksjoner i munnslimhinnen. Spiserørs- og tannkjøttbetennelse er vanlig. Forstoppelse og hemoroider (åreknuter i endetarmen).

Hjerte, blodtrykk, pupiller

I tillegg til virkningen på hjernen påvirker khat også kroppen for øvrig, og gir blodsprengte øyne, hjertebank, økt blodtrykk, store pupiller og stirrende blikk - avhengig av hvor mye khat man har tygd.

Det er også rapportert økt risiko for hjerteinfarkt hos khatbrukere.

Appetitt

Virkestoffet katin gir dårlig matlyst.

Tenner og munnhule

Khatbladene inneholder også tannin som kan skade tannemaljen og irritere slimhinnene. Betennelsesreaksjoner i munnslimhinnen, spiserørs- og tannkjøttbetennelse er vanlig. Brunlig misfarging av tennene er et tegn på kronisk khatbruk.

Mage og tarm

Tannin fører også til forstoppelse, og mange khatbrukere plages av hemoroider (åreknuter i endetarmen).

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Kilder:
  • www.fhi.no
  • www.helsenorge.no
Sist oppdatert:
10.12.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Vil Khat vises på en vanlig urinprøve man kjøper?
Hei Alle typer stoffer kan i prinsippet påvises på en urinprøve hvis man leter etter det. Katinon er virkestoffet i Khat og kan påvises i opptil ...
Hei er det farlig kline med en som tygger Kath ? 
Hei Hvis du bekymrer deg for at du skal få i deg stoffer fra Khat ved å kline med noen som bruker det, er det små sjanser for at det kan skje. For...