Hopp til hovedinnholdet

Dette skjer hvis du hopper over frokosten

Jente sover ved bordet (colourbox.com)
VIKTIG: Kroppen din trenger frokost! Ellers stopper hjernen din opp, og kroppen blir slapp og sliten.

Kroppen din trenger frokost! Les hvorfor her.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente sover ved bordet (colourbox.com)
VIKTIG: Kroppen din trenger frokost! Ellers stopper hjernen din opp, og kroppen blir slapp og sliten.

Kjenner du det?

Du våknet sent, og rakk ikke å spise frokost. Og allerede etter første time er energinivået på bunn og det er vanskelig å konsentrere seg. Du ser på klokka, men det er ennå flere timer til lunsj. Mens mattelærer maser om uforståelige x-er og y-er, kjenner du suget etter pommes frites, pizza, sjokolade, eller bare et eller annet godt som kan fylle magen din. Hadde man bare hatt noe mat akkurat nå...

De psykiske reaksjonene begynner også og melde seg: Du blir irritabel og sur. Din sidemann rykker vekk for å komme i sikkerhet for dine sure bemerkninger. Og det er ennå leeeeenge til lunsj!

I friminuttet finner du en halvmost twistsjokolade i jakkelomma di. "Bedre enn ingenting", tenker du og kaster den i deg. Når du kjenner den harde karamellen knase mot tennene dine, og forsvinne ned halsen så altfor raskt, angrer du ganske bittert på at du valgte å putte den i deg. Og på at du ikke sto opp tidligere og spiste skikkelig mat før du gikk?

Kroppen din trenger frokost! Ellers stopper hjernen din opp, og kroppen blir slapp og sliten.

Lavt blodsukker

Når man starter dagen uten frokost og det er lenge siden man har spist, betyr det at kroppens lagre av lett tilgjengelig energi er tomme. Kroppens motor holder på å gå tom for brennstoff, din hjerne mangler næring, og kroppen din begynner å tære på blant annet musklene.

Når du sover om natten, faster kroppen. Det føles ikke ubehagelig, for kroppen er i hvile, og energiomsetningen er på sparebluss. Men så snart du står opp, beveger deg rundt og begynner å bruke hodet, går forbrenningen i gang.

Trikset er å starte med frokost

Spis helst en type frokost som ikke er full av sukker. Å spise mat med mye sukker er akkurat som å helle bensin på et bål: Det flammer raskt opp, men i neste øyeblikk er bensinen brent, bålet dør ut, og kroppen faller sammen.

For å få kroppens motor til å holde farten og nå helt i mål, bør flere ganger om dagen være tilførsel av energi som varer noen timer. Det kan du oppnå ved å spise regelmessige måltider og sunn mat.

Start derfor med frokost uten for mye sukker, og med et høyt innhold av fiber. Litt kjøtt-, fisk-, egg- eller melkeprodukter er også lurt. For eksempel et glass melk eller en ost- eller skinkeskive, eller kanskje et kokt eller stekt egg.

Mye sukker i frokostblandinger

Enkelte frokostblandinger inneholder mye sukker, spesielt de med sjokolade. Eksempler på slike typer er Frosties, Coco Pops og Honny-corn. Styr unna disse! Det er nesten som å spise godteri. Å spise disse vil bare gi deg mye sukker, lite nyttig energi og vil gjøre at du raskt føler deg sulten igjen. Velg heller en müsliblanding med mye korn, evt. nøtter og tørket frukt, og ha heller i litt frisk frukt eller rørte bær.

 

Ideer til en rask og deilig frokost:

  • Havregrøt med melk. Du kan for eksempel søte med rosiner, eplemos eller et lite dryss med sukker. Kanel er også godt å ha på.
  • Grovt rundstykke med mager ost med paprika eller agurk og et glass juice
  • Grovt knekkebrød med kjøttpålegg med en salatskive, agurk eller tomat og et glass melk.
  • Yoghurt med frisk frukt, og evt. havregryn i, og et glass juice
  • Havregryn med cornflakes og rosiner eller müsli med melk over
  • Spis gjerne en frukt ved siden av, eller ta den med på skolen

For dem som har gluten- eller laktoseintoleranse:

  • Glutenfri havregrøt med soyamelk eller vann
  • Glutenfritt brød med kjøttpålegg og et glass juice
  • Soya Yoghurt med frukt og nøtter og et glass juice
  • Glutenfri frokostblanding med melk (ev.t laktosefri), soyamelk eller rismelk

Har du lavt blodsukker? Test deg selv!

