Hopp til hovedinnholdet

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Det er vanlig å føle seg kortpustet og "hakkete" i stemmen når man er litt nervøs, eller befinner seg i situasjoner man ikke er så vant med. Noen kan begynne å svette og kjenne at kroppen skjelver litt, eller føle at stemmen og pusten svikter. Man kan også få vondt i magen og bli kvalm.

Det er ikke godt å oppleve dette mens man står foran andre mennesker som ser på. Derfor er det viktig å finne teknikker som kan gjøre det mulig å kontrollere nervøsiteten.

Øvelse gjør mester

Man må prøve og feile, og holde mange presentasjoner slik at det etterhvert føles mer ufarlig. Det kan også være nyttig å huske på at dette er et vanlig problem, som de fleste har kjent på i mindre eller større grad.

 

Øv på å tenke annerledes

Når man blir veldig engstelig eller hemmet i bestemte situasjoner, er det de negative tankene som tar overhånd. Da kan det være lurt å prøve å finne ut av hvilke tanker som egentlig kommer, for deretter å "programmere" om tankene litt.

En negativ tanke kan møtes ved å stille noen kritiske spørsmål:

  • Finnes det en alternativ måte å tenke på? Kanskje du i stedet for å tenke "dette greier jeg ikke", kan tenke: "Dette vet jeg at jeg kan!"
  • Er det andre tanker som kan være mer sannsynlige? (f.eks. "Jeg har faktisk noe klokt å si").
  • Er det en tanke som er mer til hjelp å tenke på?
  • Hvorfor skal jeg forholde meg til en slik negativ tanke?
  • Hvilken tanke kan være mer positiv?
  • Det går også an å lage seg en slags tenkt vollgrav eller ringmur, og prøve å tenke seg at de negative tankene etterhvert plasseres utenfor denne. Da får du mer kontroll på tankene. De negative tankene kan også ses på som en uværssky som driver forbi.

Det kan også være lurt å prate litt med læreren din om hvordan du opplever det å fremføre foran andre. Læreren er vant til at det kan være sånn, og kan gi deg litt ekstra støtte så du kommer deg videre. Med litt jobbing og støtte på veien vil du gradvis bli tryggere, og problemet mindre og mindre.

Hjelp til muntlig eksamen - film fra Nasjonal digital læringsarena.

 

Praktiske råd - som funker

Gjør gode forberedelser

Lag en god huskelapp: Ikke skriv et helt sammenhengende manus for hva du skal si. Da blir du fort stående å lese opp. Dette gir dårlig kontakt med tilhørerne, er ensformig og gjør deg i tillegg veldig bundet. Lag heller stikkord, skriv ned enkeltformuleringer som er enkle å huske eller som du vil ha med helt ordrett. Lag tegninger og figurer der du beskriver det du skal snakke om, bruk også punkter eller tall for å huske rekkefølgen på det du skal si.

Øv foran speilet - bli vant med din egen stemme: Selv om du kan stoffet godt og vet hva du skal snakke om, er det ikke lett å gjøre en god presentasjon når nervøsiteten tar overhånd. Derfor bør du rett og slett øve deg på å bli nervøs og takle at pusten svikter. Gå gjennom framføringen foran speilet hjemme mens du ser på deg selv. Bli trygg på hvordan du opptrer og snakker. Bli vant med å høre din egen stemme.

Øv på å bli nervøs - foran andre: Etterpå kan du framføre foran foreldrene dine eller søsken. Kanskje gjør dette at noe av nervøsiteten kommer snikende. Alternativt kan du også ringe på hos naboen eller bekjente av familien. Spør om å få øve deg foran dem. Kanskje er det litt flaut, men du får øvd deg skikkelig på det å kjenne på nervøsiteten. Når nervøsiteten kommer, stopp opp og pust dypt inn og ut noen ganger. Kanskje hjelper det også med et par minutters "time-out" der dere snakker om andre ting, før du fortsetter med fremføringen.

