Hopp til hovedinnholdet

Slik sletter du informasjon om deg på nettet

Jente med mobil (www.colourbox.com)
FÅ HJELP: Har du funnet bilder eller informasjon på nett som du vil ha slettet? Det finnes flere som kan hjelpe.

Har du funnet bilder av deg selv på nettet som du ikke vil at andre skal se? Eller har noen opprettet en falsk profil i ditt navn? Slik sletter du opplysninger fra nettet.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente med mobil (www.colourbox.com)
FÅ HJELP: Har du funnet bilder eller informasjon på nett som du vil ha slettet? Det finnes flere som kan hjelpe.

Slik bør du gå fram for å slette opplysninger på nett:

 

1. Ta kontakt med personen som la ut informasjonen

Om du vet hvem som har lagt ut informasjonen, kan du be denne personen fjerne informasjonen direkte. Personen som la ut informasjonen har ofte enkel tilgang til å få dette gjort, og i de aller fleste tilfeller løser dette enkelt problemet.

Om personen derimot nekter å fjerne informasjonen du vil ha bort kan politiet pålegge personen å gjøre det, om det karakteriseres som straffbart. Det å ikke ta hensyn til et slikt pålegg vil som regel være straffbart.

Etter åndsverkloven § 45c må man ha samtykke fra den som er avbildet for å kunne offentliggjøre bilder. Brudd på denne loven kan straffes med bøter eller fengsel inntil tre måneder, jf. åndsverkloven § 54 bokstav b. På bakgrunn av at det er straffbart å legge ut et bilde av en annen uten dennes samtykke har den som legger ut bildet også en plikt til å fjerne bildet hvis det er lagt ut i strid med loven.

Om du selv har lagt ut informasjonen kan du selv gå inn i tjenesten og søke deg frem til hvordan du kan slette bilder og informasjon. Har du glemt passordet kan du som oftest få tilsendt dette på nytt fra tjenesten, ved å opplyse om e-postadressen du benyttet da du opprettet din profil hos tjenesten.

 

2. Ta kontakt med dem som drifter nettsiden

Om du ikke vet hvem som har lagt ut informasjonen, eller om informasjonen er lagt ut på en måte som gjør at du senere ikke får tilgang (f.eks. en anonym kommentar på en blogg eller en nettavis), så kan du forsøke å ta kontakt med de som drifter nettstedet.

Om du selv har lagt ut informasjonen, men nå ikke lenger kommer deg inn i tjenesten, er dette også et naturlig steg videre for å få fjernet informasjonen.

Guide fra slettmeg.no:Slik finner du eieren av et nettsted.

Se ogsåslettmeg.no sin oversikt over ulike nettsiders kontaktinformasjon. Denne oversikten gjør det enkelt for deg å sende spørsmål eller andre henvendelser til disse sidene.

 

3. Ta kontakt med organisasjoner eller offentlige organer

Om det ikke hjelper å snakke med organisasjonene eller de offentlige organene direkte, kan du få nyttig hjelp fra andre instanser. Tjenesten slettmeg.no vil bistå så godt de kan, men kan ikke garantere at informasjonen vil kunne fjernes fra nett.

Ofte har informasjonen spredd seg til andre nettsider, eller den kan ha blitt lastet ned fra nett av andre og blitt lagret på lokale maskiner. I så fall vil det alltid være en fare for at informasjonen vil kunne dukke opp andre steder på nett senere, lenge etter at den tilsynelatende ble fjernet. Det er heller ikke alltid informasjon kan fjernes selv om den føles krenkende for deg.

 

4. Kontakt politiet

Om informasjonen er av svært alvorlig eller krenkende art, vil det være naturlig å vurdere en politianmeldelse (Ring 02800). Både slettmeg.no og andre instanser vil kunne hjelpe deg med dette.

Les hvilke lover og regler som gjelder ved publisering på nett her.

Dersom bildet seksualiserer en person under 18 år vil det i de fleste tilfeller være enkelt å få hjelp av politiet til å få fjernet bildet. Man må da møte opp hos politiet for å levere en anmeldelse. Politiet er godt vant til å håndtere slike saker slik at den som anmelder forholdet blir ivaretatt.

Politiet vil være en naturlig støttespiller som kan hjelpe en mindreårig som er havnet i en slik vanskelig situasjon. Dersom bilder benyttes i en kontekst av trusler, eller for utpressing er det et alvorlig straffbart forhold. For at politiet skal lykkes med etterforskning av alvorlige saker er det viktig at man anmelder forholdet raskt, og at man kan hjelpe politiet med å finne bildet/filmen og hvor det er lagt ut. Man kan også ta skjermbilder av det som er lagt ut, og hvor det er lagt ut.

