Hopp til hovedinnholdet

Eksamensangst?

Mange blir stressa av eksamen
EKSAMENSANGST: Når det er mye som står på spill, reagerer mange med stress- og angstsymptomer. Det finnes gode råd til hvordan du kan overvinne angsten.

Mange mennesker er livredde for å gjøre det dårlig, og de er redde for dårlige resultater. Eksamen nærmer seg - er du stressa? Det finnes gode råd.

Mange blir stressa av eksamen
EKSAMENSANGST: Når det er mye som står på spill, reagerer mange med stress- og angstsymptomer. Det finnes gode råd til hvordan du kan overvinne angsten.

Vi er selv våre hardeste kritikere. Vi stiller høye krav til oss selv, og vi tenker kanskje at vi ikke greier å møte alle disse kravene. Ronald Grini er psykolog og har jobbet med studenter i en årrekke. Vi spurte ham hva angst var.

Hvem får eksamensangst?

Ifølge Grini er eksamensangst er et utbredt fenomen. Begrunnelsen for dette ligger hovedsakelig i at eksamensresultatet og karakterene er portåpneren til videre studier og yrkeskarriere. Det føles som en uhyre viktig prøvelse.

– De aller fleste av studentene har en eller annen form for eksamensangst. Det er ytterst få som er uberørt av dette. Det er rett og slett mye som står på spill, og den ene prestasjonen er veldig viktig. Alle disse følelsene og tankene gjør at mange reagerer med stress- og angstsymptomer, forteller Grini.

 

Hva menes med stress- og angstsymptomer?

– Det kan skilles i psykologiske og fysiologiske symptomer. Noen får disse symptomene i selve eksamenstiden, mens andre engster seg året rundt. Det finnes forskjellige grader, og ikke alle får så sterke symptomer, men søvnproblemer, kvalme, konsentrasjonsvansker og rett og slett avmattelse er vanlige reaksjoner.

Hvorfor kommer denne angsten?

Grini forteller at en årsak til angsten er redselen for å stryke eller å gjøre det dårlig.

- I tidligere skolegang har det kanskje vært slik at du var blant de flinkeste i klassen, som det heter. Etter hvert møtes mange flinke og da får noen litt sjokk: De er ikke lenger flinkest, og dette kan føre til tap av selvbilde. Det kan også være et dårlig selvbilde av andre årsaker som gir mye negativt "selvsnakk" som ligger til grunn.

 

Hva med sin egen prestasjonsangst?

– Mennesker er livredde for å gjøre det dårlig, og de er redde for dårlige resultater. Frykten for egen prestasjon er grunnlaget, og dette er ikke noe vi er født med. Den er tilegnet gjennom oppdragelse og hendelser tidligere i livet. Vi er våre egne hardeste kritikere, og selvkravene vi stiller, og i fantasien ikke klarer å møte, bidrar til at en form for angstfantasi settes i gang.

På NHI.no finner du et selvhjelpskurs for å lære å mestre prestasjonsangst

Kan eksamensangsten fungere skjerpende?

En viss engstelse kan virke skjerpende og føre til at en yter bedre og holder et klarere fokus på det en skal gjøre, en dersom angsten går over en viss terskel virker den helt klart motsatt.

- Da kan engstelsen virkelig gå utover konsentrasjonsevnen, føre til bekymringer og til slutt hjernetepper – en glemmer ting fordi man engster seg for å gjøre det.

 

Tåler noen mer stress enn andre?

Grini forteller at noen har større toleranse for stress og påkjenning, og disse vil mestre eksamensangsten og stress i arbeidslivet veldig bra. Mens noen har lavere terskler, og dette kan være rent genetisk betinget, biologiske årsaker. Noen er mer mottakelige for eksamensangst, og derfor også for generelt stress senere i arbeidslivet.

Hvordan unngå den verste angsten?