Rett før - gjør deg klar:

  1. Husk mat og drikke - ta gjerne med deg vannflaske.
  2. Titt gjennom notatene dine, men skippertaksøving i siste liten er sjelden lurt.
  3. Se for deg at du står foran klassen/sensor. Tenk deg gjennom framføringen. Se for deg at du mestrer situasjonen godt. Tenk positivt og si til deg selv at dette skal du få til!

Selve framføringen

Ikke snakk for raskt - PUST! Ikke snakk for raskt, for da glemmer du å puste skikkelig. Når du ikke puster skikkelig, er det lett at stemmen føles "hakkete" eller at du snakker for lavt. Tenk at du skal trekke pusten helt ned i magen, og at du skal snakke fra magen. Øv deg hjemme på forhånd, og finn deg et snakketempo som er behagelig og som gir deg gode avsnitt/pauser der du kan puste skikkelig innimellom.

Lag variasjon: Hvis det er ubehagelig å stå rett opp og snakke gjennom hele foredraget, bruk gjerne noe av tiden på å tegne/forklare på tavlen. Lag figurer som beskriver det du snakker om osv. På denne måten får du tid til å puste skikkelig og roe ned kroppen. Dette gjør i tillegg foredraget mye mer spennende for dem som hører på. Du kan også vise bilder eller små filmsnutter som passer inn.

Når du føler nervøsiteten komme: Hvis du kjenner at kroppen ikke lenger gjør helt som du ønsker, ta en liten "time out". Fortell gjerne at du er litt nervøs. Dette er ikke noe nederlag, og det er garantert mange i klassen som kjenner seg godt igjen. Sensor på eksamen vil også ha forståelse for at du er nervøs. Kanskje hjelper det å sette seg litt på en stol, bevege seg litt rundt mens du snakker, drikke litt vann, puste dypt og godt igjen, kjenne at du står stødig og har god kontakt med gulvet. Det gjelder å beholde roen, ikke stresse seg opp og ikke snakke for raskt.

Læreren kan hjelpe deg: Har du fortalt lærerne om hvordan du opplever fremføringer og at du blir nervøs? Ofte er et mulig å få holde noen presentasjoner kun for læreren, eller for en liten gruppe i en periode. Dette kan være en fin øvelse noen ganger, før du prøver deg foran hele klassen. Et annet alternativ er å fremføre i gruppe med andre. Når dere er flere sammen, er det mulig å bytte på hvem som snakker. Dette gir deg små pauser innimellom. I tillegg kjennes det gjerne mindre skummelt når man er flere som står sammen enn når man står helt alene. Det å ha en venn eller læreren ved siden av seg når man står foran klassen, kan også føles godt. Spør lærerene om dere kan lage avtaler som du tror vil fungere.

 

 

Hva sier læreplanen om vurdering?

I flere fag skal du ikke bare delta i diskusjoner og holde foredrag, presentasjoner og taler. Du skal også arbeide målrettet for å bli stadig dyktigere i muntlige situasjoner. Og ikke nok med det – du skal i tillegg kunne "lytte til, vurdere og gi veiledende tilbakemelding på andres muntlige presentasjoner"!

Det er viktig at du kjenner godt til kriteriene som elever blir vurdert ut fra, for bare da klarer du å gi konkrete og nyttige tilbakemeldinger til medelevene dine. Kriteriene er også til god hjelp for deg når du skal forberede en muntlig presentasjon, fordi du også får vite hva læreren forventer av deg. Jobber du systematisk med såkalt hverandre-vurdering, forstår du også bedre hvorfor du får den karakteren du får.

Vi kan gi tilbakemeldinger på ulike måter.

Videoen fra ndla.no, viser deg én mulig framgangsmåte, og vi håper den inspirerer deg til å ta fatt på jobben som positiv kritiker med både glede og seriøsitet!

I artikkelen Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser får du flere råd på veien. Ikke alle teknikker fungerer like godt for alle, så prøv deg fram for å finne ut hva som hjelper for akkurat DEG.

