Hopp til hovedinnholdet

Hjelp til skoleoppgaver - Nyttige nettsider

Gutt jobber med leksene (colourbox.com)
HJELP: Trenger du hjelp til leksene? I denne oversikten finner du lenker til ressurser du kan bruke for å finne hjelp i de forskjellige fagene,

Trenger du hjelp med en skoleoppgave, eller mangler du inspirasjon til en god problemstilling? Her finner du oversikt over nettsider, og steder i ditt nærmiljø som kan hjelpe deg med skolearbeidet.

Offentlig og kvalitetssikret
Gutt jobber med leksene (colourbox.com)
HJELP: Trenger du hjelp til leksene? I denne oversikten finner du lenker til ressurser du kan bruke for å finne hjelp i de forskjellige fagene,

Røde Kors tilbyr leksehjelp

Hos Røde Kors kan du få gratis hjelp til dine lekser. Leksehjelptilbudet er drevet av frivillige med ulik fagkompetanse. Leksehjelpen foregår én-til-én, slik at du får hjelp ut i fra ditt eget nivå. Røde Kors Leksehjelp ønsker å tilby leksehjelp i alle fag, men dette vil variere fra sted til sted.

Røde Kors driver leksehjelp over 100 steder i hele Norge. Det varierer hvilken aldersgruppe som kan få hjelp de ulike stedene. Sjekk nettsiden deres for å finne ditt nærmeste senter og åpningstider. I tillegg finnes Digital leksehjelp, som er Røde Kors sitt leksehjelptilbud på internett, og som kan brukes av alle i ungdomsskolen og videregående.

Steder i ditt nærmiljø som kanskje tilbyr leksehjelp:

  • Skolen din.
  • Fritidsklubben/Ungdomsklubben.
  • Biblioteket.
  • Frivillighetssentralen.
  • Røde kors ressurssenter.
  • Sjekk også med eldre søsken, foreldre, bekjente, klassekamerater og andre som kanskje vet mye om akkurat det temaet eller faget du trenger hjelp med.

 

Nettsteder med fakta

Leter du etter fakta til oppgaven du skriver, eller du trenger inspirasjon for å lage en god problemstilling? Her finner du nettsider med informasjon du kan få bruk for i oppgaven din. I beskrivelsen av hvert nettsted ser du hvilke temaer du kan forvente å finne informasjon om på nettsidene, og i hvilke skolefag eller oppgaver nettsidene som oftest kan være til nytte i.

Nettleksikon: Store norske leksikon
Her finner du informasjon til oppgaver om alt fra alkohol, kropp, og helse, til det politiske system, forskjellige religioner, geografi, musikk- og kunsthistorie. Informasjonen er kvalitetssikret av fagpersoner.
Aktuelle fag: Alle

Wikipedia
Wikipedia finnes både på norsk og engelsk, og er et slags nettleksikon. Hvem som helst kan imidlertid legge inn, endre og oppdatere informasjonen på Wikipedia. Du bør derfor være kritisk til det du leser, og bruke andre kilder i tillegg til informasjonen du tar med fra Wikipedia. I artikkelen Wikipedia - fleip eller fakta? her på ung.no finner du mer informasjon om dette.
Aktuelle fag: Alle

Språkrådet
Hos Språkrådet finner du oversikt over regler for rettskrivning, grammatikk og ordlister. I tillegg kan du slå opp konkrete ord du lurer på i ordlisten deres, både nynorsk og bokmål. Det finnes også mye faktainformasjon om norsk språk som du kan få god bruk for i oppgaver om for eksempel språkhistorie.
Aktuelle fag: Norsk

Ndla.no - Digitale læremidler for videregående opplæring.

Nasjonal digital læringsarena (NDLA) er et interfylkeskommunalt samarbeid som tilbyr fritt tilgjengelige åpne digitale læringsressurser for videregående opplæring.

Nrk.no/skole
NRK har en egen nettside beregnet for elever og lærere, både på ungdomsskolen og videregående. Du finner artikler, videoklipp og annen informasjon som kan hjelpe deg i oppgaver, eller kanskje finner du noe du kan vise fram i en presentasjon du skal holde for klassen?
Aktuelle fag: Samfunnsfag, RLE/religion, norsk og naturfag/natur og miljø

Fn.no

På FN.no finner du et interaktivt verdensatlas. Du kan sammenligne forskjellige land, levestandard, samt finne nyttig statistikk til oppgaver.
Aktuelle fag: Samfunnsfag, geografi, RLE/religion, matematikk (statistikk) og IKT-fag

NUPI Skole
Hos Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) finner du god informasjon til oppgaver om miljø, klima og naturressurser, krig og konflikter i verden, om organisasjoner som FN og EU, om menneskerettigheter, norsk utenrikspolitikk, bistand og globalisering.
Aktuelle fag: Samfunnsfag, geografi, historie, natur og miljø/naturfag