Personer over 18 år som opplever det samme kan velge å anmelde forholdet. Det er også mulig å forfølge saken i det sivilrettslige sporet, i mange tilfeller får politiet henvendelser i rent privatrettslige saker. Det sivilrettslige apparatet har verktøy for å få en person eller en virksomhet til å stanse delingen av et bilde, for eksempel gjennom midlertidig forføyning. Det sivilrettslige sporet koster selvsagt penger å forfølge da man må få hjelp av en advokat og domstolen, men det koster også penger å få tauet bort og reparert bilen sin etter en bilulykke.

Strek

Vær rask!

Nettet er enormt og informasjon du eller andre legger ut vil raskt kunne plukkes opp av andre, og spres seg til nye nettsteder. Om du finner informasjon du føler er krenkende eller som du av andre grunner ønsker å få vekk bør du være raskt ute. Jo raskere du får informasjonen vekk, jo mindre sjanse er det for at den vil kunne dukke opp senere!

Om du har venner som legger ut bilder av deg, eller annen informasjon du selv ikke ønsker å ha liggende ute er det bedre å be dem fjerne den nå, enn å oppleve at de plutselig dukker opp senere.

 

Ikke alt kan slettes

Noen ting vil det likevel være umulig å få fjernet. Om du har lagt ut en video som blir svært populær eller et bilde som mange synes er morsomt, vil det trolig spres og lastes både opp og ned i flere versjoner. I slike tilfeller vil det være så å si umulig å fjerne informasjonen. Tenk derfor godt gjennom hva slags informasjon du egentlig ønsker skal havne på nett.

 

Om Slettmeg.no

slettmeg.no
Nettstedet Slettmeg.no er en råd- og veiledningstjeneste for deg som føler deg krenket på nett. Tjenesten har ikke mandat til å foreta sletting eller kreve at noe skal slettes fra nett. Tjenesten kan derimot hjelpe deg å komme i kontakt med de som har lagt ut opplysningene, eller eventuelt tjenesten hvor opplysningene ligger. De kan også bistå med teknisk hjelp og gi råd om hvordan en best bør gå frem for å få fjernet opplysningene. Slettmeg.no drives av Norsk senter for informasjonssikring.

Alt om deling av nudes

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
10.09.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Ada
1
04.06.2017 12:57:44
Jeg skrev en komentar til en video på Youtube som var noe sånt : Jeg liker ikke denne versjonen av sangen jeg liker bedre versjonen til sangerens navn og det var det. Etter det svarte en meg med gå å dø. Jeg raporterte dette til youtube som mobbing/takasering av meg. Etter det slettet jeg min egen komentar og lot det bli med den tommelen ned øverst før komentarer. Skjekket i går. det sto ikke noe i går gå å dø. En sier bare ikke slik til vilt fremmede mennesker en ikke en gang vet det virkelige navnet til og som attpå til bor i et annet land.
Det er ikke mobbing
2
23.01.2018 21:29:08
Det er ekte YouTube snakk
???
0
04.03.2017 08:43:09
Har du sett google bilder av deg selv eller venner? Da er de misbrukt. Ikke rart at jeg ikke ngang har profilbilde på facebook. :/
???
0
31.05.2017 16:59:35
Nei?
Bernhard
1
29.12.2016 23:00:39
Lokalavisen min har lagt ut bilder på nettsiden dens av meg og de er helt forferdelige MÅ slette dem. Ett av dem er til og mede et bilde av MEG hjelp meg plz
Jente 14
1
31.05.2017 17:00:57
Gå på slettmeg.no. Det er en fin måte å slette seg på :)
Nils Bleikbert
1
26.12.2016 04:22:26
Hvis man rapporterer en gammel instakonto(som du har mistet passordet til) kan man rapportere den for å utgi seg for å være deg. Da slettes den som regel etter et døgn av Instagram
hanna
7
13.11.2014 19:18:13
hei, jeg vil anbefale på den sterkeste helst ikke legg informasjon om deg selv på facebook, instagram, twitter osv. det er ikke lurt å gjøre det, fordi folk kan misbruke det på mange måter. jeg vil anbefale deg å bare gi informasjon om deg selv til en person du møter, for eksempel: psykologer, helsesøser, læren din, eller en du ønsker å bli kjent med. ikke la noen legge bilder av deg. mange kan kommentere negativt, det er ikke sikkert noe du liker at folk gjør.
:?
2
18.12.2013 18:42:55
Det var lenge siden men da jeg brukte pc'en min kom det plutselig en melding fra et eller annet sted og pcen min stoppet med en gang og da sto det mitt bildet fram med mange rare ting og pcen min startet og ta bilder selv. Viste ikke hva jeg skulle gjøre så jeg bare slått den av. Det var veldig skremmende var det noe "hack" eller
Jente 14
0
31.05.2017 17:01:52
Ja det var hack
Ørn
3
05.02.2013 09:03:53
politiet gidder ikke bry seg om sånt. drapstrusler på nettet er lissom ikke noe big deal for politiet
NUB
0
18.11.2014 12:54:46
jo det er det nuben
uruha
2
09.01.2013 10:26:58
Google kjøpte youtube, så jeg får ikke logget inn og slettet mine videoer. Har prøvd å kontakte youtube for mer hjelp, men det er jo ingenting som fungerer. Flere ganger. Hva skal jeg gjøre?
theninwii
2
22.11.2011 21:10:51
derfor bruker jeg falsk IP
Andreas
4
26.01.2011 00:14:55
Må bare si at di fleste politi ender opp med og sende et brev noen måneder senere: Saken henlagt ;)
Jente_Komentar
7
03.04.2010 16:43:00
Okei.