..
Kjenner du deg igjen?

Sett kryss

Jeg kan overhodet ikke konsentrere meg.

Jeg har vondt i hodet.

Jeg vil ha en burger NÅ!

Alle andre er så utrolig idiotiske!

Jeg er så trøtt og svimmel, lurer på om jeg har influensa?

Det rumler i magen min. Det er så flaut!

Mat, mat, mat - når kan jeg få litt mat?!?.

1 kryss: Du har ikke lavt blodsukker. Du er bare sulten fordi det er lenge siden du spiste frokost.

2-4 kryss: Du spiser nok feil eller for lite frokost, og derfor har du vanskelig for å klare dagen med full energi. Les tipsene til god frokost lenger opp på siden, og ta med deg frukt på skolen.

5-7 kryss: Sulten driver deg snart til vanvidd, og du er en plage for deg selv og dine omgivelser. Venn deg til å spise skikkelig frokost. Sjekk her på sidene.


Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
12.09.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Glemmer det:(
1
12.02.2019 23:52:37
Rekker ikke å spise frokost men ork ikke å stå opp tilig for å spise så venter til lunsj på skolen:) også spiser jeg etter skolen og på kvelden så for nok med mat:) Men nå har det blitt en vane
N
1
06.09.2018 15:58:55
Jeg synes det er viktig å spise frokost.fordi kroppen trenger alltid mat
d
1
08.12.2016 11:28:05
lol
vegan
1
07.12.2016 10:16:55
Dette er bare tull, du må ikke spise frokost og du trenger heller ikke mange måltider i løpet av dagen så lenge at du dekker dine kalori og næringsbehov innenfor de større måltidene. Jeg spiser 2 måltid om dagen som da blir lunsj og middag. Denne "artikkelen" kan endre til spis sunt og unngå produkter med tilsatt sukker (som vil si det meste av prosessert mat) for ja sukker kommer til å gå utover blodsukkeret ditt.
Stolkurt
0
11.02.2015 09:25:42
Hei jeg er på fest ( ikke lov av foreldre ), dratt med av venner og får et glass av brus som er mer enn brus. Neste dag våkner du og husker ingenting men du har en stygg følelse på at noe fælt har skjedd. Hva gjør du
Fruit
1
20.01.2014 18:01:43
Jeg rekker aldri å spise frokost, så jeg er slapp og kvalm hele tiden..:( Jeg greier ikke å stå opp tidligere, fordi jeg ikke kan sovne på kvelden med en gang jeg legger meg.. Og alt det er på grunn av en jævla stefar som altid blir forbanna på meg selv om jeg ikke har gjort noe.... Med en gang han kommer hjem fra jobb, begynner han å kjefte på meg! Han rekker ikke engang å si hei til meg, for han har SÅ forbanna mye dritt å si til meg, før jeg blir lei meg og går opp på rommet mitt..;( Det er ISKALDT på rommet mitt, fordi stefaren min tok varmeren som sto på rommet mitt.. Nå har jeg ingen varmer, og jeg klarer ikke å stå opp tidlig, fordi sønnen til stefaren min ( 1,5år) skriker og slår i dørene til kl. 22:00 på kvelden!!! Før sola har stått opp våkner han og begynner han å hyle enda verre!:(( Jeg hater helvettes lillebror bare fordi han ER sønnen til stefaren min!!!!! Tør ikke å sladre..og det blir bare verre og verre hele tiden...:( Den eneste jeg liker her i huset er mamma, men hun har altid.så lite tid med meg...;( Og nå sitter jeg på.rommet mitt, er kvalm av sult, fryser så jeg skjelver og HATER stefaren min så jeg blir kaldere og kaldere!!!:( JÆVLA SATANS STEFAR!!!! Hvorfor skiftet jeg egentlig tema??:o
En eller annen
0
13.05.2016 00:45:28
Du må si det til moren din, hvis ikke kommer det sikkert aldri til å gå over. Og så kan du bare rope når stefaren hyler: SLUTT!!! Og så kan du lage nydelig frokostbrett på sengen med noe du liker, og du kan også føle panikkangst
konspirasjon
2
10.10.2011 13:28:17