 

Viten.no
På viten.no finner du faktainformasjon om alt fra forskjellige dyr, til celler og fotosyntesen - men også fakta om konsekvenser av røyking og snus. Jobber du med en oppgave i naturfag/natur og miljø, bør du absolutt se om du finner noe du kan bruke her.
Aktuelle fag: Naturfag, fysikk, kjemi, biologi og liknende realfag

Miljølære.no
Her finner du faktastoff om miljø, klima og luftkvalitet, energi, naturressurser, bærekraftig utvikling, avfall og gjenvinning osv.
Aktuelle fag: Naturfag/natur og miljø

Forskning.no
Forskning.no er en nettavis med norske og internasjonale forskningsnyheter. Du finner faktainformasjon som kan brukes i oppgaver om samfunn, kultur, natur og miljø, teknologi og helse osv.
Aktuelle fag: Naturfag/natur og miljø, samfunnsfag, norsk og engelsk

Sexogsamfunn.no
Her finner du nyttig informasjon om kropp, seksualitet, prevensjon, graviditet og seksuelt overførte infeksjoner (SOI). Det finnes også et undervisningsopplegg som skoler kan melde seg på og følge når de har seksualundervisning: Uke Sex
Aktuelle fag: Natur og miljø/naturfag

Helsenorge.no
På helsenorge.no finner du fakta om forskjellige sykdommer. I tillegg kan du lese om det norske helsevesenet og dine rettigheter som pasient. Du finner også oppdatert informasjon om sunn helse, livsstil og kosthold.
Aktuelle fag: Naturfag/natur og miljø, mat og helse og samfunnsfag

Statistisk sentralbyrå
Her finner du både artikler og statistikk over alt fra oppslutning ved valg, likestilling, samer, helse, innvandring og mye, mye mer.
Aktuelle fag: Samfunnsfag, norsk, religion/RLE, naturfag/natur og miljø

Nettsidene til politiske partier
Skal du skrive om et bestemt politisk parti, eller en bestemt nyhetssak i mediebildet - sjekk nettsidene til de politiske partiene. På nettsidene finner du oversikt over både partiprogram, kampsaker og standpunkt i viktige saker.
Aktuelle saker: Samfunnsfag

Matvaretabellen.no
Her finner du oversikt over næringsstoffene i forskjellige matvarer.
Aktuelle fag: Mat og helse

Matportalen.no

Her finner du fakta om mat og helse, kosthold og forskjellige matvaregrupper, matsmitte og hygiene osv.
Aktuelle fag: Naturfag/natur og miljø og mat og helse

Matematikk.net og matematikk.org
På disse nettsidene finner du formler forklart på en forståelig måte og "leksikon" med beskrivelse av matematiske ord. I tillegg finner du mange øvingsoppgaver fordelt etter klassetrinn, matematikkspill osv. Er det vanskelig å forstå et bestemt tema eller en oppgave i matte, kanskje blir det lettere om du søker litt på disse nettsidene.
Aktuelle fag: Matematikk

tema.deichman.no/
På disse nettsidene finner du forslag til temaer og bøker du kan analysere når du skriver fordypningsoppgave i norsk.
Aktuelle fag: Norsk, samfunnsfag mm.

BBC - learning english
BBC har en nettside der man kan lære seg bedre engelsk. Kanskje finner du også stoff til bestemte oppgaver du jobber med i engelskfaget?
Aktuelle fag: Engelsk

Ung.no
Har du husket å søke blant alle artiklene som finnes her på ung.no? Bruk søkefeltet øverst til høyre, eller let etter det du skal skrive om i emnelisten til venstre. Kanskje finner du noe om akkurat det du leter etter.

 

Nettaviser

Trenger du inspirasjon til å skrive stil i norsk eller oppgaver om dagsaktuelle temaer i samfunnsfag, bør du følge med på nyhetene. Nettavisene viser aktuelle temaer du kan bruke som utgangspunkt for drøftingsoppgaver, leserinnlegg, eller hvis du trenger hjelp til å skrive din egen nyhetsartikkel.

Kanskje skal du holde foredrag om et konkret tema, argumentere for et bestemt politisk syn i klassedebatten eller liknende. Nettavisene kan gi mye fakta og mange argumenter du bør notere ned og vise til. Merk deg skille mellom redaksjonelle artikler skrevet av journalistene, disse skal være balanserte og gi god informasjon, mens leserinnlegg/meningsinnlegg gjerne er signert enkeltmennesker og fronter gjerne et spesifikt syn på en sak.

