Hopp til hovedinnholdet

Delte nudes videre, kan jeg straffes?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en 15 år gammel gutt som sliter med problemer. Det var en jente som sendte meg nudes utenat jeg gjorde noe, også ba hun med komme til henne som er i utlandet. Jeg kjenner denne personen, men visste ikke at hun var sånn. Hun hadde kjæreste og var utro mot vennen min så jeg ble sur og sendte nudesa videre til noen venner og nå truer hun meg med å anmelde meg. Kan hun anmelde meg i utlandet? Og hvem har rett? Hun sendte nudesa og var utro. Og det verste av alt er at hun er 16. Tenk om hun ville sexuell trakasere meg? Dette er jo altså barnepornografi.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dersom jenta sendte nudes til deg uten at du hadde bedt om det/samtykket til det, kan hun tenkes å ha brutt straffeloven § 305 om seksuelt krenkende atferd overfor barn under 16 år. Det vil være opp til politiet å avgjøre om hun har brutt straffeloven, så dersom du føler deg krenket, kan du eventuelt anmelde henne. 

Jeg forstår det slik at jenta sendte deg nudes frivillig/uoppfordret. Likevel hadde du ikke lov til å dele bildene videre. Dette kan være et brudd på flere bestemmelser i straffeloven, blant annet § 311 som sier at det er straffbart å distribuere materiale som seksualiserer barn. Jenta står fritt til å anmelde deg, selv om hun bor i utlandet, så det blir opp til politiet å vurdere hva som skjer videre.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det straffbart å sende nudes?

Gutt tar bilde av lettkledd jente (colourbox.com)

Noen synes det er spennende å sende naken- og lettkledde bilder. Men hva er egentlig lov å sende? Og er det ok å dele bilder og filmer videre med andre?

Les mer

Pass på hva du deler på nettet

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Vi er mer personlig og åpne på nettet enn noen ganger før. Husk på at det du deler kan slå tilbake på deg senere.

Av: Hanna, ungdomsjournalist for ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit