Eksamensangst?
Mange mennesker er livredde for å gjøre det dårlig, og de er redde for dårlige resultater. Eksamen nærmer seg - er du stressa? Det finnes gode råd.

Vi er selv våre hardeste kritikere. Vi stiller høye krav til oss selv, og vi tenker kanskje at vi ikke greier å møte alle disse kravene. Ronald Grini er psykolog og har jobbet med studenter i en årrekke. Vi spurte ham hva angst var.
Hvem får eksamensangst?
Ifølge Grini er eksamensangst er et utbredt fenomen. Begrunnelsen for dette ligger hovedsakelig i at eksamensresultatet og karakterene er portåpneren til videre studier og yrkeskarriere. Det føles som en uhyre viktig prøvelse.
– De aller fleste av studentene har en eller annen form for eksamensangst. Det er ytterst få som er uberørt av dette. Det er rett og slett mye som står på spill, og den ene prestasjonen er veldig viktig. Alle disse følelsene og tankene gjør at mange reagerer med stress- og angstsymptomer, forteller Grini.
Hva menes med stress- og angstsymptomer?
– Det kan skilles i psykologiske og fysiologiske symptomer. Noen får disse symptomene i selve eksamenstiden, mens andre engster seg året rundt. Det finnes forskjellige grader, og ikke alle får så sterke symptomer, men søvnproblemer, kvalme, konsentrasjonsvansker og rett og slett avmattelse er vanlige reaksjoner.
Hvorfor kommer denne angsten?
Grini forteller at en årsak til angsten er redselen for å stryke eller å gjøre det dårlig.
- I tidligere skolegang har det kanskje vært slik at du var blant de flinkeste i klassen, som det heter. Etter hvert møtes mange flinke og da får noen litt sjokk: De er ikke lenger flinkest, og dette kan føre til tap av selvbilde. Det kan også være et dårlig selvbilde av andre årsaker som gir mye negativt "selvsnakk" som ligger til grunn.
Hva med sin egen prestasjonsangst?
– Mennesker er livredde for å gjøre det dårlig, og de er redde for dårlige resultater. Frykten for egen prestasjon er grunnlaget, og dette er ikke noe vi er født med. Den er tilegnet gjennom oppdragelse og hendelser tidligere i livet. Vi er våre egne hardeste kritikere, og selvkravene vi stiller, og i fantasien ikke klarer å møte, bidrar til at en form for angstfantasi settes i gang.
På NHI.no finner du et selvhjelpskurs for å lære å mestre prestasjonsangst
Kan eksamensangsten fungere skjerpende?
En viss engstelse kan virke skjerpende og føre til at en yter bedre og holder et klarere fokus på det en skal gjøre, en dersom angsten går over en viss terskel virker den helt klart motsatt.
- Da kan engstelsen virkelig gå utover konsentrasjonsevnen, føre til bekymringer og til slutt hjernetepper – en glemmer ting fordi man engster seg for å gjøre det.
Tåler noen mer stress enn andre?
Grini forteller at noen har større toleranse for stress og påkjenning, og disse vil mestre eksamensangsten og stress i arbeidslivet veldig bra. Mens noen har lavere terskler, og dette kan være rent genetisk betinget, biologiske årsaker. Noen er mer mottakelige for eksamensangst, og derfor også for generelt stress senere i arbeidslivet.
Hvordan unngå den verste angsten?
Få oversikt over pensumet i de aktuelle fagene. - Sett opp en steg-for-steg disposisjon over hvordan du vil komme gjennom pensumet. Det kan også være viktig å holde tankene om selve eksamensdagen unna, og ta ett skritt av gangen bruk forelesere og veiledere aktivt om det er noe du lurer på.
- Skaff deg en grundig oversikt over pensumet til den aktuelle eksamenen de siste dagene før eksamen.
- De siste dagene før eksamen er det på tide å legge bøkene til side, eller bare lese litt.
- Lær hva som ligger i forskjellige begreper og sentrale ord.
- Prøv å få oversikten og de store linjene.
- Gjør avslappingsøvelser. Det er viktig å holde roen.
- Det kan være lurt å oppsøke eksamenslokalet på forhånd.
Det kan også være nyttig å legge seg opp et løp etter eksamen. Se for deg at om du så stryker, så skal du søke hjelp hos forelesere og høre hva du kan gjøre bedre.
Hva bør man gjøre på selve eksamensdagen?
- Vær tidlig ute og finn deg en god plass, eller pass på å være ute i bra tid til den muntlige presentasjonen.
- Ta deg tid til noen rolige minutter, senk skuldrene og finn den roen du hadde i dagene før.
- Si til deg selv at du slapper av.
- Når du får oppgaven kan du sitte et minutt eller to før du kaster deg over den, ikke se deg over skulderen på alle de andre som allerede har begynt å skrive, eller tenke på andre ting enn oppgaven du har fått.
- Gå rolig gjennom oppgaveteksten og noter litt underveis med fokus på det du skal gjøre.
- Det ikke er noen skam i å bruke tiden ut. De fleste kommer på flere ting med en slik framgangsmåte. Dessuten er det viktig å ta pauser, og ha spist før og også spise underveis hvis det er en oppgave som varer lenge.
Hjelp til skriftlig eksamen - film fra Nasjonal digital læringsarena
Les også