dette er busllshitt på høyt nå nivå, jeg spiser 95% sun mat, og spiser jeg ikke sunt så er det ikke veldig fælt kosthold, som junk food. får 8 timer søvn, trener regelmessig. spiser frokost. trøtt slapp og sliten uansett på skolen og hyper tildels. og har ingen sykdommer, utenom at jeg har kanskje laktose intoleranse og spiser melkeprodukter i stor fleng fordet. men tviler d er derfor.
Sparkle
4
31.03.2011 20:35:53
Vel, alle VET at frokost er dagens viktigste måltid, men det ER noen som ikke orker å spise frokost forsi de vil sove lenger eller de forsover seg. Da oppstår trøbbel på skolen og du har vansker med å konsentrere deg. Dette går ut over karakterer hvis det skjer ofte, og det går ut over videregående og utdanning og jobb. Det er også stor sjanse for at man dropper ut av skolen siden man er lei av dårlige karakterer. Men det faller ikke mange inn at de må ta seg tid til frokost. En sjelden gang er jeg nesten forsinket og rekker nesten ikke frokost om jeg skal rekke skolen. Men mamma sier at da får jeg heller komme for sent. Da virker hun ikke særlig snill, men når det kommer til stykke er jeg glad for at hun nekter meg å droppe frokost. Ved mangel på frokost øker søtsuget og risiko for søtsaker til lunch er stor. Husk! Spis en god frokost og vær glad hele dagen. Dropp å spis frokost, og vær trøtt og sliten hele dagen. Du bestemmer, men jeg anbefaler frokosten, selv om du må løpe til skolen av den grunn:)
glenn
1
02.06.2009 10:50:47
Men hva vist du har gluten og laktose intoloranse da ? Hva spiser du da? (red: artikkel er oppdatert med tips)
mhm
1
17.10.2008 21:48:25
Er faen meg ikke alle som sovner med en gang, da -.- Spiller ikke rolle når jeg legger meg eller står opp, fåkke sove på kvelden uansett, og da er du trøtt på morran og våkner ikke tidlig. Kan'ke spise frukt heller (på morran eller lunsj) for forbrenner det for fort, å ender opp med å bli så sulten igjen at jeg har så dritvondt at jeg ikke klarer reise meg opp. Enklere å ikke spise før kvelden.
94 jenta
4
17.10.2008 11:25:13
jeg er en jente som spisser frokost ver dag sover tilig for å stå opp tilig sån at jge rekker å spisse frokost og komme i tide til skolen jeg abmefaler dere til å prøve det :D
halla
2
27.08.2008 00:45:54
mat er kvalmt . det er digg å være sulten(:
frokost-gutten
1
12.03.2008 21:12:19
jeg tror dere allle er noen anorkektikere jeg, hvem er så idiot at de ikke "liker" mat
Emilie
1
08.02.2008 21:32:11
Spiser verken frokost, eller lunsj på skolen. Mat før kl.14.30 på hverdager frister meg ikke. Klarer ikke å spise noe før jeg kommer hjem. Så, spiser tilsammen 2 måltider om dagen, cirka.
Johanne
1
06.02.2008 16:33:11
MAT E NO DRITT.
En eller annen
1
13.05.2016 00:47:34
Sikkert, du kan ikke leve uten mat
denmregy
0
05.02.2008 17:33:59
jeg er så trøtt etter skolen at jeg legger meg til å sove.
just me;
0
30.01.2008 07:12:48
2-4 YES: Du spiser nok feil eller for lite frokost, og derfor har du vanskelig for å klare dagen med full energi. Les tipsene til god frokost lenger opp på siden, og ta med deg frukt på skolen. yea, right : blir ofte slapp på skolen.
jente just 20
0
29.01.2008 23:13:22
det gjelder hvit egg farget utflod. jeg har sex md 2-4 ganger i uka men det er ikke lang , bare noen minuter hver gang. mn i det siste dage har hatt den utflod, svie når j tisser, kløe, osv. j vet ikke om det kan være klamydia. j har bare en som j har samleie md og han har ike noe sykdom. hva kan det være? og en ting til at jg har hatt spp infksjo før , jg vet ikke at det har noe å si.