 • Få oversikt over pensumet i de aktuelle fagene.
 • Sett opp en steg-for-steg disposisjon over hvordan du vil komme gjennom pensumet. Det kan også være viktig å holde tankene om selve eksamensdagen unna, og ta ett skritt av gangen bruk forelesere og veiledere aktivt om det er noe du lurer på.
 • Skaff deg en grundig oversikt over pensumet til den aktuelle eksamenen de siste dagene før eksamen.
 • De siste dagene før eksamen er det på tide å legge bøkene til side, eller bare lese litt.
 • Lær hva som ligger i forskjellige begreper og sentrale ord.
 • Prøv å få oversikten og de store linjene.
 • Gjør avslappingsøvelser. Det er viktig å holde roen.
 • Det kan være lurt å oppsøke eksamenslokalet på forhånd.

Det kan også være nyttig å legge seg opp et løp etter eksamen. Se for deg at om du så stryker, så skal du søke hjelp hos forelesere og høre hva du kan gjøre bedre.

 

Hva bør man gjøre på selve eksamensdagen?

 • Vær tidlig ute og finn deg en god plass, eller pass på å være ute i bra tid til den muntlige presentasjonen.
 • Ta deg tid til noen rolige minutter, senk skuldrene og finn den roen du hadde i dagene før.
 • Si til deg selv at du slapper av.
 • Når du får oppgaven kan du sitte et minutt eller to før du kaster deg over den, ikke se deg over skulderen på alle de andre som allerede har begynt å skrive, eller tenke på andre ting enn oppgaven du har fått.
 • Gå rolig gjennom oppgaveteksten og noter litt underveis med fokus på det du skal gjøre.
 • Det ikke er noen skam i å bruke tiden ut. De fleste kommer på flere ting med en slik framgangsmåte. Dessuten er det viktig å ta pauser, og ha spist før og også spise underveis hvis det er en oppgave som varer lenge.


