Hopp til hovedinnholdet

Slik blir du kvitt søtsuget

Jente holder en finger foran munnen og hysjer, mens hun holder godteriskum i den andre hånden. Det står en skål med mer godteri foran henne.
AVVENNING: Det kan ta flere uker før du klarer å kvitte deg med søtsug.

Har du ofte lyst på noe søtt? Får du mer lyst på noe søtt utover dagen? Vi gir deg tips til hvordan du kan kvitte deg med søtsuget.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente holder en finger foran munnen og hysjer, mens hun holder godteriskum i den andre hånden. Det står en skål med mer godteri foran henne.
AVVENNING: Det kan ta flere uker før du klarer å kvitte deg med søtsug.

For de fleste vil det være sånn at desto mer søtsaker du spiser, desto mer søtt får du lyst på. Har du opplevd at kroppen bare skriker etter noe søtt? Hjernen vår kan faktisk til en viss grad bli avhengig av sukker, og da sender den støtt og stadig signaler om at vi må spise noe søtt. Inntak av sukker og søtsaker gjør at hjernen vår skiller ut lykkehormoner som gir oss en god følelse. Disse lykkehormonene skilles vanligvis ut også i andre situasjoner, uten at vi spiser sukker. Problemet er at hvis du spiser svært mye søtsaker, kan hjernen bli avhengig av sukker for å skille ut disse lykkehormonene. Heldigvis kan du snu om på dette, men for å få til det må du kutte ned på mengden sukker over en lengre periode. Det er ikke alltid veldig enkelt, men vi skal gi noen gode tips til hvordan du kan få det til.

 

Lavt blodsukker gir søtsug

En annen årsak til at du kan ha et stort søtsug er at du spiser for lite og sjeldent i løpet av dagen. Vi anbefaler at du spiser 3-4 hovedmåltider (frokost, lunsj, middag og kvelds) og 1-2 mellommåltider hver dag. Hopper man over frokost, eller det går mer enn 4 timer mellom man spiser, så kan søtsuget melde seg. Går du for lenge uten å spise, synker blodsukkeret, og den raskeste måten å få opp blodsukkeret på, er å spise noe søtt. Kroppen sender deg derfor signaler om at du må spise sukker hvis det begynner å bli en del timer siden du har spist.

Et triks for å bli kvitt søtsug vil derfor være å sørge for å spise regelmessig gjennom dagen, med sunne og varierte måltider. Her kan du lese mer om hvordan du får til det.

 

Spiser du på følelser?

Hvis du ikke har det så bra, er lei deg, bekymret eller stresset, kan du ofte oppleve at du føler deg bedre hvis du spiser noe godt og søtt. Som nevnt skiller hjernen ut lykkehormoner når man spiser sukker, så det er noe av årsaken til at du føler deg bedre når du spiser godteri. Problemet er at mange føler seg nedfor igjen etter at de har spist opp. Det kan føre til at du får dårlig samvittighet, og så spiser du mer for å bli kvitt den følelsen. Du ender opp i en vond sirkel som er vanskelig å bryte ut fra.

Hvis du spiser for å føle deg bedre, kan det være at du trenger å snakke med noen om det som egentlig ligger bak disse følelsene. På lang sikt vil ikke maten føre til at du føler deg bedre, og holder du på sånn over tid, kan du utvikle et negativt forhold til mat og kropp. Går du rundt og kjenner på ubehagelige følelser som gir deg lyst til å spise mat for å få det bedre, vil jeg anbefale å ta en prat med noen voksne, for eksempel foreldrene dine eller helsesøster. Les om hvorfor det kan hjelpe å prate med noen.

 

Slik blir du kvitt søtsuget

For å klare å avvenne deg mye sukker og godteri, må du ha en god porsjon viljestyrke og smarte alternativer tilgjengelig. Det tar gjerne noen uker å kvitte seg med søtsuget.

For det første vil det som tidligere nevnt være lurt å etablere en regelmessig måltidsrytme. De fleste har vel opplevd å komme hjem fra skolen, være skikkelig sulten og begynne å lete i skapene etter noe søtt? Ved å planlegge dagens måltider og ha med seg sunne mellommåltider på skolen, kan man spise noe før den verste sulten kommer, og dermed unngå småspising av søtsaker etter skolen. Forslag til sunne mellommåltider er: yoghurt, nøtter, frukt eller grønnsaker.