Spørsmål og svar

Hva er normalvekt for min høyde og alder?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Det er ikke en bestemt vekt som er normalt for en med din høyde. Det normale er forskjellig fra perso...
Jeg har problemer med å komme meg tidsnok til skolen. Hva skal jeg gjøre?
Hei Du forteller at du har hatt problemer med å komme deg presis på skolen på grunn av at du er trøtt, sliten, er lite motivert og oppleve mis...
Konstant trøtt, er det vitaminmangel?
Hei Det er flott at du har vært i kontakt med lege og at du tar de tilskuddene som du fikk anbefalt av denne. Jernmangel og vitamin D mangel resulte...
Jeg er ikke sulten, kan det bety at jeg har anoreksi?
Hei jente 15 år. Det høres ut som om du bør snakke med helsesøster om dette. Vi på ung.no kan ikke gi diagnoser fordi vi ikke møter ungdommene...
Jeg er opptatt av vekt, går fra å sulte meg til å overspise. 
Hei jente 15 år. Du beskriver en hverdag som flere ungdommer som er opptatt av vekt og mat kan kjenne seg igjen i. Du er inne i et mønster som kan...
Hva kan jeg snakke med helsesøster om?
Hei Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesøster på skolen din eller en helsesøster på helsestasjon for ungdom der du bor.  De skal kunne gi...
Til tider vanskelig og slitsomt å være alenepappa. Ble det i ung alder.
Hei, og takk for at du skriver til oss. Så flott at du tar ansvaret ditt som pappa så på alvor at du ber om litt råd.  Det viser jo i seg selv a...
Har jeg rett på tilrettelegging av framføringer og skolearbeidet, hvis jeg sliter med hukommelse og prestasjonsangst?
Hei Alle elever har rett på tilpasset opplæring, det vil si at alle har rett til å få opplæringa tilpasset sine egne evner og forutsetninger. ...
Jeg er stresset og er litt syk. Hvordan kan jeg bli frisk og rask på kort tid?
Hei Det er ikke greit å bli syk og samtidig være inne i en eksamensperiode. Forstår at dette er slitsomt og frustrerende for deg. Jeg vil gi deg ...
Jeg merker at hukommelsen min svikter. Hva kan jeg gjøre?
Hei og takk for spørsmål. Du skriver at du sliter med hukommelsen og da blir du stresset. Du forteller også at du sliter med stemmen og blir fort ...
Hvordan kan jeg få i meg frokost tidlig på morgenen?
Hei Så spennende med konfirmasjon! Jeg ønsker deg masse lykke til med den store dagen. Frokost er et viktig måltid, fordi når vi våkner om morg...
Kan skolen ta fra elevene maten de har med seg, skolebørd, proteinbar, kandelbolle mm. ?
Hei Takk for din henvendelse! Det er som du sier bra at skolen er opptatt av kosthold og det er spise sunt og riktig. Som du sikkert vet er dette vik...
Blir utmattet og deprimert av å jobbe
Hei Takk for at du tok kontakt med oss. Du beskriver at du er en innadvendt type som trives med det som er trygt og kjent. Du behersker også andre t...
Jente, 15, orker ikke noe lenger, har ikke lyst til å ha det sånn.
Hei Så kjempeflott at du skriver hit til ung.no! Og enda bedre at du ønsker å gjøre noe med tilværelsen din! Jeg synes det høres ut som at tin...
Jente, 14 år, føler seg utslitt
Hei   Huff, NEI! Det forstår jeg veldig godt at ikke er helt greit! Slik du beskriver det her tenker jeg at det kan være viktig for deg å ta en ...
Hvordan kan jeg gå ned i vekt og bli der?
Hei Og takk for at du skriver til oss. Du skriver at du vil gå ned i vekt, men at du sliter med Anoreksi og Bulimi. Jeg vil ikke anbefale deg å gå...
Se alle