Hjelp til skriftlig eksamen - film fra Nasjonal digital læringsarena

Kilder:
Bearbeidet versjon av opprinnelig artikkel "Sommerfugler av den gale sorten" skrevet av Birger Emanuelsen for Under Dusken.
Sist oppdatert:
28.01.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
IB LIFE
1
30.05.2016 12:01:42
Nei, jeg gruer meg ikke, skal på IB til neste år, alt jeg gjør nå har ingen ting å si, alle karakterene blir slettet
stakkars russen
4
04.05.2014 20:31:04
Hvorfor har man eksamen først etter at russefeiringa er ferdig? Det virker mot sin hensikt, men men... Det virker litt slitsomt hvis man ønsker å fokusere på det som skjer med russearrangementene osv, når man må bruke tid også på å forberede seg til eksamen. Hadde vært teit om man feirer at man er ferdig med 13 års skolegang, også står du ikke fordi du ha'kke kommet deg etter fylla helga før, eller rett og slett bare er sliten av festinga. Syns dette er ufattelig urettferdig. Er det bare jeg eller er det noen andre som synes sånn?
for gammel til å være på denne siden ?
4
02.12.2012 02:42:46
husker min munlige eksamen i 10. klasse. jeg hadde bestemt meg dagen før for å ikke komme på skolen, jeg skulle ble hjemme på rommet. etter at jeg bestemte meg for å ikke bry meg om hvordan det skulle gå eller hvordan karakteren ble, så gikk alt bra på eksamen. fikk 3+ men det skulle vise seg nå i ettertid at det ikke betydde en dritt :)
anonym
5
29.11.2012 14:40:09
Muntlig eksamen er TEIT ! Jeg var helt klar, grudde meg ikke. Så på læreren og den sensoren. Også "Du er nervøs" sier han. Latterlig. Men grunnen var de dumme hendene. Jeg skalv, så han så på dem ikke mitt selvsikre fjes. IRRITERENDE!! En annen venn måtte og få trekk for noe selvfølgelig. "Du var for flørtete" sa de.
Carmen
2
28.11.2012 20:49:52
skriftlig eksamen er null stress, men jeg HATER muntlig eksamen eller muntlige prøver generellt! Jeg stammer så det er utrolig flaut å bare stå der og stamme foran sensor og lærer :( Jeg gruer meg helt sinnsykt til muntlig eksamen allerede selv om det er en god stund til,fordi jeg vet jeg vil få en dårlig karakter! (Red: du kan skrive til oss på ung.no/oss og få hjelp og råd)
Ditt kallenavn
0
26.11.2012 01:04:32
Vel, jeg GRUER meg!!!! Vi får ikke vite temaet før tentamen begynner; altså i dag, nå er det klokka 00:56! Og det er NORSK...Jeg er den dårligste i norsk... fikk 3 på forrige PRØVE. :'( Det eneste jeg er god i er matte D'X Vel, jeg går i niende, da :\ Men jeg har ikke så mange gode ideer når jeg skriver en fortelling/novelle. Og når jeg har det,vet ikke jeg hvordan jeg skal skrive det. Arghh, hva skal jeg gjøre?!
Baba Alice
5
04.06.2012 18:38:24
Eksamens angst?? Hva er det? JO, det skal jeg si deg! Jeg er livredd for eksamen, jeg har sluttet på vidregående skole 2 ganger og en av hovedgrunnene var angsten min for eksamen! Men i ettertid angrer jeg litt på det, helt til jeg tenker tilbake til ungdomskolens eksamens katastrofe. Jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv. Jeg skalv i hele kroppenm, jeg rotet med orden sølte vann på genseren, mistet notatene mine i gulvet FIRE ganger. Jeg gråt under presentasjonen! Huff for et syn jeg måtte ha vært. Aldri i livet om jeg utsetter meg for noe slikt igjen. Så fra høsten av skal jeg gå på folkehægskole, for der får du ikke karakterer og best av alt ingen eksamen. I LOVE YOU FOLKEHØGSKOLE
Takeo
2
23.05.2012 16:20:22
Har matte eksamen på fredag. Vil ikke si at jeg direkte gleder meg men jeg føler at jeg har gått igjennom alt stoff som vi har gjort i år. Det er uansett aldri en god følelse når man skal til eksamen. Men hvis du er redd for å stryke så er sjansen minimal. Lykke til alle sammen!
En person som gleder seg til å sitte med penn og papir
7
22.05.2012 15:17:16
Jeg har eksamen snart, og det er helt patetisk å grue seg! Så lenge du selv vet at du har jobbet jevnt og godt hele veien, så har du gjort ditt. Det å grue seg går bare ut over en selv. Jeg gruer meg ikke i det hele tatt, om jeg skulle få stryk eller 2'er så går ikke verden under. Livet er fullt av muligheter, men best å gripe mulighetene nå og jobbe hardt. Lykke til alle som skal ha eksamen!