Nærmer det seg eksamen? Sjekk også ut disse rådene mot eksamensangst.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
02.12.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
tysk
2
16.06.2016 06:01:37
Skal ha muntlig eksamen i tysk om 3!! timer. Jeg er syykt nervøs, har vondt i magen og jeg skjelver!
Språk suger
2
15.06.2016 22:16:10
Hell...jeg kom opp i Fransk...FRANSK! Jeg mener at språk er det verste...siden du må snakke på et annet språk, heldigvis om enkle temaer da. Men jeg forstår ikke hvorfor de velger å ha muntlig eksamen i språk på grunnskolen når vi bare har hatt språk i tre år...i motsettning til alle andre fag som vi nesten har hatt i 10 år...det er litt dumt :/
Tom
1
25.04.2016 20:15:18
Har hatt 2 presentasjoner forrige uke og skal ha 2 til i neste uke. R.I.P
Gutt
0
09.06.2015 22:22:13
Kjenner meg veldig igjen i å
a
3
26.03.2015 20:36:48
For meg hjalp det veldig å ha presentasjoner i grupper vi fikk velge selv. Det gjorde at jeg fikk presentere sammen med vennene mine, noen jeg stoler på og vet jeg klarer å snakke med. Da ble jeg vant til å stå foran klassen og snakke. Noe annet som hjalp meg, var at jeg bare så for meg en presentasjon som en slags samtale med klassekameratene mine. (altså at jeg bare fortalte dem om et tema (noe en presentasjon egentlig er) og at de stilte spørsmål etterpå)
sara
16
03.12.2014 17:49:21
er jeg den eneste som faktisk blir enda nervøsere av å lese dette?
J15
0
07.01.2015 21:46:36
Du er ikke den eneste nei.
*Kremt*
3
03.12.2014 22:00:50
Nervøsere går ikke. Man kan ikke bøye nervøs etter den normale positiv/komparativ/superlativ-malen. Det mest riktige blir mer nervøs
Hanna
8
07.06.2014 09:04:10
tips til hvordan man har muntlig eksamen - snakke tydelig - ikke være usikker - svar godt på spørsmål som sensor og læren din stiller deg - når du kommer inn til eksamen, hils gjerne, og si navnet ditt - husk å fortelle presentasjonen din tydelig - husk vær kreativ - husk å gjøre oppgaven riktig, slik at du får en god karakter
G15
13
03.12.2014 22:09:50
Lettere sagt enn gjort
hanna
9
05.06.2014 18:25:26
Husk muntlig eksamen er det samme som presentasjon du har på skolen. samtidig er eksamen i skriftlig det samme som tentamen. Det er ikke noe stress. men husk at dere må ikke være stresset over under eksamen muntlig. Husk å snakke høyt og tydelig slik at dere får en god karakter. Jeg ønsker alle sammen lykke til de som skal ha eksamen i år 2014 :)
Sondre98
2
11.06.2014 00:40:56
Takk! Gruer meg, bare 3 dager til :\
Sunniva96
5
06.06.2014 16:00:12
Tusen takk:)♥
Dina
9
27.02.2013 21:47:09
Har så mye angst for det men lærerens bryr seg ikke og jeg later som jeg er syk på de dagene det er presentasjoner på skolen
Birgitte
1
05.09.2012 19:14:09
Jeg var det mye mer før, jeg gikk påbygging i fjor og der var det mye muntlige presentasjoner. Hedligvis fikk jeg hjelp av lærere for å komme litt over det med å roe ned nervøsitet og få bygge opp mot til å gjøre dette her. Jeg slapp til tider å ta store fremlegg foran hel klasse og kun for lærer en stund, etterhvert ble jeg overtalt til å ta halvklasse og hel klasse gradvis. Nå er det jo ikke slik at alle lærere er like snille der, men det handler om å gjøre fremskritt og bli trygg!
Les boka!! Mer selvsikker og mindre nervøs :)
9
14.08.2012 18:48:30
Jeg har lenge vært nervøs for å holde foredrag, men etter å ha lest boka av Digghjelp ble jeg mye mindre nervøs og var mer selvsikker. Tips for dere andre; kjøp boka, det er verdt det!! 99kr for 50 sider med fakta og hjelp! Her er linken: www.Digghjelp.com