Eksempler: aftenposten.no, dagsavisen.no, dagbladet.no, vg.no, morgenbladet.no
Aktuelle fag: Norsk, engelsk og samfunnsfag

 

Dokumentarer og nett-TV

En god måte å fordype seg i et tema på kan være å se en dokumentar, eller et TV-program som tar for seg det du skal skrive om. En rekke nettsteder legger ut programmer, debatter og dokumentarer på nett, helt gratis.

NRK nett-TV
På NRK sitt nett-TV tilbud kan du søke alfabetisk etter det du leter etter. De tilbyr blant annet dokumentarer og programmer om kultur og vitenskap.

Stortingets nett-TV
Stortinget har en egen nett-TV tjeneste hvor alle møter i stortingssalen og de fleste høringer sendes direkte. Man kan også søke i videoarkivet hvor tidligere sendinger er lagret.

Nettaviser-eksempler: vgtv.no, aptv.no, dbtv.no

De fleste nettaviser har også egne nett-tv tjenester som publiserer dokumentarer og debattprogram gratis for leserne.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
06.08.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hvordan har forholdet mellom svarte og hvite vært og hvordan er det idag?
Hei! Det var et veldig stort spørsmål å svare på, men her er et par hovedpoeng som du kan jobbe videre med: Kolonitiden fra 1830 og utover, da...
Når ble det lov å være homofil i Norge.
Hei gutt 14 år   Sex mellom menn var i Norge forbudt ved lov frem til 1972. Hilsen  Helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning - NAC...
Hva mener de forskjellige religionene om homofili?
Hei gutt 14 år Dette spørsmålet vil jeg anbefale deg å ta videre med Skeiv verden. De har oversikt over de ulike religionene i forhold til temaet...
Hva står en nazist for?
Hei Takk for at du tar kontakt med ung.no. En nazist er en som ideologisk tror på nazisme. Nazismen var (og er) sterkt rasistisk og ønsker å utr...
Leksehjelp på nett?
Hei, og takk for spørsmål! Vi har dessverre ingen oversikt over nettsteder der du kan få hjelp med leksene. Derimot vet vi at det ofte finnes ti...
Jeg lurer på litt informasjon om å være radiovert
Hei, og takk for spørsmålet ditt!   Ung.no kan dessverre ikke gjøre oppgaven for deg, men her kommer litt hjelp på veien.   Det kreves inge...
Finnes det noen statistikk over bruk av ecstasy? Dødsfall?
Hei SIRUS gjør jevnlige undersøkelser om hvem som bruker hvilke rusmidler i Norge. Går du inn på deres statistikkdatabase finner du også og tall...
Hvordan kan jeg imponere læreren? Hvordan kommer man med en god konklusjon?
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Så flott at du er motivert for å gjøre mest mulig for å holde gode presentasjoner, og få best mulig karakter...
Bruke "i" eller "på" i forbindelse med stedsnavn?
Hei Språkrådet har en god artikkel om denne bruken av preposisjonene "i" og "på". Kikker du litt lenger ned i den artikkelen står reglene for bru...
Tips til debattartikkel.
Hei Man kan skrive slike debattartikler om nær sagt alt mulig, så vårt beste tips er å velge noe du kan mye om eller som interesser deg. Da vil d...
Har i oppgave å finne gressletter og fjellkjeder i Afrika, Nord-Amerika, Sør-Amerika og Asia.
Hei Vi kan ikke gjøre oppgaven for deg, men et søketips kan jo være at gressletter kalles forskjellige ting for hvor de er: http://wiki.fetskolene...
Kan dere skrive om for og imot rasisme?
Hei!Rasisme defineres som rettferdiggjøring av usaklig forskjellsbehandling av enkeltpersoner eller grupper på grunnlag av etnisitet, nasjonalitet...
Hva er det som påvirker det norskespråket?
Hei Det er masse som påvirker det norske språket - og spesielt nå som verden er i ferd med å bli stadig mindre. Dvs. påvirkning fra medier og ko...
Hovedretninger innen norsk og internasjonal humanisme fra 1930-tallet
Hei, og takk for spørsmål! Vi har dessverre ingen lærere i vårt fagpanel her på ung.no. Derfor kan vi dessverre ikke gi deg noe godt svar på de...
Har en lærer lov til å gi lavere karakter på grunn av stamming?
Hei! Så fint du bruker ung.no.   Elever med  nedsatt funksjonsevne(f.eks stamming) har rett til egnet individuell tilrettelegging av undervisnin...
Hvordan kan jeg blir flinkere i matte?
Hei, og takk for spørsmål!   Veldig bra at du vil stå på for å forbedre deg!   Fortell lærerne dine at du vil stå på ekstra framover, me...
Hvordan oppstår press? og hvorfor blir så mange unge preget av det?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Dette høres ut som en skoleoppgave. Det er ikke meningen at vi skal svare skoleoppgaver i denne tjene...
Se alle