Hahaha
3
20.05.2012 04:38:08
Jeg kom opp i det aller verste faget, nemlig norsk. Hadde jeg kommet opp i matte hadde jeg vært sikret en av de 2 beste karakterene, norsk er 2 eksamener, bokmål og nynorsk, her er det nesten umulig å få å god karakter som i matte, matte hadde vært en drøm å komme opp i !!!
hahaha 2
1
28.05.2013 20:03:46
omg akkurat det samme skjedde med meg.... nå får jeg bare vente og se hvilke karakterer jeg får!
blabla
2
19.05.2012 00:32:17
herregud, forståår bare ikke koff folk stresser sånn! jeg har komt opp i matte, det er i hvertfall jævlig! Norsk eksamen er jo en drøm i forhold..
Lise
3
12.01.2012 14:35:02
Det må være herlig å glede seg til eksamen. Jeg sakl ha eksamen i morgen. Jeg er godt forberedt men kvir meg. Er anspent. Jeg t.at et er fornuftig å ta seg en tur å ikke lese mer
Kristin
1
16.05.2010 17:59:00
Jeg skal ha eksamen i norsk hovedmål på fredag. Er ganske nervøs, men prøver å tenke positivt. Slet fælt med eksamensangst forrige gang jeg var oppe i skriftlig, vil ikke oppleve den angsten en gang til.
Agnes
1
27.11.2009 14:35:00
Jeg skal ha tentamen. Det jo ikke noe spess å gru seg til hvis man jobber jevnt hele året og gjør sitt beste.
arne
2
26.11.2009 19:20:00
da jeg gikk på ungdomskolen gikk jeg ut med 5,6 i snitt det er ikke noe problem vis man jobber litt, selv om jeg ikke gjorde det. og videregående er så mye bedere enn ungdomskolen gled dere, syntes jeg som går på taf...
arne
1
26.11.2009 19:04:00
da jeg gikk på ungdomskolen gikk jeg ut med 5,6 i snitt det er ikke noe problem vis man jobber litt, selv om jeg ikke gjorde det. og videregående er så mye bedere enn ungdomskolen gled dere, syntes jeg som går på taf...
sharmarke,jahweyn
1
25.11.2009 18:47:41
jeg vil ha brev svar og jeg heter sharmarke hvis kan du seneder meg takk for hjelpe (red: Vi svarer ikke på e-post eller vanlig post, men har du spørsmål kan du stille de på ung.no/oss)
J.H
1
25.11.2009 17:50:00
MF...hate læks!
niendeklassing fra telemark
1
24.11.2009 14:41:00
jeg går i niende klasse, og vi hadde norsk tentamen idag, da fikk vi flere oppgaver å velge imellom. Jeg valgte å skrive en dagbok tekst. Det gikk bedre enn jeg trodde, brukte ca 4 timer da.. I morgen har vi engelsk, til fredag har vi matematikk. Gruer meg.. og i uke 50, skal vi ha muntlig! vi får vite hva vi skal ha i muntlig i ukene som kommer.. lykke til til alle sammen!!
Lena
1
24.11.2009 09:45:00
Norsk Tentamen er greit.. noe som er verre er matte tentamen jeg hadde en igår og har ikke store problemer med matte men den prøva var ikke god! gruer meg til neste: S
Daniel
0
22.11.2009 23:33:00
Første norsk tentamen.. Det går nok bra :) Så lenge det er din første så skriv heller kanskje en fortelling, det er litt mindre regler og sånt der. I eventyr er det disse 3 talls reglen osv. Hvis du ikke har lest i norksboken om sånt så burde du heller ta fortelling, da trenger du nesten ikke tenke på regler i det hele tatt :) Det gjorde ihvertfall jeg på første tentamen
Kathrine
2
22.11.2009 18:14:00
Jeg skal ha norsk tentamen i morgen! hva skal jeg gjøre? jeg har noen dumme spørsmål: hva er forskjeller på eventyr og fortelling, har dere noen forslag om hva jeg kan skrive om? ( det er min første tentam kjønner du ) og jeg kan velge mellom eventyr, fortelling og leserinnlegg. ???? : )
Jaaaaaaa
0
13.06.2008 12:55:26
* Mente at jeg ikke ble trukket =P! Men, hva mener du med lese 300 sider og få vite 30 min før om emnet du skal fremføre?
Jaaaaaaa
0
13.06.2008 12:51:39
Jeg er så jævlig heldig ass, slapp både skriftlig for 2-3 uker siden, og i går slapp jeg muntlig eksamen=P ! livet er herlig, party all week;D
aaa
0
12.06.2008 18:37:58