Er man vant til å spise mye søtsaker, er det ingen tvil om at søtsuget vil melde seg etter hvert. Da er det lurt å ha sunne og smarte alternativer tilgjengelig.

Her er noen forslag sunne, søte alternativer:

  • Smoothie (juice, frosne bær, frukt og litt yoghurt)
  • Oppskåret frukt (epler, melon, mango og druer f.eks.)
  • Søte og grove pannekaker lagd på havregryn og banan (mange oppskrifter å finne på internett)
  • Yoghurt blandet med litt oppskåret frukt eller bær er fin kveldskos
  • Sukkerfri saft (et triks som kan fungere er å drikke dette før søtsuget kommer, så slipper du kanskje at det dukker opp i det hele tatt)
  • Eplebiter med litt sukker og kanel, gjerne stekt i ovnen

På nettsiden Sunn idrett kan du få flere forslag og konkrete oppskrifter til sunn og god mat.

 

Er du motivert for endring?

Når du skal endre på en vane er det viktig at du er motivert, altså at man har skikkelig lyst til det. Som nevnt vil kroppen din den første tiden sende deg signaler om at du må spise sukker, og prøve å motarbeide deg. Det er derfor lurt å ha tenkt nøye gjennom om du virkelig har lyst til å gjøre endringer. Hva motiverer deg til å kutte ned på sukker?

Et triks som kan gjøre det mer motiverende og gøy er å lage en motivasjonskalender for den kommende måneden. Bestem deg for hvor mange dager i uka som skal være godterifrie, tenk også på at det må være realistisk å få til. Spiser du godteri hver dag, er det kanskje ikke så realistisk at du skal kutte det helt ut. Det kan være lurt å starte med å kutte ned til litt godteri én eller to dager i uka, forholdsvis i helgen. Lag en kalender for den kommende måneden og heng den opp på kjøleskapet eller soverommet. Klarer du deg gjennom dagen uten godteri, markerer du dagens rute med et grønt kryss, smilefjes eller liknende. Spiser du godteri på en planlagt godterifri dag, markerer du dagen med et rødt kryss, surt smilefjes eller liknende. Klarer du deg gjennom hele måneden sånn som du har planlagt?

Skrevet av:
Ernæringsfysiologen, ung.no
Sist oppdatert:
22.11.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Jente 11 år
1
25.01.2018 20:59:12
Jeg spiser nesten ingenting mat. Men veldig mye sukker. Spiser matpakka hver dag og det er det. Men til helgene spiser jeg mye godteri. Kan dette bli farlig og noen tips? Takk på forhand. (Red.: Send inn spørsmålet til ung.no/oss og få svar fra fagfolk. Vi svarer ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Hilsen redaksjonen ung.no).
Jente 14 år
0
04.02.2018 16:36:57
Hvis du spiser mye godteri, kan dette være farlig. Du kan få hull i tennene. For å bli kvitt søtsuget må du spise mye sunt mat som gjør at du blir mye vant til det. Kanskje det er verdt å prøve noe nytt? Jeg bruker ikke å spise mye godteri og får ikke i den forbindelse hull i tennene, har nesten bare hvite tenner og pusser tennene godt. I den forbindelse kan du også bli overvektig når du spiser mye sukker, også besvimer du. Det er kanskje mye bedre å spise godteri bare på lørdager, bursdager og fester (og når noen tilbyr deg) enn å spise det hele tida? Håper dette var til hjelp og lykke til videre! :)
Jente 12 år
0
16.01.2018 21:18:58
Man kan også bare kjøpe 70% kakao sjokolade etter den har du ikke lyst på noe godteri eller noe sånt Man kan også bare kjøpe godteri Man hater etter har Man ikke så lyst på godteri igjen.
Meg
0
12.01.2018 14:21:41
Meg
0
12.01.2018 14:20:57
Meg
0
12.01.2018 14:20:09
Jeg synes det er vanskelig og la være noe som heter melombar.
13 år gammel jente
0
07.01.2018 15:50:46
Hvordan får jeg til å slutte å onanere når mann er begynt (jeg mener når jeg har gjort det i noen timer så klarer jeg ikke å slutte
Jente 14
1
09.01.2018 17:27:20
Slutt når du føler for det. Skjønner at du ikke klarer å slutte, men skjønner ikke hva du mener. Skal du starte eller slutte?