Spørsmål og svar

Hvordan øve til fagsamtale?
Hei Takk for at du tar kontakt med oss og spør om det du lurer på. Her er det ikke noe fasitsvar, men du er nødt til å jobbe på den måten du se...
Jeg stresser så mye og har begynt å spise lite. Hva gjør jeg?
Hei Det er leit å høre at du har det slik. Du lever med alt for mye stress og bekymring. Det er viktig at du ikke går med alt dette stresset helt ...
Jente, 14 er ensom og alene og har det ikke bra
Hei Selv om jeg må si at jeg blir veldig trist på dine vegne av å lese det du skriver, er jeg veldig glad for at du faktisk skriver!!! Slik jeg l...
Hva er prestasjonsangst? Og har jeg det?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Det er veldig mange som synes fremføringer foran hele klassen er ubehagelig, så du er ikke alene om det. Men det er...
Jeg får hjertebank, blir tungpustet, redd, svimmel og får vondt i brystet
Hei Det du beskriver kan være angst-reaksjoner. Her kan du se en liten filmsnutt om angst. Kjenner du deg igjen i det filmen viser?  Panikkangst g...
Hvordan foregår privatisteksamen?
Hei Hvordan privatisteksamen foregår og hvilke hjelpemidler som er tillatt, varierer ut i fra fag og fylke.  Noen skriftlige fag har en forberedelse...
Hva skjer om jeg er syk på eksamen?
Hei Når du er trukket ut til en eksamen er denne nødt til å være bestått for at faget skal regnes som fullført. Alle elever på vg2 skal opp ti...
Jeg sliter litt med mat og sånt.
Hei jente 18 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det første jeg vil si til deg er at du har en helt flott vekt for en på din høyde, og er ikke ...
Jeg hater å snakke foran klassen
Hei Takk for at du skriver til oss og forteller om det du føler på. Du er ikke alene om å kjenne på dette, og mange sliter med noe av det samme s...
Har dere tips til audition?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du tenker på å gå på audition! Det skjønner vi godt at du er spent og nervøs for. Uansett hva ...
Jeg trives ikke på skolen.
Hei jente, 17 år. Takk for at du skriver til oss.Jeg forstår, ut fra det du forteller at du har det vanskelig.I den situasjonen du er må jeg si at...
Kan jeg slippe muntlig eksamen på grunn av sosial angst?
Hei Takk for spørsmålet. Noen elever kan få ta (deler av) muntlig eksamen skriftlig. Dette må du søke om på forhånd til rektor sammen med doku...
Hvordan forberede seg til muntlig eksamen?
Hei Det er mange forskjellige måter å forberede seg til muntlig eksamen på.  Alt avhenger av hva som passer best for deg.  Jeg anbefaler deg å ...
Hvordan er eksamen?
Hei Muntlig eksamen er lokalgitt. Du finner generell informasjon om muntlig eksamen på hjemmesiden til Utdanningsdirektoratet. Du kan også kontakte...
Har depresjon og sosial angst. Kan jeg ta samf. fag som privatist for å slippe å ha fremføring foran klassen? 
Hei.  Takk for ditt spørsmål! Så fint du skriver til oss. Jeg forstår dette kan oppleves som tøft for deg. Det er mulig å ta faget som privat...
Jeg vil prøve meg som skuespiller, men trenger å bli tryggere på scenen.
Hei Takk for spørsmålet. Så flott at du har funnet en hobby du synes virker interessant, og at du har slike ambisjoner! De som er skuespillere er ...
Gruer meg til muntlig - hvordan få feber?
Hei Skjønner på det du skriver at du gruer deg skikkelig, og det er jo ingen god følelse. Vi kan selvsagt ikke tipse deg om hvordan du kan få feb...
Kan jeg gjøre noe for å slutte å rødme?
Hei Takk for at du skriver til oss, og det er helt gratis! Det er mange som plages av rødming, spesielt i tenårene. Dette kan ha mange årsaker, m...
Se alle