Får vite muntlig i morgen:O Det er så håpløst at man må lese hele boka (over 300s) og at man først får vite hva man skal snakke om 30min før:S De teiteste er at noen lever livets glade dager og soler seg på stranda, mens andre har et helvete... :S
eksamen hater
0
09.06.2008 11:05:13
hater eksamen muntlig. blir kvalm av det, blir seriøst syk av alle muntlige presentasjoner selv om jeg har gått gjennom det før men likevel.
Gjertud
0
23.05.2008 09:23:08
det er forferdig:S
Guro
0
22.05.2008 09:29:13
jeg kom opp i engesk skriftlig :S blei veeldig nervøs når det begynte..
anonym
0
29.04.2008 19:48:03
Jeg HATER munlig eksamen.(egentli alle munnlige prøver) fordi når jeg står der framfor læreren så blir jeg såå jævlig nervøs og får helt jernteppe!! jeg kan nesten alt jeg har lest dagen før men når jeg står der dagen etter så klarer jeg ikke si ett ord, jeg vet at mange er nervøse,men jeg er EKSTREMT nervøs! jeg hater det, må jo nesten allti "være syk" men da må jeg jo bare ta det oppi gjenn. FAEN jeg hater å ha det sånn. hvorfor skal JEG ha ett såånt problem? FAEN!!!
JONAS
1
29.04.2008 18:09:03
Eksamensangst er ingenting, det verste er allergien. Joda, jeg har jo fått en times utsettelse og greier, så snille er dem. Men hva i helvete hjelper egentlig det når man enten er så nedsylta at man hverken kan puste eller se ordentlig, eller har fått tak i medisiner som sløver deg ned og gir deg en prestasjonsevne lik den du ville hatt med 1,8 i promille... Eksamen suger
Andreas A
0
25.04.2008 08:34:27
Roer meg kraftig ned med defokusering og overskygging. -Om vi hadde hatt eksamen hver dag ville vi kanskje hatt litt mindre angst knyttet til dem. Gjelder også å fokusere på de tingene jeg har gjort for å lære det jeg har lært, da får jeg en følelse av at jeg fortjener karakteren jeg vil ha.
Marissa
1
24.04.2008 20:09:52
Jeg holdt på å ta selvmord en gang, pga karakterene mine. Jeg tror jeg er gal..... Crazy me. ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Monika
0
24.04.2008 13:41:45
Jeg og åse kom opp i krl,sex og samliv.. skal ha prøveeksamen imårra, så det blir morsomt. 40min med morsomme ting :D gleder meg :D
Simon :(
0
27.03.2008 21:30:04
Jeg fikk en 5-er på hindu prøve ;) det var jo bra, men noen uker etterpå så kom prøver fra andre steder i Hitler og Engelsk stil :S Fikk 4-er i hitler stil og 3+ i engelsk stil :S Og jeg som drømmer i all hast om å bli lege ;S jeg har egentlig tenkt å bli sykepleier først så vente tre år etter utd. og så utd. meg til leg ;)... Men for noen dager siden snakket jeg med en lærer og hun sa! GJØR LEKSENE, og når du skal ha tentamen/eksamen tenk ofte HVORFOR F.eks: Hva skjedde 9 april 1940? Da må du IKKE skrive skipet ble senket ned! du må skrive litt mer! Hva skjedde 9 april 1940? : Skipet ble senket ned forde at tyskerne ville ikke at britene skulle få malm osv.. litt sånn må du tenke! DET HJALP IHVERTFALL MEG ;)
Yes
0
10.12.2007 11:12:20
jeg har fått 6-er på eksamen og de andre fagene jeg er lykkelig..heeh..:) I LOVE THIS....***_*** * * * * *
per
0
27.11.2007 17:14:42
helt jævlig
j
0
26.11.2007 22:55:10
Ja huffda. På onsdag skal jeg ha privatist eksamen. Jeg var i Usa i fjord så jeg må ta opp et fag igjenn for at jeg fikk hoppe direkte inn i vk2 igjen..Grue meg. Måle e å stå...Det e de heila..sjøl om eg nokk blir litt skuffa viss eg får 2. Har nemlikt lest sykt masse:S:S I tilleg har eg dysksi- så det hjelpe jo ikke akkuat- angst altså..men men- eg må bare gå inn der å sjarmera sensor med et smil- hehe;)
sdf
1
21.11.2007 16:49:02
tror ikke på deg som skriver at du fikk seks i alt.. da hadde du ikke skrevet det på den måten=)
treiga
0
10.09.2007 23:52:55
hvorfor grue seg nor man vet man har lest alt man skal? ..lat som eksamen er bare et spill og fo deg mest poeng. jeg fikk 6 i alt jeg:)
Malin
1
14.05.2007 20:27:02
Ånei, jeg kom opp i matte på skriftlig eksamen.. Det verste som kunne skje..
Gutt15
0
17.04.2007 11:33:40
Jeg har muntlig eksamen denne uka:O hÅPER jeg gjør det bra ass:P
hmm..
0
10.03.2007 00:23:08
