Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

A-Å

Hvordan bli en bedre blogger

Jente lager videoblogg (colourbox.com)
BLOGGER: For å bli en bedre blogger bør du skrive om noe som interesserer deg.

Her får du råd om hva du bør tenke godt gjennom før du lager deg en blogg, og hvilke bloggfeller det er vanlig å gå i underveis.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente lager videoblogg (colourbox.com)
BLOGGER: For å bli en bedre blogger bør du skrive om noe som interesserer deg.

Det er utrolig mange bloggere der ute - noen blogger kjempebra, men får likevel ikke mange lesere. Andre får følgere kastet etter seg, føles det ut som. Det er vanskelig å "skille seg ut", og ofte er det også tilfeldigheter som gjør at noen bloggere blir veldig populære. Ikke start opp en blogg kun fordi du ønsker deg mange lesere; start bloggen din fordi du selv synes det er gøy å blogge.

Vi har noen gode tips til hva du bør tenke gjennom dette før du starter opp din egen blogg.

 

Hvordan takler du kritikk?

Ved å blogge offentlig så mange ser det, blir man ganske "synlig". Når man blir synlig på nettet på denne måten, er det lettere for folk å mene noe om det man gjør. Noen vil like bloggen din og det du skriver, mens andre kanskje vil kommentere noe negativt eller være uenig med deg.

Dette er en del av det å blogge, og man må rett og slett tåle at ikke alle synes blogging er like spennende som deg selv. Man må også tåle at andre er uenige i det du skriver/mener på bloggen. Imidlertid er det stor forskjell på å mene noe, og på å slenge usaklige kommentarer på bloggen. Du må tåle at ikke alle synes du blogger bra, men hvis noen angriper deg med stygge kommentarer eller mobbing, må du selvsagt si i fra til en voksen, rapportere brukeren og/eller si i fra til de det gjelder.

Pass på dine egne grenser!

Tenk godt gjennom hva du vil skrive om, hva slags bilder du tenker å legge ut og hvilke temaer du skal ta opp på bloggen. Bilder fra helgens fest eller bikinibilder fra sommerferien, detaljerte beskrivelser sykdom eller referat fra venninnekrangler, kan du angre dyrt på i ettertid. Vær derfor bevisst dine egne grenser. Ikke la deg "rive med" bare for å skaffe flere lesere. Det er nemlig garantert ikke verdt det.

Hvor mye skal du dele?

Husk at det finnes innstillinger som gjør at du selv kan styre hvem som leser bloggen din. Det går an å lage innlogging slik at kun vennene dine får gå inn med passord og se, og det går an å sette på innstillingen for at kommentarer skal godkjennes av deg før de legges ut - eller fjerne muligheten for kommentarer helt. En del velger også å blogge helt anonymt, uten sitt eget navn og uten å skrive noe som gjør at de kan gjenkjennes. Disse tingene kan skåne deg litt fra stygge kommentarer og gi deg et pusterom til å skrive uten at alle vet om det.

 

 

Generelle og gode bloggtips

  • Skriv om noe DU interesserer deg for. Bloggen bør være for din egen del. Ikke skriv kun om ting du tror leserne vil være opptatt av. Bloggen virker mindre ekte og spennende om du kun skriver for de som leser. Skriv om temaer som opptar deg, som du vet noe om, og som du synes er spennende å lese om selv!
  • Les andres blogger og hent inspirasjon. Du skal ikke kopiere andre, men ofte får man gode ideer ved å lese hvordan andre gjør det. Legg gjerne igjen en koselig kommentar på blogger du liker, så får du kanskje en koselig kommentar tilbake.
  • Oppdater jevnlig. Det er vanskelig å få mange lesere til en blogg som sjelden oppdateres.
  • Unngå skrivefeil. Bruk hele setninger, riktig tegnsetting, ikke for lange setninger osv. Trenger du hjelp til rettskrivingen, bruk retteprogram eller la noen lese gjennom for deg før du publiserer. Mange vil garantert gå rett ut av bloggen din hvis de oppdager at det er vanskelig å lese, hvis avsnittene er for lange, om det er mye intern humor, mange rare tegn eller dårlig språk.
  • Bruk gjerne bilder på bloggen så du "myker opp" mellom teksten. Vær bare veldig forsiktig med hva slags bilder du legger ut. Bilder der noen er lettkledd eller bilder som er veldig personlige, må du unngå. Husk også at det ikke er lov å legge ut bilder av andre uten at de har godkjent at du legger dem ut.
  • Prøv å ikke ramse opp hva du har gjort eller hva du har spist til middag. Gjør språket litt spennende, legg inn morsomme historier eller spennende detaljer rundt det du skriver om. Bruk gjerne humor, men husk at spøk og ironi kan være veldig vanskelig å få morsom når den skrives.
  • Lag et ryddig design med skrifttyper og farger som er behagelige å se på. Hvis du synes det er vanskelig å lage design selv, spør om andre kan hjelpe deg eller bruk et standarddesign som tilbys på den bloggplattformen du bruker.

 

Ikke gå i bloggfellen

Blogg er en veldig fin måte å øve seg på skriving, uttrykke saklige og gjennomtenkte meninger, oppdatere venner/familie når man er på utenlandsreise og så videre. Men det er også mange bloggfeller du kan gå i. Spør derfor om litt hjelp fra de rundt deg for å få bloggen best mulig, særlig i begynnelsen. Les også Barneombudets tips til bloggere i artikkelen lenger ned. Der har kjente bloggere samarbeidet om å lage tips til andre som vil bli flinke bloggere.

 

Av redaksjonen, ung.no


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined method Article::getWrittenBy() in /var/www/paal.ung.no/www/views/articles/article.default.inc.php:170 Stack trace: #0 /var/www/paal.ung.no/www/common.inc.php(165): include() #1 /var/www/paal.ung.no/www/views/article_temp.html.php(29): loadTemplate('articles/articl...', Array) #2 /var/www/paal.ung.no/www/index.php(214): include('/var/www/paal.u...') #3 {main} thrown in /var/www/paal.ung.no/www/views/articles/article.default.inc.php on line 170