Spørsmål og svar

Kan jeg kaste opp maten for å ikke legge på meg?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Å kaste opp mat er ikke sunt for kroppen. Når man kaster opp så mister man mye væske og elektrolytter (natrium, ...
Har dere tips for å bli tynn?
Hei! Takk for ditt spørsmål til ung.no! Jeg forstår deg sånn at du opplever misnøye og ubehag med din egen kropp og vekt, det er synd å høre....
Hva er sunn mat, spiser bare nugatti.
Hei Takk for ditt spørsmål til ung.no! Et sunt kosthold kjennetegnes blant annet av at man spiser variert. Det er viktig å spise variert fordi ul...
Hva skjer med treningen når jeg spiser usunt?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så fint at du trives så godt med å trene!Når vi trener, bruker kroppen energi både under selve treningen, og ett...
Hvordan skal jeg spise for å gå ned i vekt?
Hei Takk for at du sender spørsmål til ung.no. Du skriver at du trenger å gå ned i vekt, og at du spiser for mye godteri, brus o.l. Du skriver o...
Hvordan kan jeg bli sunnere?
Hei! Takk for at du kontakter ung.no! Så fint at du ønsker å fokusere på et sunt kosthold. Å få i seg nok og riktige næringsstoffer er veldig...
Tips til hvordan jeg kan bli aktiv og få et bedre kosthold?
Hei! Takk for spørsmålet ditt til ung.no. Det er ikke noe kjekt å føle seg tykk. Kanskje hjelper det å vite at vekten din er helt normal ut fra ...
Har spist mye usunt den siste uka, kommer jeg til å bli tjukk?
Hei Tusen takk for ditt spørsmål til ung.no! Først kan jeg fortelle deg at den vekten du har nå er helt normal, så det skal du ikke bekymre deg...
Får man kviser av godteri og brus?
Hei! Takk for ditt spørsmål til ung.no! Ungdomstiden er for mange en periode man er ekstra utsatt for kviser. Det har med at det produseres mye ho...
Kan jeg gå opp i vekt om jeg slutter å drikke cola?
Hei! Takk for ditt spørsmål til ung.no! Jeg skjønner at det er lett å trekke sammenhenger mellom en endring man har gjort i kostholdet (som å d...
Har dere noe kunnskap om allevo pulverdiett?
Hei! Takk for ditt spørsmål til ung.no! Når man sliter med vekten slik du gjør, så er det lurt å søke hjelp til å få til endringer. Det er ...
Får man diabetes av sukkerfri brus?
Hei Takk for ditt spørsmål til ung.no! Man kan ikke få diabetes av å drikke sukkerfri brus. Det er to ulike typer diabetes: Diabetes type 1 ...
Ønsker tips til hvordan jeg kan spise sunnere.
Hei Takk for at du sender spørsmål til ung.no. Det er ikke uvanlig å ha søtsug når man kommer hjem fra skolen. Årsaken er ofte at man er litt ...
Har spist unormalt mye i det siste, føler meg aldri ordentlig mett.
Hei Takk for at du sender spørsmål til ung.no. Det er ikke uvanlig at matlysten kan svinge i perioder. Her er noen årsaker til mat man kan få s...
Er fremgangsmåten min for vektnedgang riktig?
Hei! Takk for at du kontakter ung.no! Det er synd å høre at du sliter med vekten, samtidig er det flott at du er opptatt av din egen helse, og at ...
Hva kan jeg gjøre for å være sunnere?
Hei Som 14-åring er du i en alder der kroppen forandrer og utvikler seg. Det skjer store forandringer, og selv om du ikke har fått menstruasjon end...
Jeg har lyst til å bli tynnere.
Hei Takk for at du sender inn spørsmål til ung.no. Du spør om vekta di på 80 kg er normal. Du har en vekt som såvidt havner over i kategorien '...
Er det greit å spise 1000 kalorier godteri i uka?
Hei! Takk for ditt spørsmål til ung.no!Det er flott at du begrenser godteriinntaket til 1-2 dager i uka. Det er absolutt lov å kose seg litt ekstr...
Jeg prøver å få motivasjon til å trene og slutte å spise godteri og "junkfood", men klarer det ikke.  
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er fint at du ønsker å gjøre noen endringer med kostholdet ditt og samtidig trene litt. For de fleste er ...
Hvordan gå ned 10 kilo på en trygg måte?
Hei! Takk for at du kontakter oss i ung.no! Det er trist å høre at du har det så vanskelig med egen kropp og selvbilde. Det er fint at du har væ...
Se alle