går i 10'ende nå å skal snart ta eksamen, har egentlig ikke gruet meg til tentamen, men lurer på hvordan eksamen blir, den er jo litt støre saker enn en liten prøve. desuten tror jeg ikke at karakter er så næye bare man har en 3-eller merre i kar.
messi
0
05.03.2007 21:16:00
Vi skal ha tentamen til våren og jeg gruer meg skikkelig. hva skal jeg gjøre for å ikke grue meg!!!!
Alette
1
05.03.2007 12:50:26
Hei:) På onsdag skal jeg opp i norsk muntlig. Jeg fikk temaet Barn/Ungdom, og vi skal velge tekster i forbindelse med temaet. Noen tips til hva jeg kan gjøre? Gruer meg skikkelig.. Har aldri vært oppe til muntlig før:S
Barn/Ungdom
0
04.05.2014 20:51:18
Du kan jo ha en presentasjon om hvordan det er å være barn og undom, i motsetning til hvordan å være voksen. Da kan du jo ha fokus på ungdom kanskje fordi det innebærer mange temaer som er relevant for pensumet i hvert fall i RLE, men også i Norsk. Siden du skal opp i norsk muntlig er det jo mange ting man må forta seg. Som alltid settes det fokus på alle kompetansemålene, men en ting som er fint å i hvert fall ha med er at man har med en tekst eller leser et utdrag som er relevant til temaet du har om. Snakk om litterære virkemidler; hvordan har forfatteren skrevet denne teksten, og er den typisk for sin sjanger eller tidsepoke i litteraturen? Virkemidler i en tekst er ting som metaforer, gjentagelser, humor, ironi, besjeling(å gi noe menneskelige egenskaper, "Bilens øyne lyser mot meg, det er de nye billysene på bilen til pappa"), rim(oftest brukt i dikt), metaforer )sammenligninger uten å bruke ordet "som", sammenligninger med som ("Hjertet hennes pumpet hardt som en vaskemaskin på full gir) osv... Du kan jo fortelle om hvordan er det å gå fra barn til ungdom, hvilke utforinger møter ofte ungdom og hva er det som er så spesielt med ungdomstida (alt som har med det å ta valg å gjøre, mot til å si nei, gruppepress, rusmidler, større ansvar, seksualitet og samlivsting, modning og utvikling) Dessuten også språklige virkemidler.... Hvordan er språket som oftest til ungdom, er det helt det samme som de voksne, hvordan påvirkes unge av de voksne og hvordan ser du lett i en tekst at dette er et ungdomsaktig språk? Eller så kan man si litt om språkutviklinga, hvordan har ungdomspråket eller måten de kommuniserer på forandret seg fra ungdom for bare 20/50 år siden?
jente _ 15
0
04.03.2007 19:03:28
hei.. jeg har angst for skole..!!! gruer meg altid til å ha tentamen å slikt..forde jeg er redd for å gjøre det dårlig.noe jeg nesten altid gjør.!! Til slutt vil jeg bare si : STAY COOL ,AND FUCK SCHOOL!! Klem fra en jente med dårlige karakterer
Mille
0
02.03.2007 18:10:01
Jeg skal ha tentamen snart.. hva gjør jeg?:S
Anna
0
02.03.2007 18:08:37
Hei! Når jeg har tentamen og eksamen, så gruer jeg meg faktisk ikke så mye.. Jeg tar det egentlig helt med ro og gjør en ting av gangen! Et tips til dere åsså! Ikke stress med oppgavene, bare ta dere god tid, og hold hodet kaldt!
tibi
0
02.03.2007 18:06:00
k, tusen takk for dette innlegget. Det var godt å høre fra noen at katastrofetenking ikke er så uvanlig, og at det bare er inn i hodet på meg :) Fantasi kan tydeligvis også være kjipt. Men så rart, jeg har aldri fått angst av eksamene og sånn, kun av en anen hendelse. Da er vel det et tegn på at jeg har en viss ok toleranse for stress da eller? Anyway, folkens, beste mot den frykten er vel å bare være skikkelig selvsikre, eller gjøre alt for å bli så selvsikre som mulig, til og med lure seg sjøl hvis en må, bare man får det til... :D
Ciara
0
01.03.2007 21:37:59
Jeg skal også ha eksamen i Mai eller Juni og jeg gruer meg virkelig. Ikke bare for at jeg skal bli nervøs, men jeg gruer fordi det er en sjanse for at jeg kommer opp i matte, som da ikke er min sterkeste side. Jeg håper virkelig jeg klarer meg...ønsk meg lykke til..og lykke til alle dere andre som skal ta eksamen..
Mari
0
28.02.2007 16:27:24
Jeg skal ha eksamen i Mai/Juni. Jeg gruer meg ikke, faktisk gleder jeg meg litt :P
Mari
0
01.06.2016 09:37:50
det gikk greit

