Wikipedia – fleip eller fakta?
Det er kanskje noen som har sagt til deg at du ikke må tro på alt du leser på Wikipedia. Hvorfor det? Les mer om hvordan dette nettleksikonet er bygget opp.

På nettet florerer det av ulike leksika der du kan søke og finne svar på det du trenger faktainformasjon på. Mange av dem har utgangspunkt i de tradisjonelle trykte, leksikonene (Store norske leksikon, Encyclopædia Britannica). Innholdet på disse tjenestene blir styrt av en redaksjon som kontrollerer at alt som står på trykk er korrekt og skrevet av fagfolk.
Wikipedia – du er redaktør
Wikipedia er en nett-tjeneste som startet i 2001. Den er i dag blitt en av verden aller mest besøkte nettsteder og finnes på nærmere 300 språk - selvsagt også på norsk (både bokmål og nynorsk). Det populære nettleksikonet blir utvidet med nye oppslagsord raskere enn noen andre leksika. På Wikipedia kan alle være "redaktører”. Nettleksikonet selv skriver at ”hvem som helst, når som helst kan redigere en hvilken som helst artikkel”.
Vær kritisk til kildene!
Kildekritikk er viktig for eksempel når du skal hente inn informasjon eller fakta til en skoleoppgave. Målet er å være kritisk til om kildene du bruker faktisk er til å stole på. Hvor har de som har skrevet dette funnet informasjonen? Kan jeg stole på det de skriver? Er artikkelen farget av de personlige oppfatningene til personen som har skrevet den?
Hvis du er i tvil, kan du dobbeltsjekke informasjonen med andre kilder. Ofte er det henvist til eksterne kilder nederst i wikipartikkelen. Sjekk hva disse sier, søk etter andre kilder på nettet eller bruk biblioteket ditt. Er informasjonen sammenfallende? Hvis ja, kan det styrke opplysningene.
Utømmelig informasjonskilde
I Wikipedia kan du søke i en base på over 30 millioner artikler, hvorav over 400.000 på norsk. Wikipedia er en utømmelig kilde, men nå som du vet hvordan leksikonet er bygd opp, er det viktig å ikke glemme å ta på seg de kritiske brillene!
På ung.no er alt kvalitetssikret
Her på ung.no har vi allerede vært kildekritiske for deg, slik at du trygt kan stole på alt du leser når du besøker oss.
Wikipedia (engelsk)
Wikipedia (bokmål)
Wikipedia (nynorsk)
Store norske leksikon
Encyclopædia Britannica
Aktuelle artikler