Spørsmål og svar

Hvordan får jeg tømt messenger for kontakter?
Hei   For å kunne slette alle dine kontakter og profil i Messenger som ikke er tilkoblet Facebook så kan du benytte denne veiledningen: https://...
Hvor gammel jeg må være før jeg har lov til å starte en egen kanal på YouTube
Hei Informasjon om dette finner du her: https://support.google.com/accounts/answer/1350409?hl=noDer står det at aldersgrensen for Youtube i Norge er...
Jeg har blokkert noen på snapchat, MEN uten å tenke meg om ga jeg han navnet mitt så han kan finne meg. Jeg er redd for hva han kommer til å gjøre. Om han vil stalke meg osv. 
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Jeg forstår at du er redd, men mest sannsynlig vil han ikke bry seg om det. Frykter du at han forføl...
Hvordan sperre en nettside?Vil unngå at søsteren min spiller på min pc
Hei Her er en link som beskriver hvordan man går fram for å sperre en nettside: http://leif-daland.com/blogg/2007/10/sikkerhet-blokker-u%C3%B8nsked...
Hva telles som nudes?
Hei Nudes blir gjerne brukt om bilder av naken kropp uten klær. Speilselfie i bukse/shorts og bh er ganske avkledd. Jeg vil fraråde deg å sende f...
Kan politiet finne igjen bilder på Snapchat?
Hei Alle bilder som sendes med snap vil være lagret på serveren til snapchat på et eller annet tidspunkt. Det vil neppe være en enkel sak å få ...
Hvordan får jeg bildene slettet fra Google Bilder? 
Hei Disse bildene henger igjen på Google.Google fungerer slik at "søkerobotene", som det kalles, går gjennom flere nettsider, og kartlegger innhol...
Jeg viste meg litt naken fremfor kamera og angrer veldig, skader meg.
Hei gutt 19 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Jeg forstår at du har det vanskelig og føler på anger og redsel om du har alle disse bekymringen...
Kan jeg slette en Instagram-profil jeg ikke har passord eller e-mail til?
Hei Grunnen til at du ikke klarer å finne noen måte å få den slettet på, er at det dessverre ikke er mulig å slette en Instagram-konto du ikke ...
Noen bruker bildet mitt på yellow. Hvordan sletter jeg dette?
Hei   Hvis det er slik at du har funnet en falsk Yellow-profil (også kalt Yubo) så er det mulig å rapportere denne inn til administratorene.Fors...
Jeg har lyst til å starte en blogg, men foreldrene mine er uenig. Skal jeg lage en blogg allikevel?
Hei Det er både positive og negative sider med å blogge. Kanskje er det slik at foreldrene dine har vippet over på det mest negative. Når du skri...
Kontakte Facebook?
Hei,På Facebooks hjelpeside finnes det flere forskjellige kontaktskjemaer, alt ettersom hva man behøver: https://www.facebook.com/help   Hilsen s...
Jeg har blitt hacket på snapchat
Hei Ta kontakt med Snapchats kundeservice: https://support.snapchat.com/co/other-feedbackHåper dette hjelper. Hilsen slettmeg.no i samarbeid med ...
Kan man anmelde at noen har tatt bilder uten samtykke?
Hei   Jeg skal gi deg svar på spørsmålene dine etter beste evne.    En anmeldelse kan ikke gjøres anonymt, men det er ikke nødvendigvis s...
Kom borti liker-knappen på siden xnxx.com. Tror du noen kommer til å se det?
Hei Hvis du tenker på knappene rett under videoen ser det ut til at det er helt anonymt. Jeg finner ingen kobling til Facebook eller lignende, så d...
Kan jeg slette musically-brukeren min?
Hei   Du kan tilbakestille passordet ved hjelp av e-post/SMS ved å gjøre som beskrevet på denne siden: https://musically.zendesk.com/hc/en-us/ar...
Plutselig en dag så kan jeg ikke sende han snap eller noe.
Hei Dette høres ut som en sak for Snapchats kundeservice: https://support.snapchat.com/co/other-feedback Hilsen slettmeg.no i samarbeid med ung.n...
Jeg har en youtube konto jeg vil slette men husker ikke e mail eller passord
Hei Takk for henvendelsen din.Om du ikke har passordet eller tilgang til e-posten som kontoen er registrert på finnes det dessverre ingen support fr...
Se alle