Spørsmål og svar

Hva er et angstanfall?
Hei Du skriver at du lurer på symptomene på angst og hvordan oppleves et angstanfall. Det er ulike symptomer/opplevelser en kan få når en har et...
Sliter med prestasjonsangst.
Hei Det høres ut som du sliter med en del angst, og selv om jeg ikke vet mye om deg kan det se ut som du sliter med det som kalles prestasjonsangst ...
Hvordan forbrede meg til norsk eksamen?
Hei og takk for spørsmål!  Du er ikke alene om å grue deg til tentamer og eksamner. Det er sunt å ha litt nerver, men det er ikke slik at det sk...
Jente, 14 er ensom og alene og har det ikke bra
Hei Selv om jeg må si at jeg blir veldig trist på dine vegne av å lese det du skriver, er jeg veldig glad for at du faktisk skriver!!! Slik jeg l...
Hva skjer om jeg er syk på eksamen?
Hei Når du er trukket ut til en eksamen er denne nødt til å være bestått for at faget skal regnes som fullført. Alle elever på vg2 skal opp ti...
Jeg klarer ikke å bestå den siste eksamen.
Hei Takk for spørsmålet ditt!  Dette var veldig leit å høre, og vi skjønner godt hvis du er frustrert med dette. Det er ingen god følelse å ...
Jente, 15, har angst og
Hei Så fint at du skriver til ung.no. Den første delen av det du skriver høres veldig angstpreget ut ja, akkurat som du sier. Min erfaring er at...
Hvordan unngå å grine på utviklingssamtalen?
Hei Det er bra at du tar tak i dette. For at du skal få fram hva du mener, kan det være en løsning at du forteller dette på en annen måte. Jeg v...
Kan man bytte fag man kommer opp i eksamen i?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Du har noen veldig spennende år foran deg. Vi skjønner hvis du gruer deg litt, men tenker og håper at du gleder de...
Kan jeg slippe muntlig eksamen på grunn av sosial angst?
Hei Takk for spørsmålet. Noen elever kan få ta (deler av) muntlig eksamen skriftlig. Dette må du søke om på forhånd til rektor sammen med doku...
Jeg har sosial angst og får dårlige karakterer fordi jeg ikke er aktiv nok i timen. Hva skal jeg gjøre?
Hei Jeg forstår det slik at du føler deg urettferdig behandlet på skolen i forhold til karakterer og anmerkninger. Du skriver at du har sosial ang...
Jeg begynner å bli sykt sliten å lei av skole og alt annet forsovitt
Hei For meg høres det ut som du har hatt det ganske travelt.  Det kan gå helt greit å ha det travelt og gjøre mye, men hvis det blir sånn at ma...
Sliter med angst og oppkast.
Hei Det jeg håper at du kan gjøre med det du sliter med av angst og oppkast er at du snakker med fastlegen din om dette. Legen din vil ta deg på a...
Jeg plagierte en tekst på eksamen. Kan jeg bli tatt for det?
Hei! Det er ikke lov å bruke en annens tekst. Det er å jukse.Du bør lese artikkelen "Jukser du på skolen?". Plagiatkontrollen har blitt bedre å...
Jeg har lærevansker og prestasjonsangst, og øver alltid mye til prøver
Hei jente 16 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvor mye du strever for å få gode karakterer. Jeg forstår at det er ...
Hvordan kan jeg unngå å bli flau?
Hei, og takk for spørsmål Du forteller at du gruer deg til presentasjoner o.l. på skolen.  Du tenker mye på dette.  Mange gruer nok litt og kje...
Stressa før eksamen og føler meg deprimert
Hei Du forteller at du har det litt strevsomt nå.  Det å starte på en utdanning, flytte hjemmefra, få større avstand til gode venner og føle s...
Jeg er stresset og er litt syk. Hvordan kan jeg bli frisk og rask på kort tid?
Hei Det er ikke greit å bli syk og samtidig være inne i en eksamensperiode. Forstår at dette er slitsomt og frustrerende for deg. Jeg vil gi deg ...
Skolepress.
Hei jente, 16 år. Takk for at du skriver til oss. Det du beskriver her vil mange ungdommer kunne kjenne seg igjen i. Overgangen fra ungdomsskole ti...
Se alle